Act Business Center

Act Business Center

Τετάρτη 18 Μαΐου 2011

Στο απροχώρητο η κατάσταση στα κοιμητήρια του Κιλκίς


Η κατάσταση στα κοιμητήρια του Κιλκίς έχει φτάσει στο απροχώρητο. Οι ενταφιασμοί γίνονται παντού, ενώ προκειμένου να χωρέσουν νέοι, παλιοί τάφοι καταστρέφονται, δέντρα κόβονται, διάδρομοι κλείνουν… Αυτά περιγράφουν σε επιστολή τους προς το Δήμαρχο και τα μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου Κιλκίς οι εφημέριοι των Ιερών Ναών της πόλης του Κιλκίς (Μεταμορφώσεως του Σωτήρα, Πεντεκαίδεκα Μαρτύρων, Αγίου Δημητρίου, Κοιμήσεως της Θεοτόκου, Αγίων Νικολάου και Βασιλείου, Υψώσεως Τιμίου Σταυρού και Αγίου Θεράποντος). Η επιστολή έχει ως εξής: «Εδώ και αρκετά χρόνια, τουλάχιστον πέντε, είναι επιτακτική ανάγκη να δημιουργηθούν νέα Κοιμητήρια στην πόλη μας λόγω ανεπάρκειας χώρου στα παλαιά. Γνωρίζετε ότι τα Κοιμητήρια πλέον, με νόμο του Κράτους, δεν υπάγονται και δεν ανήκουν στους Ενοριακούς Ναούς αλλά στους κατά τόπους Δήμους.  
Γνωρίζουμε ακόμη πως ήδη η Δημοτική Αρχή έχει ενδιαφερθεί για την δημιουργία νέων Κοιμητηρίων, τα οποία όμως ενώ ετοιμάζονται εδώ και χρόνια, δεν παραδίδονται για να χρησιμοποιηθούν.
Αφήστε που αιωρείται και η ιδέα ότι δεν θα λειτουργήσουν στον συγκεκριμένο χώρο τα νέα Κοιμητήρια, για διάφορους λόγους, για τους οποίους δεν είμαστε οι αρμόδιοι να εκφέρουμε γνώμη.  
Το πρόβλημα λοιπόν είναι ότι τα παλαιά Κοιμητήρια δεν χωρούν πλέον και ήδη έχει δημιουργηθεί το "αδιαχώρητο". Ακόμη έχει χαλάσει ο σχεδιασμός των διαδρόμων εντός των κοιμητηρίων, λόγω του ότι οι ενταφιασμοί γίνονται παντού. Δέντρα κόβονται, διάδρομοι κλείνουν, παλαιοί τάφοι καταστρέφονται κ.α. προκειμένου να γίνουν οι ενταφιασμοί.  
Ήδη κάποιες οικογένειες που έχουν "χάσει" τους τάφους των προγόνων τους θα κινηθούν δικαστικά προκειμένου να βρουν που είναι θαμμένοι οι πρόγονοί τους και που βρίσκονται οι σωροί των αγαπημένων τους προσώπων.  
Όλα αυτά δημιουργούν τεράστια προβλήματα και διαπληκτισμούς μεταξύ των πολιτών. Των μεν που κατέχουν παλαιούς οικογενειακούς τάφους και των δε που θέλουν να ενταφιάσουν κάποιο συγγενικό τους πρόσωπο.  
Το πρόβλημα έχει ξεφύγει από τα όρια της πόλεως, αφού όταν οι κάτοικοι του Κιλκίς δεν βρίσκουν κάποια λύση στο Κοιμητήριο και αναζητούν χώρο σε κάποιο γειτονικό Κοιμητήριο Οικισμού π.χ. Κρηστώνη, Αργυρούπολη, Ζαχαράτο κλπ. βρίσκουν αντίδραση από τους κατοίκους των εκεί Οικισμών.
Το χρονίζον αυτό πρόβλημα δημιούργησε και άλλα προβλήματα τα οποία παρουσιάζονται ως "λύσεις". Θα τα γνωρίζετε εξάλλου. Όλοι πλέον γνωρίζουν ότι αν δεν έχεις οικογενειακό τάφο και θέλεις θα ενταφιάσεις συγγενικό σου πρόσωπο στο Κοιμητήριο του Κιλκίς με 150 ή 200 ευρώ το γνωστό "πρόσωπο" των Κοιμητηρίων (το οποίο φέρεται ως διορισμένο από το Δήμο) μπορεί να σου βρει. Η ύπαρξη όμως τέτοιων φαινομένων αποδεικνύουν το τεράστιο πρόβλημα που υπάρχει και έχει συσσωρευθεί τόσο καιρό.  
Κάθε μέρα γινόμαστε αποδέκτες παραπόνων και διαμαρτυριών, ιδιαίτερα από τα συγγενικά πρόσωπα των κηδευμένων, για το πρόβλημα αυτό. Εμάς βλέπουν οι άνθρωποι την ώρα του προβλήματος, σε εμάς παραπονιούνται και έχουν απόλυτο δίκαιο. Όμως τι να τους απαντήσουμε; Η υπομονή τους πλέον έχει εξαντληθεί και η ελπίδα ότι το πρόβλημα θα λυθεί με την δημιουργία των νέων Κοιμητηρίων έχει γίνει ανέκδοτο.
Ήδη το χρονίζον πρόβλημα αυτό αγγίζει τα όρια της ιεροσυλίας, δεικνύοντας ότι δεν υπάρχει κανένας σεβασμός στους κεκοιμημένους αδελφούς μας.  
Για τους παραπάνω λόγους σας παρακαλούμε να δώσετε άμεσα λύση στο σημαντικότατο αυτό πρόβλημα που ταλανίζει την τοπική μας κοινωνία. Ευελπιστώντας ότι δεν θα αγνοήσετε το αίτημα αυτό, όχι το δικό μας, αλλά των κατοίκων της πόλης μας που όλοι διακονούμε, ευχόμαστε γρήγορα να βρεθεί λύση».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η Γνώμη Κιλκίς- Παιονίας διευκρινίζει στους αναγνώστες της ότι θεωρεί αυτονόητο το δικαίωμα του σχολιασμού και της κριτικής έκφρασης, όταν αυτό φυσικά δεν στοχεύει στην απαξίωση, στην ύβρη και στην προσβολή ατόμων και θεσμών.

Το αναγνωστικό κοινό θα πρέπει να γνωρίζει ότι η Γνώμη, επιδιώκοντας μια υγιή και αμφίδρομη επικοινωνία, δεν δημοσιεύει ανυπόγραφα σχόλια, αλλά ούτε και σχόλια ρατσιστικού, προσβλητικού και υβριστικού περιεχομένου.

Τα ενυπόγραφα άρθρα τέλος, εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας.