Act Business Center

Act Business Center

Τρίτη 17 Ιουλίου 2012

Παγκόσμια Βλάχικη Αμφικτιονία

Πραγματοποιήθηκε το Σάββατο, 30 Ιουνίου 2012, και ώρα 12.00 π.μ. στο ξενοδοχείο DIVANI METEORA, στην Καλαμπάκα, υπό την προεδρία του κ. Μιχάλη Μαγειρία προέδρου της Π.Ο.Π.Σ.ΒΛΑΧΩΝ. και προέδρου της Παγκόσμιας Βλαχικής Αμφικτιονίας η κατά τα οριζόμενα στο καταστατικό συγκρότηση σε σώμα του πρώτου Δ.Σ της Παγκόσμιας Βλαχικής Αμφικτιονίας, το οποίο έχεις ως εξής:

Πρόεδρος : Μαγειρίας Μιχάλης
Γραμματέας: Ηλιέφσκι Γεώργιος
Α’ Αντιπρόεδρος: Πότσι Θανάση
Β’ Αντιπρόεδρος: Μίχας Ζήσης
Γ’ Αντιπρόεδρος: Γκρεμόζης Βασίλης
Ταμίας: Αμπατζής Βασίλης
Μέλος :Άρμπεν Λένα
Μέλος : Κάλφας Κων/νος
Μέλος :Ντουβέλης Γρηγόρης
Μέλος :Λιούτας Κυριάκος
Επίτιμος πρόεδρος: Λαζάρου Αχιλλέας
Στην συνέχεια σε κατάμεστη αίθουσα του ξενοδοχείου DIVANI METEORA έλαβε χώρα η 1η ανοιχτή συνδιάσκεψη της Παγκόσμιας Βλαχικής Αμφικτιονίας στην οποία εκ του ΔΣ παρέστησαν οι κ.κ.:
Αθανάσιος Πότσι, Πρόεδρος Ενώσεως Βλάχων Αλβανίας
Άρμπεν Λένα, Πρόεδρος του Συλλόγου «Μάντρα» Κορυτσάς, Αλβανία
Βασιλής Αμπατζή, Πρόεδρος του Συλλόγου «Άγιος Νικόλαος» Κρουσόβου, πΓΔΜ
Γιώργος Ηλιέφσκι, πρώην Πρόεδρος της Ομοσπονδίας Βλάχων Π.Γ.Δ.Μ.
Κυριάκος Λιούτας, Σύλλογος Μηλιάς Μετσόβου Τορόντο Καναδά
Γιώργος Ντουβέλης, Σύλλογος Ασπροποταμιτών Η.Π.Α. &
Κων/νος Κάλφας, Σύλλογος Λιβαδιωτών Μελβούρνης, Αυστραλία
Αχιλλέας Λαζάρου, Βαλκανιολόγος-Ρωμανιστής
Επίσης παρέστησαν :
Ο Πρόεδρος του ΚΕΑΔ Αλβανίας και βουλευτής, κ.Βαγγέλης Ντουλέ
Στέφανος Νικόλοφ, Πρόεδρος του Συλλόγου Βλάχων Γευγελής «Μεγλενίτες - Χούμα», πΓΔΜ
Νόρα Γέρου, Σύλλογος Βλάχων «Μοσχόπολη», Σκόπια-πΓΔΜ
Ο Βουλευτής Γρεβενών, κ. Κοψαχείλης Τιμολέων
Η Βουλευτής Μαγνησίας, κα. Χρυσοβελώνη Μαρίνα
Ο Δήμαρχος Καλαμπάκας, κ .Σακελλαρίου Δημήτρης
Ο Δήμαρχος Μετσόβου, κ. Τσομπίκος Νίκος
Ο Αντιδήμαρχος Σερρών, κ. Γαλάνης Στέργιος,
Ο πρώην Νομάρχης Πιερίας, κ. Γεώργιος Παπαστεργίου
καθώς και πρόεδροι και μέλη βλάχικων συλλόγων ανά την Ελλάδα και πρώην πρόεδροι της ΠΟΠΣΒ.
Η Παγκόσμια Βλαχική Αμφικτιονία, όπως υπογράμμισαν εμφαντικά κατά τις τοποθετήσεις τους, τόσο ο πρόεδρος του οργάνου, κ. Μιχάλης Μαγειρίας, όσο και οι λοιποί ομιλητές από την Ελλάδα και το εξωτερικό, ανέλαβε την υποχρέωση να αγκαλιάσει τους απανταχού πολίτες βλαχόφωνης καταγωγής, πρωτοστατώντας στην επανασύνδεσή της διασποράς της βλαχόφωνης ρωμιοσύνης με το μητροπολιτικό κέντρο, την Ελλάδα, ώστε να αναδειχθεί με ενάργεια, εξωστρέφεια και δυναμισμό, εντός και εκτός των ελληνικών τειχών, η γνήσια και αυθεντική έκφραση της λατινόφωνης ρωμιοσύνης, με έμφαση στην ιστορική της ταυτότητα, τις ιστορικές της αξίες και τις ρίζες της.
Η ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΒΛΑΧΙΚΗ ΑΜΦΙΚΤΙΟΝΙΑ, ως τριτοβάθμιος φορέας με μόνιμη έδρα τη χώρα μας, ξεπέρασε τα γεωγραφικά όρια της Ελλάδας και εγκολπώνοντας την απανταχού ελληνοβλάχικη διασπορά, στοχεύει να αναδείξει το χαρακτήρα της Ελλάδος ως διαχρονικού μητροπολιτικού κέντρου και σημείου αναφοράς του απανταχού βλαχόφωνου στοιχείου, παρέχοντας παράλληλα ηχηρή απάντηση σε όλους όσοι εξακολουθούν να μην αποδέχονται τη διαπιστωμένη και καθολικά αποδεδειγμένη ιστορική πραγματικότητα.
Το κάλεσμά μας βρήκε ανταπόκριση. Οι Έλληνες Βλάχοι απ’ όλη τη Διασπορά έδωσαν το παρόν στην 1η πανηγυρική Συνδιάσκεψη της Αμφικτιονίας, στηρίζοντας την προσπάθεια. Η ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΒΛΑΧΙΚΗ ΑΜΦΙΚΤΙΟΝΙΑ είναι πραγματικότητα. Αυτό που χρειάζεται πλέον είναι να εργαστούμε συστηματικά και μεθοδικά για την πραγμάτωση των στόχων της με αλληλοσεβασμό, αλληλοκατανόηση κι αλληλεγγύη. Για το σκοπό αυτό, μια μόνιμη γραμματεία και ένα ειδικό επιστημονικό κέντρο έρευνας, τεκμηρίωσης και πληροφόρησης πρόκειται να αποτελέσουν τον οργανικό ιστό της Παγκόσμιας Βλαχικής Αμφικτιονίας, στο πλαίσιο της δυναμικής αντιμετώπισης των σύγχρονων προκλήσεων που τίθενται για την ευρύτερη ρωμιοσύνη.
Στη συνάντηση ετέθησαν επίσης ζητήματα που αφορούν στην ανάδειξη της ανόθευτης πολιτιστικής ταυτότητας του Βλαχόφωνου στοιχείου, καθώς και τη διεθνή παρουσία και τη μελλοντική δραστηριοποίηση της Παγκόσμιας Βλαχικής Αμφικτιονίας σε όλη την υφήλιο, αρχίζοντας από τη διοργάνωση σειράς εκδηλώσεων στο Τορόντο του Καναδά τον προσεχή Οκτώβριο.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η Γνώμη Κιλκίς- Παιονίας διευκρινίζει στους αναγνώστες της ότι θεωρεί αυτονόητο το δικαίωμα του σχολιασμού και της κριτικής έκφρασης, όταν αυτό φυσικά δεν στοχεύει στην απαξίωση, στην ύβρη και στην προσβολή ατόμων και θεσμών.

Το αναγνωστικό κοινό θα πρέπει να γνωρίζει ότι η Γνώμη, επιδιώκοντας μια υγιή και αμφίδρομη επικοινωνία, δεν δημοσιεύει ανυπόγραφα σχόλια, αλλά ούτε και σχόλια ρατσιστικού, προσβλητικού και υβριστικού περιεχομένου.

Τα ενυπόγραφα άρθρα τέλος, εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας.