Act Business Center

Act Business Center

Παρασκευή 22 Απριλίου 2011

«Αν θέλεις να λέγεσαι άνθρωπος»…

Δύο σχολεία, ένα πολιτιστικό πρόγραμμα, δύο παραστάσεις σε δύο πόλεις της Ελλάδας με τίτλο «Αν θέλεις να λέγεσαι άνθρωπος»…
Η Ορχήστρα και η Χορωδία του 2ου Γυμνασίου Κιλκίς και το Μουσικό Σύνολο του 5ου Γυμνασίου Κοζάνης συναντήθηκαν επί σκηνής για να παρουσιάσουν το αποτέλεσμα της φετινής τους κοινής μουσικής δραστηριότητας με θέμα τα Ανθρώπινα Δικαιώματα. Τελικός στόχος του προγράμματος ήταν η πραγματοποίηση δύο συναυλιών, μία για τους κατοίκους της Κοζάνης και μία για τους κατοίκους του Κιλκίς. Έτσι οι μαθητές των δύο σχολείων περιόδευσαν την παράστασή τους ανταλλάσσοντας μία επίσκεψη οι μεν στην πόλη των δε και αντίστροφα, φιλοξενούμενοι σε οικογένειες των συμμαθητών τους από το συνεργαζόμενο σχολείο.

Η πρώτη συναυλία πραγματοποιήθηκε στην Αίθουσα Τέχνης του Δήμου Κοζάνης το πρωί της Τετάρτης 13 Απριλίου για το μαθητικό κοινό της πόλης και η δεύτερη εδώ για το κοινό του Κιλκίς στο Συνεδριακό Κέντρο του Δήμου το βράδυ της Πέμπτης 14 Απριλίου για μικρούς και μεγάλους.
Στο Α΄ μέρος της παράστασης παρουσιάστηκε από την Ορχήστρα και τη Χορωδία του 2ου Γυμνασίου Κιλκίς ένα οδοιπορικό στη Μ. Ασία και τον Πόντο μέσα από τη μουσική εξιστόρηση των γεγονότων του Ξεριζωμού του 1922. Εξετάστηκε δηλαδή ένα συγκεκριμένο περιστατικό από την ανθρώπινη ιστορία όπου τα ανθρώπινα δικαιώματα καταπατήθηκαν στο έπακρο.
Τα κείμενα της παράστασης επιμελήθηκε η φιλόλογος κα Εύη Παναγοπούλου. Αφηγητές της παράστασης εκτός από την ίδια, ήταν η κα Γουνιτσιώτου, καθηγήτρια Φυσικής, που επιμελήθηκε και την σκηνοθεσία (και οι δύο πρώην υποδιευθύντριες του 2ου Γυμνασίου Κιλκίς), και η μαθήτρια Νεκταρία Τσοπανέλη. Επί σκηνής, με τους μαθητές της Χορωδίας και της Ορχήστρας συνεργάστηκαν επίσης ο Γιάννης Γεωργούσης, καθηγητής Τεχνολογίας, στο τραγούδι και η Παναγιώτα Κακαλέτση, καθηγήτρια Μουσικής, συνοδεύοντας στο πιάνο. Πίσω από τη σκηνή, τα βίντεο και την τεχνική υποστήριξη επιμελήθηκε ο Κωσταντίνος Ντίνου, καθηγητής πληροφορικής. Τη μουσική διεύθυνση της του Α΄ μέρους της παράστασης είχε η Υπεύθυνη του Προγράμματος η Σοφία Καραλαζάρου, καθηγήτρια Μουσικής.
Στο Β΄ μέρος, το Μουσικό Σύνολο του 5ου Γυμνασίου Κοζάνης παρουσίασε τα ανθρώπινα δικαιώματα από μια ευρύτερη σκοπιά μέσα από κείμενα που επιμελήθηκε η φιλόλογος Παρασκευή Γκέκα συνοδευόμενα από τραγούδια από το παγκόσμιο ρεπερτόριο. Τη διεύθυνση του Β΄ μέρους της παράστασης είχε ο Υπεύθυνος του Προγράμματος στο σχολείο της Κοζάνης, Γιώργος Εμμανούηλ, καθηγητής Μουσικής.
Τη ρύθμιση του ήχου και του φωτισμού για όλη την παράσταση επιμελήθηκε ο Θανάσης Ντέμκο.
Τα μουσικά σύνολα των δύο σχολείων συναντήθηκαν στο τέλος της παράστασης για το φινάλε, απαγγέλλοντας ομόφωνα τα τριάντα δικαιώματα του ανθρώπου όπως διατυπώνονται στην Οικουμενική Διακήρυξη Δικαιωμάτων του Ανθρώπου του ΟΗΕ. Η παράσταση ολοκληρώθηκε με το τραγούδι «Αν μπορούσα τον κόσμο να άλλαζα» του Φ. Πλιάτσικα και τη μουσική σύμπραξη συνολικά 75 μαθητών και μαθητριών και των δύο σχολείων επί σκηνής.
Φέτος ήταν η δεύτερη συνεχής χρονιά που υλοποιήθηκε το Πολιτιστικό Πρόγραμμα «Μουσικές Διαδρομές – Μουσικές Ανταλλαγές» για το 2ο Γυμνάσιο Κιλκίς. Κατά την περσινή χρονιά οι μαθητές των μουσικών συνόλων είχαν την ευκαιρία να ταξιδέψουν την παράστασή τους στο Γυμνάσιο Παξών, με τη συνεργασία και πάλι των δύο εκπαιδευτικών μουσικής Σοφίας Καραλαζάρου και Γιώργου Εμμανουήλ, τοποθετημένου τότε εκεί, χωρίς όμως να επιτύχουν την αμοιβαία ανταλλαγή της επίσκεψης και από το Γυμνάσιο των Παξών στην πόλη μας. Φέτος οι μαθητές και των δύο σχολείων είχαν την ευκαιρία να ταξιδέψουν τη μουσική τους έξω από τους «τοίχους» του σχολείου, να φιλοξενηθούν στις οικογένειες των συμμαθητών τους στην πόλη που επισκέφθηκαν και να γνωρίσουν έτσι τον «Άλλον» και βέβαια να εμπεδώσουν τα ανθρώπινα δικαιώματα μέσα από τη μαθησιακή εμπειρία της παράστασης. Το πολιτιστικό πρόγραμμα υλοποιήθηκε με την υποστήριξη των Διευθυντών, των Συλλόγων Διδασκόντων και των Συλλόγων Γονέων και Κηδεμόνων των δύο σχολείων και την καθοριστική συμβολή των οικογενειών που πρόσφεραν απλόχερα φιλοξενία στους επισκέπτες μαθητές των δύο πόλεων.
Και του χρόνου με υγεία!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η Γνώμη Κιλκίς- Παιονίας διευκρινίζει στους αναγνώστες της ότι θεωρεί αυτονόητο το δικαίωμα του σχολιασμού και της κριτικής έκφρασης, όταν αυτό φυσικά δεν στοχεύει στην απαξίωση, στην ύβρη και στην προσβολή ατόμων και θεσμών.

Το αναγνωστικό κοινό θα πρέπει να γνωρίζει ότι η Γνώμη, επιδιώκοντας μια υγιή και αμφίδρομη επικοινωνία, δεν δημοσιεύει ανυπόγραφα σχόλια, αλλά ούτε και σχόλια ρατσιστικού, προσβλητικού και υβριστικού περιεχομένου.

Τα ενυπόγραφα άρθρα τέλος, εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας.