Act Business Center

Act Business Center

Τρίτη 5 Απριλίου 2011

Ομιλία Θ. Πασσαλίδη στη Νέα Σάντα

Πραγματοποιήθηκε την Κυριακή 3 Απριλίου 2011, με μεγάλη επιτυχία, στα γραφεία, του Συλλόγου Ποντίων Νέας Σάντας, η προγραμματισμένη ομιλία, του τέως Βουλευτή Κιλκίς, Πασσαλίδη Θεόδωρου, με θέμα  "Οδοιπορικό στον Πόντο, Αναμνήσεις, Συναισθήματα, Δικαίωμα στη Μνήμη".
 Στη σύντομη εναρκτήρια ομιλία του ο πρόεδρος του Συλλόγου Ποντίων Νέας Σάντας Κιλκίς, Χρήστος Πουνερίδης, αφού ευχαρίστησε τους συμμετέχοντας στην εκδήλωση, τόνισε την επιθυμία του για μεγαλύτερη συμετοχή του κόσμου σε παρόμοιες εκδηλώσεις, Ιστορική και Πολιτιστική ενημέρωση του,διότι είναι τα μόνα  όπλα ενάντια στην παγκόσμια λαίλαπα που σαρώνει τα πάντα.
Κατόπιν έλαβε το λόγο ο Σανταίος κεντρικός ομιλητής, κ. Θεόδωρος  Πασσαλίδης
ο οποίος συγκίνησε το ακροατήριο με την αναλυτική παρουσίαση των γεγονότων του ξεριζωμού, της περιόδου 1916-1922, τόσο του Πόντο όσο και της Μικράς Ασίας.

Αναφέρθηκε, αναλυτικά στην ιστορία της εικόνας της Παναγίας Σουμελά, από την Αγιογράφησή της από τον Απόστολο Λουκά μέχρι και την ενθρόνησή της στην Καστανιά Ημαθίας στο όρος Βέρμιο, στα μοναστήρια του Πόντου, στα Φροντηστήρια Τραπεζούντας, Αργυρουπόλεως κ.α, και ανέλυσε διεξοδικά τους λόγους που οδήγησαν στο ολοκαύτωμα του Πόντου και της Μικράς Ασίας.
Επίσης επεσήμανε τις αφάνταστες ταλαιπωρίες των Προσφύγων, τόσο στην περίοδο
της μετακίνησή τους όσο και των πρώτων χρόνων της εγκατάστασής τους στην
Ελλάδα, κάνοντας ειδική μνεία της φιλοξενίας των κατοίκων της Λευκάδας προς τους
πρόσφυγες και τα ορφανά του ξεριζωμού.
Στην εκδήλωση του Συλλόγου παραβρέθηκαν, ο Πρόεδρος της Τοπικής Κοινότητας,
κ. Χωλίδης Νικόλαος και ο πρώην Δήμαρχος Δήμου Απολλωνίων  Λευκάδας κ. Γεώργιος Λογοθέτης, ο οποίος στο σύντομο χαιρετισμό του, αναφέρθηκε στους στενούς δεσμούς του με τους Ποντίους, στην μελλούμενη αδελφοποίηση με το Δήμο Κιλκις, και στις προθέσεις του για Μνημείο Προσφυγικού Ελληνισμού στην Λευκάδα. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η Γνώμη Κιλκίς- Παιονίας διευκρινίζει στους αναγνώστες της ότι θεωρεί αυτονόητο το δικαίωμα του σχολιασμού και της κριτικής έκφρασης, όταν αυτό φυσικά δεν στοχεύει στην απαξίωση, στην ύβρη και στην προσβολή ατόμων και θεσμών.

Το αναγνωστικό κοινό θα πρέπει να γνωρίζει ότι η Γνώμη, επιδιώκοντας μια υγιή και αμφίδρομη επικοινωνία, δεν δημοσιεύει ανυπόγραφα σχόλια, αλλά ούτε και σχόλια ρατσιστικού, προσβλητικού και υβριστικού περιεχομένου.

Τα ενυπόγραφα άρθρα τέλος, εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας.