Τρίτη, 8 Ιουλίου 2014

2ο Πανελλήνιο Φεστιβάλ “Κωφοί και Ακούοντες εν Δράσει” στη ΘεσσαλονίκηΜε ένα πλούσιο πολιτιστικό πρόγραμμα ξεκινά την Κυριακή 13 Ιουλίου 2014 στη Θεσσαλονίκη το 2ο Πανελλήνιο Φεστιβάλ “Κωφοί και Ακούοντες εν Δράσει”. Το φεστιβάλ, που θα διαρκέσει έως την Παρασκευή 18 Ιουλίου 2014, αποτελεί καρπό συνεργασίας του Κέντρου Πολιτισμού Θεσσαλονίκης της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, της Λέσχης για τη Διάδοση της Νοηματικής Γλώσσας Χανίων και του πολιτιστικού φορέα της Θεσσαλονίκης “Εσαεί εν Ροή”. Το φεστιβάλ δίνει κίνητρα σε πολλούς δημόσιους και ιδιωτικούς φορείς προκειμένου να δραστηριοποιηθούν εθελοντικά σε μία ευρεία δέσμη εκδηλώσεων, που έχει ως στόχο να ενεργοποιήσει τους πολίτες, κωφούς και ακούοντες, ανεξάρτητα από τις κοινωνικές τους ταυτότητες.

Η διοργάνωση τελεί υπό την αιγίδα του Υπουργείου Τουρισμού και υλοποιείται με την υποστήριξη της 9ης Εφορείας Βυζαντινών Αρχαιοτήτων, της ΙΣΤ΄Εφορείας Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων, καθώς και άλλων Ο.Τ.Α., αθλητικών ενώσεων, συλλόγων κ.ά.

Η τελετή έναρξης του φεστιβάλ θα πραγματοποιηθεί τη Δευτέρα 14 Ιουλίου 2014, στις 19.30, στο Λευκό Πύργο και η τελετή λήξης την Παρασκευή 18 Ιουλίου 2014, στις 19.30, στην Αρχαία Αγορά. Την τελευταία ημέρα του φεστιβάλ (18/7/2014) θα διεξαχθεί το 2ο Πανελλήνιο Συμπόσιο με θέμα «Ο ρόλος της διά βίου μάθησης και της διάδοσης της νοηματικής γλώσσας στην ποιότητα ζωής κωφού και βαρήκοου πληθυσμού» στο Πολιτιστικό Κέντρο «Αλέξανδρος» της Π.Κ.Μ. (Εθν. Αμύνης 1, Θεσσαλονίκη), από τις 9 το πρωί ως τις 2 το μεσημέρι.

«Για μας στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας αποτελεί τιμή αλλά και ταυτόχρονα ευθύνη η ανάληψη της διοργάνωσης του 2ου Πανελλήνιου Φεστιβάλ “Κωφοί και Ακούοντες εν δράσει” 2014. Αποδεικνύουμε έμπρακτα τη στήριξή μας σε μια ευαίσθητη κοινωνική ομάδα, αυτήν των κωφών συμπολιτών μας, η οποία μπορεί και πρέπει να αναδείξει δημόσια τα πλούσια προτερήματά της. Οποιαδήποτε ιδιαιτερότητα δεν αποτελεί για μας διαχωριστική γραμμή, που θέτει εκτός κοινωνίας συγκεκριμένες ομάδες. Η διαφορετικότητα είναι σημείο συνάντησης πολλαπλών τρόπων έκφρασης και δημιουργίας, σε μια αρμονική σύμπραξη κωφών και ακουόντων, που επιδιώκει το συγκεκριμένο φεστιβάλ.

Μέσα από την πληθώρα καλλιτεχνικών, επιμορφωτικών και ψυχαγωγικών δράσεων, το 2ο Πανελλήνιο Φεστιβάλ “Κωφοί και Ακούοντες εν δράσει” 2014 αναδεικνύει το πλούσιο πολιτισμικό απόθεμα της Περιφέρειάς μας, ενώ ταυτόχρονα συμβάλλει στην καταπολέμηση του κοινωνικού ρατσισμού και αποκλεισμού, την ενίσχυση της δημιουργικής συμμετοχής, καθώς και την αναβάθμισης της ποιότητας ζωής των κωφών συμπολιτών μας.

Θέλω να ευχαριστήσω θερμά όλους όσοι συμμετέχουν στη συνδιοργάνωση αυτής της γιορτινής σύμπραξης: τη Λέσχη για τη Διάδοση της Νοηματικής Γλώσσας Χανίων, τον πολιτιστικό φορέα “Εσαεί εν ροή”, τα μέλη της οργανωτικής επιτροπής, αλλά πρωτίστως εκείνους που εθελοντικά συμμετέχουν στην υλοποίηση και επιτυχία των εκδηλώσεων. Ευχαριστώ ιδιαίτερα το “δικό” μας Θέατρο Σιγής, που μέσα από τη σιωπή τους εκφράζουν τις ειδικές τους δεξιότητες», υπογράμμισε ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολος Τζιτζικώστας.

Στο πλαίσιο της διοργάνωσης, το 2ο Πανελλήνιο Φεστιβάλ “Κωφοί και Ακούοντες εν Δράσει” αποσκοπεί στην ανάδειξη των τοπικών πολιτισμικών και περιβαλλοντικών θησαυρών, στη φιλοξενία έντεχνων καλλιτεχνικών σχημάτων που εμπλέκουν κωφούς ή σχετίζονται με την κουλτούρα τους, στην καταπολέμηση του κοινωνικού ρατσισμού και αποκλεισμού με σύμπραξη κωφών και ακουόντων, καθώς και στην προβολή του Θεάτρου Σιγής του Κέντρου Πολιτισμού της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, τα μέλη του οποίου είναι κωφοί από τη Μακεδονία και τη Θράκη.

Το φεστιβάλ περιλαμβάνει ψυχαγωγικές υπαίθριες αθλητικές δραστηριότητες, καλλιτεχνικά εργαστήρια και δρώμενα ανοιχτού χώρου, εκθέσεις, παραστάσεις, ξεναγήσεις, σεμινάρια πρώτων βοηθειών, βιντεοπροβολές για τον πολιτισμό και τον τουρισμό, παραδοσιακούς χορούς και προσφορά τοπικών εδεσμάτων, όπως επίσης και επιστημονικό συμπόσιο διαλόγου ακαδημαϊκών, εκπαιδευτικών, δημοτικών αρχών και πολιτιστικών φορέων.

Αξίζει να σημειωθεί ότι οι δράσεις του φεστιβάλ θα πραγματοποιηθούν σε διάφορα εμβληματικά σημεία της Θεσσαλονίκης, όπως είναι το Επταπύργιο, η Αρχαία Αγορά, η εκκλησία της Αχειροποιήτου, η Καμάρα, ο Λευκός Πύργος, η Πλατεία Αριστοτέλους, το Πάρκο Τσιρογιάννη, το Πολιτιστικό Κέντρο «Αλέξανδρος».

Οι δράσεις του φεστιβάλ υποστηρίζονται από το Δίκτυο Εθελοντών Πολιτικής Προστασίας Πανοράματος, η Ομοσπονδία Κωφών Ελλάδος, ο Ερυθρός Σταυρός-Τμήμα Θεσσαλονίκης και ο Σύλλογος Ξεναγών Θεσσαλονίκης.

Η είσοδος σε όλες τις εκδηλώσεις του 2ο Πανελληνίου Φεστιβάλ “Κωφοί και Ακούοντες εν Δράσει” είναι ελεύθερη.

Δείτε το αναλυτικό πρόγραμμα των εκδηλώσεων του φεστιβάλ ΕΔΩ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου