Act Business Center

Act Business Center

Τετάρτη 11 Μαρτίου 2015

Ο Θόδωρος κατέγραψε τα προβλήματα που απασχολούν τον αγροτικό πληθυσμό του νομού Κιλκίς

Δελτίο τύπου Θ. Παραστατίδη
Μετά τις συναντήσεις σε Πολύκαστρο και Κιλκίς με αγρότες και τους φορείς αυτών, σε ανοιχτή συζήτηση που πραγματοποιήθηκε για την ανάδειξη και καταγραφή των προβλημάτων που απασχολούν τον αγροτικό πληθυσμό του νομού Κιλκίς, ο Βουλευτής συναντήθηκε με τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Βασίλη Αποστόλου την Τρίτη 10/03/2015.

Σκοπός της συνάντησης ήταν να ενημερωθεί ο Υπουργός για όλα αυτά τα θέματα που έχουν καταγραφεί και έχουν διαμορφωθεί σε λίστα η οποία του παραδόθηκε.

Κατά τη συζήτηση, ο Υπουργός έδωσε απαντήσεις σε ορισμένα από αυτά και δεσμεύτηκε να εξετάσει τα υπόλοιπα άμεσα, προκειμένου να δοθούν λύσεις στα τρέχοντα αλλά ταυτόχρονα να δρομολογηθεί επίλυση και στα προβλήματα που χρονίζουν.

Ενδεικτικά οι απαντήσεις που δόθηκαν από τον Υπουργό προς το Βουλευτή

1. Το αφορολόγητο των 12.000 ευρώ θα ισχύσει και για τους αγρότες. Δεν θα φορολογηθούν με συντελεστή 13% όπως προβλεπόταν με εγκύκλιο από την προηγούμενη Κυβέρνηση, των επιδοτήσεων και των αποζημιώσεων από τον ΕΛΓΑ.

2. Μέριμνα για να γίνει η πληρωμή όλων των μορφών επιδοτήσεων (βιοκαλλιέργειες, ενστάσεις, εξισωτικές κ.λ.π.) σε σύντομο χρονικό διάστημα με καταληκτική ημερομηνία ως το τέλος του Μαΐου.

3. Για όσους έχουν υποστεί ζημίες από τις πρόσφατες πλημμύρες και δεν έχουν εκδοθεί τα πορίσματα από τον ΕΛΓΑ, θα ληφθούν υπόψη τα περσινά στοιχεία, προκειμένου να πληρωθεί η συνδεδεμένη.

4. Δέσμευση του Υπουργού ότι τα τεχνικά κλιμάκια του Υπ. Αγροτικής Ανάπτυξης θα επισκεφθούν το νομό Κιλκίς και σε συνεργασία με τις Τεχνικές Υπηρεσίες της Περιφέρειας και του οικείου Δήμου για την υπόθεση της λίμνης Αρτζάν ώστε να αντιμετωπισθεί και να λυθεί οριστικά το πρόβλημα των πλημμυρών στην ευρύτερη περιοχή του Πολυκάστρου.

5. Όσον αφορά στον καταρροϊκό πυρετό και την ευλογιά, προκρίνεται η λύση ψεκασμών έναντι της πρότασης για εμβολιασμό.

6. Για να προσδιοριστεί άμεσα η έκταση βοσκήσιμης γης απεμπλέκεται η διαδικασία του ιδιωτικού καθεστώτος από την όλη διαχείριση

7. Σταβλικές εγκαταστάσεις σε απομακρυσμένα χωριά: θα υπάρξει μέριμνα ώστε να δοθεί λύση μέσα από νομοθετική ρύθμιση.


Η λίστα όπως την παρέδωσε ο Βουλευτής στον Υπουργό.
ΑΓΡΟΤΙΚΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΝΟΜΟΥ ΚΙΛΚΙΣ

1. Φορολογία αγροτών :

· Αν ισχύσει το αφορολόγητο των 12000 Ε και για τους αγρότες..

· Αν θα φορολογηθούν οι επιδοτήσεις και οι αποζημιώσεις από ΕΛΓΑ με συντελεστή 13 %, όπως προβλέπονταν με εγκύκλιο της προηγούμενης Κυβέρνησης.

· Από το 2009 υπάρχουν απλήρωτοι αγρότες από επιδοτήσεις. Πότε προβλέπεται να πληρωθούν ;

2 Βιοκαλλιεργητές. Πληρώθηκαν έως και το 2012. Για ενστάσεις που ήδη εξετάστηκαν και έχουν δικαιωθεί, δεν άνοιξε ακόμη η πύλη προκειμένου να εξοφληθούν.

Επίσης πότε προβλέπεται η πληρωμή των βιοκαλλιεργειών για τις επόμενες χρονιές.

3 Τευτλοπαραγωγοί της περιοχής Παιονίας ρωτούν αν θα ξαναλειτουργήσει η ΕΛΒΙΖ και πότε ;

4 Βαμβακοκαλλιεργητές. Ο ΕΛΓΑ δεν έχει εκδώσει ακόμη τα πορίσματα ελέγχου για ζημιές από πλημμύρες. Σ΄ αυτή την περίπτωση πως θα γίνουν οι δηλώσεις ΟΣΔΕ και τι θα γίνει με την συνδεδεμένη για τα βαμβάκια. Υπάρχει περίπτωση μη απόδοσης της ;

Τι θα γίνει με τα ξερικά βαμβάκια που έχουν ως πλαφόν τα 186 κιλά ανά στρέμμα προκειμένου να δικαιούνται την συνδεδεμένη αφού θεωρούνται υπερβολικά τα 186 κιλά ανά στρέμμα ;

5 ΟΣΔΕ. Γιατί παρακρατείται το 15 % των επιδοτήσεων για αγρότες που λαμβάνουν πάνω από 40.000 Ε ;

6 Ο ΓΟΕΒ έως πρόσφατα δεν προσέφερε έργο. Δεν λειτουργούσε ανταποδοτικά εδώ και αρκετά χρόνια. Συνεχίζει όμως να χρεώνει τους παραγωγούς με εισφορές και μάλιστα αναδρομικά ως ανταπόδοση για έργο που δεν έχει γίνει. Πως προτίθεστε να αντιμετωπίσετε το ζήτημα αυτό ;

7 Προγράμματα νέων αγροτών.

8 Υπάρχει μία ασάφεια στην ΚΑΠ.

Δεν υπάρχει επαρκείς ενημέρωση για τις αλλαγές που πρόκειται να γίνουν ενόψει της νέας καλλιεργητικής περιόδου.

9 Στη Λίμνη Αρτζάν, δεν ολοκληρώθηκε το έργο που είχε ξεκινήσει, με αποτέλεσμα να γίνονται μεγάλες καταστροφές από πλημμύρες στις καλλιέργειες σε μια ευρύτερη περιοχή του Δήμου Παιονίας πέριξ της λίμνης.

Επιβάλλεται η παρουσία τεχνικών κλιμακίων του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, που σε συνεργασία με τους φορείς της περιφέρειας και του Δήμου, να βρουν οριστική λύση ώστε, να μην έχουμε το φαινόμενο των πλημμυρών κάθε χρόνο και το κράτος να επιβαρύνεται με κονδύλια αποζημιώσεων.

10 Υπάρχουν πάρα πολλές προτάσεις για αναδασμούς - αναδιάρθρωση των καλλιεργειών και Εγγειοβελτιωτικών έργων.


ΚΤΗΝΟΤΡΟΦΙΚΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ Ν. ΚΙΛΚΙΣ

1. Για τις Επιδημίες Ευλογιάς - Καταρροϊκού πυρετού.

Αν προβλέπονται : 

Άμεσοι ψεκασμοί.

Αποζημιώσεις ζωικού κεφαλαίου που χάθηκε λόγω των ασθενειών. 

Επαναφορά σε σχέδια βελτίωσης.

2. Σχέδια βελτίωσης. Η αρμοδιότητα θα μεταφερθεί στις περιφέρειες ή θα παραμείνουν όπως έχει ;

3. Βοσκότοποι:
Τι προβλέπεται για την Εξισωτική αποζημίωση σε σχέση με την έκταση βοσκής.

Υπάρχει καθυστέρηση πληρωμών από 8 έως 10 μήνες των κτηνοτρόφων στο νομό από τις γαλακτοβιομηχανίες. 

Περικοπές για τον τόπο κατοικίας. Πως προβλέπεται η αντιμετώπιση των περικοπών της εξισωτικής αποζημίωσης λόγω του τόπου κατοικίας που είναι συνήθης τακτική από τις υπηρεσίες.

4. Σταβλικές εγκαταστάσεις μέσα σε απομακρυσμένα χωριά με πολύ μικρό αριθμό κατοίκων : 

Δεν έχουν την δυνατότητα μετεγκατάστασης λόγω οικονομικών δυσχερειών, με αποτέλεσμα, να μην μπορούν να πάρουν άδεια λειτουργίας, λόγω της παλαιότητας των σταβλικών εγκαταστάσεων, βάση της υφιστάμενης νομοθεσίας, με τις όποιες αρνητικές επιπτώσεις για την ανάπτυξη της κτηνοτροφίας .
Επίσης σε παραμεθόριες περιοχές του Νομού Κιλκίς, που είναι ενταγμένες στην natura, όπως για παράδειγμα η Ειδομένη, υπάρχει πρόβλημα στην μετεγκατάσταση, διότι δεν επιτρέπεται να κτιστούν νέες κτηνοτροφικές εγκαταστάσεις.

Τα προβλήματα αυτά αναδείχθηκαν και καταγράφηκαν με πρωτοβουλία του Βουλευτή Θ. Παραστατίδη, σε συνεργασία με την Ν.Ε. του ΣΥ.ΡΙ.ΖΑ, σε ανοιχτή εκδήλωση των Αγροτών και Κτηνοτρόφων του Νομού Κιλκίς.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η Γνώμη Κιλκίς- Παιονίας διευκρινίζει στους αναγνώστες της ότι θεωρεί αυτονόητο το δικαίωμα του σχολιασμού και της κριτικής έκφρασης, όταν αυτό φυσικά δεν στοχεύει στην απαξίωση, στην ύβρη και στην προσβολή ατόμων και θεσμών.

Το αναγνωστικό κοινό θα πρέπει να γνωρίζει ότι η Γνώμη, επιδιώκοντας μια υγιή και αμφίδρομη επικοινωνία, δεν δημοσιεύει ανυπόγραφα σχόλια, αλλά ούτε και σχόλια ρατσιστικού, προσβλητικού και υβριστικού περιεχομένου.

Τα ενυπόγραφα άρθρα τέλος, εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας.