Ο Ι.Ν Τιμίου Σταυρού Δολιανών Τρικάλων, έχει κάτι ιδιαίτερο σε σχέση με τις υπόλοιπες Ορθόδοξες εκκλησίες που γνωρίζουμε. Στην οροφή του υπάρχουν 13 τρούλοι (λέγεται πως συμβολίζουν το Χριστό και τους 12 Μαθητές του), αλλά και κατά παράξενο τρόπο, δεν υπάρχουν αγιογραφίες στο εσωτερικό του.
Η πόρτα εισόδου ήταν ιδιαίτερα μικρή και χαμηλή. Ακούσαμε δύο απόψεις σχετικά με το λόγο αυτής της κατασκευής, σε αυτήν αλλά και άλλες εκκλησίες της Ορθοδοξίας. Η πρώτη άποψη έλεγε, ότι στην περίοδο της Τουρκοκρατίας οι Τούρκοι έμπαιναν μέσα με τα άλογα για να λεηλατήσουν. Αυτή η κατασκευή απέτρεπε τα αλόγα να εισέλθουν, και έτσι κατά κάποιο τρόπο σωζόταν τα ιερά κειμήλια. Η δεύτερη άποψη έλεγε, ότι ο προσκυνητής αναγκάζεται να σκύψει για να εισέλθει στο ναό, και έτσι δείχνει το σεβασμό και την ταπεινοφροσύνη του στο χώρο που εισέρχεται. Χτίστηκε στα τέλη του 18ου αιώνα. Μυστήριο επίσης αποτελεί ο λόγος για τον οποίο χτίστηκε ο Ναός, αφού δεν είναι γνωστό μέχρι και σήμερα το όνομα του κτήτωρα. Ο Ναός μαζί με δύο ακόμη κοντινές εκκλησίες είναι Μετόχια της Μονής Αγ. Στεφάνου Μετεώρων. Σημαντικές ζημιές υπέστει την περίοδο του Β΄Π.Π, όπου ανατινάχθηκε μερικώς από του κατακτητές Γερμανούς. Έντονη επίσης εκείνη την εποχή, η δράση των ανταρτών στην περιοχή. Πολύ κοντά στο Ναό αντάρτες εκτέλεσαν 78 Γερμανούς στρατιώτες, και σαν αντίποινα οι Γερμανοί έκαψαν τα περισσότερα σπίτια των γύρω χωριών. Στο χωριό Κρανιά δε, από σύνολο 800 οικημάτων, άφησαν άθικτα μόνο 15 !! Οι 2500 κάτοικοι του χωριού τότε, μαθαίνοντας την έλευση των Γερμανών έφυγαν στα γύρω βουνά. Έμειναν μόνο 7 γέροντες που δεν μπορούσαν να μετακινηθούν, πιστεύοντας ότι δεν θα τους πειράξουν οι κατακτητές. Και οι επτά εκτελέστηκαν...Στο χωριό Καστανιά εκτέλεσαν 53 άτομα. Δυστυχώς αυτά τα ιστορικά γεγονότα δεν τα ξέρει ο περισσότερος κόσμος, αλλά και δεν είναι ιδιαίτερα καταγεγραμένα στις σελίδες της ιστορίας του τόπου μας. Κάποιο ιστορικοί ονομάζουν τη συγκεκριμένη εκκλησία ως τον "Παρθενώνα της Πίνδου". Η εκκλησία λειτουργεί και γιορτάζει μια φόρα το χρόνο στις 14 Σεπτεμβρίου. Όσο για την πρόσβασή σας, είναι αρκετά δύσκολη αλλά το εκπληκτικό καταπράσινο τοπίο που θυμίζει Άλπεις, θα σας ανταμείψει. Από τη Θεσσαλονίκη η απόσταση είναι περίπου 300 χλμ (για το χωριό Κρανιά το οποίο βρίσκεται πολύ κοντά) και από την Αθήνα περίπου 400 χλμ. Από Θεσσαλονίκη μπορείτε να επιλέξετε: τη διαδρομή μέσω Εγνατίας οδού και στρίβετε στο Μέτσοβο για Ανήλιο και Χαλίκι, ή μέσω Γρεβενών-Καλαμπάκας-Κρανιάς, ή μέσω Λαρίσης-Τρικάλων-Καλαμπάκας-Κρανιάς.
Πηγή: Omorfa Taxidia
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Η Γνώμη Κιλκίς- Παιονίας διευκρινίζει στους αναγνώστες της ότι θεωρεί αυτονόητο το δικαίωμα του σχολιασμού και της κριτικής έκφρασης, όταν αυτό φυσικά δεν στοχεύει στην απαξίωση, στην ύβρη και στην προσβολή ατόμων και θεσμών.
Το αναγνωστικό κοινό θα πρέπει να γνωρίζει ότι η Γνώμη, επιδιώκοντας μια υγιή και αμφίδρομη επικοινωνία, δεν δημοσιεύει ανυπόγραφα σχόλια, αλλά ούτε και σχόλια ρατσιστικού, προσβλητικού και υβριστικού περιεχομένου.
Τα ενυπόγραφα άρθρα τέλος, εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας.