Act Business Center

Act Business Center

Τρίτη 22 Μαΐου 2012

Λύση σε ευρωπαϊκό πλαίσιο

Υπέρ μιας ευρωπαϊκής λύσης για την υπέρβαση της κρίσης τάχθηκε ο Αλ. Τσίπρας, σε συνέντευξή του, στο Βερολίνο, υπογραμμίζοντας ότι ενδεχόμενη νίκη του ΣΥΡΙΖΑ δεν σημαίνει ότι η Ελλάδα θα φύγει από την ευρωζώνη.
«Θα προσπαθήσουμε να βρούμε μια κοινή λύση σε ευρωπαϊκό επίπεδο για την υπέρβαση της κρίσης», τόνισε μιλώντας σήμερα το απόγευμα στους δημοσιογράφους, στην κατάμεστη αίθουσα της Bundespressekonferenz, ο Αλέξης Τσίπρας. Ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ εμφανίστηκε αισιόδοξος ότι το εγχείρημα αυτό θα πετύχει με δεδομένο ότι έχουν αλλάξει τα δεδομένα και στον «γαλλογερμανικό άξονα» μετά τη νίκη του Φρανσουά Ολάντ. Ενδεχόμενη νίκη του ΣΥΡΙΖΑ δεν σημαίνει ότι η Ελλάδα θα φύγει από την ευρωζώνη, αλλά αντιθέτως «θα διατηρήσουμε το ευρώ», τόνισε ο κ. Τσίπρας, απαντώντας με ψυχραιμία στις ερωτήσεις των δεκάδων δημοσιογράφων και καταθέτοντας τα επιχειρήματα του κόμματος του. Ήταν ιδιαίτερα προσεκτικός στις διατυπώσεις του ο αρχηγός του ΣΥΡΙΖΑ, χαρακτηρίζοντας την επίσκεψή του στο Βερολίνο «ένδειξη φιλίας προς τους Γερμανούς». Ζήτησε, μάλιστα, την αλληλεγγύη των λαών στη Γαλλία και στη Γερμανία, καλώντας τους να κάνουν φέτος τις διακοπές τους στην Ελλάδα. Διαβεβαίωσε ότι το κόμμα του δεν θέλει την καταστροφή της Ευρώπης, και ότι είναι βαθιά φιλοευρωπαϊκό κόμμα.

Γκάμπριελ: Να ανταποκριθείτε στις δεσμεύσεις σαςΟ επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ είχε προηγουμένως συναντήσεις με την ηγεσία του Κόμματος της Αριστεράς, τον πρόεδρο Κλάους Έρνστ καθώς και τον επικεφαλής της Κ.Ο. του κόμματος Γκρέγκορ Γκίζι, την Σάρα Βάγκεκνεχτ αλλά και με τον Όσκαρ Λαφοντέν. Στη συνέχεια είχε συνομιλία με τον πρόεδρο της Κ.Ο. των Πρασίνων (Grüne) Γιούργκεν Τριτίν, ενώ αργότερα συνάντησε τον πρόεδρο των Σοσιαλδημοκρατών (SPD) Ζίγκμαρ Γκάμπριελ, ο οποίος υπενθύμισε στον κ. Τσίπρα τις υποχρεώσεις της Ελλάδας έναντι των εταίρων της, παραδεχόμενος ωστόσο ότι το ζήτημα της παραμονής της Ελλάδας στην ευρωζώνη είναι καθαρά ελληνική υπόθεση. «Κανείς δεν θα πρέπει να αναμένει ότι η Γερμανία και οι άλλες ευρωπαϊκές χώρες θα τηρήσουν τις οικονομικές δεσμεύσεις τους έναντι της Ελλάδας εάν δεν είναι διατεθειμένη να κάνει το ίδιο και η επόμενη ελληνική κυβέρνηση», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Γκάμπριελ, για να προσθέσει: «Όποια και να είναι η επόμενη ελληνική κυβέρνηση θα πρέπει να γνωρίζει ότι οι συμφωνίες θα πρέπει να τηρηθούν».
Προγραμματισμένη συνάντηση του κ. Τσίπρα με τον πρόεδρο της Κ.Ο. του SPD, Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάιερ ακυρώθηκε. Κύκλοι των Σοσιαλδημοκρατών εμφανίζουν τον κ. Σταϊνμάιερ ενοχλημένο από δηλώσεις του κ. Τσίπρα για τη Γερμανία κατά την επίσκεψή του δεύτερου στο Παρίσι.

«Όταν διαπιστώνουμε ένα λάθος οφείλουμε να το διορθώνουμε»Ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ υπερασπίστηκε τις θέσεις του κόμματός του στο πεδίο της αντιμετώπισης της κρίσης. Μιλώντας στην Deutsche Welle και στον Παναγιώτη Κουπαράνη, ο Αλέξης Τσίπρας επανέλαβε το «όχι» του ΣΥΡΙΖΑ στην πολιτική λιτότητας που επιβάλλει το μνημόνιο. «Τα μέτρα αυτά, πέραν του γεγονότος ότι προκαλούν κοινωνική δυστυχία, είναι αναποτελεσματικά. Δεν λέμε κάτι παράλογο, λέμε μια απλή αλήθεια που αποδεικνύεται από τις στατιστικές και τα στοιχεία», επισήμανε ο κ. Τσίπρας. Ο ηγέτης του ΣΥΡΙΖΑ παρέπεμψε στις σχετικές διαπιστώσεις όλων των σοβαρών γερμανών οικονομολόγων και του πρώην καγκελαρίου Σμιτ, αλλά και των σοβαρών γερμανικών εφημερίδων. «Πρέπει να συνειδητοποιήσουμε ότι το πρόγραμμα αυτό είναι λάθος και όταν διαπιστώνουμε ένα λάθος, οφείλουμε να το διορθώνουμε και όχι να επιμένουμε σε αυτό», είπα χαρακτηριστικά ο Αλέξης Τσίπρας.

«Ο ακρογωνιαίος λίθος των ευρωπαϊκών συνθηκών δεν ήταν η λιτότητα»
Στην επισήμανση της Deutsche Welle ότι οι εταίροι, αλλά και σχεδόν όλες οι πολιτικές δυνάμεις της Ευρώπης –πλην της Αριστεράς- επιμένουν στην τήρηση των συμφωνηθέντων προκειμένου να συνεχιστεί η βοήθεια προς την Ελλάδα, ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ υπογράμμισε ότι «τα συμφωνηθέντα οφείλουν να τα επικυρώνουν οι ίδιοι οι λαοί» και διευκρίνισε: «Όταν υπάρχει μια συμφωνία ανάμεσα σε κράτη, την οποία υπογράφουν εκπρόσωποι κομμάτων που ζητούν την ψήφο του λαού αλλά μειοψηφούν, τότε οι αντισυμβαλλόμενοι οφείλουν να αποδεχθούν την λαϊκή ετυμηγορία». Σύμφωνα με τον κ. Τσίπρα «ο ακρογωνιαίος λίθος των ευρωπαϊκών συνθηκών δεν ήταν οι πολιτικές της λιτότητας, αλλά η δημοκρατία, την οποία οφείλουμε όλοι να σεβόμαστε». Ωστόσο, η συντηρητική πολιτική σκηνή στην Ευρώπη αντιμετώπισε ενοχικά την κραυγή απόγνωσης του ελληνικού λαού, πρόσθεσε ο έλληνας πολιτικός.
Ο Αλέξης Τσίπρας δεν ενοχλείται από το γεγονός ότι όλες οι πολιτικές δυνάμεις, που κυβερνούν σήμερα στην Ευρώπη, διαφωνούν με τον ΣΥΡΙΖΑ στο ζήτημα της αντιμετώπισης της κρίσης. Άλλωστε όπως λέει καμία συνθήκη δεν επιβάλει να είναι από κάποιο συγκεκριμένο χώρο τα κυβερνώντα κόμματα.
«Όταν εμείς έλθουμε στη διακυβέρνηση της χώρας με την ψήφο του ελληνικού λαού, θα πρέπει όλοι οι ευρωπαίοι εταίροι, ανεξαρτήτως του αν είναι πολιτικά συγγενείς μας ή όχι, να σεβαστούν αυτό το αποτέλεσμα και να μας αντιμετωπίσουν ως τη νέα κυβέρνηση του ελληνικού λαού και όχι ως μια πολιτική δύναμη, με την οποία διαφωνούν.

Παναγιώτης Κουπαράνης/Σταμάτης Ασημένιος
Υπεύθ. Σύνταξης: Κώστας Συμεωνίδης
Πηγή: Deutsche Welle

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η Γνώμη Κιλκίς- Παιονίας διευκρινίζει στους αναγνώστες της ότι θεωρεί αυτονόητο το δικαίωμα του σχολιασμού και της κριτικής έκφρασης, όταν αυτό φυσικά δεν στοχεύει στην απαξίωση, στην ύβρη και στην προσβολή ατόμων και θεσμών.

Το αναγνωστικό κοινό θα πρέπει να γνωρίζει ότι η Γνώμη, επιδιώκοντας μια υγιή και αμφίδρομη επικοινωνία, δεν δημοσιεύει ανυπόγραφα σχόλια, αλλά ούτε και σχόλια ρατσιστικού, προσβλητικού και υβριστικού περιεχομένου.

Τα ενυπόγραφα άρθρα τέλος, εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας.