Act Business Center

Act Business Center

Δευτέρα 19 Μαρτίου 2012

21η Μαρτίου: Παγκόσμια Ημέρα δασοπονίας. Προσωπικό στοίχημα του καθενός μας η προστασία των Δασών

Γράφει ο Ευθύμιος Πολιτίδης
Δασάρχης Κιλκίς 
 
Η 21η Μαρτίου συμπίπτει με την έναρξη της Εαρινής Ισημερίας και την πρώτη ημέρα της Άνοιξης. Η επιλογή της ημερομηνίας, ασφαλώς είναι επιτυχής από πλευράς συμβολισμού. Το ζητούμενο όμως είναι η απόδοση του πραγματικού περιεχομένου στην καθιερωμένη ημερομηνία και ημέρα. Το θέμα είναι να μετατραπεί η 21η Μαρτίου σε ημέρα κορύφωσης μιας διαδικασίας αδιάλειπτης, επίπονης, βιωματικής. Η ημέρα της Δασοπονίας θα πρέπει να είναι απλά η ημέρα απολογισμού της ετήσιας δράσης και συμπεριφοράς του καθενός μας απέναντι στο αξεπέραστο σε αξία δώρο της φύσης που είναι το Δάσος.

Η προστασία του δασικού στοιχείου θα πρέπει να είναι αποτέλεσμα όχι του φόβου απέναντι στο Νόμο, αλλά αβίαστο προϊόν της αγάπης μας για το περιβάλλον, της εκτίμησής μας για το υπέρτατο αγαθό της ίδιας της ζωής.
Τις περασμένες δεκαετίες οι περιβαλλοντικές ευαισθησίες των πολιτών και των φορέων (π.χ. κομμάτων), είχαν τη μορφή ακροθιγούς και γενικόλογης αναφοράς σε διακηρύξεις και εκλογικά προγράμματα. Η ανεξέλεγκτη και αδυσώπητη, επίθεση όμως εναντίον του περιβάλλοντος, από τον ίδιο τον χρήστη του, τον άνθρωπο, οδήγησε στη σημερινή ορμητική είσοδο στο προσκήνιο της Οικολογίας και των περί αυτήν προτάσεων, ρεαλιστικών και μη. Σε κάθε περίπτωση όμως, θα πρέπει να γίνει αντιληπτό και να συμφωνηθεί μεταξύ όλων μας, ότι τα Περιβαλλοντικά Αγαθά στην εποχή της άκρατης λεηλασίας για το κέρδος, απαιτούν προγραμματισμένη και εξειδικευμένη διαχείριση που εν τέλει, οδηγεί στην αποτελεσματική προστασία τους.
Κάθε χρόνο η δασική έκταση της πατρίδας μας υφίσταται καταστροφική επίθεση που τη συρρικνώνει σημαντικά, ενώ το αντίστοιχο ποσοστό της αναδάσωσης είναι συγκριτικά ελάχιστο. Η έλλειψη υλικοτεχνικής υποδομής και ανθρώπινου δυναμικού, καθιστά τη δασοπροστασία εξαιρετικά δύσκολη. Το διαρκώς και ταχέως επιδεινούμενο οικονομικό πλαίσιο, καθιστά τα δάση μας κυριολεκτικά ανοχύρωτα σε κάθε λογής καταστροφική παρέμβαση.
Και φυσικά η απότομη και βίαιη δυσπραγία των συμπολιτών μας, τους οδηγεί στο γνωστό φαινόμενο της λαθραίας και ανεξέλεγκτης υλοτομίας. Ένα φαινόμενο που από την πρώτη στιγμή της εμφάνισής του έκανε σαφή την εικόνα πραγματικής λεηλασίας. Οι πρόσφατες συσκέψεις που συγκάλεσαν οι Δασικές Υπηρεσίες του Νομού μας, ασφαλώς και δεν θεράπευσαν την πληγή. Η αθρόα συμμετοχή όμως των τοπικών παραγόντων και το πνεύμα κατανόησης και εθελοντισμού που κυριάρχησε στις συναντήσεις, αφήνουν πολλά περιθώρια για αισιοδοξία στο άμεσο και μακροπρόθεσμο μέλλον.
Το πνεύμα και οι πράξεις εθελοντισμού αποτελούν το ισχυρότερο όπλο στη μάχη για την προστασία των Δασών μας. Παράλληλα, η διαφύλαξη τους θα πρέπει να αναχθεί σε πραγματικό προσωπικό στοίχημα για τον καθένα μας.
Μόνο έτσι, η κάθε ημέρα μας θα είναι μιας διαρκής 21η Μαρτίου.

6 σχόλια:

  1. τι ειρωνια! απο τη μια σεβομαστε το δασος και το προστατευουμε κι απο την αλλη το θυσιαζουμε για τη δημιουργια μεταλλειων! σοβαρευτειτε επιτελους σε αυτη τη χωρα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ακριβώς θα συμφωνήσω με τον προηγούμενο. Εδώ και ένα περίπου χρόνο έχετε δώσει τις ευχές σας να προχωρήσουν τα μεταλλεία που θα καταστρέψουν οριστικά το δάσος και αρθρογραφείτε για την ημέρα δασοπονίας; !! ΝΤΡΟΠΗ ΥΠΟΚΡΙΤΕΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Ντροπη στο Δασαρχειο Κιλκις! Με μεγαλη ευκολια αναψατε πρασινο φως για να γινουν μεταλλεια στα Κρουσια!Δεν βρηκατε ουτε ενα σημειο απο τα χιλιαδες στρεμματα δασους αξιο λογου να εξαιρεθει,να σωθει απο την καταστροφη! Μαλιστα για τις αναδασωτεες εκτασεις αναφερετε οτι πρεπει να τροποποιηθει η νομοθεσια για να μπορουν και εκει να γινουν μεταλλεια!!!!! Σκιστε τα αχρηστα πτυχια σας και φατε αναξια τον μισθο σας γιατι γι αυτο που σπουδασατε δεν κανετε!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Να συμπεράνουμε από τα παραπάνω συγκινητικά σας σχόλια ότι έχετε ταχθεί κατά της δημιουργείας μεταλλείων στις δασικές εκτάσεις περιοχής ευθύνης σας και ότι θα ανθεωρήσετε τη γνωμοδότησή σας προς το ΥΠΕΚΑ κε Πολιτίδη;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Είναι απαράδεκτο να είσαι Δασάρχης και να συνηγορείς στη λειτουργεία μεταλλείων , όταν ξέρεις ότι αυτό σημαίνει καταστροφή δασικών εκτάσεων. Φτάνει πια η υποκρισία , αίσχος !!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Το φαινόμενο της λαθραίας υλοτομίας καταστρέφει το δάσος. Αυτονόητο . Το φαινόμενο της ολικής καταστροφής του δάσους , εξ' αιτίας της λειτουργείας μεταλλείων δεν σας απασχολεί ; δεν σας αγγίζει κ. Δασάρχη ; Ποιά είναι η θέση σας ; Τι έχετε να πείτε στη κοινωνία του Κιλκίς , για ένα τόσο σοβαρό θέμα ;

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Η Γνώμη Κιλκίς- Παιονίας διευκρινίζει στους αναγνώστες της ότι θεωρεί αυτονόητο το δικαίωμα του σχολιασμού και της κριτικής έκφρασης, όταν αυτό φυσικά δεν στοχεύει στην απαξίωση, στην ύβρη και στην προσβολή ατόμων και θεσμών.

Το αναγνωστικό κοινό θα πρέπει να γνωρίζει ότι η Γνώμη, επιδιώκοντας μια υγιή και αμφίδρομη επικοινωνία, δεν δημοσιεύει ανυπόγραφα σχόλια, αλλά ούτε και σχόλια ρατσιστικού, προσβλητικού και υβριστικού περιεχομένου.

Τα ενυπόγραφα άρθρα τέλος, εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας.