Act Business Center

Act Business Center

Παρασκευή 22 Απριλίου 2011

Τα πολιτικοκοινωνικά σχόλια της εβδομάδας

Τα ‘χωσε
Βούϊξε το περασμένο Σάββατο το ενημερωτικό «πρωϊνάδικο» του MEGA απ’ την πληθωρική παρουσία του Γ. Φλωρίδη. Επαναλαμβάνοντας στην ουσία, αυτά που είπε την προηγούμενη μέρα στην Κ.Ο. του ΠΑΣΟΚ, παρουσία του κ. Γ. Παπανδρέου, ο κιλκισιώτης βουλευτής «τα ‘χωσε χύμα και τσουβαλάτα», μ’ αποτέλεσμα οι αναφορές του να γίνουν θέμα στα δελτία ειδήσεων όλων σχεδόν των καναλιών, μη εξαιρουμένων των κρατικών!
Την ίδια μέρα ο κ. Φλωρίδης υποδέχτηκε στο Κιλκίς τον «κολλητό» του, Αν. Λοβέρδο, με το θέμα των νοσοκομείων του νομού να καίει στην αντζέντα της επίσκεψης.
Μια γεμάτη, λοιπόν, μέρα για τον βουλευτή μας, αλλά και άκρως αποδοτική, όπως αποδείχθηκε.

Δέσμευση
Εμείς το γράψαμε εγκαίρως (στήλη «Με το θάρρος της Γνώμης»), οι πολιτικοί παράγοντες του νομού κατέληξαν σ΄ αυτό, και τώρα ο υπουργός Υγείας δήλωσε ότι το αποδέχεται πλήρως: Καμιά υποχώρηση όσον αφορά τον αριθμό και την λειτουργία των νοσηλευτικών ιδρυμάτων του νομού, με κοινή διοίκηση
Ακριβώς αυτό, λοιπόν, που υποστήριξαν κι οι περισσότεροι «εμπλεκόμενοι» θα γίνει. Δεσμεύτηκε κατηγορηματικά γι’ αυτό ο Αν. Λοβέρδος, αποδίδοντας μάλιστα τα περί του αντιθέτου σε «επιτήδειους» που «προσπαθούν να παίξουν παιχνίδια στην πλάτη του κόσμου».
Κοντή γιορτή, τον Ιούλιο θα φανούν όλα. Όταν η κυβέρνηση δημοσιοποιήσει τον περίφημο νέο υγειονομικό χάρτη.

Εξαίρεση
Όπως είπε ο κ. Λοβέρδος στη συνέντευξη τύπου, η ανακοίνωση - κατ’ ουσίαν- του υγειονομικού χάρτη σ’ ότι αφορά το νομό μας, έγινε εδώ στο Κιλκίς κατ’ εξαίρεση. Κάτι, που κρίθηκε αναγκαίο, ένεκα των «φημών» και της «εκστρατείας ψεύδους» που επιχειρούν κάποιοι.
Κατά τον υπουργό, το μόνο που μπορεί ν’ αλλάξει, πέρα από την κοινή διοίκηση των νοσοκομείων, είναι να συγχωνευτούν κλινικές, όπως π.χ. οι δυο ορθοπεδικές του Κιλκίς.
Καλά όλα αυτά, τα περί μη υποβάθμισης των νοσοκομείων όμως στις καταγγελίες των εργαζόμενων περί «υποβαθμισμένης λειτουργίας σήμερα», τι απαντά ο υπουργός; Μόνο ότι για τις ελλείψεις υλικού ευθύνονται οι διοικήσεις!

Φωτιά!
Αυτό που ξεχώρισε απ’ τις τοποθετήσεις Φλωρίδη σε Κ.Ο. του ΠΑΣΟΚ και συνέντευξη στο MEGA, ήταν κυρίως οι αναφορές «πάσχουμε από σχεδιασμό, στο σωστό μοίρασμα του κοινωνικού κόστους καις την εφαρμοστικότητα της πολιτικής μας». Πλαισιωμένη από ερωτήματα όπως «θα κόψουμε το σπάταλο και αντιπαραγωγικό κράτος ή θα ψάχνουμε υπερβολικά έσοδα σε μια χειμαζόμενη υφεσιακά οικονομία;», «ανοίγουμε αποφασιστικά τα κλειστά επαγγέλματα ή τα ανοιγοκλείνουμε;», «η εκτεταμένη φοροδιαφυγή γίνεται αντικείμενο συστηματικής παρέμβασης ή παρακάμπτεται συστηματικά;».
Για να καταλήξει ο πρώην υπουργός στο «αν δεν μπορούμε να πάμε αποφασιστικά και συντεταγμένα, να το πούμε τώρα, για να πάρει το λόγο ο ελληνικός λαός»!
Και τότε πήραν φωτιά τα …εκλογικά βιβλιάρια!

Πίνακας
Στα πλαίσια της πολιτικής διαφάνειας, που ακολουθεί ο Δήμος Παιονίας, δόθηκε στη δημοσιότητα ο πίνακας των δανείων που πήραν οι τέσσερις ενοποιηθέντες δήμοι, όλα τα προηγούμενα χρόνια.
Απ’ τον πίνακα προκύπτει για τον πρώην Δήμο Πολυκάστρου ότι επί Δημαρχίας Δ. Κουλίνα δανείστηκε 1,7 εκατ. ευρώ, ενώ επί Δ. Σμυδάκη περίπου 1,5 εκατ. ευρώ. Ωστόσο, το δεύτερο αυτό ποσό αφορά δυο δάνεια που έγιναν για «αποπληρωμή ΠΟΕ», δηλαδή για να εξυπηρετήσουν ανάγκες προηγουμένων ετών.
Οπότε, δεν ξέρουμε αν η δημοσιοποίηση του πίνακα έκανε καλό ή όχι στον κ. Κουλίνα! Ο οποίος, να σημειώσουμε, ότι έχει την άποψη, πως διακανονισμένα χρέη σαν αυτά που προέρχονται από δάνεια, δεν αποτελούν μεγάλο πονοκέφαλο.

Έργα
«Εξακολουθούν να εντάσσονται στο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων σαν νέα έργα, έργα που έχουν ήδη κατασκευασθεί, με ότι αυτό σημαίνει γι’ αυτούς που εγκρίνουν όλες τις διαδικασίες από την ένταξη μέχρι την αποπληρωμή τους», λέει ο Ντ. Μεταλλίδης στο άρθρο του, που δημοσιεύτηκε στο προηγούμενο φύλλο της «Γ».
Κι επειδή το σοβαρότατο της αναφοράς είναι προφανές, θα φιλοτιμηθεί κάποιος απ’ αυτούς που «εγκρίνουν» να μας εξηγήσει το γιατί;

Ανοιξιάτικο
Τι ωραιότερο, μέρες ανοιξιάτικες και πασχαλινές που διάγουμε, απ’ το να διαβάσεις ένα εμπεριστατωμένο και γλαφυρό, όπως πάντα, κείμενο του Μανόλη Γκαράνη για τον Αλεξ. Παπαδιαμάντη, ως υμνητή της άνοιξης και της φύσης!
Δημοσιεύτηκε στο προηγούμενο φύλλο της «Γ» με τον τίτλο «Η Άνοιξις εν πληθώρα ζωής» και είναι ανοιξιάτικο πληθωρικό και γεμάτο ζωή, σαν τον συγγραφέα του καθηγητή, που κοσμεί με την παρουσία και προσφορά του εδώ και δεκαετίες την πνευματική ζωή του Κιλκίς.
Όσοι δεν το διάβασαν μπορούν να το βρουν στο gnomikilkis.gr και να το απολαύσουν.
Να ‘σαι καλά Μανόλη, γεμάτος υγεία, και όρεξη!

Λειτουργία!
Γι’ άλλη μια φορά οι εκπρόσωποι των γιατρών του Νοσοκομείου Κιλκίς παρουσίασαν την «μαύρη κι άραχνη» εικόνα του ιδρύματος, σε συνέντευξη τύπου (την περασμένη Παρασκευή). Μαζί μ’ αυτούς, κι οι πρόεδροι του Ιατρικού και Φαρμακευτικού Συλλόγου, Βλ. Παναγιωτίδης και Δ. Αγαθόπουλος, αντίστοιχα, καθώς κι η πρόεδρος των εργαζομένων, Ν. Παπαδοπούλου.
Για την τραγικότητα της κατάστασης, έτσι όπως περιγράφτηκε, αρκεί η «ατάκα» γνωστής καρδιολόγου της Νεφρολογικής. «Δεν έχουμε οξυγόνο, αντισηπτικά, μόνιτορ. Για γάντια χρησιμοποιούμε αυτά που βάφουμε τα μαλλιά. Δίνουμε σε γιατρό (της Καρδιολογικής) ένα τσίπουρο για να μας δώσει ταινίες. Έτσι λειτουργούμε, κύριοι», είπε και πέσαν τα νεφρά όλων!

Δόξες
Παλιές δόξες του ελληνικού μπάσκετ έδωσαν το παρόν στο φιλικό αγώνα των βετεράνων μπασκετμπολιστριών απ’ όλη την Ελλάδα, που διεξήχθη το περασμένο Σάββατο στο κλειστό του Κιλκίς, παρουσία του Αν. Λοβέρδου.
Εκτός απ’ τον Γιάννη Ιωαννίδης, ήταν εκεί μεταξύ άλλων και οι Κώστας Παταβούκας, Γιώργος Μπαλογιάννης, Γιώργος Χρυσανθόπουλος κ.α. ως προπονητές των ομάδων που αγωνίστηκαν.
Ο αγώνας ήταν η κορύφωση των εκδηλώσεων, που διοργάνωσε στο Κιλκίς η οργάνωση «Στόχος» μ’ αντικείμενο την καταπολέμηση του καρκίνου του μαστού.
Τρίποντο απ’ τον «Στόχο»!

Επίθεση
Απ’ τον φραστικό «οίστρο» της Λ. Ζωτάκη δεν γλίτωσε ούτε ο Π. Ψωμιάδης! Ο οποίος, βρέθηκε στη συγκέντρωση των εργαζομένων του Νοσοκομείου, το περασμένο Σάββατο, για να δεχτεί την επίθεση της προέδρου της ΕΝΙΚ.
-         Είστε ο πολιτικός, που δεν ήλθε στο Νοσοκομείο να δει τα προβλήματά μας, του είπε «ον κάμερα» και συνέχισε: «Αυτό σημαίνει προμόσιον για σας, και δεν το θέλαμε αυτό. Θέλαμε να δείτε ότι οι εργαζόμενοι είναι υπέρ της δωρεάν και δημόσιας υγείας».
-         Συμφωνούμε σ’ αυτό, τόλμησε να ψελλίσει ο κ. Ψωμιάδης.
-         Συμφωνείτε, αλλά να το πείτε μέσα στο Νοσοκομείο, όχι στα κανάλια, ήταν η απάντηση της προέδρου.
Για του λόγου το αληθές, μπείτε στο gnomikilkis.gr και δείτε το σχετικό βίντεο.

Τα ωραία
Όμως, τα πιο «ωραία» λέγονται στην ανακοίνωση που εξέδωσε η ΕΝΙΚ (νοσοκομειακοί γιατροί) μ’ αφορμή τη σαββατιάτικη επίσκεψη Λοβέρδου. Θαυμάστε χαρακτηρισμούς:
-         η προδοτική κυβέρνηση Γ. Α. Παπανδρέου
-         το πρωτοπαλίκαρο της κυβερνητικής χούντας, ο υπουργός υγείας κ. Λοβέρδος
-         νεοταξικό Ε.Σ.Υ.
-         αναίσχυντη υποκρισία των ανδρεικέλων του τραπεζικού και κεφαλαιοκρατικού απολυταρχισμού
-         η συμμορία είναι καλύτερα να προετοιμάζεται για την επόμενη μέρα νωρίς, τα ελικόπτερα διαθέτουν περιορισμένο αριθμό θέσεων.
Όσο για τα περί «επιτροπής…υποδοχής» του υπουργού, ο οποίος αν επισκέπτονταν το Νοσοκομείο Κιλκίς «θα απολάμβανε της κατάλληλης υποδοχής από τους αγανακτισμένους λειτουργούς του Νοσοκομείου», το πιάσατε το υπονοούμενο;

Πανώ
Ένα πανώ που γράφει «Φτάνει πια! Δικαστικό Μέγαρο τώρα», κοσμεί απ’ την προηγούμενη εβδομάδα την πρόσοψη των σημερινών δικαστηρίων του Κιλκίς.
Να δούμε για πόσα…χρόνια!

Ελευθερία!
«Το Κιλκίς μπορεί να γίνει η πρώτη ελεύθερη απ’ το ζυγό περιοχή της Ελλάδας. Κάτι αντίστοιχο με την Κερατέα». Τάδε έφη Λ. Ζωτάκη στην συνέντευξη τύπου για το Νοσοκομείο Κιλκίς, την περασμένη Παρασκευή.
Να ετοιμαζόμαστε για την ορκομωσία της κυβέρνησης του βουνού! Ή, μάλλον, του λόφου. Στον ΄Αη Γιώργη!

Ελυτήριος
Ο Κ. Κιλτίδης μιλώντας στη Βουλή εξέφρασε την απόλυτη ικανοποίησή του επειδή πρόταση που κατέθεσε η ΔΗΜ. ΣΥΜ. έγινε αποδεκτή απ’ τον υπουργό Δικαιοσύνης.
Τι έλεγε αυτή η πρόταση; Εν ολίγοις ότι:
-         πράξεις πολιτικών που παρανόμησαν ως πολίτες δεν θα κρίνονται από τη Βουλή αλλά απ’ τα δικαστήρια.
-         Το «πόθεν έσχες» θα ισχύει για τους βουλευτές όπως ακριβώς και για τους υπόλοιπους πολίτες .
-         Για τις τυχόν ευθύνες υπουργών θα γίνεται πρώτα προανάκριση απ’ τη Δικαιοσύνη.
Το ωραίο είναι ότι ο Κιλκισιώτης βουλευτής για να δείξει ότι τα θέματα αυτά πρέπει επιτέλους να λυθούν, χρησιμοποίησε τον στίχο του Οδ. Ελύτη «καιρός λυτήριος επέστη».
Και….ελυτήριος, ο Κιλτίδης!

Πυρηνικό
Από τη δήλωση του Μ. Τρεμόπουλου, μετά την κατάθεση μήνυσης σε βάρος του Π. Ψωμιάδη, πρέπει να κρατήσουμε κάτι εξαιρετικά σημαντικό, άσχετο με αυτήν την υπόθεση.
Είπε ο επικεφαλής των Οικολόγων – Πράσινων ότι βρέθηκε στα Σκόπια τις τελευταίες ημέρες για να συνεργαστεί με τους εκεί οικολόγους «ενάντια στο πυρηνικό εργοστάσιο που σχεδιάζουν να κατασκευάσουν σε απόσταση 12 χιλιομέτρων από τα ελληνικά σύνορα».
Δηλαδή, ετοιμάζεται τέτοια βόμβα στην εγγύτατη γειτονιά μας κι εμείς καθόμαστε με σταυρωμένα χέρια; Και, μάλιστα σε μια εποχή που ο κόσμος όλος είναι συνταραγμένος από το πυρηνικό της Ιαπωνίας;

Παράπονα
Στη συγκέντρωση του Νοσοκομείου κυρία μιλώντας στην κάμερα της ΕΤ3 (και του gnomikilkis.gr φυσικά!) κατήγγειλε ότι η εγγονή της δεν μπόρεσε να κάνει απαραίτητες για την υγεία της αιματολογικές εξετάσεις λόγω έλλειψης υλικών!
«Είμαι χρόνια ασθενής και δεν έχω κανένα παράπονο απ’ τους γιατρούς και το υπόλοιπο προσωπικό του νοσοκομείου. Αυτό που ζητάμε είναι υλικά, γιατρούς, φάρμακα», είπε.
Τώρα, τι έπαιξε απ’ αυτά το κανάλι, θα σας γελάσουμε και δεν θα το θέλαμε!

Θετικό
Σχολιάσαμε στο προηγούμενο φύλλο μια γενικού πολιτικού περιεχομένου ανακοίνωση της ΝΟΔΕ, σημειώνοντας μεταξύ άλλων ότι απουσιάζουν οι τοποθετήσεις κομματικών οργανώσεων του νομού επί τοπικών ζητημάτων.
Και να που μας ήλθε η ανακοίνωση της ΟΝΝΕΔ Κιλκίς για τα νοσοκομεία του νομού! Μια πολιτική πράξη, που δεν μπορεί παρά να κριθεί θετικά, άσχετα αν κανείς συμφωνεί ή όχι με το περιεχόμενό της.
Επί του οποίου, ωστόσο, ας μας επιτραπεί μια «κακία». Λέει, λοιπόν, η ανακοίνωση ότι θα πρέπει η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ «να δώσει λύση στα γραφειοκρατικά προβλήματα και ν’ ανοίξει η 3η πτέρυγα».
Όπως έκανε η κυβέρνηση της Ν.Δ., φίλοι της ΟΝΝΕΔ Κιλκίς;

Έρευνα
Θυμάστε τον πρώην διοικητή του Νοσοκομείου Κιλκίς, Αρ. Μουσιώνη; Σήμερα είναι διοικητής της Α΄ ΔΥΠΕ Αττικής. Και ως τέτοιος διέταξε έρευνες στο ΚΑΤ και στον Ευαγγελισμό, οι οποίες έδειξαν ότι οι αποθήκες τους είναι πλήρεις υλικών, τη στιγμή που στα εν λόγω νοσοκομεία διεκόπη η λειτουργία των χειρουργείων τους λόγω…έλλειψης υλικών.
Το γεγονός επιβεβαιώνει, ασφαλώς, τον Αν. Λοβέρδο, που είπε στο Κιλκίς ότι για τις ελλείψεις ευθύνονται οι διοικητικές παραλείψεις.
Όχι για όλες και παντού, όμως. Έτσι δεν είναι κ. υπουργέ;

Καμινάδες
Επιτέλους, η κεραία – καμινάδα της VODAFONE στην 21ης Ιουνίου 148, στο Κιλκίς, κατεδαφίστηκε. Και μάλιστα, απ’ την ίδια την εταιρεία, αφού προηγουμένως ελήφθησαν όλες οι σχετικές αποφάσεις από Δήμο και Περιφέρεια.
Καιρός είναι, τώρα, να ‘χουν την ίδια τύχη και οι άλλες τρεις.. ίδιου τύπου κεραίες, που ανήκουν στην WIND. Ή, μήπως, υπάρχουν κι άλλες κι αλλού;
Το ερώτημα, βέβαια, προς τις εταιρείες οι οποίες αντιδρούν στο ξήλωμα είναι, αφού πιστεύουν ότι οι κεραίες τους είναι νόμιμες, γιατί τις παρουσιάζουν…παραλλαγμένες ως καμινάδες;
Κεραίες εν καμίνω!

Επιτυχία
Ασφαλώς, λογίζεται ως επιτυχία της ΟΝΝΕΔ Κιλκίς, η διοργάνωση το περασμένο Σάββατο της διανομαρχιακής συνέλευσης των οργανώσεων απ’ τους νομούς Κιλκίς, Σερρών, Πιερίας, Ημαθίας, Πέλλας, Κοζάνης, Δράμας και Καβάλας, με την παρουσία του προέδρου της ΟΝΝΕΔ, Αν. Παπαμίκου.
Εκδηλώσεις, που προβάλλουν το Κιλκίς είναι ούτως ή άλλως καλοδεχούμενες. Έτσι δεν είναι συναγωνιστή Λαπατίνα;


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η Γνώμη Κιλκίς- Παιονίας διευκρινίζει στους αναγνώστες της ότι θεωρεί αυτονόητο το δικαίωμα του σχολιασμού και της κριτικής έκφρασης, όταν αυτό φυσικά δεν στοχεύει στην απαξίωση, στην ύβρη και στην προσβολή ατόμων και θεσμών.

Το αναγνωστικό κοινό θα πρέπει να γνωρίζει ότι η Γνώμη, επιδιώκοντας μια υγιή και αμφίδρομη επικοινωνία, δεν δημοσιεύει ανυπόγραφα σχόλια, αλλά ούτε και σχόλια ρατσιστικού, προσβλητικού και υβριστικού περιεχομένου.

Τα ενυπόγραφα άρθρα τέλος, εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας.