Act Business Center

Act Business Center

Τρίτη 26 Μαρτίου 2013

"Θα γίνουν –αν δεν το αποτρέψουμε– περιβαλλοντικά & «αναπτυξιακά» εγκλήματα σε όλη τη χώρα…»

Η Ριζοσπαστική Αριστερή Ενότητα «Μπορούμε να τους σταματήσουμε», περιφερειακή παράταξη που στηρίζει ο ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, ψήφισε ΚΑΤΑ στην «Α’ Φάση Αξιολόγησης της εφαρμογής των θεσμοθετημένων Περιφερειακών Πλαισίων». 
Στις δύο συνεδριάσεις του Περιφερειακού Συμβουλίου στις 14 και 21 Μαρτίου, ο επικεφαλής της παράταξης κ. Γιώργος Θεοδωρόπουλος, έκανε κριτική στον τρόπο που εισήχθη το θέμα στο Περιφερειακό Συμβούλιο και στην έλλειψη διαβούλευσης με την κοινωνία και τους παραγωγικούς φορείς, καταλογίζοντας ευθύνες στη διοίκηση και προσωπικά στον Περιφερειάρχη κ. Τζιτζικώστα.

Τόνισε ότι ο υφιστάμενος χωροταξικός σχεδιασμός, αποτελεί μεταξύ άλλων τη γενεσιουργό αιτία της παραγωγικής αποδιάρθρωσης της Κεντρικής Μακεδονίας. Το παραγωγικό μοντέλο που εφαρμόστηκε και εφαρμόζεται, οδήγησε και οδηγεί το λαό και τη χώρα στην καταστροφή. 

Για όλα αυτά υπάρχουν πολιτικές ευθύνες του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ, που οδήγησαν ως εδώ τα πράγματα. Επίσης, τόνισε την ανάγκη να εκπονηθεί ένας νέος χωροταξικός σχεδιασμός, εναρμονισμένος με ένα νέο σχέδιο παραγωγικής ανασυγκρότησης της χώρας, αντιθετικό στη μνημονιακή πολιτική. 

Παρέθεσε σειρά στοιχείων για το μέγεθος της παραγωγικής διάλυσης, αναδεικνύοντας ταυτόχρονα τις δυνατότητες που έχει η Κεντρική Μακεδονία και συνολικά η χώρα, κάτω από μια αριστερή πολιτική διακυβέρνηση, να προχωρήσει στην παραγωγική ανασυγκρότηση προς όφελος του λαού και της χώρας.

Αναφέρθηκε επίσης στους σχεδιασμούς του ΥΠΕΚΑ και του αρμόδιου αναπληρωτή υπουργού κ. Καλαφάτη, με βάση τους οποίους επιχειρείται η ριζική μεταρρύθμιση του Χωροταξικού και Πολεοδομικού Σχεδιασμού, ώστε αυτός να εναρμονιστεί με τις επιταγές του λεγόμενου «Μεσοπρόθεσμου Πλαισίου Δημοσιονομικής Στρατηγικής» και να είναι συμβατός με τις fast truck επιταγές του Μνημονίου. 

Επεσήμανε επίσης ότι οι μεθοδεύσεις του ΥΠΕΚΑ οδηγούν στην κατάργηση του δεσμευτικού χαρακτήρα του Γενικού Πλαισίου Χωροταξικού Σχεδιασμού και τη μετατροπή του σε ένα «κείμενο αρχών». Έτσι, τα περιφερειακά χωροταξικά πλαίσια θα αποτελούν «εκθέσεις ιδεών». 

Στην κατεύθυνση αυτή, συμπλήρωσε, εντάσσονται και οι προσπάθειες του ΥΠΕΚΑ για υποβάθμιση και ουσιαστική κατάργηση του ΟΡ.ΘΕ και μετατροπής του σε τμήμα. Εκτίμησε ότι «…στο όνομα της μνημονιακής αναπτυξιακής κόλασης, με την κάλυψη ειδικών χωροταξικών πλαισίων, θα γίνουν –αν δεν το αποτρέψουμε– περιβαλλοντικά & «αναπτυξιακά» εγκλήματα σε όλη τη χώρα…». Σ’ αυτή την κατεύθυνση κάλεσε την κοινωνία και τους φορείς της Κεντρικής Μακεδονίας να μην επιτρέψουν:

· Τις μεταλλευτικές εξορύξεις σε Χαλκιδική και Κιλκίς

· Την περιβαλλοντοκτόνα διαχείριση των απορριμμάτων με καύση

· Την εγκατάσταση ΕΟΖ στην Κεντρική Μακεδονία

· Τη μετατροπή παραγωγικής γεωργικής γης σε πάρκα ΑΠΕ

· Την ιδιωτικοποίηση της διαχείρισης του νερού, αρχής γενομένης από την ΕΥΑΘ

· Την εκχώρηση της Εγνατίας Οδού, των οδικών δικτύων, του ΟΣΕ και του λιμανιού της Θεσσαλονίκης σε ιδιωτικά συμφέροντα

· Την εμπορευματοποίηση των ελεύθερων δημόσιων χώρων και ειδικότερα των στρατοπέδων

Ο κ. Θεοδωρόπουλος, δήλωσε ότι δε θα συμμετέχει στην επιτροπή που συστήθηκε με τη συμμετοχή των επικεφαλής των παρατάξεων, κάλεσε τον κ. Τζιτζικώστα να μην επαναληφθεί αυτός ο τρόπος διαβούλευσης και ΚΑΤΑΨΗΦΙΣΕ το θέμα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η Γνώμη Κιλκίς- Παιονίας διευκρινίζει στους αναγνώστες της ότι θεωρεί αυτονόητο το δικαίωμα του σχολιασμού και της κριτικής έκφρασης, όταν αυτό φυσικά δεν στοχεύει στην απαξίωση, στην ύβρη και στην προσβολή ατόμων και θεσμών.

Το αναγνωστικό κοινό θα πρέπει να γνωρίζει ότι η Γνώμη, επιδιώκοντας μια υγιή και αμφίδρομη επικοινωνία, δεν δημοσιεύει ανυπόγραφα σχόλια, αλλά ούτε και σχόλια ρατσιστικού, προσβλητικού και υβριστικού περιεχομένου.

Τα ενυπόγραφα άρθρα τέλος, εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας.