Act Business Center

Act Business Center

Τρίτη 26 Μαρτίου 2013

"Δεν παραιτούμαι. Να εφαρμοστεί ο Νόμος"

- Εξοργισμένος και απογοητευμένος ο Δήμαρχος κ. Λαπόρδας  με τον Πρόεδρο της Δημοτικής Κοινότητας Πολυκάστρου. 
- Άκαρπη εμπλοκή του Βουλευτή Γεώργιου Γεωργαντά προκειμένου να πειστεί ο κ. Χρήστος Κατσαβός να υποβάλει
εγγράφως μη αποδοχή περαιτέρω της θέσης του 
Του Παναγιώτη ΔεπούδηΕκτεθειμένος (και δικαιολογημένα) αισθάνεται πως είναι ο Δήμαρχος Παιονίας κ. Αθανάσιος Λαπόρδας απέναντι στον Τοπικό Σύμβουλο της Δημοτικής Κοινότητας Πολυκάστρου Χρήστο Χαμουρούδη που στις επόμενες μέρες αν όχι ώρες θα υποβάλει στην Περιφέρεια την παραίτηση του από Τοπικός Σύμβουλος Πολυκάστρου

Τις δύο προηγούμενες μέρες Σάββατο και Κυριακή ο ίδιος ο κ. Λαπόρδας τον παρουσίαζε σε εκπροσώπους του Στρατού ως τον επόμενο Πρόεδρο που θα αναλάμβανε από την Τρίτη και μάλιστα επρόκειτο να καταθέσει και στεφάνι στον εορτασμό της 25 Μαρτίου πλην όμως οι συμφωνίες δεν τηρηθήκανε όπως ακριβώς είχε συμφωνηθεί αμέσως μετά από την ανάληψη της νέας Δημοτικής Αρχής το 2011.

Προκειμένου να μην τραυματιστεί η παράταξη του Δημάρχου σε τυχόν εκλογική αναμέτρηση που θα διεξαγόταν για την εκλογή του Προέδρου της Δημοτικής Κοινότητας Πολυκάστρου συμφωνήθηκε την πρώτη διετία τα καθήκοντα του Προέδρου να ασκήσει ο σημερινός Πρόεδρος Χρήστος Κατσαβός (πρώτος σε σταυρούς προτίμησης) και στην επόμενη διετία 2013-14 ο Χρήστος Χαμουρούδης δεύτερος στην σειρά σταυρών προτίμησης από τον συνδυασμό του Δημάρχου Λαπόρδα Αθανάσιου.

Πλην όμως η αλλαγή νομοθεσίας με την παράγραφο 16 στο άρθρο 6 του Νόμου 4070/2012 δημιούργησε νέα δεδομένα στο άρθρο 79 περί Προέδρου Συμβουλίου Δημοτικής Κοινότητας του Καλλικράτη, όπου πλέον ο πρώτος σε σταυρούς προτίμησης υποψήφιος του συνδυασμού που πλειοψήφησε είναι Πρόεδρος και με σαφή και ρητή διάταξη ορίζει την εφαρμογή του από 1/1/2013.

Βάση των συμφωνηθέντων με δέσμευση και πρωτοβουλία του ιδίου του Δημάρχου και αρχηγού του Συνδυασμού που πλειοψήφησε από 1/1/2013 ο κ. Χρήστος Κατσαβός έπρεπε να δηλώσει εγγράφως ότι δεν αποδέχεται πλέον περεταίρω την θέση αφού είχε ασκήσει τα καθήκοντα του Προέδρου της Δημοτικής Κοινότητας για δύο χρόνια και την άσκηση των καθηκόντων του Προέδρου της Δημοτικής Κοινότητας Πολυκάστρου να αναλάβει ο κ. Χρήστος Χαμουρούδης δεύτερος σε σταυρούς προτίμησης. 

Ο Τοπικός Σύμβουλος Χρήστος Χαμουρούδης δέχθηκε επαλειμμένα τις διαβεβαιώσεις του Δημάρχου καθώς και του τέως Αντιδημάρχου Χρήστου Καραθόδωρου ότι το θέμα είναι προς επίλυση διότι ο Χρήστος Κατσαβός ζητούσε εγγράφως ότι η έγγραφη μη αποδοχή της θέσης του Προέδρου δεν αποτελεί και λόγο παύσης και αντικατάστασης του στο Τοπικό Συμβούλιο της Δημοτικής Κοινότητας.

Στην διευθέτηση της κατάστασης των συμφωνημένων παρενέβη και ο Βουλευτής Νομού Κιλκίς κ. Γεώργιος Γεωργαντάς ως κοινός φίλος που διαβεβαίωνε επίσης ότι η αντικατάσταση του Χρήστου Κατσαβού είναι μια τυπική διαδικασία έγγραφης μη αποδοχή της θέσεως του Προέδρου ως πράξη που γίνεται στην διευρυμένη Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας.

Μάλιστα την περασμένη Παρασκευή στο γραφείο του Δημάρχου συμφωνήθηκε με την παρουσία τόσο του Βουλευτή οσο και των Αντιδημάρχων κ. Κουλίνα και Σιωνίδη καθώς και του τέως Αντιδημάρχου Χρήστου Καραθόδωρου σε ανοικτή τηλεφωνική ακρόαση με τον κ. Κατσαβό η αντικατάσταση του από τον Χρήστο Καραθόδωρο.

Ο κ. Κατσαβός συμφώνησε μάλιστα να καταθέσει στεφάνι ο κ. Χαμουρούδης και ο Δήμαρχος κ. Λαπόρδας πραγματοποίησε κοινή εμφάνιση με τον κ. Χαμουρούδη συστήνοντας τον ως ο νέος Πρόεδρος που θα αναλάβει από την Τρίτη ενδεχομένως τα καθήκοντα του Προέδρου της Δημοτικής Κοινότητας Πολυκάστρου θεωρώντας ως δεδομένη την έγγραφη μη αποδοχή των καθηκόντων του Προέδρου από τον κ. Κατσαβό στην περιφέρεια.

Ανήμερα της Δευτέρας 25 Μαρτίου ο κ. Χρήστος Χαμουρούδης μετέβη στο Δημαρχείο προκειμένου σύσσωμη η παράταξη να μεταβούν στην δοξολογία που θα γινότανε στον Ιερό Ναό Αγίας Τριάδος και στην συνέχεια μετάβαση στην πλατεία για την δοξολογία και την παρέλαση.

Ενώ ανέμενε τον Δήμαρχο ο κ. Χαμουρούδης δέχθηκε τηλεφώνημα από τον κ. Κατσαβό όπου του δήλωνε ευθαρσώς ότι δεν πρόκειται να δηλώσει εγγράφως μη αποδοχή άσκησης των καθηκόντων του και ότι παρά τα συμφωνημένα στεφάνι ως Πρόεδρος προτίθεται να καταθέσει ο ίδιος.

Όπως ήταν επόμενο ο κ. Κατσαβός προκάλεσε την μήνη τόσο του Χρήστου Χαμουρούδη ο οποίος αποχώρησε και παρακολούθησε την παρέλαση ανάμεσα στους πολίτες όσο και του Δημάρχου ο οποίος εκτίθεται ως αναξιόπιστος έναντι τρίτων διότι δεν μπορεί να εγγυηθεί τα συμφωνημένα που ο ίδιος πρότεινε.

Την έντονη αγανάκτηση και δυσαρέσκεια του εξέφρασε και ο τέως Αντιδήμαρχος κ. Χρήστος Καραθόδωρος ο οποίος είναι αυτός που έπεισε τον κ. Χαμουρούδη να ακολουθήσουν τον σημερινό Δήμαρχο στις εκλογές του 2010.

Ο κ. Κατσαβός διάκειται περισσότερο στην πλευρά της σφαίρας επιρροής του κ. Κουλίνα από τον οποίο φημολογείται ότι μάλλον επηρεάζεται χωρίς εντούτοις να μπορεί αυτός να τον πείσει να υποβάλει εγγράφως την μη αποδοχή της θέσης του Προέδρου δημιουργώντας πολλά και ποικίλα ερωτηματικά για την πρόθεση του να επιλυθεί η κατάσταση που προέκυψε και μάλλον θα οδηγήσει τον κ. Χαμουρούδη στην παραίτηση.

Χαρακτηριστικό της συμπεριφοράς του κ. Κατσαβού είναι ότι αν ως Πρόεδρος πρέπει να εκτελέσει κάτι η συνηθισμένη του κουβέντα είναι θα το πω στον Τάκη εννοώντας τον κ. Κουλίνα προκειμένου να ενεργήσει.

Η όλη συμπεριφορά εκ μέρους του κ. Κατσαβού δημιουργεί ένα ακόμη πρόβλημα στην εικόνα του Δημάρχου ο οποίος αδυνατεί να επιβάλει την σύμπνοια και την ομοψυχία στην παράταξη του. 


* Προς αποφυγή παρανοήσεων και παρερμηνειών
Ο Υπογράφων το κείμενο  Δεπούδης Παναγιώτης

Τυγχάνει μεν να είναι συγγενής του κ. Χρήστου Χαμουρούδη πλην όμως υπήρξε Υποψήφιος για την εκλογή του σε αντίπαλο συνδυασμό στο Τοπικό Συμβούλιο της Δημοτικής Κοινότητας Πολυκάστρου.

Οπότε τοποθετείται κατά το δυνατό ουδέτερα σε όσα συμβαίνουν και αφορά την πολιτική διάσταση της αυτοδιοικητικής λειτουργίας στο Τοπικό Συμβούλιο της Δημοτικής Κοινότητας Πολυκάστρου.

Η όποια προσωπική μου αντιπαράθεση μου με το πρόσωπο του κ. Λαπόρδα ή αυτού με το πρόσωπο μου, δεν μου στερεί το δικαίωμα με σεβασμό να περιγράφω τα γεγονότα όπως συμβαίνουν και να δημιουργώ συμπεράσματα που μπορεί να εξυψώνουν την κριτική διάσταση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης περί του ορθότερου προς όφελος των δημοτών και την περί των κοινών ενημέρωση τους για τα πρόσωπα αυτών από τους οποίους θεσμικά αντιπροσωπεύονται. 



Νόμος 3852/2010 ( Νόμος του Καλλικράτη ) Άρθρο 79 Πρόεδρος συμβουλίου δημοτικής κοινότητας

[Αρχή Τροποποίησης]

«1. Πρόεδρος του συμβουλίου δημοτικής κοινότητας εί­ναι ο υποψήφιος του συνδυασμού της πλειοψηφίας που έχει λάβει τους περισσότερους σταυρούς προτίμησης και σε περίπτωση ισοψηφίας αυτός που είναι γραμμένος πρώτος στην απόφαση της ανακήρυξης.

2. Αν η θέση του προέδρου του συμβουλίου της δημο­τικής κοινότητας κενωθεί λόγω θανάτου ή παραίτησης ή έκπτωσης από το αξίωμα ή εξαιτίας οποιουδήποτε άλλου λόγου ή εκείνος που έλαβε τους περισσότερους σταυρούς προτίμησης δεν αποδεχθεί εγγράφως τη θέση, το αξίωμα καταλαμβάνει ο επόμενος σε σταυρούς προτί­μησης σύμβουλος του συνδυασμού της πλειοψηφίας.»- ΑΝΤΙΚ. ΤΩΝ ΠΑΡ. 1 ΚΑΙ 2 ΤΟΥ ΑΡΘΡΟΥ 79 ΜΕ ΤΗΝ ΠΑΡ. 16 ΤΟΥ ΑΡΘ. 6 ΤΟΥ Ν. 4071/12, ΦΕΚ-85 Α/11-4-12 – Με το τελευταίο εδάφιο της παρ. 16 του άρθρου 6 του Ν. 4070/12, ορίζεται ότι : “Οι ρυθμίσεις της παρούσας παραγράφου ισχύουν από 1.1.2013”. [Τέλος Τροποποίησης]

3. Στον πρόεδρο του συμβουλίου της δημοτικής κοινότητας παρέχονται από το δήμο έξοδα κίνησης που ορίζονται με απόφαση του Υπουργού Εσωτερικών, Αποκέντρωσης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης μετά από γνώμη της Κεντρικής Ένωσης Δήμων.

8 σχόλια:

  1. Είναι γλυκιά η καρέκλα ε ; Και απευθύνομαι σε ΌΛΟΥΣ σας... Καμία διάθεση για προσφορά..Μόνο δίψα για αξιώματα....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Γιατί το λες ρε συ αυτό;
      Στο Κιλκίς η Ποζίδου "δέχτηκε" να τηρηθεί η νομοθεσία και να μην είναι και πάλι Πρόεδρος Δημοτικής Ενότητας Κιλκίς (άσχετο βέβαια που λέει ότι "κουράστηκε" κι έφυγε μόνη της).
      Κι έτσι κάπως θυμηθήκαμε ότι τις περισσότερους ψήφους είχε πάρει ο Ορφανίδης κι όχι η Ποζίδου!
      Σωστά;

      Διαγραφή
  2. Χαχαχαχαχαχααχαχα τωρα θα δεις που δεν θα πηγαίνουν ούτε στα δημοτικά συμβούλια οι κ.κ. σύμβουλοι μιας και τους έκοψαν το 70αρι....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Όλα για την μάσα γίνονται....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. ΝΑ ΣΑΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΩ ΟΤΙ Η ΠΟΖΙΔΟΥ ΗΤΑΝ ΔΕΥΤΕΡΗ ΣΕ ΨΗΦΟΥΣ ΓΙΑΤΙ ΗΤΑΝ ΕΚΤΟΣ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ ΚΑΙ ΜΑΚΡΙΑ ΑΠΟ ΒΟΥΛΕΥΤΙΚΑ ΓΡΑΦΕΙΑ . Ο ΟΡΦΑΝΙΔΗΣ ΟΜΩΣ??? ΟΣΟ ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΓΚΡΙΣΗ ΔΕΝ ΝΟΜΙΖΩ ΠΩΣ ΣΥΓΚΡΙΝΟΝΤΑΙ . Η ΠΟΖΙΔΟΥ ΕΓΙΝΕ ΓΝΩΣΤΗ ΑΠΟ ΤΗΝ ΔΡΑΣΗ ΤΗΣ ΔΡΑΣΤΗΡΙΑ ΚΟΠΕΛΑ ΚΑΙ ΤΕΛΙΚΑ ΤΗΝ ΠΑΡΑΔΕΧΤΗΚΑΝ ΠΟΛΛΟΙ. Ο ΟΡΦΑΝΙΔΗΣ ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ??

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Καταθέτει στεφανι χαχαχα!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Η Γνώμη Κιλκίς- Παιονίας διευκρινίζει στους αναγνώστες της ότι θεωρεί αυτονόητο το δικαίωμα του σχολιασμού και της κριτικής έκφρασης, όταν αυτό φυσικά δεν στοχεύει στην απαξίωση, στην ύβρη και στην προσβολή ατόμων και θεσμών.

Το αναγνωστικό κοινό θα πρέπει να γνωρίζει ότι η Γνώμη, επιδιώκοντας μια υγιή και αμφίδρομη επικοινωνία, δεν δημοσιεύει ανυπόγραφα σχόλια, αλλά ούτε και σχόλια ρατσιστικού, προσβλητικού και υβριστικού περιεχομένου.

Τα ενυπόγραφα άρθρα τέλος, εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας.