Act Business Center

Act Business Center

Κυριακή 25 Απριλίου 2021

"Η Πανδημία οξύνει τα προβλήματα των κτηνοτρόφων, τα οποία δημιουργεί η αδιαφορία της κυβέρνησης"

Υπογράφουν,
ο Νίκος Θεοδωρίδης* και η Σοφία Ψαρρά**
Η έναρξη της πανδημίας την περσινή χρονιά έφερε ως συνέπεια τη μειωμένη ζήτηση του κρέατος και ταυτόχρονα με το παρατεταμένο κλείσιμο της εστίασης έγινε ακόμη πιο δύσκολη η διάθεση των ζώων των κτηνοτρόφων. Το γεγονός της υγειονομικής κρίσης έχει οδηγήσει σε αυξημένα έξοδα διατροφής, που με την αύξηση της τιμής των ζωοτροφών λόγω εξωγενών παραγόντων (αύξηση πετρελαίου, διεθνείς τιμές προσφοράς και ζήτησης) οδηγεί τους επαγγελματίες του χώρου σε απόγνωση για τη συνέχιση της παραγωγής τους.

Παράλληλα, στην πλειοψηφία τους οι κτηνοτρόφοι δεν έχουν συμπεριληφθεί στην επιστρεπτέα προκαταβολή 6, καθώς επίσης δεν έχουν λάβει τις πληρωμές προηγούμενων οικονομικών ενισχύσεων.

Ενόψει του Πάσχα, πυκνώνουν οι εκτιμήσεις για πίεση στην επάρκεια κρέατος στη φετινή αγορά. Οι λόγοι για αυτή τη διαφαινόμενη μειωμένη επάρκεια οφείλονται εν μέρει στη έλλειψη ρευστότητας των κτηνοτρόφων που αναγκάστηκαν να πουλήσουν σε χαμηλότερα επίπεδα νωρίτερα από ό,τι συνήθως.

Ο κίνδυνος παράνομων ελληνοποιήσεων κοπαδιών είναι ακόμη πιο έντονος και η κυβέρνηση οφείλει να στηρίξει τον Έλληνα κτηνοτρόφο, προστατεύοντας ταυτόχρονα τον καταναλωτή, υπερασπίζοντας τη ντόπια παραγωγή με στοχευμένους και εντατικούς ελέγχους σε όλα τα πεδία.

Καίριο είναι το ζήτημα, πως, ουσιαστικά, η περίοδος αυξημένων εργασιών στα ποιμνιοστάσια επίκειται το αμέσως επόμενο διάστημα. Το πρόβλημα της εξεύρεσης εργατών θα αρχίσει να διογκώνεται και η περσινή μη αποδοτική πρακτική που ακολουθήθηκε, οφείλει να αποτελέσει παράδειγμα προς αποφυγή για το μέλλον. Δημιουργείται, επομένως, το ερώτημα με ποια υγειονομικά πρωτόκολλα και σε ποιο πλαίσιο θα γίνουν οι μετακλήσεις των εργατών γης.

Συμπληρωματικά, χρήσιμο θα ήταν να μη λαμβάνονται υπʼ όψιν ως κριτήριο τυχόν επιδόματα των ανθρώπων της κτηνοτροφίας, έτσι ώστε να μην υπάρχει η απειλή αποκλεισμού από τη δυνατότητα μετάκλησης εργατών γης από τρίτες χώρες.

Το ΥΠΑΑΤ, με βάση την υπουργική απόφαση υπ. αριθμ. 373/100642/12-04-2021, προχώρησε σε συνολικό ετήσιο προϋπολογισμό στο πλαίσιο της συνδεδεμένης ενίσχυσης στον τομέα της κτηνοτροφίας, που για το έτος 2021 ανέρχεται στα 2.717.524 ευρώ σχετικά με τα βοοειδή, και στα 539.650 ευρώ σχετικά με τα αιγοπρόβατα. Ενίσχυση που εξήγγειλε ότι θα δώσει μέχρι το Πάσχα και τελικά καταλήγουν οι κτηνοτρόφοι να την περιμένουν τον Μάιο.

Οφείλει η κυβέρνηση, επιπρόσθετα, να διευκρινίσει την αξία της συνδεδεμένης ανά ζώο τόσο στα βοοειδή, όσο και στα αιγοπρόβατα, αφού, αν και η χρονιά έκλεισε τον Δεκέμβριο του 2020, μέχρι σήμερα η αξία της είναι άγνωστη.

Όλα αυτά, σε συνδυασμό με την ελάχιστη στήριξη των κυβερνώντων, οδηγούν σε παραλυτική αβεβαιότητα τους κτηνοτρόφους. Με λίγα λόγια, η κυβέρνηση δεν μπορεί να κωφεύει εν καιρώ υγειονομικής κρίσης, όταν οι συνέπειες απαιτούν άμεσες κινήσεις στήριξης και ενίσχυσης των ανθρώπων του πρωτογενή τομέα αυτής της χώρας.

* Νίκος Θεοδωρίδης
Υπεύθυνος Θεματικής Αγροτικών
Ν. Ε. ΣΥΡΙΖΑ - Π. Σ. Κιλκίς

** Σοφία Ψαρρά
Υπεύθυνη Θεματικής Εργασιακών
Ν. Ε. ΣΥΡΙΖΑ - Π. Σ. Κιλκίς

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η Γνώμη Κιλκίς- Παιονίας διευκρινίζει στους αναγνώστες της ότι θεωρεί αυτονόητο το δικαίωμα του σχολιασμού και της κριτικής έκφρασης, όταν αυτό φυσικά δεν στοχεύει στην απαξίωση, στην ύβρη και στην προσβολή ατόμων και θεσμών.

Το αναγνωστικό κοινό θα πρέπει να γνωρίζει ότι η Γνώμη, επιδιώκοντας μια υγιή και αμφίδρομη επικοινωνία, δεν δημοσιεύει ανυπόγραφα σχόλια, αλλά ούτε και σχόλια ρατσιστικού, προσβλητικού και υβριστικού περιεχομένου.

Τα ενυπόγραφα άρθρα τέλος, εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας.