Act Business Center

Act Business Center

Τετάρτη 11 Μαρτίου 2015

Δράσεις Λυκείου Ελληνίδων Κιλκίς

Εκδρομή Σέρρες
Το Λύκειο Ελληνίδων Κιλκίς πραγματοποίησε, με εξαιρετική επιτυχία, ημερήσια εκδρομή την Κυριακή 8 Μαρτίου 2015 στις Σέρρες και ευχαριστεί θερμά τον κόσμο που παρά την βροχερή ημέρα ανταποκρίθηκε στο κάλεσμα του Λ.Ε.Κ. Το πρόγραμμα είχε ως εξής:
Αφού εκκλησιαστήκαμε στην Ιερά Μονή του Τιμίου Προδρόμου στο Ακριτοχώρι, αναχωρήσαμε για το ξενοδοχείο «Elpida Resort» όπου έγινε η αποτίμηση του έργου της Διευθύντριας της Εφορείας Αρχαιοτήτων Σερρών, Αρχαιολόγου κ. Κατερίνας Περιστέρη και ανακηρύχτηκε ως «Γυναίκα της Χρονιάς». Η βράβευση έγινε από το Λύκειο Ελληνίδων Σερρών, αφορμή του εορτασμού της Παγκόσμιας ημέρας της γυναίκας. 

Η κεντρική ομιλία με θέμα: «Αλέξανδρος: ο άνθρωπος που νίκησε το χρόνο» από τον Ιστορικό – Συγγραφέα κ. Σαράντο Καργάκο υπήρξε ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα γι’ αυτό και παραθέτουμε ορισμένα αποσπάσματα από την συγκεκριμένη ομιλία.

«…Θέλω να μιλήσω για έναν άνθρωπο που νίκησε το χρόνο. Ο Αλέξανδρος είναι πιο ζωντανός και από τους ζωντανούς. Το να τολμά κανείς να μιλά για τον Αλέξανδρο, είναι σαν να προσπαθεί να κλείσει μες στη χούφτα του, τον κεραυνό. Δεν συλλαμβάνεται το ασύλληπτο, δεν περιγράφεται το απερίγραπτο, δεν κατανοείται το ακατανόητο…

Ήταν ένας άνθρωπος φαινόμενο. Με μία μόνο διάκριση από τους άλλους. Την Αρετή. {Εκ της αρετής να τεκμαίρεται ο Έλληνας και εκ της κακίας ο Βάρβαρος}…Ένα θα τολμήσω σήμερα να τονίσω ή μάλλον να ρωτήσω: “Τίνος παιδί ήταν ο Αλέξανδρος;” Σήμερα θα τολμήσω να πω ότι ο Αλέξανδρος υπήρξε παιδί του Ομήρου, τον οποίον μελετούσε νυχθημερόν μέχρι το τέλος της ζωής του και γι’ αυτό είχε ως πρότυπό του τον Αχιλλέα…Σήμερα δε θα υποστηρίξω ότι ο Αλέξανδρος υπήρξε ο πρώτος των Ελλήνων. 

Υπήρξε ο πρώτος της Υφηλίου. Δεν το λέγω εγώ. Το λένε οι κορυφαίοι ποιητές και ιστορικοί της Ανατολής, που οι λαοί τους τον γνώρισαν απ’ την κόψη του σπαθιού του την τρομερή. Σκεφθείτε ότι δεν υπάρχει ελληνικό ποίημα αφιερωμένο στον Αλέξανδρο. Ψάχτε στα αναγνωστικά σας. Παλιά και νέα. Υπάρχει ποίημα για τον Αλέξανδρο; Τα καλύτερα ποιήματα για τον Αλέξανδρο τα έχουν γράψει οι Πέρσες. Με κορυφαίο τον Φερντοσί…Ο Αλέξανδρος δεν πολεμούσε για να νικήσει. Πολεμούσε για να γνωρίσει. Πολεμούσε για να χτίσει. Πολεμούσε για να σκορπίσει την ελληνική γλώσσα, την ελληνική παιδεία, γενικότερα τον ελληνικό πολιτισμό. Τη γύμναση, τον αθλητισμό, γενικότερα τον ελληνικό τρόπο ζωής…

Οι Άραβες αναγνωρίζουν, ότι πολλά στοιχεία υψηλού πολιτισμού που υπάρχουν στην πίστη και στις πολιτιστικές παραδόσεις τους, οφείλονται εν πολλοίς στην επίδραση της Αλεξανδρινής παρουσίας στην Ανατολή…Ο Αλέξανδρος δεν ανήκει στο χθες. Ανήκει στο μέλλον…Η Μακεδονικότητα περνά μέσα από την Ελληνικότητα. Περνά μέσα από την Ελληνική παιδεία. Πρέπει να νιώθεις απόγονος του Ηρακλή, να είσαι παιδί του Ομήρου, να τέρπεσαι αισθητικά από την Ελληνική δραματουργία και καλλιτεχνική δημιουργία για να λέγεσαι Μακεδών! … Με τον Αλέξανδρο, ο Ελληνικός κόσμος έγινε φορέας Πολιτισμού. 

Ένας διαπρεπής, Βρετανός ιστορικός, ο Λίβινγκστον έχει γράψει λόγο συγκλονιστικό: “Έτσι, χωρίς να χρησιμοποιεί ο Ελληνισμός αποστολικές μεθόδους, άσκησε την επιρροή του σε αχανείς εκτάσεις, μεταμορφώνοντας τα ανθρώπινα μυαλά. Η αισθητική, ηθική και πνευματική επίδραση του Ελληνισμού κυριάρχησε στα βασίλεια των Σελεύκων, των Πτολεμαίων και στη Δημοκρατική και κατόπιν Αυτοκρατορική Ρώμη.” Προσθέτει ο Λίβινγκστον: “Αυτή η κουλτούρα που απλώνεται σε Ανατολή και Δύση είναι Ελληνική. Οι Έλληνες έχουν χάσει την ανεξαρτησία τους, αλλά όχι και την πνευματική τους σπουδαιότητα. Η Ρώμη παρέχει το σώμα της αυτοκρατορίας και η Ελλάδα παρέχει την ψυχή!”…Λέει ο Παλαμάς: “Πάντοτε να καρτερείς αυτόν που πάντα λείπει!»

Την παραπάνω εκδήλωση την κάλυψε τηλεοπτικά το κανάλι του ALPHA TV.

Στη συνέχεια αναχωρήσαμε για τον Αϊ – Γιάννη για φαγητό, όπου δεν παραλείψαμε να χορέψουμε όλοι μαζί και να στήσουμε ένα μικρό γλέντι μέσα στη φύση και με τους καταρράκτες δίπλα μας ακριβώς.

Έπειτα, επίσκεψη στο Λαογραφικό Μουσείο των Σαρακατσάνων το οποίο το 1984 ετιμήθη με το χρυσό μετάλλιο του Ροταριανού Ομίλου Θεσσαλονίκης και το 1987 το Ευρωπαϊκό Βραβείο του Μουσείου της χρονιάς ( Prix du musee de l' Annee) το συμπεριέλαβε και του απένειμε ειδική διάκριση μεταξύ δεκαοχτώ ευρωπαϊκών Μουσείων, πού εκκρίθηκαν ως τα καλύτερα της Ευρώπης, ανάμεσα σε 146 πού είχαν διαγωνισθεί.

Κατόπιν επιστροφή αργά το απόγευμα στο Κιλκίς, με τις καλύτερες εντυπώσεις από όλο τον κόσμο που συμμετείχε στην εκδρομή μας. Ευχαριστούμε πολύ!

Επισκέψεις σχολείων στο Λ.Ε.Κ.
Την Πέμπτη 5 Μαρτίου 2015 και ώρα 15:00 είχαμε τη χαρά να μας επισκεφθεί το ολοήμερο 2ο Δημ. Σχολείο Κιλκίς για να γνωρίσει από κοντά τους χώρους του Λυκείου Ελληνίδων Κιλκίς και να ενημερωθεί σχετικά με την όλη ιστορία του συγκεκριμένου θεσμού. Αφού ξεναγήθηκαν στις αίθουσες του Λ.Ε.Κ. όπως πάντα καταλήξαμε στην αίθουσα της Ιματιοθήκης όπου τα παιδιά είδαν από κοντά τις φορεσιές που διαθέτει το Λ.Ε.Κ. και ενθουσιάστηκαν με τα υφάσματα, τα χρώματα και τα κοσμήματα καθώς επίσης και τον αριθμό και την ποικιλία των φορεσιών που διαθέτει το Λ.Ε.Κ.

Τη Δευτέρα 9 Μαρτίου 2015 στις 08:30 π.μ. – 09:30 π.μ. είχαμε τη χαρά να φιλοξενήσουμε την ΣΤ’ τάξη του Δημοτικού Σχολείου της Ευκαρπίας Κιλκίς. Έπειτα, 09:30 π.μ. – 10:30 π.μ. με μεγάλη μας χαρά ξεναγήσαμε τους μικρούς μαθητές της Β’ τάξης του Δημοτικού Σχολείου της Ευκαρπίας Κιλκίς.

Να ενημερώσουμε ότι συνεχίζουμε να δεχόμαστε με μεγάλη μας χαρά σχολεία και άλλους εκπαιδευτικούς φορείς, όπως κάθε χρόνο άλλωστε. Περισσότερες πληροφορίες παρέχονται από τη γραμματεία του Λυκείου Ελληνίδων (υπεύθυνη γραμματείας: Μιχαηλίδου Μαρία) στο τηλ. 2341027684, καθημερινά (Δευτέρα έως και Παρασκευή) 6-8 μ.μ.

Εκδρομή στα Τρίκαλα
Το Λύκειο των Ελληνίδων Κιλκίς, διοργανώνει διήμερη εκδρομή στα Τρίκαλα Θεσσαλίας. Η αναχώρηση θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο 25 Απριλίου το πρωί και η εκδρομή θα ολοκληρωθεί την Κυριακή 26 Απριλίου το βράδυ, με την επιστροφή των εκδρομέων. Το Λύκειο Ελληνίδων υπόσχεται στους φίλους συμμετέχοντες άλλη μια πραγματικά αξέχαστη εκδρομή. Η εκδρομή είχε αναβληθεί λόγω των εθνικών εκλογών. Η εκδρομή θα έχει διανυκτέρευση στην Ελάτη και επίσκεψη την Κυριακή στα Μετέωρα.

Για περισσότερες πληροφορίες καθώς επίσης και δηλώσεις συμμετοχής, παρακαλούνται οι ενδιαφερόμενοι να επικοινωνήσουν με τη γραμματεία του Λυκείου Ελληνίδων (υπεύθυνη γραμματείας: Μιχαηλίδου Μαρία) καθημερινά, Δευτέρα έως και Παρασκευή, 6-8 μ.μ. στο τηλ. 2341027684.




















Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η Γνώμη Κιλκίς- Παιονίας διευκρινίζει στους αναγνώστες της ότι θεωρεί αυτονόητο το δικαίωμα του σχολιασμού και της κριτικής έκφρασης, όταν αυτό φυσικά δεν στοχεύει στην απαξίωση, στην ύβρη και στην προσβολή ατόμων και θεσμών.

Το αναγνωστικό κοινό θα πρέπει να γνωρίζει ότι η Γνώμη, επιδιώκοντας μια υγιή και αμφίδρομη επικοινωνία, δεν δημοσιεύει ανυπόγραφα σχόλια, αλλά ούτε και σχόλια ρατσιστικού, προσβλητικού και υβριστικού περιεχομένου.

Τα ενυπόγραφα άρθρα τέλος, εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας.