Γράφει η Ασημένια Καναρίδου*
Κλινική Διαιτολόγος - Διατροφολόγος
Κλινική Διαιτολόγος - Διατροφολόγος
Η κορτιζόνη παράγεται από το ανθρώπινο σώμα με τη μορφή της κορτιζόλης, μιας ορμόνης που εκκρίνεται από το φλοιό των επινεφριδίων και επηρεάζει πληθώρα οργανικών συστημάτων. Ο μεταβολισμός υδατανθράκων, λιπών, και πρωτεϊνών, η αντοχή στο stress,η φλεγμονώδης αντίδραση, το ενδοκρινικό σύστημα αλλά ακόμα και το στομάχι είναι μερικά από τα σημεία της λειτουργίας του ανθρώπινου σώματος, στα οποία συμμετέχει ενεργά η κορτιζόλη.
Η κορτιζόνη έχει: · Αντιφλεγμονώδη
· Αναλγητική
· Ανοσοκατασταλτική δράση
Τι θεραπεύει: · Ρευματοειδή αρθρίτιδα
· Νόσο Addison
· Σύνδρομο Cushing
· Φλεγμονώδης καταστάσεις του δέρματος και των εντέρων
· Αυτοάνοσες ασθένειες
· Αλλεργίες
Πολλές παρενέργειες εξαρτώνται από· Ποσότητα του χορηγούμενου φαρμάκου
· Χρονική διάρκεια
· Οστεοπόρωση
· Λοιμώξεις
· Αυξημένη όρεξη
· Υπέρταση
· Καταρράκτη
· Οίδημα
· Ευφορία
· Ψύχωση
Κάποιες παρενέργειες εξαρτώνται από τη διατροφή. Αλλαγές στις καθημερινές διατροφικές συνήθειες μπορεί και να αποτρέψουν τα δυσάρεστα αυτά συμπτώματα.
Οίδημα :λόγω κατακράτησης νατρίου και υγρών.
Αύξηση σωματικού βάρους
Περιορισμός νατρίου (Να)
Το πρόσθετο αλάτι στο φαγητό θα πρέπει να αποφεύγεται και για 6 μήνες, μετά το τέλος της θεραπείας.
Επίσης, θα πρέπει να αποφεύγονται και τροφές που έχουν αυξημένη περιεκτικότητα σε νάτριο, και καταναλώνονται καθημερινά και πολλές φορές δεν είναι εμφανής η περιεκτικότητά τους σε νάτριο. Τυριά, ελιές, αλατισμένοι ξηροί καρποί, παστά, κονσερβοποιημένα ή τυποποιημένα τρόφιμα, όπως κέικ, μπισκότα, αλμυρά σνακ, όπως πατατάκια και γαριδάκια, αλλά ακόμα και το ψωμί και οι φρυγανιές αποτελούν κρυφές ή φανερές πηγές αλατιού.
Αύξηση του σακχάρου στο αίμα είναι μια ακόμα πιθανή συνέπεια της λήψης κορτιζόνης. Η διατροφή θα πρέπει να ακολουθεί τις αρχές της διατροφής του ΣΔ (σακχαρώδη διαβήτη).
Η μακροχρόνια λήψη κορτιζόνης μπορεί να οδηγήσει σε οστεοπόρωση, ενώ ταυτόχρονα αυξάνει τον κίνδυνο καταγμάτων. Ασθενείς που χρησιμοποιούν κορτιζόνη για μεγάλα χρονικά διαστήματα οφείλουν να καταναλώνουν ημερησίως τρεις μερίδες γαλακτοκομικών προϊόντων με χαμηλά λιπαρά. Δηλαδή , 1 ποτήρι γάλα, 1 κεσεδάκι γιαούρτι και 30 γρ τυριού.
Καλές πηγές ασβεστίου είναι επίσης : Πράσινα φυλλώδη λαχανικά (σπανάκι, μπρόκολο, λάχανα).1 φλιτζάνι μαγειρεμένου σπανακιού περιέχει 100 mg ασβεστίου και 1 φλιτζάνι μαγειρεμένου μπρόκολου περιέχει 45mg ασβεστίου. Άλλες πηγές ασβεστίου είναι η σόγια και το ταχίνι, ο σολομός, οι σαρδέλες, ο τόνος. Επίσης, τα καρύδια, τα αμύγδαλα και το σησάμι. Πολλές φορές κρίνεται απαραίτητη και η χορήγηση κάποιου συμπληρώματος ασβεστίου και βιταμίνης D.
Καταβολισμός της μυϊκής μάζας: Aυξημένες πρωτεϊνικές ανάγκες,
Ταυτόχρονη χαμηλή πρόσληψη λιπαρών (κορεσμένων).
Συχνά παρατηρείται αυξημένη χοληστερόλη και τριγλυκερίδια, σε ασθενείς που χρησιμοποιούν κορτιζόνη.
Προτείνονται άπαχα κρέατα, άπαχα γαλακτοκομικά, ψάρια, πουλερικά, όσπρια, ασπράδι αυγού.
Βιβλιογραφία : Ευεξία και Διατροφή, Τεύχος 48: Μάρτιος-Απρίλιος 2011,14-15.
* Ασημένια Καναρίδου
Κλινική Διαιτολόγος - Διατροφολόγος
Πτυχιούχος Χαροκοπείου Πανεπιστημίου Αθηνών
Μέλος του Πανελληνίου Συλλόγου Διαιτολόγων
Καλούδη 32, Κιλκίς
Τηλ.: 23410 25902, ΚΙΝ.: 6974124648
E-mail: mdietkana@hotmail.com
Η κορτιζόνη έχει: · Αντιφλεγμονώδη
· Αναλγητική
· Ανοσοκατασταλτική δράση
Τι θεραπεύει: · Ρευματοειδή αρθρίτιδα
· Νόσο Addison
· Σύνδρομο Cushing
· Φλεγμονώδης καταστάσεις του δέρματος και των εντέρων
· Αυτοάνοσες ασθένειες
· Αλλεργίες
Πολλές παρενέργειες εξαρτώνται από· Ποσότητα του χορηγούμενου φαρμάκου
· Χρονική διάρκεια
· Οστεοπόρωση
· Λοιμώξεις
· Αυξημένη όρεξη
· Υπέρταση
· Καταρράκτη
· Οίδημα
· Ευφορία
· Ψύχωση
Κάποιες παρενέργειες εξαρτώνται από τη διατροφή. Αλλαγές στις καθημερινές διατροφικές συνήθειες μπορεί και να αποτρέψουν τα δυσάρεστα αυτά συμπτώματα.
Οίδημα :λόγω κατακράτησης νατρίου και υγρών.
Αύξηση σωματικού βάρους
Περιορισμός νατρίου (Να)
Το πρόσθετο αλάτι στο φαγητό θα πρέπει να αποφεύγεται και για 6 μήνες, μετά το τέλος της θεραπείας.
Επίσης, θα πρέπει να αποφεύγονται και τροφές που έχουν αυξημένη περιεκτικότητα σε νάτριο, και καταναλώνονται καθημερινά και πολλές φορές δεν είναι εμφανής η περιεκτικότητά τους σε νάτριο. Τυριά, ελιές, αλατισμένοι ξηροί καρποί, παστά, κονσερβοποιημένα ή τυποποιημένα τρόφιμα, όπως κέικ, μπισκότα, αλμυρά σνακ, όπως πατατάκια και γαριδάκια, αλλά ακόμα και το ψωμί και οι φρυγανιές αποτελούν κρυφές ή φανερές πηγές αλατιού.
Αύξηση του σακχάρου στο αίμα είναι μια ακόμα πιθανή συνέπεια της λήψης κορτιζόνης. Η διατροφή θα πρέπει να ακολουθεί τις αρχές της διατροφής του ΣΔ (σακχαρώδη διαβήτη).
Η μακροχρόνια λήψη κορτιζόνης μπορεί να οδηγήσει σε οστεοπόρωση, ενώ ταυτόχρονα αυξάνει τον κίνδυνο καταγμάτων. Ασθενείς που χρησιμοποιούν κορτιζόνη για μεγάλα χρονικά διαστήματα οφείλουν να καταναλώνουν ημερησίως τρεις μερίδες γαλακτοκομικών προϊόντων με χαμηλά λιπαρά. Δηλαδή , 1 ποτήρι γάλα, 1 κεσεδάκι γιαούρτι και 30 γρ τυριού.
Καλές πηγές ασβεστίου είναι επίσης : Πράσινα φυλλώδη λαχανικά (σπανάκι, μπρόκολο, λάχανα).1 φλιτζάνι μαγειρεμένου σπανακιού περιέχει 100 mg ασβεστίου και 1 φλιτζάνι μαγειρεμένου μπρόκολου περιέχει 45mg ασβεστίου. Άλλες πηγές ασβεστίου είναι η σόγια και το ταχίνι, ο σολομός, οι σαρδέλες, ο τόνος. Επίσης, τα καρύδια, τα αμύγδαλα και το σησάμι. Πολλές φορές κρίνεται απαραίτητη και η χορήγηση κάποιου συμπληρώματος ασβεστίου και βιταμίνης D.
Καταβολισμός της μυϊκής μάζας: Aυξημένες πρωτεϊνικές ανάγκες,
Ταυτόχρονη χαμηλή πρόσληψη λιπαρών (κορεσμένων).
Συχνά παρατηρείται αυξημένη χοληστερόλη και τριγλυκερίδια, σε ασθενείς που χρησιμοποιούν κορτιζόνη.
Προτείνονται άπαχα κρέατα, άπαχα γαλακτοκομικά, ψάρια, πουλερικά, όσπρια, ασπράδι αυγού.
Βιβλιογραφία : Ευεξία και Διατροφή, Τεύχος 48: Μάρτιος-Απρίλιος 2011,14-15.
* Ασημένια Καναρίδου
Κλινική Διαιτολόγος - Διατροφολόγος
Πτυχιούχος Χαροκοπείου Πανεπιστημίου Αθηνών
Μέλος του Πανελληνίου Συλλόγου Διαιτολόγων
Καλούδη 32, Κιλκίς
Τηλ.: 23410 25902, ΚΙΝ.: 6974124648
E-mail: mdietkana@hotmail.com
ΦΥΣΙΚΟΙ ΤΡΟΠΟΙ ΘΕΡΑΠΕΙΕΣ ΤΟΥ ΙΕΡΕΑ ΚΑΘΗΓΗΤΗ ΜΟΣΧΟΥ ΓΚΟΝΤΟΥ
ΑπάντησηΔιαγραφήhttp://www.orthodoxienstasi.com/PDF/Arthra/fisikoi%20poroi%20therapias.pdf