Act Business Center

Act Business Center

Τετάρτη 11 Σεπτεμβρίου 2013

Ολοκληρώθηκε η Εμποροπανήγυρη Κιλκίς 2013

Με τη μαζική συμμετοχή των Κιλκισιωτών ολοκληρώθηκε την Κυριακή 8 Σεπτεμβρίου 2013 η ετήσια Εμποροπανήγυρη του Κιλκίς, που για πέντε ολόκληρες ημέρες ζωντάνεψε την πόλη και αποτέλεσε για όλους μια μοναδική ευκαιρία διεξόδου από την δύσκολη καθημερινότητα.

Ο Δήμος Κιλκίς πλαισίωσε τη διοργάνωση με πλούσιες πολιτιστικές εκδηλώσεις, οι οποίες κατά κύριο λόγο έλαβαν χώρα στην κεντρική οδό της πόλης την 21η Ιουνίου, ακολουθώντας έτσι το πετυχημένο παράδειγμα που εγκαινίασε τα δύο τελευταία χρόνια η νέα δημοτική αρχή με την ανάληψη των καθηκόντων της.

Η τελετή έναρξη της Εμποροπανήγυρης έλαβε χώρα την Τετάρτη 4 Σεπτεμβρίου στην πλατεία Δημαρχείου, ενώ νωρίτερα τον αγιασμό τέλεσε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Πολυανής και Κιλκισίου κ.κ. Εμμανουήλ. Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους ο εκλεγμένος Δήμαρχος κ. Ευ. Μπαλάσκας, ο αν. Δήμαρχος Π. Κολότσιος, ο Αντιπεριφερειάρχης Κιλκίς κ. Χρ. Γκουντενούδης, περιφερειακοί σύμβουλοι, ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου κ. Κ. Γιαννόπουλος, εκπρόσωποι της 71ης Α/Μ Ταξιαρχίας “Ο ΠΟΝΤΟΣ” και της Αστυνομικής Διεύθυνσης Κιλκίς, η Πρόεδρος ΚΔΕΚ κ. Βούλα Ποζίδου, η Πρόεδρος του Οργανισμού Αθλητισμού Πολιτισμού Περιβάλλοντος και Παιδικών- Βρεφονηπιακών Σταθμών του Δήμου Κιλκίς κ. Αικατερίνη Γιαννακούλα - Ζιούτα, ο Πρόεδρος της Δημοτικής Κοινότητας Κιλκίς κ. Ζ. Ορφανίδης, Αντιδήμαρχοι, δημοτικοί και τοπικοί σύμβουλοι, εκπρόσωποι φορέων και συλλόγων και πλήθος κόσμου.

Ακολούθησε μια όμορφη, ζεστή και ιδιαίτερης πολιτιστικής αξίας συναυλία με το μουσικό σχήμα "Εν οργάνοις" από την γειτονική Θεσσαλονίκη. Οι ταλαντούχοι μουσικοί του σχήματος με υπεύθυνο τον καταξιωμένο μουσικό στην ποντιακή λύρα και τον κεμανέ Γιώργο Πουλαντσακλή, χάρισαν στο κοινό του Κιλκίς μια βραδιά γεμάτη ελληνική παραδοσιακή μουσική με μελωδίες και τραγούδια από τον Πόντο, την Θράκη, την Κρήτη, την Ήπειρο και τα νησιά μας.

Στο πλαίσιο της φετινής διοργάνωσης και με αφορμή τη συμπλήρωση 100 χρόνων από τη Μάχη και την απελευθέρωση του Κιλκίς, έλαβαν χώρα και δύο υπαίθριες φωτογραφικές εκθέσεις: Οι “Σχολικές Αναμνήσεις” σε επιμέλεια του συνταξιούχου καθηγητή Δημήτρη Νικοπολιτίδη, συλλογή που φιλοξενείται στο Λαογραφικό Μουσείο του Δήμου Κιλκίς, με σχολικές φωτογραφίες από τις δεκαετίες 1920, '30, '40 και '50 και “Το Κιλκίς μας” με τη συμμετοχή τοπικών ερασιτεχνών και όχι μόνο φωτογράφων.

Η Παρασκευή 6 Σεπτεμβρίου ήταν αφιερωμένη στην παράδοση. Η μεγάλη αυτή γιορτή παράδοσης, στην οποία συμμετείχε μέχρι σήμερα ο μεγαλύτερος αριθμός Πολιτιστικών Συλλόγων -32 στο σύνολο-, ξεκίνησε με μια εντυπωσιακή πατινάδα και εξελίχθηκε σε ένα μεγάλο ξεφάντωμα. Ειδικότερα, μέλη των συμμετεχόντων συλλόγων Καππαδοκών, Κρητών, Ποντίων, Σαρακατσάνων και Θρακιωτών φορώντας τις παραδοσιακές φορεσιές τους και χορεύοντας με τη συνοδεία παραδοσιακών τους οργάνων, μετέτρεψαν την 21η Ιουνίου σε ένα μοναδικό υπαίθριο γλέντι. Επρόκειτο για μια μουσική, χορευτική και γευστική συνάντηση στην οποία ο κόσμος άκουσε τραγούδια και ρυθμούς παραδοσιακούς, παρακολούθησε χορούς από τους αντιπροσωπευτικούς τοπικούς συλλόγους και δοκίμασε νοστιμότατα παραδοσιακά εδέσματα.

Στην φετινή “Ημέρα Παράδοσης” που πλέον αποτελεί σημαντικό και χαρακτηριστικό θεσμό της Εμποροπανήγυρης, και στο πλαίσιο της συνεχούς προσπάθειας αναβάθμισης και εμπλουτισμού της έγιναν κάποιες αλλαγές ως προς τη διεξαγωγή της. Ειδικότερα, μετά από συνεργασία και συνεννόηση της δημοτικής αρχής με τους συμμετέχοντες συλλόγους, δόθηκε περισσότερος χρόνος στους τελευταίους ώστε να παρουσιάσουν τους χορούς τους, με τοποθέτηση εξέδρας και μικροφωνικής. Η αθρόα και ενθουσιώδη συμμετοχή του κόσμου όμως, που ξεπέρασε κάθε προσδοκία των διοργανωτών, κατέδειξε ότι ο χώρος της 21ης Ιουνίου είναι πολύ μικρός για μια τέτοια διοργάνωση.

Οι Πολιτιστικοί Σύλλογοι που συμμετείχαν είτε με χορευτικά είτε με κεράσματα ήταν οι σύλλογοι Αγίου Μάρκου “ΟΙ ΜΩΜΟΓΕΡΟΙ”, Ακριτών Επταλόφου, “Η Αρμονία”, “ Οι Αργοναύτες”, Αργυρούπολης, Βαπτιστή, Γαλλικού “Ο ΕΧΕΔΩΡΟΣ”, Γερακαριού, Γυναικών Καστανιών και Νέας Σάντας, Δροσάτου, “Οι Έλλενοι”, Ευκαρπίας “ΤΟ ΛΑΒΑΣ”, Ηλιόλουστου “ΤΟ ΚΑΡΣ”, Ηλιολούστου “Προμηθέας”, Θρακική Εστία, ΚΑΠΗ, Καππαδοκών “ΤΟ ΜΙΣΤΙ”, Κατοίκων Μεγάλης Βρύσης, Κρητών “ΤΟ ΑΡΚΑΔΙ”, Λύκειο Ελληνίδων, “Μπέλες”, Ξυλοκερατιάς, Πικρολίμνης, Πλαγιάς, Ποντίων Νέας Σάντας, Παλατιανού (Παναγία Σουμελά) και Χέρσου, Πυργωτού, Σαρακατσαναίων “Ο ΦΛΑΜΠΟΥΡΑΣ”, Στενημαχιτών “ΑΓΙΟΣ ΤΡΥΦΩΝ”και Χωρυγίου.

Το Σάββατο 8 Σεπτεμβρίου, οι λιλιπούτειες παρουσίες διασκέδασαν στο υπαίθριο παιδικό πάρτυ με ξυλοπόδαρους, μασκότ και δραστηριότητες όπως face painting και μπαλονοκατασκευές.

Η Εμποροπανήγυρη έκλεισε το βράδυ της Κυριακής 8 Σεπτεμβρίου με το "Trial Show" που έλαβε χώρα σε συνεργασία με το Μοτοσυκλετιστικό Σύλλογο Κιλκίς, καθώς και με τα εγκαίνια της έκθεσης ζωγραφικής “Διπλές Αντανακλάσεις” του Κιλκισιώτη Αντώνη Παπαδόπουλου και με δύο πολύ ενδιαφέρουσες συναυλίες που έλαβαν χώρα στο Συνεδριακό Κέντρο του Δήμου Κιλκίς.

Το "Trial Show" που στήθηκε μπροστά στη Λέσχη Αξιωματικών Φρουράς της πόλης, προσέφερε μοναδικό θέαμα, κρατώντας αμείωτο το ενδιαφέρον στο πολυπληθές κοινό που την παρακολούθησε και περιελάμβανε επιδείξεις μοτοσυκλέτας, μοτοπαιχνίδια, αλλά και διάφορα δρώμενα.

Σε ό,τι αφορά τις συναυλίες, το κιθαριστικό ντουέτο Γκιγιόμ Σαρποτιέ και Παναγιώτη Αναστασιάδη παρουσίασε το έργο “Anacosmos” με αυτοσχεδιασμούς και jazz ήχους, ενώ ο Γιώργος Ξανθόπουλος (πιάνο) και η Μαίρη Δούτση (φωνή), δύο χαρισματικοί καλλιτέχνες, αφιέρωσαν στο κοινό του Κιλκίς μια υπέροχη συναυλία με τίτλο “Διάλογοι: φωνή & πιάνο: ελληνικό μουσικό χρονολόγιο".

Ο Δήμος Κιλκίς για την επιτυχία που σημείωσε η φετινή διοργάνωση απευθύνει τις θερμότερες ευχαριστίες του:

-Στις υπηρεσίες Καθαριότητας και Πρασίνου του Δήμου Κιλκίς και στο υπαλληλικό προσωπικό τους, που κατέβαλλαν ακούραστες προσπάθειες στους τομείς ευθύνης τους καθόλη τη διάρκεια της διοργάνωσης.

-Στο Τμήμα Τροχαίας και στο Αστυνομικό Τμήμα Κιλκίς της Αστυνομικής Διεύθυνσης Κιλκίς για την άψογη συνεργασία τους.

-Στο διοικητικό προσωπικό του δήμου Κιλκίς, που ήταν επιφορτισμένο με αρμοδιότητες σχετικές με την Εμποροπανήγυρη.

-Σε όλους τους Πολιτιστικούς Συλλόγους του Δήμου Κιλκίς που συμμετείχαν στα πολιτιστικά δρώμενα, στους Προέδρους, στους χοροδιδασκάλους και τους χορευτές τους, που με τις φορεσιές τους, το κέφι και την όμορφη διάθεση τους έδωσαν παραδοσιακό χρώμα στην όλη διοργάνωση.

-Στις γυναίκες των τοπικών συλλόγων για τα νόστιμα παραδοσιακά εδέσματα που παρασκεύασαν με αγάπη και πολύ μεράκι.

-Στους συμμετέχοντες στην έκθεση φωτογραφίας Θανάση Τσιτάκη, Γιάννη Γεωργιάδη, Μέμα Τεμεκενίδου, Μαριάνα Χατζημητάκου-Γλερίδου, Αναστάσιο Ναούμη, Σοφία Χαραλαμπίδου, Άννα Δημάκη, Βασίλη Ιωαννίδη,  Έφη Πεταλά και Ειρήνη Καρυπίδου.

-Στην εθελοντική ομάδα του Δήμου Κιλκίς “Ανεμόμυλοι”, σε όλους τους εθελοντές και σε εκείνους που συνέδραμαν ο καθένας με το δικό του τρόπο στο άρτιο αποτέλεσμα.

















Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η Γνώμη Κιλκίς- Παιονίας διευκρινίζει στους αναγνώστες της ότι θεωρεί αυτονόητο το δικαίωμα του σχολιασμού και της κριτικής έκφρασης, όταν αυτό φυσικά δεν στοχεύει στην απαξίωση, στην ύβρη και στην προσβολή ατόμων και θεσμών.

Το αναγνωστικό κοινό θα πρέπει να γνωρίζει ότι η Γνώμη, επιδιώκοντας μια υγιή και αμφίδρομη επικοινωνία, δεν δημοσιεύει ανυπόγραφα σχόλια, αλλά ούτε και σχόλια ρατσιστικού, προσβλητικού και υβριστικού περιεχομένου.

Τα ενυπόγραφα άρθρα τέλος, εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας.