Act Business Center

Act Business Center

Σάββατο 2 Απριλίου 2011

Τα πολιτικοκοινωνικά σχόλια της εβδομάδας


Επικρατείας
Ο Κ. Κιλτίδης, σχεδόν άνοιξε πλήρως τα χαρτιά του! Στη συνέντευξη τύπου της περασμένης Δευτέρας άφησε σαφώς να εννοηθεί ότι πάει για βουλευτής Επικρατείας! Φυσικά, με τον συνδυασμό της Δημοκρατικής Συμμαχίας.
Κι ενόψει αυτού του ενδεχόμενου, φρόντισε να διαβεβαιώσει τους φίλους του εδώ στο νομό, ότι «όπου κι αν βρεθεί δεν θα τους ξεχάσει ποτέ» κι ότι η υποστήριξή του προς αυτούς θα ‘ναι πάντα «αδιαπραγμάτευτη».
Προφανώς ο Κώστας θα πήρε την διαβεβαίωση της Ντόρας ότι θα τοποθετηθεί σ’ εκλόγιμη θέση. Δηλαδή, στην πρώτη!
Κι αν τυχόν γίνει έτσι κι εκλεγεί, θα γίνει ο πρώτος βουλευτής Επικρατείας από τον νομό μας!


Οργανωτικά
Αύριο Σάββατο εγκαινιάζονται τα γραφεία της Δημοκρατικής Συμμαχίας στο Κιλκίς με την παρουσία της Ντόρας, η οποία θα συμμετάσχει και σε συνεδρίαση της ομάδας πρωτοβουλίας του νομού.
Η ανάδειξη των συνέδρων για το ιδρυτικό συνέδριο του κόμματος θα γίνει στις 14-15 Μαΐου, όταν θα εκλεγούν και τα πρώτα κομματικά αιρετά όργανα σ’ επίπεδο νομού.
Στο μεταξύ, ο Κ. Κιλτίδης ετοιμάζεται ως κεντρικός εισηγητής στο προσυνέδριο για την Υγεία και την Κοινωνική Πολιτική, ενώ ο Γιάννης Χρας ανέλαβε υπεύθυνος οικονομικών και λειτουργίας των γραφείων του Κιλκίς, ο δε Γιώργος Μπαλάσκας ορίστηκε εκπρόσωπος τύπου.
Αυτά, για τα οργανωτικά της ΔΗΜ. ΣΥΜ.

Σαφής!
Ως τη συνισταμένη του φιλελευθερισμού και της σοσιαλδημοκρατίας όρισε ο Κ. Κιλτίδης τον πολιτικό χώρο που καλύπτει η Δημ. Συμμαχία.
«Όσο κι αν φαίνεται παράξενο είμαι κεντρομόλος κι όχι κεντρώος», είπε μεταξύ άλλων ο βουλευτής τονίζοντας μ’ έμφαση: «Εγώ κομμουνιστής της κεντροδεξιάς δεν πρόκειται να γίνω»!
Ένα κατάλαβα, ότι δεν κατάλαβα, σύντροφε!

Συγχωνεύσεις
Το Δημ. Συμβούλιο Κιλκίς τάχθηκε κατά πλειοψηφία εναντίον των προτεινόμενων συγχωνεύσεων σχολείων, αλλά αυτό που αξίζει ως παρατήρηση είναι το εξής:
Ενώ η παράταξη Αφεντουλίδη δήλωσε δια του επικεφαλής της υπέρ των συγχωνεύσεων, αυτή του Τ. Τερζίδη εμφανίστηκε διχασμένη. Ο μεν επικεφαλής τάχθηκε υπέρ, οι δε σύμβουλοι Β. Καραμπίδης, Στ. Μάλγαρης και Γ. Κωνσταντινίδης καταψήφισαν. Κάτι, που ήταν γνωστό ότι θα γίνει, απ’ την προσυνεδρίαση της παράταξης, όπου διατυπώθηκαν διαφορετικές απόψεις, και γι’ αυτό αποφασίστηκε η «κατά συνείδηση» ψήφος.
Όσο για την παράταξη της πλειοψηφίας και τους δυο του ΚΚΕ, τάχθηκαν αναφανδόν κατά των συγχωνεύσεων.

Φεστιβάλ
Αύριο Σάββατο θα ‘χουμε μια άλλη εξόχως ενδιαφέρουσα πολιτιστική εκδήλωση. Τα ποντιακά σωματεία του νομού μας θα παρουσιάσουν στο Κλειστό Γυμναστήριο του Κιλκίς το 1ο Ποντιακό Φεστιβάλ με χορούς, θεατρικά δρώμενα, ιστορικές αναφορές και πλούσια παραδοσιακά εδέσματα.
Η είσοδος θα τιμάται με το συμβολικό ποσό των 2 ευρώ, προκειμένου να συγκεντρωθούν χρήματα για να εκδοθεί έντυπο με θέμα την ιστορία του ποντιακού ελληνισμού και την γενοκτονία του.
Είναι βέβαιο ότι το κλειστό θα γνωρίσει αύριο μεγάλες «πιένες». Καθότι, η ισχύς εν τη ενώσει!

Τυχαίο;
Λέτε να’ ναι τυχαίο που οι τρεις σύμβουλοι της παράταξης Τερζίδη, οι οποίοι διαφώνησαν με τις συγχωνεύσεις σχολείων, προέρχονται από περιοχές όπου προτείνονται τέτοιες;
Πράγματι, οι μεν Β. Καραμπίδης και Γ. Κωνσταντινίδης προέρχονται απ’ τα Κρούσια με τα σχολεία Τερπύλλου και Βάθης να καταργούνται, ενώ ο Στ. Μάλγαρης απ’ το Γαλλικό όπου συμβαίνει το ίδιο με τα σχολεία Μανδρών και Λαοδικινού.
Ωστόσο, η Θεοδ. Παπαδοπούλου απ’ τον τέως Δήμο Πικρολίμνης τάχθηκε υπέρ των συγχωνεύσεων παρότι καταργείται το σχολείο Ανθοφύτου. Αυτή δεν λογάριασε «πολιτικό κόστος»;

Ιατρείο
Δεν θα πρέπει να περάσει ασχολίαστο: Το γεγονός ότι ο Δήμος Κιλκίς αποφάσισε τη δημιουργία δημοτικού ιατρείου, που θα παρέχει δωρεάν υπηρεσίες υγείας σε δημότες, είναι εξαιρετικά θετικό.
Μονάχα να μην μείνει σ’ αυτήν την «πρώτη φάση» λειτουργίας, που αποφασίστηκε. Δηλαδή, να πραγματοποιεί δωρεάν ιατρικό έλεγχο σ’ όλους τους ποδοσφαιριστές του δήμου, όπως ζήτησε η ΕΠΟ, η οποία προτίθεται να καλύπτει και τη σχετική δαπάνη.
Γιατί, καλή μεν η συγκεκριμένη λειτουργία, αλλά πρέπει σύντομα να επεκταθεί για όλους τους δημότες που το ‘χουν ανάγκη.

Δικαστικό
Να, που κι η διοίκηση του «Καλλικρατικού» δήμου Κιλκίς θεωρεί ότι το πρώην στρατόπεδο Καραγιαννοπούλου είναι η προσφορότερη λύση για ν’ αναγερθεί εκεί το Δικαστικό Μέγαρο.
Το είπε ο Β. Μπαλάσκας σ’ εκπροσώπους του φρεσκοεκλεγμένου Δ.Σ. του Δικηγορικού Συλλόγου, που τον επισκέφθηκαν στο γραφείο του.
Προς το παρόν, όμως, βρισκόμαστε ακόμα στην ολοκλήρωση της πολεοδόμησης του στρατοπέδου, που «έβαλε μπρος» η διοίκηση Τερζίδη. Πέραν τούτου, ουδέν….

Κεραία
Ωραία, ο Β. Μπαλάσκας αποφάσισε την κατεδάφιση της κεραίας της VODAFONE, που βρίσκεται στην 21ης Ιουνίου 248 και είναι καλυμμένη από καμινάδα! Το θέμα όμως είναι ότι δεν μπορεί και να την διατάξει, καθώς αρμόδια γι’ αυτό είναι η λεγόμενη Αποκεντρωμένη Διοίκηση Μακεδονίας – Θράκης, προς την οποία στάλθηκε σχετική επιστολή για τα «δέοντα».
Τώρα μάλιστα! Οι υπόλοιπες τρεις «κεραίες - καμινάδες» που υπάρχουν (αυτές είναι της WIND) τρέμουν από το φόβο τους!

Θα συνδράμει
Πάντως εδώ πρέπει να παραδεχτούμε το Δήμαρχο Κιλκίς, που δήλωσε ότι σε περίπτωση που η Αποκεντρωμένη Διοίκηση επικαλεστεί αδυναμία στην κατεδάφιση της κεραίας ο Δήμος Κιλκίς θα συνδράμει έτσι ώστε η απόφαση να εκτελεστεί μέχρι τέλους. Αξίζει επίσης να σημειωθεί ότι την επισήμανση για το ενδεχόμενο αδυναμίας από πλευράς της Αποκ. Διοίκησης έκανε προς το Δήμαρχο στο προηγούμενο δημοτικό συμβούλιο, όταν συζητήθηκε το εν λόγω θέμα στα εκτός ημερησίας διάταξης, ο παριστάμενος μηχανικός    Γιώργος  Μωυσίδης και από τους βασικούς διαμαρτυρόμενους για το θέμα.

Υποβάθμιση
Αλληλέγγυος με τον αγώνα των εργαζομένων του Νοσοκομείου Κιλκίς, ενάντια στην υποβάθμιση του ιδρύματος δήλωσε κι ο Β. Μπαλάσκας. Σε διαδοχικές συναντήσεις που είχε την περασμένη εβδομάδα, μ’ εκπροσώπους των Δ.Σ. του Σωματείου Εργαζομένων και της ΕΝΙΚ, ο δήμαρχος Κιλκίς προανήγγειλε μέχρι και δυναμικές κινητοποιήσεις σε περίπτωση «περαιτέρω υποβάθμισης και απαξίωσης του νοσοκομείου».
Και με τα «περαιτέρω» εννοούσε προφανώς μαζί με τη μείωση στον προϋπολογισμό του ιδρύματος (που πήγε ήδη απ’ τα 23 στα 9 εκατ. ευρώ) και το ενδεχόμενο κλεισίματός του.

Παρέμβαση
Με δημόσια παρέμβασή του, μέσω ανακοίνωσης, ο Σύλλογος συνταξιούχων δημοσίων υπαλλήλων ν. Κιλκίς τάσσεται ανεπιφύλακτα υπέρ της συγχώνευσης ολιγοθέσεων σχολείων σε άλλα πολυδύναμα. Θέτοντας ως απαραίτητη προϋπόθεση, βεβαίως, την «έγκαιρη και ασφαλή» μεταφορά των μαθητών.
Στην ίδια ανακοίνωση, καταγγέλλεται το «κλείσιμο» του Σιδ. Σταθμού Κρηστώνης και η δολοφονία των δυο αστυνομικών στην Αθήνα.
Τέλος, γνωστοποιείται η κοινή θέση με τον σύλλογο συνταξιούχων επαγγελματιών για δράση ενάντια στην υποβάθμιση ή στο πιθανό κλείσιμο του Νοσοκομείου Κιλκίς.
Σίγουρα, η τοπική μας κοινωνία έχει ανάγκη από παρεμβάσεις των φορέων της πάνω σε τοπικού ενδιαφέροντος θέματα.

Στεφάνια
Με λαμπρότητα γιορτάστηκε η επέτειος της Επανάστασης του ’21,στις πρωτεύουσες των δυο δήμων  μας, όμως στην Παιονία είχαμε πλήθος διαμαρτυριών από πολίτες για το γεγονός ότι δεν επετράπη σ’ εκπροσώπους της Εθνικής Αντίστασης να καταθέσουν στεφάνι. Η τιμή αυτή επιφυλάχτηκε μονάχα σ’ εκπροσώπους πολιτικών και στρατιωτικών αρχών, καθώς και σε λαογραφικούς συλλόγους (Αν. Ρωμυλίας, Ποντίων, Σαρακατσάνων και Μικρασιατών), όχι όμως και στο παράρτημα της ΠΕΑΕΑ.
Υπάρχει κάποια εξήγηση για το γεγονός ότι δεν έγινε κάτι, που γινόταν όλα τα προηγούμενα χρόνια;

Παράδειγμα
Εκπληκτική αυτή η περίπτωση του γερμανικής καταγωγής κάτοικου Κιλκίς, Άλμπερτ Βέρνερ. Είναι σχεδόν 70 ετών κι ακόμα βαδίζει και τρέχει καθημερινά 10-15 χιλιόμετρα! Λέγεται, μάλιστα, ότι απ’ τα 40 του, που άρχισε να γυμνάζεται συστηματικά, βάδισε συνολικά τόσα χιλιόμετρα, που αντιστοιχούν με τον γύρο του κόσμου τρεις φορές!
Ο αγέραστος λόγω άθλησης, Αλ. Βέρνερ, είναι μέλος της KINESIS GYM KILKIS, κι αποτελεί παράδειγμα για όλους μας. Ας τον μιμηθούμε, όσο μπορούμε!

Παρατήρηση
Σημαντική η παρατήρηση του Ντίνου Μεταλλίδη (με την ευκαιρία του ευχόμαστε «σιδερένιος») στο άρθρο του, που δημοσιεύτηκε στο προηγούμενο φύλλο της «Γ». Η στελέχωση όλων των θέσεων ευθύνης της Περιφέρειας μας, έγινε ωσάν από πρώην στελέχη της πάλαι ποτέ Νομαρχίας Θεσσαλονίκης, λέει ο Ντίνος. «Ανφέαρ», που αποδίδεται προσωπικά στον Παναγιώτη Ψωμιάδη και «στον αντ’ αυτού αδελφό του», όπως εύστοχα αποκαλείται, Διονύσης.
Για τον «μακεδονομάχο» περιφερειάρχη μας, άλλοι νομοί που να διαθέτουν άξια στελέχη δεν υπάρχουν στην Κεντρ. Μακεδονία!
  
Παρέλαση
Στην παρέλαση της 25ης Μαρτίου, στο Κιλκίς, την «παράσταση» έκλεψαν για άλλη μια φορά τα παιδιά του Ειδικού Σχολείου αι του Κέντρου Κοινωνικής Στήριξης παράλληλα εντυπωσίασαν, βέβαια, τα πεζοπόρα στρατιωτικά τμήματα, ενώ την παρέλαση έκλεισε η Αστυνομία.
Όχι, δεν παρενέβη να αποκαταστήσει κάποια…διασαλευθείσα τάξη! Παρέλαση έκανε κι αυτή, με πεζοπόρο τμήμα και δυο μοτοσυκλετιστές!

Μέτρα
Αυστηρά, αν και διακριτικά, ήταν τα μέτρα ασφάλειας που έλαβε φέτος η Αστυνομία κατά τη διάρκεια των εκδηλώσεων για την 25η Μαρτίου, και ειδικά για την παρέλαση.
Ο λόγος; Προφανώς, η έλευση του υπουργού Δικαιοσύνης Χ. Καστανίδη, ως εκπροσώπου της κυβέρνησης στις εκδηλώσεις, και ο φόβος εκδήλωσης «χουλιγκανικού» τύπου εκδηλώσεων σε βάρος του!
Τι να κάνουμε, οι πολιτικοί μας περνούν δύσκολες μέρες, οπότε «ο φόβος φυλάει τα έρμα»!

Τόλμημα
Το πιο ενδιαφέρον τουλάχιστον τα τελευταία χρόνια, θεατρικό εγχείρημα στο νομό μας, είναι ασφαλώς αυτό του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων Ατόμων με Αναπηρία, του Ειδικού Σχολείου και της θεατρικής ομάδας «ΟΜΠΡΕΛΕΣ».
Ανεβάζουν μεθαύριο Κυριακή 3 Απριλίου, στις 8 μ.μ. στο Συνεδριακό Κέντρο, το «Μεγάλο μας τσίρκο» του Ιακ. Καμπανέλη.
Ένα έργο που σέρνει πίσω του τον θρύλο των παραστάσεων του ζεύγους Κ. Καζάκος – Τζ. Καρέζη, με τραγουδιστή τον Ν. Ξυλούρη.
Παραστάσεις, που τα χρόνια 1973-1974 μετατρέπονταν σε αντιχουντικές εκδηλώσεις, ενώ με την μεταπολίτευση είχαμε το φαινόμενο να παίζεται το έργο στο Παλαί ντε Σπορ της Θεσσαλονίκης με 5.000 θεατές κάθε βράδι!
Εύγε, λοιπόν, για το τόλμημα! Να πάμε να το χειροκροτήσουμε!

Διαμαρτυρία
Φαίνεται ότι η πρακτική του να γίνονται πάσης φύσεως πολιτικές παρεμβάσεις με τη μορφή διαμαρτυριών, σε παρελάσεις εξαπλώνεται απ’ τις μεγάλες πόλεις προς τις μικρότερες.
Για παράδειγμα, εδώ στο Κιλκίς είχαμε στην παρέλαση της 25ης Μαρτίου την παρέμβαση διαμαρτυρίας εργαζομένων του Νοσοκομείου Κιλκίς: Με φεϊγ βολάν που μοίραζαν στον κόσμο κατήγγειλαν τη συνεχή υποβάθμιση του Ιδρύματος.
Άντε, κι ωσονούπω έρχεται κι ο Ανδρ. Λομβέρδος!

Περίπτωση
Η περίπτωση του ηλικιωμένου ζευγαριού που είδε να χάνεται το σπίτι του στο Χαμηλό από πυρκαγιά, είναι πραγματικά αξιοπρόσεκτη.
Άντρας και γυναίκα με ειδικές ανάγκες αμφότεροι, αντιμετωπίζοντας σοβαρά προβλήματα και με τα παιδιά τους, δεν έπαψαν ποτέ ν’ αγωνίζονται, και με περισσή αξιοπρέπεια ν’ αντιμετωπίζουν τα «χαστούκια της ζωής». Και τώρα πασχίζουν να εξασφαλίσουν μια στοιχειώδη αποζημίωση για να ξαναποκτήσουν μια δική τους στέγη.
Έτσι, σε ηθικό επίπεδο ήταν σημαντική η επίσκεψη που τους έκανε ο Δήμαρχος Θ. Λαπόρδας. Πόσο, μάλλον, που σ’ αυτήν συμμετείχε και ο βετεράνος της Τοπικής Αντίστασης πρώην δήμαρχος Αξιούπολης, Γ. Πολυχρονίδης!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η Γνώμη Κιλκίς- Παιονίας διευκρινίζει στους αναγνώστες της ότι θεωρεί αυτονόητο το δικαίωμα του σχολιασμού και της κριτικής έκφρασης, όταν αυτό φυσικά δεν στοχεύει στην απαξίωση, στην ύβρη και στην προσβολή ατόμων και θεσμών.

Το αναγνωστικό κοινό θα πρέπει να γνωρίζει ότι η Γνώμη, επιδιώκοντας μια υγιή και αμφίδρομη επικοινωνία, δεν δημοσιεύει ανυπόγραφα σχόλια, αλλά ούτε και σχόλια ρατσιστικού, προσβλητικού και υβριστικού περιεχομένου.

Τα ενυπόγραφα άρθρα τέλος, εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας.