Act Business Center

Act Business Center

Τετάρτη 31 Οκτωβρίου 2012

Τα "Omorfa Taxidia" στην αναπαράσταση εισόδου του Ελληνικού Στρατού το 1912


Θεσσαλονίκη 26 Οκτωβρίου 1912. Στο «τσακ» πρόλαβε ο Αρχιστράτηγος Κωνσταντίνος. Λίγο ακόμη να αργούσε, και θα έχανε το "ραντεβού με την ιστορία.." Ανεβαίνοντας με τα στρατεύματά του από Θεσσαλία, είχε σκοπό να κατευθυνθεί προς Μοναστήρι (Bitola), πιστεύοντας ότι εκεί θα "εξελιχθεί όλο το παιχνίδι".
Η «αλεπού» ο Ελ. Βενιζέλος όμως (όχι το αεροδρόμιο παιδί μου), φώναξε: « Κωνσταντίνε κουνήσου!! Οι Βούλγαροι θα μας προλάβουν. Βρίσκονται ήδη στο Λαγκαδά και μπαίνουν να πάρουν τη Θεσσαλονίκη. Δεν έρχονται ούτε για ψώνια στην Τσιμισκή, ούτε για εισαγώμενη επαιτεία..... Μπες πρώτος στην πόλη να προλάβεις. Μέχρι το βράδυ πρέπει να είναι Ελληνική !!» Την όμορφη Salonika και την «έξοδο» στη στρατηγική θάλασσα του Αιγαίου, πάντα τη φλέρταραν οι διάφοροι Βαλκάνιοι φίλοι μας. Ο κακόμοιρος τούρκος διοικητής Ταξίν Πασάς, βλέποντας ότι τα πάντα είχαν τελειώσε, παρέδωσε την πόλη χωρίς να προβάλει καμιά αντίσταση στον Ελληνικό Στρατό, o οποίος εισήλθε θριαμβευτικά στη Θεσσαλονίκη.Ο φιλέλληνας όπως αποδείχτηκε Τούρκος διοικητής Ταξίν Πασάς ήθελε να παραδώσει την πόλη στους Έλληνες. "Από τους Έλληνες την πήραμε στους Έλληνες θα την παραδώσουμε" είπε τότε. Μάλιστα έστειλε μήνυμα στην ελληνική στρατιωτική ηγεσία να κάνουν γρήγορα για να μην τους προλάβουν οι Βούλγαροι. 

Θεσσαλονίκη 27 Οκτωβρίου 2012. Τι κι αν ο "εχθρός"Τούρκος έσκυψε το κεφάλι και αποδέχθηκε τη μοίρα του; Το έτος 2012, οι "ηγέτες μας", αυτοί που υποτίθεται είναι φίλοι μας και όχι εχθροί μας, δεν αποδέχθηκαν τη δική τους μοίρα. Δεν κατάλαβαν ότι είναι πλέον μόνοι, μα τόσο μόνοι....Μια θαυμάσια ιδέα, μια εντυπωσιακή, πρωτότυπη, και γεμάτη συγκίνηση εκδήλωση, κατάφεραν και την ξεφτίλισαν με τα καμώματά τους. Χιλιάδες κόσμου κατέβηκε πρωί-πρωί στην παραλία, για να τιμήσει τα παλληκάρια που υπερασπίστηκαν τότε, υπερασπίζονται σήμερα, αλλά και θα δώσουν τη ζωή τους αύριο αν χρειαστεί η πατρίδα. Τις Ελληνικές Ένοπλες δυνάμεις. Ο Τούρκος υποδέχθηκε τότε με τα όπλα "παρα πόδα", και αυτοί υποδέχθηκαν χιλιάδες κόσμου με δεκάδες πάνοπλες διμοιρίες ΜΑΤ, αλλά και μπόλικη αστυνομία. Εγκλωβισμένοι, μόνοι, φρουρούμενοι σαν αστακοί, μακριά από τον ανεπιθύμητο όχλο.... Χάρη στον οποίο βέβαια, αυτοί είναι πάνω στη εξέδρα και τα προνόμια, και ο λαός από κάτω.. Απομονωμένοι και φοβισμένοι, σε απόσταση ασφαλείας από αθώα παιδάκια που κρατούσαν ψηλά τη γαλανόλευκη συνοδεία ή όχι των γονέων τους. Τα "Omorfa taxidia" περπάτησαν ανάμεσα στον κόσμο σήμερα το πρωί. Είδαμε Σκοπιανούς και Βούλγαρους τουρίστες που έδειχναν να απολαμβάνουν όσα συνέβαιναν, ίσως γιατί το έβλεπαν σαν τουριστικη ατραξιόν. Είδαμε πολλούς Έλληνες τουρίστες από άλλες πόλεις, που προσπαθούσαν να μάθουν για τα γεγονότα της εποχής, αλλά και να απολαύσουν τη Θεσσαλονίκη του σήμερα. Είδαμε τους Θεσσαλονικείς να επευφημούν τους στρατιώτες μας, να χειροκροτούν την έπαρση της Σημαίας, να τραγουδούν τον Εθνικό ύμνο. Στα εκατοντάδες στολισμένα με τη γαλανόλευκη πλοιάρια, να γίνεται χαμός, από κόρνες και καπνογόνα. Κωμικοτραγική ειρωνεία όταν είδαμε Τούρκους, Βούλγαρους κτλ να πωλούν Ελληνικές πλαστικές σημαίες !! Ένα ευρώ έκαστη....Παρά το συνωστισμό και την πίεση για να κινείται ο κόσμος σε περιορισμένες ζώνες, στην ατμόσφαιρα υπήρχε ένα κλίμα αισιοδοξίας, χαράς, γέλιου, εθνικής υπερηφάνειας. Στη μαθητική παρέλαση που ακολούθησε, πάλι ΜΑΤ, πάλι οι επίσημοι από μακριά και με την ασφάλεια εκατοντάδων αστυνομικών. Δυστυχώς λόγω των μέτρων ασφαλείας δεν μπορέσαμε να πλησιάσουμε και να φωτογραφίσουμε τους λεβέντες Εύζωνες της Προεδρικής Φρουράς, αλλά και τις υπόλοιπες επίλεκτες δυνάμεις. Υπέροχοι οι έφιπποι Μακεδονομάχοι, μα περισσότερο ο σημαιοφόρος. Όλοι ήμασταν εκεί. Χωρίς κομματικές ταυτότητες, χωρίς κλάψα, γκρίνια και μιζέρια. Ο Έλληνας διψά για ελπίδα, ιδανικά, αξίες. Θέλει να το παλέψει, αλλά δυστυχώς έχει ηγέτες "λίγους" μα το χειρότερο φοβισμένους.... ΥΓ Ακούστηκε ότι ο Δήμαρχος Θεσσαλονίκης κ. Μπουτάρης ήταν αντίθετος με τη φιλοσοφία της εκδήλωσης και ότι δεν θέλησε να παρεβρεθεί. Κύριε Δήμαρχε, ακόμη και αν διαφωνείτε ιδεολογικά και δικαίωμά σας φυσικά, λάβετε υπόψη σας ότι η συγκεκριμένη εκδήλωση άρεσε σε όλους...

Πηγή: Omorfa Taxidia facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η Γνώμη Κιλκίς- Παιονίας διευκρινίζει στους αναγνώστες της ότι θεωρεί αυτονόητο το δικαίωμα του σχολιασμού και της κριτικής έκφρασης, όταν αυτό φυσικά δεν στοχεύει στην απαξίωση, στην ύβρη και στην προσβολή ατόμων και θεσμών.

Το αναγνωστικό κοινό θα πρέπει να γνωρίζει ότι η Γνώμη, επιδιώκοντας μια υγιή και αμφίδρομη επικοινωνία, δεν δημοσιεύει ανυπόγραφα σχόλια, αλλά ούτε και σχόλια ρατσιστικού, προσβλητικού και υβριστικού περιεχομένου.

Τα ενυπόγραφα άρθρα τέλος, εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας.