Act Business Center

Act Business Center

Τετάρτη 28 Σεπτεμβρίου 2011

Επιστολή Τονικίδη προς δημάρχους, για ΑΕΠΙ και δημ. τέλη

Προτάσεις προς τους δήμους του νομού για "να αναλάβουν το μερίδιο της ευθύνης που τους αναλογεί στην προσπάθεια ελάφρυνσης των βαρών που καθημερινά προστίθενται στους ώμους των εμποροεπαγγελματιών", κατέθεσε ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Κιλκίς, Π. Τονικίδης. Οι προτάσεις αφορούν την ΑΕΠΙ και τα δημοτικά τέλη. Στην επιστολή του προς τους δημάρχους, Β. Μπαλάσκα και Αθ. Λαπόρδα, ο κ. Τονικίδης σημειώνει τα εξής:

"Κύριοι Δήμαρχοι, 
Το Επιμελητήριο για άλλη μια φορά γίνεται αποδέκτης παραπόνων των εμποροεππαγγελματιών του νομού, οι οποίοι κυριολεκτικά βρίσκονται σε απόγνωση.
Για τις δυσμενείς αυτές εξελίξεις ασφαλώς και δεν έχουν μερίδιο ευθύνης ο δήμος και η δημοτική αρχή. Ως ένας από τους πλέον ισχυρούς πυλώνες της κοινωνίας όμως, είναι σαφές ότι πρέπει να αναλάβει το μερίδιο της ευθύνης που του αναλογεί στην προσπάθεια ελάφρυνσης των βαρών που καθημερινά προστίθενται στους ώμους των εμποροεπαγγελματιών.

Προς την κατεύθυνση αυτή, το Επιμελητήριο καταθέτει μερικές προτάσεις άμεσης προτεραιότητας και απόδοσης.
1. Το θέμα της ΑΕΠΙ αποτελεί βραχνά εδώ και χρόνια για τα καταστήματα εστίασης και αναψυχής. Το τοπίο εξακολουθεί να παραμένει θολό, ενώ η διαδικασία είσπραξης των τελών της Εταιρίας εξακολουθεί να αποτελεί αφορμή τριβών, καχυποψίας και οργής. Τα τιμολόγια της ΑΕΠΙ τίθενται με τα ίδια κριτήρια σε καταστήματα με χαώδεις διαφορές σε υλική και άυλη αξία. Παράλληλα βέβαια με την κλασσική ΑΕΠΙ εμφανίζονται νέες Εταιρίες Πνευματικών Δικαιωμάτων με εξωφρενικές και αβάστακτες απαιτήσεις.
Το Επιμελητήριο μας ασφαλώς και δεν επιθυμεί την κατάργηση των πνευματικών δικαιωμάτων όλων εκείνων των ανθρώπων που μόχθησαν και μοχθούν για την καλλιτεχνική παραγωγή. Πλην όμως πιστεύει ότι θα πρέπει να τεθούν κανόνες, οι οποίοι θα είναι προσαρμοσμένοι στα κατά τόπους ισχύοντα. Η ΑΕΠΙ δηλαδή και οι άλλες Εταιρίες θα πρέπει να προβαίνουν σε συμφωνίες χωριστά με την κάθε περιοχή.
Πέραν αυτών το Επιμελητήριο προτείνει και το εξής: Ο κάθε δήμος προκειμένου να εκδώσει την άδεια λειτουργίας ενός καταστήματος, διαπιστώνει πρώτα την καταβολή των απαιτήσεων της ΑΕΠΙ. Είναι επομένως δίκαιο, ο κάθε δήμος να καρπώνεται ένα ποσοστό από το εισπραττόμενο ποσό. Πιστεύουμε ότι με την εξέλιξη αυτή οι δήμοι θα αποκτήσουν ένα σημαντικό έσοδο για μια υπηρεσία που, εν τέλει, προσφέρουν.
2. Οι δήμοι εισπράττουν διάφορα τέλη από τους εμποροεπαγγελματίες της περιφέρειας τους. Η συγκυρία είναι τραγική και τα καταστήματα οδηγούνται σε λουκέτα με γεωμετρική αύξηση.
Και από ένα κλειστό μαγαζί ο δήμος δεν εισπράττει τίποτε, ενώ εξακολουθεί να προσφέρει υπηρεσίες (π.χ. καθαριότητα εξωτερικού χώρου).
Το Επιμελητήριο δεν παραγνωρίζει ούτε προσπερνά τη δυσμενή οικονομική κατάσταση των δήμων. Αυτή όμως δεν θεραπεύεται δραστικά με τα δυσβάστακτα τέλη των εμποροεπαγγελματιών. Μια δραστική μείωση τους όμως θα ανακουφίσει αισθητά τους εμποροεπαγγελματίες που δραστηριοποιούνται στην περιφέρεια κάθε δήμου.
Γι’ αυτό πιστεύουμε, ότι η δραστική μείωση των δημοτικών τελών για μια διετία θα κινηθεί προς τη σωστή κατεύθυνση. Αν μη τι άλλο, οι εμποροεπαγγελματίες θα νοιώσουν ότι κάποιος, επιτέλους, τους σκέφτεται και είναι δίπλα τους.
Είμαστε πάντα στη διάθεση σας για κάθε συνεργασία".

1 σχόλιο:

  1. Γεια σου ρε Παύλε σωτήρα μας.
    Πως είναι δυνατόν ένας επιχειρηματίας του οποίου οι επιχειρήσεις μετά βίας παραμένουν σε λειτουργία να λύσει το πρόβλημα των άλλων επιχειρηματιών.
    Ένας άνθρωπος που βλέπει την θέση του προέδρου του επιμελητηρίου απλά σαν βατήρα για την πολιτική καριέρα δεν νομίζω πως μπορεί να αποτελέσει μέρος της λυσης αλλά του αντίθετα του ίδιου του προβλήματος.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Η Γνώμη Κιλκίς- Παιονίας διευκρινίζει στους αναγνώστες της ότι θεωρεί αυτονόητο το δικαίωμα του σχολιασμού και της κριτικής έκφρασης, όταν αυτό φυσικά δεν στοχεύει στην απαξίωση, στην ύβρη και στην προσβολή ατόμων και θεσμών.

Το αναγνωστικό κοινό θα πρέπει να γνωρίζει ότι η Γνώμη, επιδιώκοντας μια υγιή και αμφίδρομη επικοινωνία, δεν δημοσιεύει ανυπόγραφα σχόλια, αλλά ούτε και σχόλια ρατσιστικού, προσβλητικού και υβριστικού περιεχομένου.

Τα ενυπόγραφα άρθρα τέλος, εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας.