Τρίτη, 16 Απριλίου 2013

Δευτέρα. Πάμε σινεμά;

Συνεχίζονται οι κινηματογραφικές προβολές από την Κοινωνία Πολιτών Ν. Κιλκίς με την υποστήριξη του Ο.ΠΟ.Ν.Γ.Α. του Δήμου Κιλκίς. Την Δευτέρα 22 Απριλίου και ώρα 21.00 στο Συνεδριακό Κέντρο του Δήμου θα προβληθεί η ταινία "Ο εξαιρετικός κύριος Λαζάρ" σε συνεργασία με την Ένωση Λειτουργών Μέσης Εκπαίδευσης Κιλκίς. 
Είσοδος ελεύθερη
Ο εξαιρετικός κύριος Λαζάρ
Σκηνοθεσία – σενάριο: Φιλίπ Φαλαρντό

Πρωταγωνιστούν: Μοχάμεντ Φελάγκ, Σοφί Νελίς, Εμιλιέν Νερόν, Ντανιέλ Προυλ

Χώρα παραγωγής: Καναδάς, 2011

Διάρκεια: 93'

Γλώσσα: Γαλλικά

Σύνοψη: O κύριος Λαζάρ, από την Αλγερία, προτείνει τον εαυτό του ως αντικαταστάτη της δασκάλας που αυτοκτόνησε σε ένα δημοτικό σχολείο της Γαλλίας. Από τη στιγμή που προσλαμβάνεται κάνει τα πάντα για να έρθει πιο κοντά στα παιδιά, να τους συμπαρασταθεί και να τους εξηγήσει την ανεξήγητη ακόμη και για τους μεγάλους πολλές φορές δύναμη της απώλειας. Ωστόσο, κανείς απ’ τους συναδέλφους, τους γονείς, ακόμη και τα παιδιά, δεν γνωρίζει το παρελθόν του κυρίου Λαζάρ και ότι από στιγμή σε στιγμή μπορεί ν’ απελαθεί.

Ο «Εξαιρετικός Κύριος Λαζάρ» ξεκινάει με μια αυτοκτονία. Αλλά δεν είναι μόνο μια ταινία για το θάνατο. Διαδραματίζεται μέσα στους τέσσερις τοίχους μιας τάξης δημοτικού. Αλλά δεν είναι μόνο μια ταινία για την εκπαίδευση. Ο κεντρικός ήρωάς του είναι ένας πολιτικός πρόσφυγας. Αλλά δεν είναι μόνο μια ταινία για την μετανάστευση. Περισσότερες από μια φορές στη διάρκεια του, αναζητείται ο ακριβής ορισμός της βίας. Αλλά δεν είναι μόνο μια ταινία για τη βία. Τα θέματα της ταινίας του Φιλίπ Φαλαρντό είναι πολλά. Λογικό, αν σκεφτεί κανείς τι μπορεί να πυροδοτήσει στη ψυχοσύνθεση παιδιών μικρότερων από 10 ετών η αυτοκτονία της αγαπημένης τους δασκάλας μέσα στην ίδια τους την τάξη. Γεγονός που ο Καναδός σκηνοθέτης χρησιμοποιεί ως αφορμή - βασισμένος σε ένα πραγματικό περιστατικό - για μια ταινία που περισσότερο απ’ όλα τα παραπάνω μιλάει για την επικοινωνία. Την έλλειψή της και την αναζήτησή της μέσα από το γεφύρωμα του χάσματος που χωρίζει έναν ξένο από το σκοτεινό παρελθόν του, ένα τραυματισμένο παιδί από τη λύτρωση, μια καθωσπρέπει κοινωνία από την προ πολλού χαμένη ανθρώπινη επαφή.

Οι επόμενες προβολές μας:
Δευτέρα 22 έως Παρασκευή 26 Απριλίου: ‘Τα σχολεία του Κιλκίς πάνε σινεμά’ . Πρωινές προβολές των ταινιών ΄Το μεγάλο ταξίδι της Ζαράφα’ για τους μαθητές δημοτικού και ‘Ο εξαιρετικός κύριος Λαζάρ’ για τους μαθητές Γυμνασίων – Λυκείων, σε συνεργασία με τις Διευθύνσεις Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Ν. Κιλκίς.

Οι προβολές πραγματοποιούνται χάρη
στην οικονομική υποστήριξη των χορηγών,  την συνεργασία του ΟΠΟΝΓΑ του Δήμου Κιλκίς και το προαιρετικό εισιτήριο των θεατών.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου