Πέμπτη, 23 Ιανουαρίου 2014

Αγώνας δρόμου για τα φάρμακά των ασφαλισμένων

Γράφει ο Βλαδίμηρος Παναγιωτίδης
Πρόεδρος Ιατρικού Συλλόγου Κιλκίς
Αγώνα δρόμου για τα φάρμακά τους θα κάνουν πλέον οι ασφαλισμένοι του ΕΟΠΥΥ, καθώς ο Οργανισμός με απόφασή του μείωσε το όριο δαπάνης συνταγογράφησης ανά ιατρό στο 80% αυτής που είχε τον ίδιο μήνα πέρυσι...

Η ρύθμιση αυτή θα έχει σοβαρές «παρενέργειες» για τους ασφαλισμένους, καθώς θα είναι δύσκολο να βρουν ιατρό που θα έχει τη δυνατότητα να συνταγογραφήσει ακριβά φάρμακα, δεδομένου ότι διπλασιάστηκε το όριο των επισκέψεων στις 400 το μήνα, ενώ ταυτόχρονα μειώθηκε το όριο δαπάνης συνταγογράφησης στο 80%, όπως προαναφέρεται.

Προφανώς το πλαφόν ισχύει και για τους Γενικούς Ιατρούς του ΕΣΥ στα κέντρα υγείας και περιφερειακά ιατρεία.

Πρόκειται για μέτρο που προκαλεί κοινωνικές ανισότητες, βλάπτει τη δημόσια υγεία, βάζει σε κίνδυνο τους χρονίως και βαρέως πάσχοντες, τιμωρεί τους ορθοσυνταγογράφους και αδικεί τους νέους ιατρούς.

Αφού το πλαφόν εφαρμόζεται οριζόντια, το μέτρο τιμωρεί τους ιατρούς, που ακολουθούν τους κανόνες της ορθής κλινικής πρακτικής και επιβραβεύει τους υπερσυνταγογράφους.

Το μέτρο είναι αντιπαραγωγικό, διότι ο ιδιώτης (συμβεβλημένος ή μη) ιατρός δεν θα μπορεί να αυξήσει τον αριθμό επισκέψεων ασθενών στο ιατρείο του, με αποτέλεσμα να πλήττεται η ιδιωτική πρωτοβουλία. Ο ιατρός του ΕΣΥ αντίστοιχα, θα είναι αναγκασμένος να περιοριστεί στο πλαφόν του, αρνούμενος να εξυπηρετήσει περισσότερους ασθενείς, παρά τη θέλησή του.

Καταργεί το δεσμό εμπιστοσύνης ανάμεσα στον ιατρό και τον ασθενή, καθώς ο ασθενής δεν θα μπορεί να επισκεφθεί τον ιατρό της εμπιστοσύνης του, σε περίπτωση που έχει συμπληρωθεί το πλαφόν συνταγογράφησής του και θα προσφεύγει σε άλλον ιατρό, τον οποίο πιθανά δεν εμπιστεύεται, απλά και μόνο γιατί θα έχει υπολειπόμενο πλαφόν.

«Δαιμονοποιεί» τους βαρέως πάσχοντες «ακριβούς» ασθενείς, οι οποίοι θα περιφέρονται από ιατρό σε ιατρό προκειμένου να βρουν «κενό» στο πλαφόν κάποιου (χωρίς σχέση με τον θεράποντα). Οι ιδιώτες θα αρνούνται να συνταγογραφήσουν για να διατηρήσουν ικανό αριθμό επισκέψεων εντός πλαφόν, όπως και οι ιατροί του ΕΣΥ.

Αποτελεί κίνδυνο για τη δημόσια υγεία αφού η νοσηρότητα, ειδικά σε εποχές οικονομικής δυσχέρειας, δεν μπορεί να «πλαφοναριστεί».

Αναιρεί την δυνατότητα 3μηνης συνταγογράφησης χρονίων αγωγών, καθώς είναι αδύνατος ο έλεγχος του πλαφόν συνταγογράφησης σε όσους για λόγους διευκόλυνσης των ασθενών προβαίνουν σε 3μηνη συνταγογράφηση, γιατί δεν μπορεί να ελεγχθεί το πλαφόν των επόμενων 2 μηνών από τον ίδιο τον ιατρό. Μοιραία θα γίνεται μηνιαία συνταγογράφηση με ότι αυτό συνεπάγεται (αύξηση επισκεψιμότητας, ταλαιπωρία ασθενών, κλπ).

Στόχος κάθε ιατρού είναι η καλύτερη δυνατή αντιμετώπιση των ασθενών του με τον πλέον έγκριτο επιστημονικό τρόπο και στα πλαίσια της ιατρικής δεοντολογίας.

Η εξοικονόμηση πόρων μέσω της συνταγογράφησης δεν μπορεί να γίνεται με οριζόντια μέτρα στους ιατρούς. Αν δεν είναι δυνατή η περαιτέρω μείωση στην πηγή (φαρμακοβιομηχανίες), μόνη διέξοδος είναι η εφαρμογή των διαγνωστικών και θεραπευτικών πρωτοκόλλων και ο καθορισμός πλαφόν ανά πάθηση και ασθενή."

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου