Act Business Center

Act Business Center

Πέμπτη 10 Οκτωβρίου 2013

Η Coca Cola συγκροτεί απεργοσπαστικό μηχανισμό;

Κείμενο: Όμηρος Ταχμαζίδης
Σε καθολική επίθεση περνάει η πολυεθνική Coca Cola 3 Ε χρησιμοποιώντας όλα τα δυνατά μέσα που διαθέτει για να καταστείλει την απεργιακή κινητοποίηση των εργαζομένων στο εργοστάσιο της Θεσσαλονίκης (Δήμος Θέρμης – Δημοτική Κοινότητα Νέα Ραιδεστού).
Το ιστορικό: Οι εργαζόμενοι απεργούν για δεύτερη συνεχή εβδομάδα. Την προηγούμενη Δευτέρα (30 Σεπτεμβρίου 2013) και ενώ οι εκπρόσωποι της εταιρίας συνομιλούσαν με τους εργαζόμενους στα σπίτια τριάντα τριών (33) από αυτούς ο δικαστικός κλητήρας παρέδιδε τις απολύσεις τους. 

Το εργοστασιακό σωματείο αντέδρασε άμεσα με την κήρυξη απεργίας: από την ημέρα εκείνη επαναλαμβάνονται διαρκώς απεργιακές κινητοποιήσεις με τους εργαζόμενους να βρίσκονται μπροστά στην πύλη του εργοστασίου στην Νέα Ραιδεστό. Τα Σωματεία του κλάδου πραγματοποιούν απεργίες σε άλλα εργοστάσια και εκδίδουν ψηφίσματα συμπαράστασης προς τους απολυμένους και τον αγώνα τους. [Βλ. στην ιστοσελίδα της ΠΟΕΕΠ (www.poeep.gr) τις αναρτήσεις με τα μέχρι τώρα ψηφίσματα]

Η επίθεση: Η Coca Cola 3 Ε έχει εξαπολύσει επίθεση σε όλα τα μέτωπα και σε όλα τα μήκη και πλάτη της χώρας: προσπαθεί να διασπάσει τους εργαζόμενους, υπόσχεται κατ΄ ιδίαν υψηλές αποζημιώσεις σε όσους δεχθούν την απόλυσή τους – ενδεικτική είναι η πρόταση προς τον πρόεδρο του κλαδικού σωματείου Δωδεκανήσου στην Ρόδο, για τον οποίο η αποζημίωση για την «εθελούσια έξοδο» αυξήθηκε κατά μερικές χιλιάδες ακόμη ευρώ (ο συγκεκριμένος εργαζόμενος αντιστέκεται στο οικονομικό δέλεαρ της πολυεθνικής κοντά δέκα χρόνια τώρα και συνεχίζει να έχει ακόμη τη δουλειά του, τη στιγμή που δεκάδες άλλοι δέχθηκαν να πάρουν αποζημιώσεις και περιφέρονται έκτοτε για χρόνια άνεργοι εκλιπαρώντας για μια δουλειά!)

Η διεύθυνση της πολυεθνικής δίνει ιδιαίτερη έμφαση στην νομική «παγίδευση» του αγώνα των απεργών και στην ενδεχόμενη «ποινικοποίηση» του αγώνα τους – την Παρασκευή θα κριθεί η νομιμότητα ή όχι της απεργίας. 

Την Τρίτη στο χώρο του εργοστασίου εμφανίσθηκαν σχηματισμοί των ειδικών μηχανοκίνητων τμημάτων της αστυνομίας, ενώ στην πλατεία της Θέρμης στάθμευσε μια κλούβα των ΜΑΤ με τους εξοπλισμένους αστυνομικούς διασκορπισμένους στην πλατεία της πόλης δίνοντας μια εικόνα κατάστασης έκτακτης ανάγκης στην περιοχή. Η εκτίμηση των συνδικαλιστών ήταν ότι η πολυεθνική προσπαθεί να δημιουργήσει «γεγονότα» που θα δυσφημίσουν τον αγώνα τους!

Την ίδια ημέρα, προς το μεσημέρι, η διεύθυνση της πολυεθνικής έστειλε έγγραφο προς τη διοίκηση του Σωματείου ζητώντας από τους εργαζόμενους να βοηθήσουν στην παραλαβή αύριο Πέμπτη κάποιων «μη εμπορεύσιμων», προφανώς ληξιπρόθεσμων προϊόντων, να γίνει ένα είδος εκεχειρίας και να δουλέψει ένα φορτηγό με κάποιους εργαζόμενους που θα το φόρτωναν: οι εργαζόμενοι δέχθηκαν, η εταιρία συμφώνησε – αλλά, όπως αποδεικνύεται, η πολυεθνική Coca Cola και τα στελέχη της ενσαρκώνουν την υποκρισία και την υπουλότητα.

Η απεργοσπασία: Σήμερα το απόγευμα η πολυεθνική ενεργοποίησε απεργοσπαστικό μηχανισμό. Παραπέμπουμε σε σημερινό δελτίο τύπου της Ομοσπονδίας του κλάδου:

«Η διεύθυνση της Coca Cola 3 Ε αθέτησε την προσωρινή συμφωνία της με το Σωματείο των εργαζομένων της Θεσσαλονίκης για την παραλαβή των ληξιπρόθεσμων προϊόντων από το χώρο του εργοστασίου και ενεργοποίησε απεργοσπαστικό μηχανισμό με φανερή πρόθεση τη δημιουργία επεισοδίων με τους συγκεντρωμένους απεργούς.

Στο χώρο όπου ευρισκόταν από νωρίς ισχυρή αστυνομική δύναμη, συνέρευσαν οι οικογένειες των απεργών και συνάδελφοί τους από άλλα εργοστάσια των Εμφιαλωμένων Ποτών και απεφεύχθησαν οι εντάσεις με τους απεργοσπάστες. Σύμφωνα με τον Οργανωτικό Γραμματέα του Σωματείου Εργαζομένων στην Coca Cola Κώστα Τοσίδη, «είναι φανερό ότι η εταιρεία ήθελε να δημιουργήσει κάποιο «συμβάν» στο χώρο του εργοστασίου για να δυσφημίσει την απεργιακή κινητοποίηση και να προκαλέσει την παρέμβαση της αστυνομίας. 

Παρότι συμφωνήσαμε να παραλάβει η εταιρεία τα προϊόντα που ζήτησε με τη χρησιμοποίηση συναδέλφων μας αυτή επέλεξε το δρόμο των προκλήσεων χρησιμοποιώντας απεργοσπάστες που μοναδικό σκοπό είχαν να δημιουργήσουν προβλήματα εφόσον εισήλθαν στο χώρο του εργοστασίου και δεν έκαναν απολύτως καμία δουλειά. Τελικά απομακρύνθηκαν μέσα στη γενική κατακραυγή των συγκεντρωθέντων».

Αυτά από την πλευρά των εργαζομένων: η απεργία θα έχει συνέχεια, όπως τόνισαν οι συνδικαλιστές στη σημερινή απεργιακή συγκέντρωση σήμερα το πρωί στη Νέα Ραιδεστό – επομένως θα επανερχόμαστε σε τακτά χρονικά διαστήματα και θα σχολιάσουμε τις εξελίξεις.

Σημείωση Ι: Η Coca Cola 3 Ε έχει μετέλθει στο παρελθόν και χειρότερα «τερτίπια»: επιφυλάσσομαι να δώσω προς ανάρτηση στο Διαδίκτυο φωτογραφίες με επιστρατευμένους μπράβους από την Coca Cola σε απεργιακή κινητοποίηση του παρελθόντος στην Θεσσαλονίκη – αυτή τη στιγμή είμαι υποχρεωμένος να αναρωτηθώ δημοσίως εάν και κατά πόσο δύναται μια εταιρία να κινητοποιεί χωρίς λόγο και αιτία για δύο τρεις μέρες τα σώματα ασφαλείας εντελώς αναιτιολόγητα. Μήπως η διεύθυνση της πολυεθνικής επιδιώκει τη δημιουργία επεισοδίων, όπως αφήνουν να εννοηθεί οι απολυμένοι, για να αποπροσανατολίσει την κοινή γνώμη.

Σημείωση ΙΙ: Κατά τη διάρκεια της συγγραφής του άρθρου ενημερώθηκα ότι η πολυεθνική στέλνει στον κάθε ένα εργαζόμενο ξεχωριστά ειδική επιστολή θέλοντας να τους πείσει ότι οι θέσεις εργασίας έχουν χαθεί οριστικά. Κάτι παρόμοιο έκανε και στην μεγάλη απεργία του 1987 (114 συνεχόμενες ημέρες), όταν αναγκάστηκε να πάρει πίσω τις απολύσεις 16 εργαζόμενων γιατί οι απεργοί άντεξαν στις πιέσεις και τα επικοινωνιακά της «κόλπα». 

Και αυτά τα έγγραφα θα δοθούν στο Διαδίκτυο για ανάρτηση: η εποχή των νέων μέσων παρέχει στους πολίτες δυνατότητες για νέου τύπου δημοσιότητα – αυτή η δυνατότητα αφορά όλους όσοι αγωνίζονται για μια πραγματικά ανοικτή δημοκρατική κοινωνία.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η Γνώμη Κιλκίς- Παιονίας διευκρινίζει στους αναγνώστες της ότι θεωρεί αυτονόητο το δικαίωμα του σχολιασμού και της κριτικής έκφρασης, όταν αυτό φυσικά δεν στοχεύει στην απαξίωση, στην ύβρη και στην προσβολή ατόμων και θεσμών.

Το αναγνωστικό κοινό θα πρέπει να γνωρίζει ότι η Γνώμη, επιδιώκοντας μια υγιή και αμφίδρομη επικοινωνία, δεν δημοσιεύει ανυπόγραφα σχόλια, αλλά ούτε και σχόλια ρατσιστικού, προσβλητικού και υβριστικού περιεχομένου.

Τα ενυπόγραφα άρθρα τέλος, εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας.