Act Business Center

Act Business Center

Σάββατο 26 Μαρτίου 2011

Τα πολιτικοκοινωνικά σχόλια της εβδομάδας



Καθαρά
Καλό το σύνθημα «Κιλκίς – Καθαρή Πόλη», ωραία κι αυτά που λέει ο δήμαρχος Μπαλάσκας στην ανοιχτή επιστολή του προς τους δημότες. Εκείνο, όμως, που είναι βέβαιο σ’ αυτές τις περιπτώσεις, είναι ότι ο δημότης περιμένει να δει πρώτα «δείγματα γραφής» απ’ τη δημ. αρχή για ν’ ανταποκριθεί.
Και σ’ αυτόν τον τομέα, θα λέγαμε ότι το ξεκίνημα της διοίκησης του νέου Δήμου Κιλκίς κρίνεται πολύ θετικό. Μακάρι να συνεχιστεί έτσι και καλύτερα. Γιατί, όλοι μας ως Κιλκισιώτες θα νιώθουμε περήφανοι αν μας αναγνωρίζουν ότι το Κιλκίς είναι πράγματι μια καθαρή πόλη.

Συνταγές
Αυτό που κυριάρχησε στις τοποθετήσεις του κ. Χατζηδάκη, κατά τη διάρκεια της επίσκεψης στο νομό μας, την περασμένη Κυριακή, ήταν το «δεν υπάρχουν μαγικές συνταγές», μαζί με το «δεν υποσχόμαστε ότι θα λύσουμε όλα τα προβλήματα μ’ ένα μαγικό ραβδάκι» κ.λ.π.

Συνετή και σοβαρή στάση, ασφαλώς, από έναν μετρημένο και κατηρτισμένο συντηρητικό πολιτικό, στην εκ διαμέτρου αντίθετη κατεύθυνση με το «λεφτά υπάρχουν» του….προοδευτικού σημερινού πρωθυπουργού μας.
Και γι’ αυτό, νομίζουμε, ότι η ειλικρίνεια του κ. Χατζηδάκη εκτιμήθηκε….

Τουριστικά
Στην ανακοίνωση που εκδόθηκε μετά τη συνάντηση Θ. Λαπόρδα – Π. Πασαλίδη αναφέρεται η αξιοποίηση του αρχαιολογικού χώρου Ευρωπού και της λίμνης Μεταλείου, στο κεφάλαιο «τουριστική προβολή».
Ωστόσο, είναι βέβαιο ότι οι φορείς που εκπροσωπούν οι δυο άνδρες, δηλαδή ο Δήμος Παιονίας και η ΑΝΚΙ, έχουν να κάνουν πολύ δουλειά και γι’ άλλα σημεία τουριστικού ενδιαφέροντος, και πάνω απ’ όλα για το σύνολο του επισκέψιμου Πάϊκου.
Ας ελπίσουμε, μόνο, ότι θα βρεθούν τα λεφτά, κι ότι προγράμματα σαν το ΟΠΑΑΧ δεν θα στερέψουν!

Παρέμβαση
Μια απ’ τις πιο σοβαρές παρεμβάσεις στη διαδικασία διαλόγου του κ. Χατζηδάκη μ’ εκπροσώπους φορέων του νομού, έγινε από την Αθ. Λιάρτση. Η οποία έθεσε θέματα όπως η αναγκαιότητα ενός νέου αναπτυξιακού νόμου, η αύξηση της παραγωγικότητας των επιχειρήσεων κι ο χαρακτηρισμός του νομού μας ως παραμεθόριου.
Κυρίως, όμως, επεσήμανε ότι «το κράτος κάνει «παύση πληρωμών» απέναντι στις επιχειρήσεις, αφού δεν επιστρέφει σ’ αυτές φόρους σαν τον Φ.Π.Α.
Και κάτι άλλο: Παρουσιάστηκε ως δημοτική σύμβουλος (κατ’ αρχάς) κι εκπρόσωπος (όχι, επικεφαλής) της μείζονος μειοψηφίας, και στη συνέχεια, ως μέλος της διοίκησης της ένωσης βιομηχανιών του νομού.
Μετρημένη και χωρίς φανφάρες, κι η κ. Λιάρτση!

Πρώτος
«Πρώτο τραπέζι πίστα» ήταν ο Κ. Κιλτίδης κατά τη διάρκεια των εργασιών του πρώτου συνεδρίου της Δημοκρατικής Συμμαχίας, με τις παλάμες του να παίρνουν φωτιά απ’ τα συνεχή χειροκροτήματα κατά την ομιλία της Ντόρας!
Είπαμε, ο Κιλκισιώτης βουλευτής θεωρείται ως ένα απ’ τα κορυφαία στελέχη του νέου κόμματος, κι αυτό καταδεικνύεται και σηματολογικά, σε κάθε ευκαιρία. Πόσο μάλλον στη κορυφαία διαδικασία κάθε κόμματος, το συνέδριο!

Αντιδράσεις
Τελικά, απ’ τα 10 δημοτικά του νομού, που συγχωνεύονται με άλλα γειτονικά, μονάχα ένα είναι τριθέσιο (τα υπόλοιπα είναι μονοθέσια και διθέσια). Πρόκειται για το σχολείο της Τερπύλλου, που μαζί με το μονοθέσιο της Βάθης συγχωνεύεται με αυτό της Ευκαρπίας που από 4θέσιο μετατρέπεται σε 6θέσιο.
Ωστόσο, η απόφαση αυτή γέννησε αντιδράσεις στη Τέρπυλλο, ενώ το ίδιο παρατηρήθηκε και στον Στάθη, το 2θέσιο σχολείο του οποίου συνενώνεται με το 1ο δημοτικό της Γουμένισσας.
Αναμένονται οι αντιδράσεις για τα υπόλοιπα σχολεία!

Πόρτες
Στη πρόσφατη συνάντηση των εκπροσώπων της Δημ. Κοινότητας Κιλκίς (μ’ επικεφαλής την πρόεδρο Β. Ποζίδου) με κατοίκους της Αργυρούπολης, οι τελευταίοι ζήτησαν μεταξύ άλλων να ‘χει το χωριό τους, καθώς και το γειτονικό Σεβαστό, πρόσβαση στο Διαδίκτυο, καθώς και την τοποθέτηση πόρτας στα κοιμητήρια, απ’ τον εργολάβο.
Θέλουν portal στο Internet και πόρτα στα κοιμητήρια, οι άνθρωποι! Καθότι, ως γνωστόν, δυο πόρτες έχει η ζωή, που ‘λεγε κι ο Στελλάρας!

Μύλος
Για «κακοπροαίρετη επίθεση» και «απαράδεκτες προτάσεις για το Νοσοκομείο Γουμένισσας» καταγγέλλει τον διοικητή, υποδιοικητή και πρόεδρο του σωματείου εργαζομένων, του Νοσοκομείου Κιλκίς, το σωματείο εργαζομένων του Νοσοκομείου Γουμένισσας.
Μύλος, δηλαδή, η υπόθεση, καθώς κάποιοι κατάφεραν να μας κάνουν να στραφούμε ο ένας εναντίον του άλλου!
Γι’ αυτό κι η πρωτοβουλία του αντιπεριφερειάρχη Χρ. Γκουντενούδη να καλέσει σε σύσκεψη παράγοντες του νομού (βουλευτές, δημάρχους, διοικητές κ.α.) κρίνεται θετική. Μακάρι, ν’ αποδειχθεί κι αποδοτική επί της ουσίας!

Ατάκα
Η τελευταία ατάκα του κ. Χατζηδάκη ακούστηκε μετά τη σύσκεψη στο Δήμο Παιονίας και ήταν η εξής: «Με τις επαφές που είχα στο νομό σας, έμαθα τόσα πολλά για το Κιλκίς, που σκέφτομαι να κατέβω εδώ για βουλευτής»!
Ξέρει ο άνθρωπος ότι εδώ δεν έχουμε πλέον νεοδημοκράτη βουλευτή και σου λέει, εδώ είναι η σίγουρη έδρα! Ναι, αλλά τον Τσιτουρίδη, Γεωργαντά και τα άλλα παιδιά, τα ρώτησε;

Ξεχείλισε
Όπως είναι γνωστό, ο Κ. Κιλτίδης απουσίαζε απ’ την τελευταία σύσκεψη για το Νοσοκομείο Κιλκίς. Σε δήλωσή του, την αποδίδει στην «υποχρεωτική απουσία» του από το Κιλκίς, «έστω και καταχρηστική», όπως τη χαρακτηρίζει.
Και παρά το γεγονός ότι δηλώνει πως δεν απαξιώνει ποτέ τον διάλογο, υποστηρίζει ότι για το Νοσοκομείο εξαντλήθηκε.
Επί της ουσίας ρίχνει ευθύνες στο «χθες» και στο «σήμερα», τονίζοντας ότι «η ολιγωρία του τότε, συσσωρευμένη στο σήμερα, οδηγεί τα νοσοκομεία και τα κέντρα υγείας σε κατάρρευση».
Και κλείνει τη δήλωσή του, λέγοντας: «Η οργή των συμπολιτών μας είναι δικαιολογημένη. Το ποτήρι έχει ξεχειλίσει».
Και είναι πολύ πικρό, θα προσθέταμε εμείς.

Δρόμοι
Πέραν των άλλων, ο Θ. Λαπόρδας έθεσε στον Κ. Χατζηδάκη και το θέμα των οδικών υποδομών της περιοχής. Κι αναφέρθηκε, βεβαίως, στην αναγκαιότητα να κατασκευασθεί το συντομότερο δυνατόν ο δρόμος Κιλκίς – Πολυκάστρου – Γουμένισσας – Γιαννιτσών, να βελτιωθεί η ΠΑΘΕ και ν’ αναβαθμιστεί η παλιά γέφυρα του Αξιού.
Έκανε, όμως, λόγο και για σύνδεση Γουμένισσας – Θεσσαλονίκης. Οπότε, υποθέτουμε ότι θα εννοούσε την κατασκευή ενός νέου δρόμου. Πόσο ρεαλιστικό και υλοποιήσιμο αυτήν την εποχή είναι, όμως, ένα τέτοιο αίτημα;
Φοβούμαστε, καθόλου!

Τα συνήθη
Τελικά, η συγκέντρωση διαμαρτυρίας των κτηνοτρόφων του νομού έγινε την περασμένη Παρασκευή, μ’ επίκεντρο το Διοικητήριο, όπου στεγάζεται πια η Αντιπεριφέρεια, ως συνέχεια της καταργηθείσης απ’ τον «Καλλικράτη» Νομαρχίας. Εκεί, λοιπόν, οι εκπρόσωποι των αιγοπροβατοτρόφων του νομού επέδωσαν το σύνηθες ψήφισμα με τα …συνήθη αιτήματα στον αντιπεριφερειάρχη. Μονάχα, που η συγκέντρωση ήταν πενιχρότατη από άποψη συμμετοχής, σ’ αντίθεση με τα προβλήματα του κλάδου.
Καλό Πάσχα!

Χρηματοδοτήσεις
Ακούγεται σωστή η «νέα φιλοσοφία», όπως χαρακτηρίστηκε απ’ τον Δήμο Κιλκίς, στη χρηματοδότηση των πολιτιστικών συλλόγων. Δηλαδή, να χορηγείται για δράσεις που «θα προάγουν ουσιαστικά τον πολιτισμό» κι όχι για «φιέστες και πανηγύρια».
Ναι, αλλά ποιοι και με ποια κριτήρια θ’ αποφασίζουν τι «προάγει τον πολιτισμό» και τι είναι «φιέστα»; Εδώ, απαιτείται απόλυτη διαφάνεια και συμφωνία των ενδιαφερόμενων φορέων, για να μην καταντήσει η όλη διαδικασία, επιχείρηση ευνοϊκής μεταχείρισης κάποιων κι αποκλεισμού άλλων.
Γι’ αυτό, όλα θα φανούν στην πορεία….

Συνεδριάσεις
Μήπως οι πρόεδροι των δημοτικών συμβουλίων του νομού μας θα ‘πρεπε να συντονιστούν έτσι ώστε ν’ αποφεύγονται να γίνονται οι συνεδριάσεις των οργάνων την ίδια μέρα και ώρα; Υπάρχουν πολίτες, αλλά και άνθρωποι που θέλουν να κάνουν τη δουλειά τους, όπως π.χ. οι δημοσιογράφοι, οι οποίοι θα ‘θελαν να μπορούν να παρακολουθήσουν όλες τις συνεδριάσεις, αλλά συνήθως συμπίπτουν.
Επιτέλους, δυο μηνών όλα κι όλα τα δημ. συμβούλια, δεν είναι δύσκολο να συνεννοηθούν οι πρόεδροι!

Σχολεία
«Καλά κι άγια» αυτά τα «πράσινα νηπιαγωγεία» που κατασκευάζονται στο νομό μας, όπως αυτό του Ν. Αγιονερίου, που παρέδωσε την περασμένη εβδομάδα η PRECONSTROUCTA.
Βλέπετε, το γεγονός ότι στη στέγη τους εγκαθίστανται φωτοβολταϊκά συστήματα, τα οποία παρέχουν ενεργειακή αυτονομία στα κτήρια, είναι πολύ σημαντικά.
Τι γίνεται, όμως, με την αντισεισμική θωράκιση των κτηρίων; Το ερώτημα προβάλλει δραματικά επίκαιρο, τώρα με τον φονικό σεισμό στην Ιαπωνία. Κι αφορά όλα τα σχολικά κτήρια, που κατασκευάζονται εδώ και χρόνια. Τηρούν όλες τις απαραίτητες αντισεισμικές προδιαγραφές ή θα παρακαλάμε μη τυχόν και θυμηθεί ο Εγκέλαδος και τα μέρη μας;

Δοκιμαστικές
Αλήθεια, πόσες ώρες διδασκαλίας χάνονται για τους μαθητές μ’ αυτές τις «δοκιμαστικές παρελάσεις»; Τυγχάνει ο γράφων να μένει δίπλα σε γυμνάσιο και λύκειο του Κιλκίς και διαπιστώνει ότι καθημερινά, για διάστημα 20 τουλάχιστον ημερών πριν την 25η Μαρτίου, μαθητές όλων των τάξεων ασκούνται εντατικά σ’ αυτό το στρατιωτικού τύπου βάδισμα, που απαιτούν οι μοναδικές στο είδους τους – τουλάχιστον για την ήπειρό μας- αυτές εκδηλώσεις πατριωτικού κι εθνικού φρονήματος!
Κατά τ’ άλλα, μας πειράζει που χάνονται ώρες μαθημάτων όταν οι εκπαιδευτικοί κάνουν κάποια απεργία ή οι μαθητές καμιά κατάληψη!

Πρόταση
Εξαιρετικά ενδιαφέρουσα η πρόταση του συμβούλου ανάπτυξης απ’ την «Πρωτοβουλία – Κιλκίς 2020», Παν. Κωνσταντινίδη, που δημοσιεύτηκε στο προηγούμενο φύλλο της «Γ». Πρόταση, που αφορά τη διοργάνωση ενός «Agro live Festival» κατά τη διάρκεια της φετινής Εμποροπανήγυρης του Κιλκίς, με στόχο την ανάδειξη της τοπικής ταυτότητας των «ποιοτικών και υψηλής διατροφικής αξίας αγροτικών προϊόντων».
Ας σκύψουν, λοιπόν, πάνω στη πρόταση από τώρα, οι αρμόδιοι του Δήμου Κιλκίς, να την εξετάσουν κι αν την υιοθετήσουν, να προετοιμάσουν την υλοποίησή τους όσο το δυνατόν καλύτερα.
Σε περίοδο όπως αυτή, τέτοιες προτάσεις δεν πρέπει να χάνονται στα «αζήτητα».

Από εκκλησία
Όταν θέλουμε να πούμε ότι κάποια κλοπή δεν γίνεται με τίποτα, χρησιμοποιούμε την έκφραση «απ’ την εκκλησία πας να κλέψεις;» Ε, λοιπόν, το ‘κανε μια 19χρονη!
Απ’ το καλοκαίρι, λέει, άνοιγε κατά καιρούς το παγκάρι της εκκλησίας των «15 Μαρτύρων» στο Κιλκίς με μια πένσα κι έπαιρνε ότι έβρισκε μέσα!
Βρε, τι σου κάνει αυτή η οικονομική κρίση!  

Ετοιμότητα
Στην πρώτη πεντάδα των δήμων ανά την Ελλάδα που άρχισαν την καταβολή προνοιακών επιδομάτων, συμπεριλαμβάνεται ο Δήμος Κιλκίς. Λόγω της ετοιμότητας που παρουσίασαν οι αρμόδιες υπηρεσίες του δήμου, καθώς και της λύσης που βρέθηκε στο θέμα της μεταφοράς των σχετικών κονδυλίων στο υπουργείο Εσωτερικών, οι 2.000 περίπου δικαιούχοι θα λάβουν το διμηνιαίο επίδομα (Ιανουαρίου-Φεβρουαρίου) χωρίς μεγάλες καθυστερήσεις, καθώς όπως προβλέπεται μέχρι τέλος Μαρτίου θα έχουν αποσταλεί σε όλους οι επιταγές και θα έχουν πληρωθεί όλοι.
Σημειώνεται εδώ ότι η αρμοδιότητα των επιδομάτων πρόνοιας μεταφέρθηκε με τον «Καλλικράτη» από τις νομαρχίες στους δήμους. Παράλληλα μετατάχθηκε στους νέους δήμους και το προσωπικό των πρώην νομαρχιών που απασχολούνταν στις συγκεκριμένες υπηρεσίες.
Αν μη τι άλλο, καλή δουλειά από τις υπηρεσίες του δήμου και ευχάριστα τα νέα για τους δικαιούχους.

Επιτροπή Απογραφής
Παρουσίαση του έργου της Επιτροπής Απογραφής του Δήμου Κιλκίς θα λάβει χώρα την ερχόμενη Τετάρτη 31 Μαρτίου στο δημοτικό συμβούλιο Κιλκίς. Υπενθυμίζεται ότι δουλειά της Επιτροπής, που ανέλαβε στις αρχές του χρόνου  ήταν η καταγραφή των πάσης φύσεως περιουσιακών στοιχείων, απαιτήσεων και υποχρεώσεων, καθώς και των χρηματικών διαθεσίμων, των επτά Δημοτικών Ενοτήτων (Κιλκίς, Δοϊράνης, Γαλλικού, Μουριών, Χέρσου, Κρουσσών, Πικρολίμνης) που απαρτίζουν το σημερινό δήμο Κιλκίς.
Η Επιτροπή ολοκλήρωσε την καταγραφή στα τέλη Φεβρουαρίου, ενώ στη συνέχεια ακολούθησε ο έλεγχος από ορκωτούς λογιστές, έτσι όπως ο νόμος ορίζει. Αναμένουμε τα στοιχεία με μεγάλο ενδιαφέρον…

Τέλος χρήσης
Τέλος χρήσης δικαιωμάτων διέλευσης και εγγυήσεων καλής εκτέλεσης, θα επιβάλλει εφεξής ο Δήμος Κιλκίς στους παρόχους δικτύων ηλεκτρονικών επικοινωνιών που εκτελούν εργασίες στο οδικό δίκτυο του δήμου. Το εν λόγω τέλος ανακάλυψε στην λογική του «ψάχνοντας και βρίσκοντας» ο Αντιδήμαρχος οικονομικών και διοικητικών υπηρεσιών Κώστας Παπαδόπουλος.
Εκμεταλλευόμενος λοιπόν σχετική απόφαση της Εθνικής Επιτροπής Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων (ΕΕΤΤ), που ισχύει από το 2006, ο δήμος Κιλκίς αποκτά νέα -και ομολογουμένως άκρως αναγκαία- έσοδα, και μάλιστα από αυτούς του «κεφαλαίου», όπως θα έλεγαν και οι φίλοι του ΚΚΕ. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η Γνώμη Κιλκίς- Παιονίας διευκρινίζει στους αναγνώστες της ότι θεωρεί αυτονόητο το δικαίωμα του σχολιασμού και της κριτικής έκφρασης, όταν αυτό φυσικά δεν στοχεύει στην απαξίωση, στην ύβρη και στην προσβολή ατόμων και θεσμών.

Το αναγνωστικό κοινό θα πρέπει να γνωρίζει ότι η Γνώμη, επιδιώκοντας μια υγιή και αμφίδρομη επικοινωνία, δεν δημοσιεύει ανυπόγραφα σχόλια, αλλά ούτε και σχόλια ρατσιστικού, προσβλητικού και υβριστικού περιεχομένου.

Τα ενυπόγραφα άρθρα τέλος, εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας.