Act Business Center

Act Business Center

Κυριακή 25 Απριλίου 2021

MacBook vs Laptop


Του Νικηφόρου Χριστοφορίδη
Έχετε αναρωτηθεί ποτέ γιατί οι Αμερικάνοι χρήστες αλλά και πολλοί Ευρωπαίοι χρησιμοποιούν υπολογιστές της εταιρείας Apple όπως παραδείγματος χάρη τα MacBook; 

Θεωρείτε ότι έχουν παραπάνω οικονομικές δυνατότητες; Aλλά ακόμη και αν έχουν γιατί να προτιμήσουν τα προϊόντα της εταιρείας Apple όπως τα MacBook (που θα εξετάσουμε σήμερα) σε σχέση με τα Laptop, δηλαδή φορητά PC, τα οποία χρησιμοποιούμε στην Ελλάδα κατά κόρον;

Η απάντηση σε αυτό το ερώτημα είναι ότι ΔΕΝ χρησιμοποιούν τα MacBook για λόγους εντυπωσιασμού, αλλά για λόγους ουσίας. Συγκεκριμένα υπάρχουν κάποια χαρακτηριστικά στους φορητούς αυτούς υπολογιστές (MacBook) τα οποία προσφέρουν ένα ισχυρό πλεονέκτημα σε σχέση με την κατηγορία των φορητών υπολογιστών laptop(με Windows).

Ας πάρουμε όμως τα πράγματα από την αρχή. Οτιδήποτε και αν επιλέξουμε δηλαδή υπολογιστή MacBook η υπολογιστή laptop πρέπει να έχουμε υπόψιν ότι δεν αναβαθμίζεται εξ ολοκλήρου. Συγκεκριμένα και τα δύο δεν μπορούν να αναβαθμίσουν τον επεξεργαστή ή αλλιώς Cpu­, που διαθέτουν ο οποίος αποτελεί την δύναμη και την ταχύτητα που διαθέτει ο ηλεκτρονικός αυτός υπολογιστής. 

Θα μπορούσαμε να πούμε με πιο απλά λόγια ότι η Cpu είναι το μυαλό του υπολογιστή, το βασικότερο εξάρτημα. Αυτό λοιπόν το εξάρτημα δεν είναι δυνατό να αναβαθμιστεί σε υπολογιστή κατηγορίας laptop ή MacBook. Επίσης δεν είναι δυνατό να αναβαθμιστεί και η κάρτα γραφικών η λεγόμενη Gpu. 

Η κάρτα γραφικών είναι υπεύθυνη για την ποιότητα και την ταχύτητα εμφάνισης γραφικών στην οθόνη του υπολογιστή μας. Με άλλα λόγια η κάρτα γραφικών σε συνδυασμό με τον επεξεργαστή (αλλά και με άλλους παράγοντες, αν και όχι σε σημαντικό βαθμό), ρυθμίζει το γεγονός του αν μπορεί ο ηλεκτρονικός υπολογιστής να τρέξει μοντέρνα παιχνίδια ή εφαρμογές απαιτητικές στα γραφικά όπως παραδείγματος χάριν το Photoshop ή το Premiere. Με αυτό το δεδομένο καταλαβαίνουμε ότι ένας φορητός υπολογιστής δεν είναι κατάλληλος για gaming η για απαιτητικές (σε γραφικά) εφαρμογές.

Έχοντας αυτές τις πληροφορίες κατά νου καταλαβαίνουμε ότι ένα laptop ή MacBook προορίζεται για τον μέσο χρήστη ο οποίος δεν έχει ιδιαίτερες απαιτήσεις. Με τον όρο ιδιαίτερες απαιτήσεις εννοούμε εφαρμογές τύπου Photoshop η Premiere η μοντέρνα παιχνίδια. Ποια όμως είναι η διαφορά τον MacBook από τα Laptop και τι θα ήταν προτιμότερο να αποκτήσετε;

Με την πτωτική τάση των τιμών τα τελευταία έτη, αν και υπάρχει μία μικρή ανάκαμψη (μάλλον τεχνητή λόγω κορωνοϊού), παρατηρούμε ότι ένα μεταχειρισμένο MacBook κοστίζει περίπου όσο ένα ανακατασκευασμένο laptop. Η διαφορά παλαιότερα ήταν χαώδης, πλέον όμως βρίσκεται από πολύ λογικά επίπεδα έως μηδενική. 

Τα Laptop συνεχίζουν να έχουν κάποια πλεονεκτήματα σε σχέση με τα MacBook, συγκεκριμένα τα πλεονεκτήματα αυτά είναι η δυνατότητα αναβάθμισης της μνήμης RAM καθώς και η δυνατότητα τοποθέτησης όποιου σκληρού δίσκου επιθυμούμε με χαμηλό κοστολόγιο. 

Τα MacBook αντίθετα δεν δίνουν δυστυχώς την δυνατότητα να αναβαθμίσουμε την μνήμη RAM, ενώ αν και μπορούμε να αναβαθμίσουμε τους σκληρούς δίσκους που διαθέτουν κοστίζουν αρκετά περισσότερο σε σχέση με τους αντίστοιχους των Laptops.

Όμως τα MacBook υπερέχουν σε κάποια άλλα χαρακτηριστικά τα οποία είναι πάρα πολύ σημαντικά. Το πρώτο χαρακτηριστικό είναι το design. Τα MacBook δεν χρησιμοποιούν πλαστικά μέρη όπως τα Laptops, αλλά χρησιμοποιούν αλουμίνιο το οποίο μπορεί και εξάγει τη θερμότητα πιο εύκολα από το εσωτερικό τους ενώ ταυτόχρονα δίνει και μία αίσθηση ποιότητας και στιβαρότητας στον ηλεκτρονικό αυτό υπολογιστή. 

Ένα ακόμη σημαντικό χαρακτηριστικό είναι η οθόνη τύπου Retina που χρησιμοποιούν. Η οθόνη Retina είναι πάρα πολύ ποιοτική υπέρ υψηλής ανάλυσης με μεγάλη φωτεινότητα και έντονα χρώματα τα οποία κάνουν την μεγάλη διαφορά. Η οθόνη Retina είναι πραγματικά μία εκπληκτική οθόνη την οποία κανένα laptop δεν μπορεί να προσομοιώσει ακόμη και αν διαθέτει οθόνη full high definition. 

Τέλος ένα ακόμη χαρακτηριστικό είναι το γεγονός ότι τα MacBook διαθέτουν πολύ ποιοτική μπαταρία η οποία προσφέρει την δυνατότητα να χρησιμοποιηθεί το MacBook από 6 έως και 8 ώρες όταν είναι καινούργια. Αντίστοιχα ο χρόνος αυτός για ένα laptop δεν υπερβαίνει τις 2 με 2,5 ώρες όταν η μπαταρία είναι καινούργια.

Επιπλέον ένα ακόμη χαρακτηριστικό που προσφέρει ανωτερότητα στα MacBook είναι το λειτουργικό σύστημα. Το λειτουργικό σύστημα (software) δηλαδή του MacBook είναι το λεγόμενο MacOS το οποίο είναι κατά πολύ ανώτερο από τα Windows καθώς αξιοποιεί τις στο έπακρο δυνατότητες του MacBook ενώ προσφέρει κάποιες εναλλακτικές λειτουργίες πάρα πολύ χρήσιμες αλλά και εύκολες οι οποίες δεν βρίσκονται στα Windows. 

Αν συνυπολογίσουμε ότι τα MacBook μπορούν να τρέξουν παράλληλα με το MacOS ακόμη και Windows ,κάτι το οποίο μπορούν να πετύχουν με διαχωρισμό του δίσκου τους η την εγκατάσταση Windows σε ξεχωριστό δίσκο, καταλαβαίνουμε ότι τα πλεονεκτήματα είναι πραγματικά πολύ σημαντικά. 

Ο λόγος για τον οποίο ένα MacBook θα μπορούσε να χρησιμοποιήσει και Windows ταυτόχρονα με το δικό του λειτουργικό σύστημα είναι γιατί πιθανόν να υπάρχουν κάποιες ειδικές εφαρμογές οι οποίες τρέχουν μόνο σε περιβάλλον Windows. Εδώ πρέπει να τονίσουμε ότι το λειτουργικό σύστημα MacOS διαθέτει σχεδόν όλες τις εφαρμογές που βγαίνουν και σε Windows και ίσως κάποιες άλλες που δεν υπάρχουν αντίστοιχα στα Windows. 

Παρόλα αυτά υπάρχει και η δυνατότητα να εγκατασταθούν τα Windows παράλληλα με το MacOS για να μην υπάρξει απολύτως κανένα πρόβλημα συμβατότητας. Τα laptops ΔΕΝ μπορούν να εγκαταστήσουν παράλληλα το MacOs , μπορούν όμως κάποιες εκδόσεις του Linux.

Συνοψίζοντας θα μπορούσαμε να πούμε ότι εφόσον μελετήσουμε προσεκτικά τις προσφορές και καταλήξουμε στην αγορά ενός MacBook ,σίγουρα θα έχουμε κάνει τη σωστή επιλογή αρκεί να δώσουμε σημασία στα χαρακτηριστικά του MacBook, δηλαδή στην μνήμη RAM κ η οποία δεν μπορεί να αλλάξει. Εφόσον όμως η ποσότητα της μνήμης RAM και του σκληρού δίσκου που διαθέτει, μας καλύπτουν τότε η αγορά ενός MacBook είναι μονόδρομος.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η Γνώμη Κιλκίς- Παιονίας διευκρινίζει στους αναγνώστες της ότι θεωρεί αυτονόητο το δικαίωμα του σχολιασμού και της κριτικής έκφρασης, όταν αυτό φυσικά δεν στοχεύει στην απαξίωση, στην ύβρη και στην προσβολή ατόμων και θεσμών.

Το αναγνωστικό κοινό θα πρέπει να γνωρίζει ότι η Γνώμη, επιδιώκοντας μια υγιή και αμφίδρομη επικοινωνία, δεν δημοσιεύει ανυπόγραφα σχόλια, αλλά ούτε και σχόλια ρατσιστικού, προσβλητικού και υβριστικού περιεχομένου.

Τα ενυπόγραφα άρθρα τέλος, εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας.