Act Business Center

Act Business Center

Σάββατο 26 Μαρτίου 2011

Η ψυχολόγος Βίκυ Καλφοπούλου απαντά στα δικά σας ερωτήματα


Ερώτηση: Κυρία Βίκυ, έχω χωρίσει  με τον άντρα μου με τον οποίο έχω αποκτήσει δυο υπέροχα κορίτσια  4 και  2 ετών. Έχω αναλάβει την επιμέλεια άλλα επειδή ο πρώην μου δεν είναι τυπικός σε αυτά που έχει ορίσει το δικαστήριο θυμώνω και μερικές φορές δεν του δίνω επίτηδες τις κόρες μας. Εσείς πιστεύετε ότι κάνω κακό στα κορίτσιά μου; Κική

Φίλη Κική,

Η συντροφική σχέση μπορεί να έχει τελειώσει, αλλά ο γονεϊκός ρόλος παραμένει και πρέπει να παραμένει ισχυρός.
Αρχικά, μπες στη θέση του συντρόφου σου και προσπάθησε να νιώσεις τα συναισθήματά του κάθε φορά που τον τιμωρείς με αυτό τον τρόπο. Μπορεί εσύ  να νιώθεις ότι του δίνεις ένα μάθημα, αλλά φαντάζομαι ότι στις κόρες σου καθώς και στον ίδιο, η πράξη αυτή κοστίζει. Προφανώς πιστεύεις ότι εφόσον δεν μπορεί να είναι τυπικός προς αυτά που έχει ορίσει το δικαστήριο (έμμεσα τυπικός προς τις δικές σας ανάγκες), τότε δεν έχει το δικαίωμα να βλέπει τις κόρες του και να απολαμβάνει τα προνόμια που του έχουν δοθεί. Λυπάμαι, αλλά αυτό το θέμα αφορά μόνο εσάς τους δυο. Το πρόβλημά σας δεν πρέπει να μπαίνει εμπόδιο στη σχέση που πρέπει να έχουν τα παιδιά με τον πατέρα τους. Ίσως πλέον ακούγεται κουραστικό αλλά νιώθω πως πρέπει να το ξαναπώ, ότι τα παιδιά έχουν ανάγκη και από τους δυο γονείς. Η ανατροφή των παιδιών και η ψυχοκοινωνική τους ανάπτυξη αποτελούν ευθύνη και για τους δύο. Για να το θέσω απλά, μόνο η μεταξύ σας σχέση άλλαξε, όλα τα υπόλοιπα σε σχέση με τα παιδιά σας παραμένουν ως έχει.
Σίγουρα η προσαρμογή σε νέες καταστάσεις είναι δύσκολη για όλους, αλλά ένα παραπάνω για τα παιδιά. Αρχικά είναι δύσκολο να καταλάβουν γιατί οι γονείς δεν μπορούν πλέον να είναι μαζί, και κατά δεύτερον θεωρούν τους εαυτούς τους υπεύθυνους για τον χωρισμό τους. Εκτός από την στεναχώρια που νιώθουν για την απόφαση των γονιών τους, ανησυχούν και για το δικό τους  μέλλον. Ξαφνικά η ανασφάλεια, παίρνει τη θέση της ηρεμίας και της ρουτίνας στη ζωή τους. Οι ερωτήσεις και τα ερωτηματικά  είναι χιλιάδες μαζί με την αγωνία τους.
Τις περισσότερες φορές οι γονείς επικεντρώνονται στα διαδικαστικά θέματα του διαζυγίου και ξεχνάνε ότι πρέπει να μιλήσουν στα παιδιά τους για τις αλλαγές που θα ακολουθήσουν. Φυσικά, θα πρέπει οι γονείς να καθησυχάζουν τα παιδιά τους και να τα βεβαιώνουν για την αγάπη τους προς αυτά. Θα βοηθούσε πολύ  να εξηγήσουν στα παιδιά πως θα μένουν, με ποιόν, καθώς και άλλες λεπτομέρειες για την καθημερινότητά τους. Όσο πιο πολλές εικόνες φτιάχνουν τα παιδιά, τόσο πιο ήρεμα και ασφαλή θα νιώθουν.
Ίσως Κική θα έπρεπε να μιλήσεις ξεκάθαρα στον πρώην σου για τα θέματα που σε ενοχλούν και όχι να χρησιμοποιείς τα παιδιά σας για να τον συνετίσεις. Προσπάθησε να διαχωρίσεις αυτά που σε ενοχλούν στη σχέση σας χωρίς αυτό να έχει παραπάνω επιπτώσεις στην ψυχοσύνθεση των παιδιών σας. Αυτή τη στιγμή όσο ανάγκη έχουν εσένα, τόσο ανάγκη έχουν και τον πατέρα τους. Είναι σημαντικό να μην κατηγορεί ο ένας τον άλλον και όσο μπορείτε να κρατάτε τα προσχήματα ενώπιόν τους. Σίγουρα το αποτέλεσμα του να είστε χώρια, τώρα, τους πληγώνει, αλλά αν συνεχίσετε να είστε σωστοί και δοτικοί γονείς, τουλάχιστον δεν θα σας κατηγορήσουν στο μέλλον. Με τον καιρό θα καταλάβουν….  

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η Γνώμη Κιλκίς- Παιονίας διευκρινίζει στους αναγνώστες της ότι θεωρεί αυτονόητο το δικαίωμα του σχολιασμού και της κριτικής έκφρασης, όταν αυτό φυσικά δεν στοχεύει στην απαξίωση, στην ύβρη και στην προσβολή ατόμων και θεσμών.

Το αναγνωστικό κοινό θα πρέπει να γνωρίζει ότι η Γνώμη, επιδιώκοντας μια υγιή και αμφίδρομη επικοινωνία, δεν δημοσιεύει ανυπόγραφα σχόλια, αλλά ούτε και σχόλια ρατσιστικού, προσβλητικού και υβριστικού περιεχομένου.

Τα ενυπόγραφα άρθρα τέλος, εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας.