Act Business Center

Act Business Center

Κυριακή 25 Απριλίου 2021

Ταξίδι στο Μουσείο Τσερνόμπιλ στο Κίεβο

Γράφει και φωτογραφίζει ο Πάνος Γεωργιάδης
Θλιβερή επέτειος η 26η Απριλίου για την ανθρωπότητα. Συμπληρώνονται 35 χρόνια από την τραγωδία του Τσερνόμπιλ. Επισκέφτηκα το 2016 το Μουσείο του Τσερνομπίλ στο Κίεβο.

Καλό θα ήταν να μην πάτε μέχρι το ίδιο το Τσερνομπίλ, διότι μέχρι και σήμερα η περιοχή εξακολουθεί να είναι απαγορευμένη ζώνη σε ακτίνα 30 χιλιομέτρων αν και κάποιοι με κίνδυνο της υγείας τους, καταφέρνουν και μπαίνουν για να δουν την κόλαση από κοντά.

Ένα στρατιωτικό φυλάκιο, μια μπάρα και 2-3 φρουροί, σας χωρίζουν από τον «άλλο κόσμο». Ολόκληρα χωριά εγκαταλειμμένα, έρημοι δρόμοι και λούνα παρκ, ξερόχορτα κτλ συνθέτουν σήμερα μια απόκοσμη εικόνα.

Αν όμως θέλετε να βιώσετε έστω και από μακριά, το τι συνέβη εκείνες τις τραγικές για την ανθρωπότητα στιγμές, υπάρχει το πολύ σεμνό και κατανυκτικό «Μουσείο του Τσερνομπίλ» μέσα στην πόλη του Κιέβου.

Το ιστορικό της καταστροφής

Νύχτα της 26 Απριλίου 1986. Σύμφωνα με την επανεκτίμηση του ατυχήματος από τη Διεθνή Επιτροπή Ατομικής Ενέργειας που έγινε το 1992, ο λόγος που μπορεί να προκάλεσε το Πυρηνικό Ατύχημα στο Τσερνόμπιλ ήταν κάποια βλάβη στην αντλία που πραγματοποιούσε την κυκλοφορία του ψυκτικού μέσου. Στο εργοστάσιο του Τσερνόμπιλ το ψυκτικό μέσον ήταν το ζέον ύδωρ.

Μια πιο ανεπίσημη εκδοχή μιλά ότι για άγνωστους λόγους, ο υποδιευθυντής του εργοστασίου θέλησε να κάνει ένα πείραμα, δοκιμάζοντας να αυξήσει τη θερμοκρασία στον αντιδραστήρα. Το αποτέλεσμα ήταν μια ισχυρή έκρηξη και πυρκαγιά στο εργοστάσιο.

Την επομένη στο πρωτοσέλιδα των εφημερίδων αφιερώνονται ελάχιστες γραμμές, που υποτιμούν προκλητικά τη σοβαρότητα της κατάστασης, αναφέροντας απλά μια συνηθισμένη έκρηξη. Εκείνο το βράδυ σκοτώθηκαν μόλις δύο άτομα.

Και ενώ ο κόσμος ανυποψίαστος ετοιμαζόταν να γιορτάσει την εργατική Πρωτομαγιά με παρελάσεις και εκδηλώσεις, οι αξιωματούχοι του Κομμουνιστικού Κόμματος φυγάδευαν τις οικογένειές τους σε ασφαλή καταφύγια. Ακόμη κι όταν στις 28 Απριλίου στη Σουηδία «χτυπούσαν κόκκινο» τα όργανα καταγραφής, μετρώντας τρελά ποσοστά ραδιενέργειας στην ατμόσφαιρα, η σοβιετική κυβέρνηση έκανε και πάλι λόγο για «ένα μικρό ατύχημα».

Και ενώ η ραδιενέργεια είναι άοσμη, οι ανενημέρωτοι πυροσβέστες, στρατιώτες, πιλότοι ελικοπτέρων κ.α., έχοντας άγνοια κινδύνου έριχναν τόνους τσιμέντου και άμμου με υπεράνθρωπες προσπάθειες για να κλείσει η σαρκοφάγος και να περιοριστεί όσο ήταν δυνατόν ο κίνδυνος.

Δυστυχώς τα αποτελέσματα φάνηκαν τις επόμενες ημέρες, μήνες, χρόνια και πιθανόν στο μακρινό μέλλον. Χιλιάδες άνθρωποι θυσιάστηκαν, πέθαναν, αρρώστησαν, ή πάσχουν από κάποια ασθένεια αυτοί και τα παιδιά τους….
Το Μουσείο Το «Μουσείο Τσερνομπίλ» στο Κίεβο δεν είναι ιδιαίτερα μεγάλο, ούτε και έχει κάποιο εντυπωσιακό έκθεμα για να σας καθηλώσει. Θα χαρείτε όταν μάθετε ότι θα πληρώσετε μόνο 2 ευρώ στην είσοδο, αλλά θα σας κοπεί το χαμόγελο άμεσα όταν αντικρίσετε τις πινακίδες με τα ονόματα των χωριών-φαντάσματα που εγκαταλείφθηκαν στην απαγορευμένη διάμετρο των 30 χιλιομέτρων.

Φωτογραφίες, στολές, έγγραφα ντοκουμέντα, μακέτες του εργοστασίου και της ευρύτερης περιοχής και είναι κάποια από αυτά που θα δείτε στις πρώτες αίθουσες. Πολύ έξυπνο και ενδιαφέρον, ένα τρίλεπτο και αρκετά αληθοφανές τρισδιάστατο βίντεο με αναπαράσταση του χρονικού της καταστροφής. Θα δείτε πως ήταν το εργοστάσιο πριν, κατά τη νύχτα της έκρηξης και τις φλόγες, την επόμενη ημέρα με τα συντρίμμια, αλλά και το πώς διαμορφώθηκε μέχρι σήμερα.

Μπαίνοντας στην τελευταία αίθουσα θα αντικρίσετε ένα ομοίωμα τέμπλου Ιερού Ορθόδοξης εκκλησίας, όπου δίπλα στις αγιογραφίες έχει τρομακτικές φιγούρες. Αυτή η αίθουσα είναι αφιερωμένη κυρίως στα παιδιά-θύματα που γεννήθηκαν τα επόμενα χρόνια. Φωτογραφίες παιδιών προσβεβλημένων από καρκίνο, μια βάρκα με κουκλάκια και αρκουδάκια, κάποιο βίντεο προς τιμή των παιδιών και πολλά άλλα, θα σας φέρουν ένα σφίξιμο στο στομάχι και την ψυχή.

Υπάρχει επίσης και ένα αφιέρωμα στους ντόπιους κατοίκους, που παρά τις απαγορεύσεις της Ουκρανικής κυβέρνησης, επέστρεψαν και ζουν με τη θέλησή τους στην απαγορευμένη και μολυσμένη ζώνη. Είναι κάποιες εκατοντάδες, κυρίως μεγάλης ηλικίας. Στις εκκλήσεις των αρχών ότι είναι πολύ επικίνδυνο για την υγεία τους απαντούν: «Χάσαμε όλα τα αγαπημένα μας πρόσωπα. Παιδιά, συγγενείς, φίλους. Τι μας νοιάζει πλέον; Ας πεθάνουμε τουλάχιστον στον τόπο που γεννηθήκαμε….»

Κωμικοτραγική επίσης μία φώτο από ένα παντζούρι με την επιγραφή: «Ο ιδιοκτήτης είναι μέσα», για την αποτροπή κάποιων άμυαλων-επιτηδείων που εισέρχονται στα ερημωμένα χωριά για να λεηλατήσουν ότι βρουν…
Φύγαμε αρκετά προβληματισμένοι από αυτό το μουσείο, σκεπτόμενοι συγχρόνως τα λόγια του γνωστού Ιρλανδού συγγραφέα Bernard Shaw: "Αν η ιστορία επαναλαμβάνεται και το απροσδόκητο πάντα συμβαίνει, πόσο ανεπίδεκτος μαθήσεως από την εμπειρία είναι ο άνθρωπος…;

* ΑΡΧΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ ΓΝΩΜΗΣ
* Ακολουθήστε τη Γνώμη στο Facebook
* Ακολουθήστε τη Γνώμη στο Twitter
* Ακολουθήστε τη Γνώμη στο Pinterest
* Ακολουθήστε τη Γνώμη στο Dailymotion
* Ακολουθήστε τη Γνώμη στο Youtube



































1 σχόλιο:

Η Γνώμη Κιλκίς- Παιονίας διευκρινίζει στους αναγνώστες της ότι θεωρεί αυτονόητο το δικαίωμα του σχολιασμού και της κριτικής έκφρασης, όταν αυτό φυσικά δεν στοχεύει στην απαξίωση, στην ύβρη και στην προσβολή ατόμων και θεσμών.

Το αναγνωστικό κοινό θα πρέπει να γνωρίζει ότι η Γνώμη, επιδιώκοντας μια υγιή και αμφίδρομη επικοινωνία, δεν δημοσιεύει ανυπόγραφα σχόλια, αλλά ούτε και σχόλια ρατσιστικού, προσβλητικού και υβριστικού περιεχομένου.

Τα ενυπόγραφα άρθρα τέλος, εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας.