Act Business Center

Act Business Center

Τρίτη 17 Ιουλίου 2012

Απεβίωσε ο Γιώργος Μούτσιος

Σε ηλικία 80 ετών, άφησε την τελευταία του πνοή, ο αγαπημένος ηθοποιός και ερμηνευτής κλασικού τραγουδιού Γιώργος Μούτσιος, λόγω προβλημάτων υγείας.
Ο Γιώργος Μούτσιος, που ήταν από τις πιο χαρακτηριστικές μορφές «κακών» του λαϊκού ελληνικού κινηματογράφου της δεκαετίας του 1960, γεννήθηκε στην Καλαμάτα στις 31 Ιανουαρίου 1932. Σπούδασε μουσική και τραγούδι στο Ελληνικό Ωδείο και θέατρο στη Δραματική Σχολή του Εθνικού Ωδείου. Μόλις αποστρατεύτηκε έφυγε για τη Βιέννη, όπου έκανε ανώτερες σπουδές φωνητικής στη Μουσική Ακαδημία (οι αδελφές του - Σοφία και Μαρία Μουτσίου- ήταν οι σολίστες της Λυρικής Σκηνής). Σημαντικός σταθμός στην καριέρα του ήταν το 1960, όταν δίδαξε και τραγούδησε τη μουσική του Μάνου Χατζιδάκι στους «Όρνιθες» του Αριστοφάνη, σε σκηνοθεσία Καρόλου Κουν.

ΘέατροΣτο θεατρικό σανίδι ο Γιώργος Μούτσιος συνεργάστηκε - ως θιασάρχης και ηθοποιός- με τους θιάσους των Έλλη Λαμπέτη, Αλίκης Βουγιουκλάκη, Σμαρούλας Γιούλη, Τζέννη Ρουσσέα, ενώ το 1977 συγκρότησε θίασο με τη γυναίκα του, ηθοποιό Δέσποινα Νικολαΐδου. Συμμετείχε με το Εθνικό Θέατρο στο Φεστιβάλ των Εθνών στο Παρίσι, ενώ στο ίδιο Φεστιβάλ συμμετείχε στους «Όρνιθες» με το Θέατρο Τέχνης, όπως, επίσης, και στο Φεστιβάλ Σαίξπηρ στο Λονδίνο.

ΚινηματογράφοςΟ Γιώργος Μούτσιος εμφανίστηκε στον κινηματογράφο σε ηλικία 19 ετών, το 1951, στην ταινία «Ριρίκα». Μία από τις πρώτες επιτυχίες του ήταν η ταινία «Η αγνή του λιμανιού» (1952). Εμφανίστηκε σε περισσότερες από 50 ταινίες - δράματα, κωμωδίες και περιπέτειες όπως οι «Θανασάκης ο πολιτευόμενος» (1954) , «Ο κράχτης» (1964), «Θα σε κάνω βασίλισσα» (1964), «Αχ!.. και να 'μουν άντρας» (1966),«Τρούμπα `67» (1967) ,«Κάποτε κλαίνε και οι δυνατοί» (1967) , «Η επιστροφή της Μήδειας» (1968), «Ο αετός των σκλαβωμένων» (1970), «Ο δρόμος των ηρώων» (1971), «Εσχάτη προδοσία» (1971), «Ο αντιφασίστας» (1972). Το 1962 συμμετείχε στην αμερικανική παραγωγή «Ο Λέων της Σπάρτης» («The 300 Spartans») που γυρίστηκε στην Ελλάδα από τον Ρούντολφ Ματέ, ενώ τελευταία η κινηματογραφική του εμφάνιση ήταν στην ταινία του Δημήτρη Κολάτου «Αλέξανδρος και Αϊσέ», το 2002. Πολλές συμμετοχές είχε και στην μικρή οθόνη, με την σειρά «Τα παιδιά της Νιόβης» να αποτελεί μία από τις τελευταίες του επιτυχίες.
Το Φεβρουάριο του 2010, σε εκδήλωση του πνευματικού κέντρου Παπάγου, τιμήθηκε για την προσφορά του στο θέατρο, τον κινηματογράφο και το τραγούδι.

Η κηδείαΤο τελευταίο αντίο στον αγαπημένο καλλιτέχνη, από συγγενείς και φίλους, θα δοθεί αύριο, Τετάρτη 18 Ιουλίου στις 5.30 το απόγευμα από το Κοιμητήριο Ζωγράφου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η Γνώμη Κιλκίς- Παιονίας διευκρινίζει στους αναγνώστες της ότι θεωρεί αυτονόητο το δικαίωμα του σχολιασμού και της κριτικής έκφρασης, όταν αυτό φυσικά δεν στοχεύει στην απαξίωση, στην ύβρη και στην προσβολή ατόμων και θεσμών.

Το αναγνωστικό κοινό θα πρέπει να γνωρίζει ότι η Γνώμη, επιδιώκοντας μια υγιή και αμφίδρομη επικοινωνία, δεν δημοσιεύει ανυπόγραφα σχόλια, αλλά ούτε και σχόλια ρατσιστικού, προσβλητικού και υβριστικού περιεχομένου.

Τα ενυπόγραφα άρθρα τέλος, εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας.