Act Business Center

Act Business Center

Δευτέρα 23 Μαΐου 2011

Δημόσιο: Οι 73 φορείς που καταργούνται

«Θερμό» αναμένεται να είναι το καλοκαίρι για τους υπαλλήλους 73 οργανισμών του ευρύτερου δημόσιου τομέα, που καταργούνται, συγχωνεύονται ή τίθενται υπό εκκαθάριση, σύμφωνα με νομοσχέδιο που θα καταθέσει στη Βουλή η κυβέρνηση. Το «δεύτερο κύμα» συγχωνεύσεων και καταργήσεων δημόσιων οργανισμών έχει επεξεργαστεί η Διυπουργική Γνωμοδοτική Επιτροπή για τη σύσταση, κατάργηση, αναδιάρθρωση και μετατροπή υπηρεσιών, συμβουλίων, επιτροπών και φορέων του δημόσιου τομέα, η οποία λειτουργεί υπό τον συντονισμό του αντιπροέδρου της κυβέρνησης Θ. Πάγκαλου.
Όπως αναφέρει το «Έθνος», η ρύθμιση έρχεται -πιθανότητα- μαζί με το νομοσχέδιο που θα φέρει ο Γιάννης Ραγκούσης για το πειθαρχικό των δημόσιων υπαλλήλων και τις διατάξεις που αφορούν στην υπαγωγή στο ΑΣΕΠ των μετατάξεων από τον ευρύτερο στον στενό δημόσιο τομέα. Τι σημαίνει αυτό; Πως το πλεονάζον προσωπικό των 73 οργανισμών θα περάσει από την κρίση του ΑΣΕΠ και όσοι απορριφθούν θα απολυθούν.
Καταργούνται οι οργανισμοί:
- Συμβούλιο Εθνικής Ενεργειακής Στρατηγικής,
- Εθνικός Οργανισμός Έρευνας και Τεχνολογίας (ΕΟΕΤ),
- Εκπαιδευτικό Κέντρο Επιμόρφωσης Δασικών Υπαλλήλων (ΕΚΕΔΥ),
- Σταθμός Ελέγχου Κάπρων,
- Εθνικό Κέντρο Θεάτρου και Χορού (ΕΚΕΘΕΧ),
- Έργο Πολιτών,
- Εθνικό Στάδιο Νέας Ιωνίας Βόλου «Πανθεσσαλικό»,
- Εκπαίδευσης στην Ιππασία,
- Προβολής Ελληνικού Πολιτισμού ΑΕ.

Τίθενται υπό εκκαθάριση και καταργούνται - Αγρόκτημα ΑΕ (χαρακτηρίστηκε από τον ίδιο τον Πρωθυπουργό ως «σκάνδαλο» σε ομιλία του στη Βουλή πριν από έναν χρόνο),
- ΟΠΕΠ ΑΕ,
- Ανώνυμη Εταιρεία Βιομηχανικής Έρευνας και Τεχνολογικής Ανάπτυξης Βιομηχανίας Τροφίμων (ΕΤΑΤ ΑΕ),
- Ινστιτούτο Εκπαίδευσης και Επιμόρφωσης των μελών του Οικονομικού Επιμελητηρίου Ελλάδος (ΙΕΚΕΜ-ΟΕΕ),
- 28 Κέντρα Νεότητας (Κέντρων Εργαζόμενου Κοριτσιού - ΚΕΚ και Κέντρων Εργαζόμενων Νέων - ΚΕΝ).

Συγχωνεύονται οι οργανισμοί - Το Ινστιτούτο Τεχνικής Σεισμολογίας και Αντισεισμικών Κατασκευών με τον Οργανισμό Αντισεισμικού Σχεδιασμού,
- Το Εθνικό Κέντρο Ιστιοπλοΐας Πειραιά - Εθνικό Αθλητικό Κέντρο Γλυφάδας «Ματθαίος Λιούγκας» και το Εθνικό Κλειστό Γυμναστήριο Πειραιά «Πέτρος Καπαγέρωφ» στο Εθνικό Αθλητικό Κέντρο Νεότητας Αγίου Κοσμά,
- Το Εθνικό Αθλητικό και Ναυτικό Κέντρο Ιωαννίνων με το Πανηπειρωτικό Εθνικό Αθλητικό Κέντρο Ιωαννίνων,
- Το Εθνικό Σκοπευτήριο Χανίων με το Εθνικό Αθλητικό Κέντρο Χανίων,
- Η Όπερα Δωματίου Θεσσαλονίκης (αυτοτελές τμήμα) με το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος,
- Ο Οργανισμός Διαχείρισης Πάρκου «Αντώνης Τρίτσης», ο Οργανισμός Διαχείρισης Ελαιώνα και ο Φορέας Διαχείρισης και Ανάπλασης ποταμού Κηφισού σε νέο ΝΠΙΔ.
- Το Αλεξάνδρειο Μέλαθρον, το Εθνικό Ναυταθλητικό Κέντρο, το Περιφερειακό Αθλητικό Κέντρο και το Εθνικό Γυμναστήριο Μίκρας στη Θεσσαλονίκη σε ένα ΝΠΔΔ.
- Το Παρατηρητήριο για την Κοινωνία της Πληροφορίας στην Ελληνική Στατιστική Υπηρεσία (ΕΛΣΤΑΤ).
- Η εταιρεία Ψηφιακές Ενισχύσεις ΑΕ στην Κοινωνία της Πληροφορίας ΑΕ.
- Η Εταιρεία Τεχνολογικής Ανάπτυξης Κεραμικών και Πυρίμαχων Υλικών (ΕΚΕΠΥ ΑΕ) με την εταιρεία Βιομηχανικής 'Ερευνας και Τεχνολογικής Ανάπτυξης Μετάλλων (ΕΒΕΤΑΜ ΑΕ) και η Εταιρεία Τεχνολογικής Ανάπτυξης Κλωστοϋφαντουργίας Ένδυσης και Ινών (ΕΤΑΚΕΙ ΑΕ) σε μία εταιρεία.
- Ο Οργανισμός Γεωργικής Επαγγελματικής Εκπαίδευσης «ΔΗΜΗΤΡΑ», το Εθνικό Ίδρυμα Αγροτικής Έρευνας (ΕΘΙΑΓΕ) και ο Οργανισμός Πιστοποίησης και Επίβλεψης Γεωργικών Προϊόντων σε ένα ΝΠΙΔ.

Έχουν καταργηθεί ή συγχωνευθεί Σημειώνεται ότι ήδη έχουν απογραφεί 1.300 φορείς του Δημοσίου και η εκτίμηση είναι ότι ξεπερνούν τις 23.000, ενώ ετοιμάζεται και τρίτο νομοσχέδιο με νέες καταργήσεις και συγχωνεύσεις.

Από τις 12.5 έχουν καταργηθεί από το υπουργείο Παιδείας: - Το Παιδαγωγικό Ινστιτούτο,
- Το Κέντρο Εκπαιδευτικής Έρευνας,
- Το Ινστιτούτο Παιδαγωγικής Έρευνας και Διαπολιτισμικής Εκπαίδευσης (ΙΠΟΔΕ),
- Ο Οργανισμός Επιμόρφωσης Εκπαιδευτικών. 

Σε άλλα νομοσχέδια που κατέθεσαν τα αρμόδια υπουργεία καταργήθηκαν η εταιρεία Ολυμπιακό Χωριό ΑΕ και συγχωνεύτηκε η εταιρεία Ολυμπιακά Ακίνητα ΑΕ στην Εταιρεία Τουριστικής Ανάπτυξης ΑΕ.
Καταργήθηκαν οι εταιρείες ΔΗΜΟΣ ΑΕ και ΝΟΜΟΣ ΑΕ, ενώ η εταιρεία Εθνικός Διαχειριστής Σιδηροδρομικών Υποδομών απορροφήθηκε από τον ΟΤΕ. 

Κριτήρια επιλογής παραμονής-μετάταξης των υπαλλήλων μέσω ΑΣΕΠ - Υπηρεσιακός φάκελος υποψηφίου (αποδοτικότητα, συμπεριφορά κτλ.).
- Πειθαρχικές ποινές (εάν τους έχουν επιβληθεί πειθαρχικές ποινές,δεν μετατάσσεται, αλλά απολύεται),
- Τα προσόντα που διαθέτει για τη θέση στην οποία αιτείται να μεταταχθεί,
- Εξετάζεται το ενδεχόμενο να θεσμοθετηθεί και συνέντευξη μέσωΑΣΕΠ για τους υποψηφίους, στα πρότυπα των συνεντεύξεων για τους υποψήφιους προϊστάμενους του Δημοσίου.

ΠΗΓΗ: «Έθνος της Κυριακής»
ΡΕΠΟΡΤΑΖ: ΝΙΚΟΣ Β. ΤΣΙΤΣΑΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η Γνώμη Κιλκίς- Παιονίας διευκρινίζει στους αναγνώστες της ότι θεωρεί αυτονόητο το δικαίωμα του σχολιασμού και της κριτικής έκφρασης, όταν αυτό φυσικά δεν στοχεύει στην απαξίωση, στην ύβρη και στην προσβολή ατόμων και θεσμών.

Το αναγνωστικό κοινό θα πρέπει να γνωρίζει ότι η Γνώμη, επιδιώκοντας μια υγιή και αμφίδρομη επικοινωνία, δεν δημοσιεύει ανυπόγραφα σχόλια, αλλά ούτε και σχόλια ρατσιστικού, προσβλητικού και υβριστικού περιεχομένου.

Τα ενυπόγραφα άρθρα τέλος, εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας.