Πέμπτη, 23 Ιανουαρίου 2014

Ερώτηση Ξουλίδου για τα νέα κρούσματα λύσσας στο νομό Θεσσαλονίκης

"Τις τελευταίες μέρες έχουν καταγραφεί από τις κτηνιατρικές αρχές της Θεσσαλονίκης πέντε νέα κρούσματα λύσσας, τέσσερα σε αλεπούδες και ένα σε αδέσποτο σκύλο. Τα κρούσματα σε κόκκινη αλεπού καταγράφηκαν στις περιοχές Ευαγγελισμός και Μόδι του Δήμου Βόλβης, Βασιλούδι του Δήμου Λαγκαδά και Νεοχωρούδα του Δήμου Ωραιοκάστρου, ενώ ένα κρούσμα καταγράφηκε σε αδέσποτο σκύλο στο Ωραιόκαστρο. Μάλιστα, ο αδέσποτος σκύλος, δάγκωσε δύο πολίτες, που υποβλήθηκαν σε αντιλυσσική αγωγή.
Σύμφωνα με στοιχεία από το ΚΕΕΛΠΝΟ, μέχρι σήμερα από τα συνολικά 44 ζώα που μολύνθηκαν από τον ιό, τα δέκα βρίσκονταν στο νομό Θεσσαλονίκης, τα 18 στο νομό Κιλκίς, τα 9 στο νομό Πέλλας, τα 3 στο νομό Τρικάλων, τα δύο στο νομό Κοζάνης και από ένα στην Καστοριά και τις Σέρρες.

Υπενθυμίζουμε ότι το φαινόμενο είχε λάβει ανησυχητικές διαστάσεις τους προηγούμενους μήνες, οπότε και αποφασίστηκε η υλοποίηση ενός προγράμματος από αέρος εμβολιασμών των άγριων ζώων κατά της λύσσας, σε μια προσπάθεια να περιοριστεί η μετάδοση της νόσου. Παρόλα αυτά, φαίνεται ότι τα αποτελέσματα δεν είναι ικανοποιητικά, εφόσον το κρούσμα σε αλεπού στο Μόδι εντοπίστηκε σε περιοχή, όπου μέχρι τώρα δεν υπήρξε αντίστοιχο φαινόμενο.

Εκ των όσων αναφέρθηκαν παραπάνω, ερωτάσθε, κύριοι Υπουργοί:

1. Έχει ολοκληρωθεί το πρόγραμμα εμβολιασμού κατά της λύσσας των άγριων ζώων και σε ποιες περιοχές; Αν όχι, σε ποιο στάδιο ολοκλήρωσης βρίσκεται;

2. Έχουν πραγματοποιηθεί επιτόπιοι έλεγχοι από τις αρμόδιες υπηρεσίες, ώστε να διαπιστωθεί η αποτελεσματικότητα του εν λόγω προγράμματος;

3. Ποια νέα μέτρα προτίθεστε να λάβετε, ώστε να αντιμετωπιστεί η νέα έξαρση της νόσου; Σκοπεύετε να οργανώσετε εκστρατεία ενημέρωσης και προστασίας των πολιτών και κυρίως των πληθυσμών εκείνων που ζουν και εργάζονται σε αγροτικές και ορεινές περιοχές;"

Η ερωτώσα βουλευτής
Σταυρούλα Ξουλίδου


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου