Act Business Center

Act Business Center

Σάββατο 26 Μαρτίου 2011

ΤΑ ΙΔΙΑ ΠΑΝΤΕΛΑΚΗ ΜΟΥ…


Γράφει ο 
Ντίνος Μεταλλίδης

Επειδή το χειρουργείο είναι χειρουργείο αλλά και η υπόσχεση είναι υπόσχεση, να ‘μαστε, λοιπόν, αυτή τη βδομάδα να ασχοληθούμε με την προοπτική επιτυχίας ή αποτυχίας του «Καλλικράτη» και τις σχετικές αιτιάσεις που θέλω να προβάλλω.
Στον προηγούμενο «κύκλο» είχα αφιερώσει τρία άρθρα με τίτλο “Δημόσια Διοίκηση: μοχλός ανάπτυξης ή λάφυρο της εκάστοτε πολιτικής εξουσίας”; (5,12 και 19/11/2004). Το τελευταίο έκλεινε με την παράγραφο “με την διατήρηση και διαιώνιση του θεσμού των συμβασιούχων έργου, της μερικής απασχόλησης κλπ και με καθεστώς προσλήψεων αυτών (κατ’ εξαίρεση ή σε επιχειρήσεις ΟΤΑ) χωρίς κριτήρια ουσιαστικών προσόντων, που να συνάδουν με τις ανάγκες της Υπηρεσίας. Συχνά καταστρατηγούνται νόμοι (το ίδιο το Σύνταγμα μερικές φορές) και δημιουργείται “προσωπικός στρατός”. ……………

                Ύστερα από τα παραπάνω είναι σαφές ότι, υπό τις κρατούσες συνθήκες, η Δ.Δ. δεν μπορεί να αποτελέσει μοχλό ανάπτυξης. Το ξέρουν όλοι. Ακόμα και η Ευρωπαϊκή Ένωση θα προτιμούσε να συνεργάζεται με άλλους φορείς- πέραν της Δ.Δ. Όπως, δε,  επισημάνθηκε, δεν μπορεί να υπάρξει πολιτικός ή κοινωνικός εκσυγχρονισμός χωρίς διοικητικό εκσυγχρονισμό.”
                Η κατάσταση, όμως, συνεχίζεται η ίδια, και μάλλον χειροτερεύει.
Κι ύστερα ήρθε ο “μηχανισμός”, το Δ.Ν.Τ. και η “ελεγχόμενη πτώχευση”.
                Και τότε εφευρέθηκε ο “Καλλικράτης”, για να βελτιώσει τα πράγματα.
                Δεν αποτελεί σκοπό του σημειώματος αυτού η ανάλυση και κριτική στην ορθότητα των διατάξεων του Ν. 3852/2010- Πρόγραμμα Καλλικράτης (ΦΕΚ 87Α/7,6,2010).
                Εξάλλου δεν αποτελεί παρά ένα όχημα- ένα βαγόνι, ίσως και σε ατμομηχανή ή αυτοκίνητο να τον αναβιβάσουν κάποιοι διοικητολάτρες. Το οποίο, όμως, είναι από τη μια είναι υποχρεωμένο να τρέχει πάνω σε συγκεκριμένες γραμμές ή δρόμους και από την άλλη να υπακούει στον τρόπο οδήγησης του οδηγού του.
                Ο οδηγός αυτός, οι προθέσεις του, οι ικανότητές του, κλπ είναι αυτά που ενδιαφέρουν τον πολίτη, γιατί αυτόν επιλέγουν με την ψήφο τους και από αυτόν περιμένουν να τους λύσει τα καθημερινά τους προβλήματα, μικρά ή μεγαλύτερα.
                Η προσωπική μου εμπειρία στο επίπεδο αυτό και μέχρι στιγμής είναι από κακή ως αποκαρδιωτική.
                1. Όταν ο ίδιος ο Καλλικρατικός Περιφερειάρχης και ο αντ’ αυτού αδελφός του με κάθε ευκαιρία δηλώνουν ότι τα πράγματα ίσως σιάξουν με τον επόμενο περιφερειάρχη, τι σημαίνει; Ότι δεν πιστεύουν στο θεσμό; Τότε γιατί ασχολήθηκαν και μάλιστα με τόσο πάθος; Γιατί κράτησαν για τον εαυτό τους κάθε σημαντική (τυχαίο;) απόφαση αντί να τις αποκεντρώσουν στους ουκ ολίγους αντιπεριφεριάρχες και Γεν. Δ/ντες που διαθέτει η Περιφέρεια; (όπως κάνει ακόμη και ο Πρωθυπουργός).
Απλά ετοιμάζουν από την πρώτη μέρα το άλλοθι της αποτυχίας τους.
Και πώς να έχουν επιτυχία όταν λειτουργούν ακόμη σαν Νομαρχία Θες/νίκης και έχουν στελεχώσει όλες τις θέσεις ευθύνης της Περιφέρειας αποκλειστικά από στελέχη της πρώην Νομαρχίας Θες/νίκης αγνοώντας και παρακάμπτοντας (ατέχνως) νόμους και εγκυκλίους.
                2. Όταν ο Αντιπεριφερειάρχης Κιλκίς, τον καιρό που “έβραζε ο τόπος” από τις προετοιμασίες της μετάβασης (Δεκέμβριος 2010- οδικός χάρτης υπ. Εσωτερικών κλπ) επέλεξε να πάει κρουαζιέρα και γενικότερα ασχολήθηκε με ζητήματα ελάσσονος σημασίας με συνέπεια να παρουσιαστούν φαινόμενα μη ύπαρξης πετρελαίου θέρμανσης και άλλων ειδών 1ης ανάγκης στην Π. Ενότητα Κιλκίς. Σοβαρά προβλήματα για τους πολίτες εξακολουθούν να υπάρχουν παρά το γεγονός ότι έχει παρέλθει περίπου τρίμηνο από την εφαρμογή της μεταβάσεως και υποτίθεται ότι είχαν γίνει σοβαρές προετοιμασίες από πλευράς της κυβέρνησης.
                3. Όταν σε κανέναν από τους δύο δήμους του Νομού δεν κατέστη δυνατόν να εκλεγεί “Συμπαραστάτης του Πολίτη και της Επιχείρησης” με υποψηφιότητα Χρ. Ίντου στο Πολύκαστρο (συγχαρητήρια για την επιστολή αποσύρσεως της υποψηφιότητας) και με απαράδεκτες (αν αληθεύουν όπως αποδόθηκαν στις εφημερίδες) ατάκες του Δημάρχου Κιλκίς για το θεσμό.
                Εκτός κι αν όλα έγιναν για να μην χαθεί η θέση του πρωταθλητή κακοδιαχείρισης που αποδίδει ο Συνήγορος του Πολίτη στους ΟΤΑ!!!
                Με τέτοια συμπτώματα σε όλα τα επίπεδα, πριν καλά- καλά αρχίσει η λειτουργία του “Καλλικράτη” δεν αφήνουν πολλά περιθώρια αισιοδοξίας για τους πολίτες.
                Μακάρι να πέφτω έξω.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η Γνώμη Κιλκίς- Παιονίας διευκρινίζει στους αναγνώστες της ότι θεωρεί αυτονόητο το δικαίωμα του σχολιασμού και της κριτικής έκφρασης, όταν αυτό φυσικά δεν στοχεύει στην απαξίωση, στην ύβρη και στην προσβολή ατόμων και θεσμών.

Το αναγνωστικό κοινό θα πρέπει να γνωρίζει ότι η Γνώμη, επιδιώκοντας μια υγιή και αμφίδρομη επικοινωνία, δεν δημοσιεύει ανυπόγραφα σχόλια, αλλά ούτε και σχόλια ρατσιστικού, προσβλητικού και υβριστικού περιεχομένου.

Τα ενυπόγραφα άρθρα τέλος, εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας.