Τρίτη, 16 Απριλίου 2013

16 ποντιακά αντάρτικα τραγούδια σε CD

Η επιτροπή περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας της Εθνικής Αντίστασης, της ΠΕΑΕΑ- ΔΣΕ (Πανελλήνια ένωση Αγωνιστών Εθνικής Αντίστασης και Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας), αξιοποιώντας τα υλικά φωτογραφικής- εικαστικής έκθεσης, έχει εκτυπώσει ένα Λεύκωμα, όπου γίνεται συνοπτική παρουσίαση της πρόσφατης ιστορίας του λαϊκού μας κινήματος, που κρατιέται στο σκοτάδι και διαστρεβλώνεται. Περιλαμβάνει τρεις ομάδες φωτογραφιών: 
- Μιας, με φωτογραφίες από τον απελευθερωτικό αγώνα του ΕΑΜ, του ΕΛΑΣ και της ΕΠΟΝ, (με οργανωτή, μπροστάρη και κύριο αιμοδότη το ΚΚΕ), κατά της τριπλής κατοχής Γερμανίας, Ιταλίας, Βουλγαρίας (1941-1944).

- Μιας με φωτογραφίες του Δημοκρατικού Στρατού (1946-1949) και της Προσφυγιάς .

- Μιας με φωτογραφίες και εικαστικά, για εξορίες, φυλακές και εκτελέσεις, αγωνιστών του αντιφασιστικού και αντιιμπεριαλιστικού αγώνα, την περίοδο 1918-1974.

Επίσης συνέλεξε και ηχογράφησε σε CD, 16 ποντιακά αντάρτικα τραγούδια, που συνέθεταν και τραγουδούσαν, με την «ξεσηκώστρα» λύρα τους, οι πόντιοι αγωνιστές.

Μέσα σ’ αυτά τα τραγούδια, που αποτελούν πολύτιμη ποντιακή παράδοση, είναι και η Κομμουνιστική Διεθνής στα ποντιακά, που τραγουδούσαν οι πόντιοι του Καρς, Βατούμ, Σοχούμ κ.λ., κατά την επανάσταση του 1917, η οποία μεταφέρθηκε στην Ελλάδα, κύρια από τους ποντιοκαυκάσιους πρόσφυγες του Καρς και τραγουδιόταν, κατά την κατοχή, στις περιοχές Κιλκίς, Κατερίνης, Βέροιας, Κοζάνης και σχεδόν σ’ όλη τη βόρεια Ελλάδα.

Στη θήκη του CD εμπεριέχεται και ένθετο με γραμμένα όλα τα ποντιακά τραγούδια και κάτω από κάθε στίχο υπάρχει μετάφραση, έτσι ώστε να μπορεί άνετα να τα παρακολουθούν και να τα καταλαβαίνουν και οι μη γνωρίζοντες ποντιακά.

Πληροφορίες - διάθεση κομματιών, για μέλη, απογόνους και φίλους, από το γραφείο της Επιτροπής Περιφέρειας Κ. Μακεδονίας της ΠΕΑΕΑ-ΔΣΕ Βενιζέλου 50, Τ.Κ. 54631, Θεσσαλονίκη . τηλ.: 2310 22.52.50, (10 π.μ.–1 μ.μ.) και από το γραφείο του παραρτήματος Κιλκίς της ΠΕΑΕΑ – ΔΣΕ 21ης Ιουνίου 76 (9-12μ) τηλ. 6977441620.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου