Act Business Center

Act Business Center

Σάββατο 2 Απριλίου 2011

ΣΤΟΥ ΚΟΥΦΟΥ- ΣΙΜΑ ΤΗΝ ΠΟΡΤΑ ΟΣΟ ΘΕΛΕΙΣ ΒΡΟΝΤΑ


Γράφει ο Κώστας Στεφανίδης

Η όλη κατάσταση θα μπορούσε να περιγραφτεί και με την περιβόητη φράση «η φύση εκδικείται», στην οποία όλοι κάνουμε επανειλημμένα αναφορά όταν μας βολεύει και την λησμονούμε αμέσως μετά κάνοντας ό,τι είναι δυνατό και αδύνατο ώστε πάλι να
βρίσκει εφαρμογή η τραγικότερη εκδοχή της με ανεπανόρθωτα καταστροφικές συνέπειες για τον άνθρωπο και φυσικά για το περιβάλλον και τον πλανήτη τον ίδιο.
Βέβαια εάν η φύση ήταν εκδικητική δεν θα υπήρχε σήμερα ζωή στον πλανήτη και δεν θα υπήρχε ούτε πλανήτης ούτε γαλαξίας με τις δυναμικές ισορροπίες που υφίστανται σήμερα στο σύμπαν ολόκληρο. Απλά η φύση λειτουργεί με βάση τους πλέον απλούς νόμους της φυσικής που όταν παραβιαστούν δημιουργούνται πλέον ανεξέλεγκτες για τον άνθρωπο καταστάσεις με απόλυτα τραγικά προβλέψιμες πλέον καταστροφικές συνέπειες. Το ευφυές λοιπόν ζώο, ο άνθρωπος, κατέκτησε τον πλανήτη με την πλέον σύγχρονη ανεπτυγμένη τεχνολογία και συνεχίζει να συμπεριφέρεται ως κατακτητής αντί να αισθάνεται ως φιλοξενούμενος και να πορεύεται αναλόγως.

Να σας θυμίσω την εύλογη ερώτηση που έθεσε μαθητευόμενος οδηγός αυτοκινήτου όταν αντιλήφτηκε την ταχύτητα  την οποία ανέπτυξε το όχημα. Ρώτησε με ποιόν τρόπο σταματάει διαισθανόμενος τον κίνδυνο που διέτρεχε κυρίως εάν χρειαζόταν να μειώσει ταχύτητα ή να το ακινητοποιήσει. Αυτήν την τόσο απλή και λογική απορία δεν την διαιστάνθηκαν οι σχεδιαστές, οι μελετητές και οι κατασκευαστές των κατά τα άλλα, υπερσύχρονων πυρηνικών αντιδραστήρων; Όλα τα ηλεκτρικά μηχανήματα, από τα πιο απλά έως τα πλέον πολύπλοκα, διαθέτουν τουλάχιστον έναν διακόπτη λειτουργίας ώστε να διακόπτεται αυτή όταν κριθεί αναγκαίο κυρίως όταν εμφανιστεί κίνδυνος λόγο οποιασδήποτε μορφής δυσλειτουργίας. Τόσες ημέρες στην Ιαπωνία στο πυρηνικό εργοστάσιο παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας στην Φουκουζίμα δεν μπορούν να σταματήσουν τη λειτουργία των πυρηνικών αντιδραστήρων. Κατά την καθόλου ταπεινή και αυστηρά προσωπική μου γνώμη, οι όποιας μορφής αντιδραστήρες αλλά κυρίως οι πυρηνικοί θα πρέπει να διαθέτουν αυτόματο σύστημα διακοπής της λειτουργίας τους και ασφαλούς απομόνωσης των ραδιενεργών υλικών με την εμφάνιση σεισμού ακόμη και 2-3 ρίχτερ. Μην διανοηθείτε να μου πείτε ότι υπερβάλω. Τέτοιου είδους αντίθετες με τις δικές μου απόψεις να τις εκθέσετε, εάν έχετε τα κότσια, στους επιζήσαντες και στους οικείους των εκατοντάδων χιλιάδων θυμάτων της ραδιενέργειας και κυρίως της απληστίας του ανθρώπου για εύκολο και γρήγορο κέρδος. Φανταστείτε ότι ακόμη και σήμερα υπάρχουν, εκτός από τα λόμπι των πυρηνικών, φορείς, κυβερνήσεις, πρωθυπουργοί κλπ… που υποστηρίζουν για τους δικούς τους λόγους, ότι η πυρηνική ενέργεια είναι καθαρή και «πράσινη».
Η Μέρκελ πήρε το μήνυμα από τοπικές εκλογές για την μη ξεκάθαρη στάση της σε σχέση με τους πυρηνικούς αντιδραστήρες που λειτουργούν στη Γερμανία. Νίκησαν οι πράσινοι σαν συνέπεια των αντανακλαστικών των Γερμανών ψηφοφόρων. Κάνω πρόβλεψη για μείωση της δημοτικότητας του Σαρκοζί μετά την επίσκεψή του στην Ιαπωνία συνοδεία Γάλλων πυρηνικών επιστημόνων, εκτός και εάν λειτουργήσει επικουρικά που δεν το νομίζω δεδομένου ότι η Γαλλία κατέχει σημαντικό μερίδιο από την παγκόσμια «πίτα» των πυρηνικών κατασκευών. Από την άλλη πλευρά στην Τουρκία συνεχίζουν τις προεργασίες για την κατασκευή τουλάχιστον τριών πυρηνικών αντιδραστήρων μεταξύ των οποίων έναν στην περιοχή του Καστελόριζου και έναν άλλο στα νότια παράλια της Μαύρης θάλασσας. Στην Ιαπωνία μετά την τεράστια καταστροφή που προκλήθηκε αποφάσισαν την καταστροφή των προβληματικών αντιδραστήρων αλλά ούτε συζήτηση για τους πενήντα και πλέον που λειτουργούν.
Τα επίπεδα ραδιενέργειας στο θαλασσινό νερό στην περιοχή της Κουφουζίμα είναι πλέον 3.555 φορές του επιτρεπόμενου. Τα συμπεράσματα δικάσας, εάν προλάβετε.  

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η Γνώμη Κιλκίς- Παιονίας διευκρινίζει στους αναγνώστες της ότι θεωρεί αυτονόητο το δικαίωμα του σχολιασμού και της κριτικής έκφρασης, όταν αυτό φυσικά δεν στοχεύει στην απαξίωση, στην ύβρη και στην προσβολή ατόμων και θεσμών.

Το αναγνωστικό κοινό θα πρέπει να γνωρίζει ότι η Γνώμη, επιδιώκοντας μια υγιή και αμφίδρομη επικοινωνία, δεν δημοσιεύει ανυπόγραφα σχόλια, αλλά ούτε και σχόλια ρατσιστικού, προσβλητικού και υβριστικού περιεχομένου.

Τα ενυπόγραφα άρθρα τέλος, εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας.