Act Business Center

Act Business Center

Τρίτη 5 Φεβρουαρίου 2013

Επίσκεψη Τζιτζικώστα στο Επιμελητήριο Κιλκίς

Το Επιμελητήριο Κιλκίς επισκέφθηκε την Πέμπτη 31 Ιανουαρίου ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Απ. Τζιτζικώστας. Ο κ. Τζιτζικώστας κατ’ αρχήν συμμετείχε και απηύθυνε χαιρετισμό στην εκδήλωση του φορέα στην αίθουσα «Β. Σεργιαννίδης» για το ΕΣΠΑ και τη νέα Προγραμματική Περίοδο 2014-2020. 
Στη συνέχεια ο Περιφερειάρχης συμμετείχε σε διευρυμένη σύσκεψη στην αίθουσα συνεδριάσεων του Δ.Σ. του Επιμελητηρίου. Ο κ. Τζιτζικώστας κατά τον χαιρετισμό του στην εκδήλωση για το ΕΣΠΑ αναφέρθηκε στο νέο μοντέλο λειτουργίας της Περιφέρειας και όχι κατά Περιφερειακή Ενότητα. Για το λόγο αυτό ο κάθε Αντιπεριφερειάρχης έχει αναλάβει έναν Τομέα ο οποίος και θα λειτουργεί με ρόλο συντονιστικό για όλες τις Περιφερειακές Ενότητες. Στο νέο σχεδιασμό, όπως τόνισε ο κ. Τζιτζικώστας ο νομός Κιλκίς έχει να παίξει σημαντικό ρόλο με την ανάληψη εκ μέρους του Αντιπεριφερειάρχη Χρ. Γκουντενούδη του Τομέα Αγροτικής Ανάπτυξης.

Την κύρια ενημέρωση για το ΕΣΠΑ και τη νέα Προγραμματική Περίοδο πραγματοποίησε ο κ. Σπ. Σκοτίδας από το ΚΕΠΑ- ΑΝΕΜ. Μετά την εισήγησή του τόσο ο ίδιος όσο και η συνεργάτης του Επιμελητηρίου κ. Καλογερίδου απάντησαν στα πολλά ερωτήματα των ενδιαφερομένων για συμμετοχή στο ΕΣΠΑ σε μια εξαιρετικά ενδιαφέρουσα διαδικασία.

Στη διευρυμένη σύσκεψη που ακολούθησε, ο Περιφερειάρχης είχε την ευκαιρία να ακούσει, να υπογράψει και να τοποθετηθεί στα ζητήματα που τέθηκαν από τους εκπροσώπους των φορέων του νομού.

Στην αρχή της σύσκεψης ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Π. Τονικίδης αφού καλωσόρισε τον νέο Περιφερειάρχη έθεσε το ζήτημα της πιθανής υποβάθμισης του Τελωνείου Κιλκίς. Επειδή το θέμα αφορά και άλλα Τελωνεία της Περιφέρειας, ζήτησε από τον κ. Τζιτζικώστα συντονισμένες ενέργειες σε επίπεδο Περιφέρειας Κ. Μακεδονίας. Ο κ. Τονικίδης έθεσε επίσης το ζήτημα του νέου Φορολογικού καθώς και άλλων Νομοσχεδίων Οικονομικού Περιεχομένου για τα οποία όμως η Κεντρική Κυβέρνηση δεν ζητεί τις προτάσεις των Επιμελητηρίων της χώρας.

Στη συνέχεια το λόγο έλαβαν οι εκπρόσωποι των φορέων:

Η κ. Αθ. Χαραλαμπίδου, πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου έθεσε το θέμα της χρηματοδότησης από το ΕΣΠΑ με αντίστοιχους όρους ώστε να μην παρατηρηθεί και πάλι το φαινόμενο της είσπραξης των επιχορηγήσεων από νέες επιχειρήσεις και στη συνέχεια το κλείσιμό τους. Η κ. Χαραλαμπίδου πρότεινε να ενισχυθούν οι υγιείς επιχειρήσεις ώστε να διευκολυνθεί η επιβίωσή τους. Ζήτησε επίσης μέτρα για δραστικότερο έλεγχο στα σύνορα με τα Σκόπια.

Ο κ. Αθ. Τραχανίδης πρόεδρος του Εμποροεπαγγελματικού Συλλόγου Γουμένισσας έθεσε το θέμα του συμψηφισμού των χρεών από και προς το κράτος. Ζήτησε ρύθμιση χρεών των επιχειρήσεων και μείωση του ΦΠΑ εστίασης από το 23% στο 13%. Επίσης να αναπροσαρμοσθεί το δυσμενές για τις επιχειρήσεις τιμολόγιο της ΑΕΠΙ.

Την αποτελεσματική ρύθμιση των οφειλών προς τον Ο.Α.Ε.Ε. ζήτησε ο κ. Ιωάν. Αδαμόπουλος πρόεδρος του Εμποροεπαγγελματικού Συλλόγου Πολυκάστρου. Οφειλές οι οποίες κυριολεκτικά πνίγουν τις επιχειρήσεις. Επίσης έθεσε το ζήτημα της αποψίλωσης της περιοχής του Πολυκάστρου από το στρατιωτικό δυναμικό που για δεκαετίες αποτελούσε πηγή οικονομικής δραστηριότητας για τον τόπο.

Στο θέμα των οφειλών προς τον Ο.Α.Ε.Ε. επικέντρωσε στην τοποθέτησή του ο κ. Ν. Βογιατζής πρόεδρος του Εμποροεπαγγελματικού Συλλόγου Αξιούπολης. Ο κ. Βογιατζής ανέφερε χαρακτηριστικά ότι οι εμποροεπαγγελματίες στερούνται μαζικά της ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης.

Ο κ. Θ. Δαμακούδης έθεσε το ζήτημα της εισαγωγής χωρίς έλεγχο προϊόντων από τις βόρειες Βαλκανικές χώρες. Ανέφερε χαρακτηριστικά , λόγω επαγγέλματός του, ότι εισάγονται ακόμη και λέβητες από Βουλγαρία. Πραγματοποιούνται ακόμη και αυτοσχέδιες εργασίες τοποθέτησής τους με αποτελέσματα υψηλού κινδύνου για ατυχήματα.

Ο κ. Χαρτοματσίδης μέλος του Δ.Σ. του Επιμελητηρίου έθεσε το ζήτημα της ΑΕΠΙ το οποίο ταλαιπωρεί τον επαγγελματικό του κλάδο με το ενιαίο τιμολόγιο για καταστήματα με εντελώς διαφορετική εμποροεπαγγελματική αξία.

Ο κ. Δουλκερίδης ζήτησε σαφή και κοστολογημένα κίνητρα ώστε οι νέοι άνθρωποι να επιλέγουν την παραμονή και την επαγγελματική δραστηριοποίηση στην ύπαιθρο.

Ο κ. Ευθ. Παπαδόπουλος έθεσε το ζήτημα της αποπεράτωσης του οδικού δικτύου του νομού, τουλάχιστον όσον αφορά τους κύριους οδικούς άξονες. Ζήτησε επίσης την ουσιαστική στήριξη των ήδη λειτουργούντων επιχειρήσεων στις τρεις ΒΙ.ΠΕ. του νομού.

Ο κ. Μιλτ. Αμανατίδης έθεσε το ζήτημα του πανάκριβου πετρελαίου θέρμανσης καθώς και των άλλων καυσίμων. Ζήτησε την καθιέρωση κάρτας εντοπιότητας με την οποία οι κάτοχοι θα μπορούν να προμηθεύονται καύσιμα από τα τοπικά πρατήρια σε μειωμένη τιμή, ώστε να μην καταφεύγουν στα πρατήρια εντός συνόρων.

Η κ. Γ. Κολεσιώτου μέλος του Δ.Σ. του Επιμελητηρίου έθεσε το ζήτημα της υποβάθμισης του Νοσοκομείου Κιλκίς, η οποία έχει επιπτώσεις στην νοσηλεία των ασθενών. Η κ. Κολεσιώτου, ως πρόεδρος του Συλλόγου Καρκινοπαθών, ανέφερε ότι η υποστελέχωση του Νοσοκομείου, προσθέτει επιπλέον προβλήματα στους ασθενείς.

Ο Περιφερειάρχης κ. Απ. Τζιτζικώστας αφού ευχαρίστησε την Διοίκηση για την πρόσκληση, διαβεβαίωσε τους συμμετέχοντες στη σύσκεψη ότι η πόρτα του θα είναι ανοιχτή τόσο σε φορείς όσο και σε μεμονωμένους πολίτες για κάθε διευκόλυνση. Χαρακτήρισε απαραίτητη τη διαρκή συνεργασία με τα Επιμελητήρια τα οποία αποτελούν τον καλύτερο γνώστη της οικονομικής πραγματικότητας της κάθε περιοχής. Αναφέρθηκε στο νέο μοντέλο λειτουργίας της Περιφέρειας, στη βάση της νέας οπτικής της Ε.Ε. για μια Ένωση Περιφερειών και λιγότερο Κρατών, όπως παλαιότερα. «Η Περιφέρεια, ανέφερε πρέπει να λειτουργεί ως ενιαίο σύνολο και όχι κατακερματισμένο σε 7 επί μέρους τμήματα».

Πρώτοι στόχοι για τον νέο Περιφερειάρχη, είναι το ΕΣΠΑ και η ποσοτική του και ποιοτική του εκμετάλλευση. ¨Το 52% της μέχρι τώρα απορροφητικότητας, τόνισε ο κ. Τζιτζικώστας, θα πρέπει σύντομα να αυξηθεί θεαματικά.¨ Ένας άλλος βασικός στόχος κατά τον Περιφερειάρχη πρέπει να είναι η δραστική βελτίωση των Υπηρεσιών προς τον πολίτη με εξάλειψη της γραφειοκρατίας. Μια γραφειοκρατία που σήμερα φαλκιδεύει την επιχειρηματικότητα, ιδιαίτερα των νέων. Μια επιχειρηματικότητα που σήμερα θεωρείται βασικό όπλο για την ανάταση της οικονομίας και της χώρας.

Ο κ. Τζιτζικώστας διαβεβαίωσε τη Διοίκηση του Επιμελητηρίου και τους άλλους φορείς ότι είναι στη διάθεσή τους για οργανωμένες παραστάσεις και επαφές με κυβερνητικούς παράγοντες για μείζονα ζητήματα που αφορούν τον τόπο.




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η Γνώμη Κιλκίς- Παιονίας διευκρινίζει στους αναγνώστες της ότι θεωρεί αυτονόητο το δικαίωμα του σχολιασμού και της κριτικής έκφρασης, όταν αυτό φυσικά δεν στοχεύει στην απαξίωση, στην ύβρη και στην προσβολή ατόμων και θεσμών.

Το αναγνωστικό κοινό θα πρέπει να γνωρίζει ότι η Γνώμη, επιδιώκοντας μια υγιή και αμφίδρομη επικοινωνία, δεν δημοσιεύει ανυπόγραφα σχόλια, αλλά ούτε και σχόλια ρατσιστικού, προσβλητικού και υβριστικού περιεχομένου.

Τα ενυπόγραφα άρθρα τέλος, εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας.