Συγχωνεύσεις δήμων έγιναν, σχολείων αποφασίστηκαν, νοσοκομείων εξαγγέλθηκαν, πάμε τώρα για ….ΤΕΙ και ΑΕΙ. Πράγματι, τις τελευταίες μέρες πληθαίνουν οι πληροφορίες, που βλέπουν και το φως της δημοσιότητας, για καταργήσεις περιφερειακών τμημάτων ΤΕΙ, συγχωνεύσεις ΑΕΙ και ΤΕΙ, συμπτύξεις τμημάτων ομοειδούς γνωστικού αντικειμένου, προσαρτήσεις σχολών ή τμημάτων και πάει λέγοντας.
Αυτή η «περιρρέουσα ατμόσφαιρα» έχει δημιουργήσει κλίμα ανησυχίας, κυρίως σε περιφερειακά τμήματα ΤΕΙ σαν αυτό του Κιλκίς. Πόσο, μάλλον, που οι πληροφορίες θέλουν να βρίσκονται σε άμεσο κίνδυνο τμήματα περιφερειακών ΤΕΙ, που βρίσκονται χαμηλά στις προτιμήσεις των υποψηφίων σπουδαστών, καθώς και με μικρό αριθμό αποφοίτων.
Το «καμπανάκι», λοιπόν, για το ζήτημα Σχεδίασης και Παραγωγής Ενδυμάτων του Κιλκίς, το οποίο ως γνωστόν ανήκει οργανικά στο ΤΕΙ Θεσσαλονίκης, έχει χτυπήσει. Ο κίνδυνος να πάψει να υφίσταται πλέον, σε μια πόλη που διαθέτει ήδη μια υπερπλήρη κτηριακή υποδομή, είναι υπαρκτός!
Σύμφωνα πάντα με δημοσιογραφικές πληροφορίες, καθότι το Υπουργείο Παιδείας κρατά κλειστά τα χαρτιά του, οι συγχωνεύσεις των τμημάτων ΤΕΙ και ΑΕΙ θα πρέπει να ολοκληρωθούν μέχρι το τέλος του 2012. Ωστόσο, σχετικό χρονοδιάγραμμα δεν έχει ακόμα εγκριθεί.
Να σημειωθεί, πάντως, ότι το Εθνικό Συμβούλιο Παιδείας έχει ήδη γνωμοδοτήσει θετικά για τις συγχωνεύσεις, ενώ προτάσεις θα κληθούν να κάνουν και τα ίδια τα εκπαιδευτικά ιδρύματα. Για το τμήμα του Κιλκίς θα γνωμοδοτήσει, βέβαια, το ΤΕΙ Θεσσαλονίκης.
Προς το παρόν, πάντως, υπάρχει η άποψη ότι το τμήμα του Κιλκίς δεν είναι πιθανόν να καταργηθεί, καθότι διαθέτει και το νέο, αν και αχρησιμοποίητο, κτήριό του. Το οποίο μπορεί κάλλιστα να φιλοξενήσει κι άλλο τμήμα από τυχόν συγχώνευση.
Αυτό που καίει τώρα περισσότερο τους ανθρώπους του ΤΕΙ μας, είναι οι περικοπές στον προϋπολογισμό της μισθοδοσίας των έκτακτων διδασκόντων. Ένας προϋπολογισμός που περιορίστηκε κατά 50% περίπου, για όλα τα τμήματα και σχολές. Να σημειωθεί ότι στο τμήμα του Κιλκίς, οι 25 στους 30 διδάσκοντες είναι έκτακτοι! Αυτό και μόνο, λέει πολλά για το άμεσο πρόβλημα που αντιμετωπίζει.
Όσο για το περίφημο κτήριο του ΤΕΙ, πάει να εξελιχθεί σ’ ένα ακόμα «γεφύρι της Άρτας» για το νομό μας. Όπως συμβαίνει και για την «Τρίτη Πτέρυγα» του Νοσοκομείου, έτσι και το κτήριο αυτό, ενώ είναι έτοιμο από καιρό, σχεδόν εξ’ ολοκλήρου, δεν παραλαμβάνεται από την Τεχνική Υπηρεσία του ΤΕΙ Θεσσαλονίκης λόγω κάποιων κακοτεχνιών, τις οποίες αρνείται να αποκαταστήσει ο εργολάβος. Σύμφωνα με πληροφορίες, το κόστος αυτών των εργασιών προσεγγίζει το 1 εκ. ευρώ, αλλά τα χρήματα λέγεται ότι υπάρχουν. Ίδωμεν, πάντως, αν θα προκάνουμε να στεγαστεί επιτέλους το ΤΕΙ μας στο νέο κτήριο, απ’ τον ερχόμενο Σεπτέμβρη, που είναι τώρα και ο στόχος.
Θυμίζουμε ότι το ΤΕΙ του Κιλκίς , λειτουργεί απ’ το 1999, και κάθε χρόνο αποφοιτούν απ’ αυτό κατά μέσο όρο 45 άτομα. Αριθμός, που θεωρείται ικανοποιητικός για ένα περιφερειακό τμήμα, έτσι ώστε να ευελπιστούμε ότι δεν περιλαμβάνεται μεταξύ των 60, που χαρακτηρίζονται από υψηλό βαθμό επικινδυνότητας, ως προς το ενδεχόμενο να βάλουν «λουκέτο». Άλλες, όμως, οι βουλές των ανθρώπων του ΤΕΙ μας κι άλλες του υπουργείου!
ντροπή κι αίσχος.. κατάπτυστοι οι πολιτικοί του τόπου που δεν κατάφεραν τα αυτονόητα.. να προστατεύσουν τα δικαιώματα ύπαρξης και ελπίδας των κιλκισιωτών..
ΑπάντησηΔιαγραφήτο τμημα εινα απαραιτητο να μεταφερθει στη θεσσαλονικη.επειδη οι κιλκισιωτες θελουν να νοικιαζουν τα σπιτια τους στους φοιτητες και να εχουν τακτοποιημενους τους συγγενεις τους μεσα στο τει γι αυτο ανοιξε το τμημα.το καινουργιο κτιριο εγινε για να παρουν τισ μιζεσ τους αυτοι που ανελαβαβν το εργο.ντροπη και αισχος ειναι να εχεισ φοιτητες στο τμημα και να μην τους περνασ τα μαθηματα για να μην παρουν πτυχιο και να καθονται στο κιλκις και να ΄ταιζουν΄τουσ κιλκισιωτες.η κατασταση που επικρατει μεσα στο τμημα ειναι ΑΠΑΡΑΔΕΚΤΗ
ΑπάντησηΔιαγραφή