Act Business Center

Act Business Center

Σάββατο 5 Μαρτίου 2011

Τα πολιτικοκοινωνικά σχόλια της εβδομάδας

Κατάληψη
Συμβολική κατάληψη στο δημοτικό σχολείο της Τερπύλλου πραγματοποίησαν την περασμένη Παρασκευή 25 Φεβρουαρίου οι μαθητές και ο Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων, με βασικό αίτημα τη συνέχιση της λειτουργίας και όχι τη συγχώνευσή του. Η διαμαρτυρία των παιδιών και των τοπικών φορέων διήρκεσε μία ώρα, ενώ από ότι φαίνεται οι τοπικοί παράγοντες δεν πρόκειται να το βάλουν κάτω, καθώς είναι αποφασισμένοι να συνεχίσουν δυναμικά τις κινητοποιήσεις τους.


Αποσυντονισμός
Για «κρούσματα αποσυντονισμού της κυβέρνησης» έκανε λόγο σε πρόσφατη συνέντευξή του στα «ΝΕΑ»  ο Γ. Φλωρίδης. Αποδίδοντάς τα, κυρίως στην «αμφιταλάντευση και την έλλειψη σαφούς πολιτικού προσανατολισμού στα πολλαπλά μέτωπα που ανοίγουμε», όπως χαρακτηριστικά σημείωσε.
Γι’ αυτό ζήτησε «να μην κοντοσταθούμε κοιτώντας δεξιά και αριστερά αλλά να συνεχίσουμε με προωθητικές διορθώσεις, σ’ ευθεία πορεία».
Το θέμα είναι αυτή η πορεία να μην οδηγεί κατευθείαν στο γκρεμό! Γιατί, απ’ ότι φαίνεται απ’ τις πολιτικές που ως τώρα εφαρμόζονται, αν γλυτώσουμε τον γκρεμό θα πάμε από ρέμα!

Πολιτείες!
Ο «Καποδίστριας» κι ο «Καλλικράτης» δεν συμβαδίζουν με το κοινωνικό πνεύμα του ελληνισμού. Το είπε ο Κ. Κιλτίδης στο Αναπτυξιακό Συνέδριο.
Και συμπλήρωσε: «Είναι αδύνατο να ζήσει και να προοδεύσει ο νομός μας, μόνο με μιάμιση πολιτεία». Κι εννοούσε, ασφαλώς, το Κιλκίς (μια…πολιτεία) και το Πολύκαστρο (μισή).
Βλέπουμε να ξεσπούν διαμαρτυρίες από Γουμένισσα και Αξιούπολη μεριά!

Μοντέλο
Μια απ’ τις σημαντικότερες εισηγήσεις της πρώτης μέρας του Αναπτυξιακού Συνεδρίου του Επιμελητηρίου, ήταν αυτή του Μ. Μπόλαρη. Με τον γνωστό του άμεσο τρόπο και χωρίς «ξύλινη γλώσσα» είπε τα πράγματα με τ’ όνομά τους, για τις αιτίες που η χώρα μας έφτασε στο χείλος της καταστροφής.
«Δεν κατέρρευσε το πολιτικό μας σύστημα, αλλά το αναπτυξιακό μοντέλο, που ακολουθούμε εδώ και δεκαετίες», είπε ο κ. Μπόλαρης. Και δεν δίστασε ν’ αναφερθεί σε συγκεκριμένα παραδείγματα, κι έθιξε έτσι κοινωνικές ομάδες, όπως π.χ. οι αγρότες (μερίδα τους, φυσικά).
Και κάτι άλλο: Σ’ αντίθεση με τον Π. Ψωμιάδη, που μίλησε κι έφυγε (υποχρεώσεις γαρ!) ο κ. Μπόλαρης έμεινε μέχρι τέλους και τους άκουσε όλους. Σωστός!

Χύμα
Αξιοπρόσεκτη, όμως ήταν κι η εισήγηση του Β. Μπαλάσκα. Ο οποίος, συνήθως «στρογγυλεύει» τα πράγματα, προκειμένου να μην δυσαρεστεί. Αυτή τη φορά, ωστόσο, ήταν αρκούντως δεικτικός, και κάποιες στιγμές «τσεκουράτος».
Ίσως να βοήθησε σ’ αυτό ο κ. Μπόλαρης που είχε προηγηθεί, ίσως η μη πολιτική συμπόρευση με την νυν κυβέρνηση, το γεγονός πάντως ήταν ότι ο δήμαρχος του Κιλκίς τα ‘πε «χύμα».

Επιδοτήσεις
Καθησυχαστικός απέναντι στους αγρότες εμφανίστηκε στο συνέδριο, ο Σ. Τσιτουρίδης. «Εκτιμάται ότι οι επιδοτήσεις για τη γεωργία θα συνεχίσουν να υπάρχουν ως το 2020», είπε ο πρώην υπουργός Γεωργίας, τονίζοντας ιδιαίτερα για το νομό μας ότι «με μια ορθολογική διαπραγμάτευση δεν κινδυνεύει πολλά εις ότι αφορά τις επιδοτήσεις».
Φρόντισε, πάντως, να σημειώσει για τις επιδοτήσεις ότι «το πόσες και πως θα διανεμηθούν ανά κράτος, ανά προϊόν και ανά αγρότη, είναι θέμα διαπραγμάτευσης».
Μα, αν στην διαπραγμάτευση είναι και το «πόσες», τότε πως δεν κινδυνεύουν οι επιδοτήσεις;

Αυστροελληνική
Μιάμιση δεκαετία μετά την πρώτη εξαγγελία (απ’ τον Κ. Τριαρίδη ως υπουργό ΜΑΘ) το έργο αξιοποίησης της Αυστροελληνικής Αποθήκης έλαβε τη θετική γνωμοδότηση του Περιφερειακού Συμβουλίου Δημοσίων Έργων. Μένει τώρα να κριθεί ως «ώριμο» απ’ τη Διαχειριστική Αρχή της Περιφέρειας. Και, βέβαια, μετά να ενταχθεί, να δημοπρατηθεί κ.λ.π…
Πάντως πρέπει ν’ αναρωτηθούμε: Αν χρειάστηκαν 15 χρόνια για μια πρώτη …θετική γνωμοδότηση, πόσα θα χρειασθούν για όλα τα υπόλοιπα;
Σύμφωνα με τις μελέτες που έχουν εκπονηθεί εδώ και χρόνια, το κτήριο θα φιλοξενεί εργαστήρια εικαστικών τεχνών, εκθεσιακό χώρο, μουσείο καπνού (!) κ.α.
Ασχέτως με την όποια κατάληξη, αξίζει να συγχαρούμε τον Αντιδήμαρχο Δημήτρη Τσαντάκη και τους μελετητές του έργου που έτρεξαν γρήγορα τις διαδικασίες…

Αποχώρησαν
Να, λοιπόν, που συμφώνησαν σε κάτι! Για τις παρατάξεις Τερζίδη και Αφεντουλίδη, μιλάμε. Και οι δυο αντιτάχθηκαν στην επιλογή αλλά και στη διαδικασία για να φτάσουμε εκεί, που έκανε η πλειοψηφούσα παράταξη, στο θέμα του «Συμπαραστάτη του Δημότη». Γι’ αυτό και αποχώρησαν απ’ τη συνεδρίαση του Δημ. Συμβουλίου της περασμένης Δευτέρας, πριν την ψηφοφορία για τον «Συμπαραστάτη». Η οποία, πραγματοποιήθηκε μόνο με την παρουσία της πλειοψηφίας, αφού αποχώρησαν κι οι δυο σύμβουλοι της «ΛΑΪΚΗΣ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗΣ». Εξ’ ου και η ψηφοφορία απέβη γι’ άλλη μια φορά άκαρπη, ως προς την ουσία (εκλογή «Συμπαραστάτη»).

Παρατηρητές
Πριν απ’ αυτό, όμως, υπήρξε και κάτι άλλο. Στο θέμα της συγκρότησης της Δημοτικής Επιτροπής Διαβούλευσης, που προβλέπει ο «Καλλικράτης», ο Ν. Αφεντουλίδης πρότεινε να συμμετέχουν κι όλοι οι πρώην δήμαρχοι των «καποδιστριακών δήμων» πρόταση, που αποδέχθηκε, βεβαίως, ο Τ. Τερζίδης υπερακοντίζοντας!
Ωστόσο, η νομοθεσία προβλέπει τη συγκρότηση της Επιτροπής από απλούς δημότες, έπειτα από κλήρωση! Μια κλήρωση, που έγινε κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης, με τους συμβούλους να λένε στη τύχη αριθμούς, που αντιστοιχούσαν σε αριθμούς δημοτών με βάση τους εκλογικούς καταλόγους!
Τελικά, όμως, η πρόταση Αφεντουλίδη έγινε ομόφωνα αποδεκτή, με τη φόρμουλα της συμμετοχής των πρώην δημάρχων ως «παρατηρητών».

Εντυπώσεις
Μπορεί η ψηφοφορία για τον «Συμπαραστάτη του Δημότη» στο Δήμο Κιλκίς να μην έβγαλε «συμπαραστάτη» έδωσε όμως την ευκαιρία στον Β. Μπαλάσκα να κάνει αυτή τη φορά «επίδειξη ενότητας» της παράταξης.
Σε προσυμβούλιο, αποφασίστηκε να ψηφιστεί η Ευφροσύνη Ζαμπέλη, για να μην έχουμε φαινόμενα όπως την πρώτη φορά, με τις διαρροές απέναντι στην υποψηφιότητα του κ. Πογέλη!
Πράγματι, η κ. Ζαμπέλη έλαβε το σύνολο των ψήφων της πλειοψηφίας, στη μυστική ψηφοφορία που διεξήχθη. Οι προς στιγμήν χαμένες εντυπώσεις, ξανακερδίθηκαν!

Γιορτή
Τα 30 χρόνια λειτουργίας του γιόρτασε την περασμένη Κυριακή ο ΓΑΣΚ, σε μια εκδήλωση που ξεχείλιζε από συγκίνηση, στο Συνεδριακό του δήμου. Φρόντισε γι’ αυτό, ο εκ των εμπνευστών της ίδρυσης του σωματείου, Τ. Αμανατίδης, με την ιστορική διαδρομή που έκανε.
Μονάχα, που έλειπαν δυο άλλοι πρωτεργάτες του συλλόγου, που έκανε τους Κιλκισιώτες υπερήφανους, με τις επιτυχίες του τμήματος Χάντμπολ σε Ελλάδα και Ευρώπη: ο Λευτέρης Ναβροζίδης κι ο Νίκος Χαλκίδης, η μνήμη των οποίων τιμήθηκε ιδιαίτερα, ανεβάζοντας τη συγκίνηση των παραβρεθέντων στα ύψη.
Από ‘μας, ευχές γι’ ακόμα μεγαλύτερες επιτυχίες στο μέλλον, σ’ όλα τα τμήματα του ένδοξου συλλόγου!

Παντού
Είπαμε, ο Κ. Κιλτίδης είναι εκ των κορυφαίων στελεχών της «ΔΗΜ. ΣΥΜΜΑΧΙΑΣ», γι’ αυτό και το Κιλκίς δεν τον χωράει, πλέον!
Για παράδειγμα την περασμένη εβδομάδα δέχτηκε αντιπροσωπεία καταστημάτων ψιλικών στα γραφεία του κόμματος στη Θεσσαλονίκη. Ενώ πήγε και στη Βέροια για να μιλήσει σ’ εκδήλωση της τοπικής Ομάδας Πρωτοβουλίας.
Παράλληλα, όμως, παραβρέθηκε και στο Αναπτυξιακό Συνέδριο του Επιμελητηρίου Κιλκίς καταθέτοντας και σχετική εισήγηση.
Ο άνθρωπος που είναι παντού, αλλά να δούμε που θα κατέβει για βουλευτής!

Ομιλητής
Στο πλαίσιο της 3ης Μαθηματικής Εβδομάδας που διοργανώνει το Παράρτημα Κεντρικής Μακεδονίας της Ελληνικής Μαθηματικής Εταιρείας, εισήγηση με θέμα «Τα μαθηματικά της δημοσιογραφίας» θα πραγματοποιήσει ο αγαπητός συνάδελφος Γιώργος Καλιεντζίδης. Η παρουσίαση θα πραγματοποιηθεί σήμερα Παρασκευή, 4 Μαρτίου, στις 19:00, στο Διεθνές Συνεδριακό Κέντρο (Νικόλαος Γερμανός) στο χώρο της ΔΕΘ. Να είμαστε εκεί…

Μόλυνση
Τρεις βουλευτές του ΚΚΕ (Αγγ. Τζέκης, Γ. Ζιώγας και Σ. Καλαντίδου) κατέθεσαν πρόσφατα ερώτηση στη Βουλή για τη συνεχιζόμενη μόλυνση του Γαλλικού ποταμού, κυρίως στη περιοχή της Ν. Σάντας, από εγκαταστημένες εκεί βιομηχανικές μονάδες.
Κι αφού επικαλούνται έρευνα που δείχνει ότι το νερό της περιοχής δεν είναι κατάλληλο προς άρδευση, εξ’ ου και οι ζημιές που υφίστανται οι καλλιέργειες, ρωτούν τον αρμόδιο υπουργό τι μέτρα θα λάβει.
Η απάντηση είναι απλή: Αυτά που έλαβαν κι οι προηγούμενοι, προς τους οποίους κοινοποιήθηκε με κάθε τρόπο το πρόβλημα. Δηλαδή, κανένα!

Πρώτα ονόματα
Να, λοιπόν, που ο Μπαλάσκας πήγε στο κόμμα της Ντόρας! Όχι, μην πάει ο νους στο…κακό. Γι’ άλλον Μπαλάσκα μιλάμε. Τον Γιώργο τον εκπαιδευτικό. Κι όχι τον Βαγγέλη τον δήμαρχο!
Μεταξύ των πρώτων 30 ονομάτων που ανακοινώθηκαν στο νόμο μας ότι στελεχώνουν τη «Δημ. Συμμαχία» συμμετέχοντας στην «Ομάδα Πρωτοβουλίας Κιλκίς» συμπεριλαμβάνεται κι αυτό του Χρ. Καναρόπουλου (απ’ το «σινάφι» μας), της Ελένης Βασιλειάδου, του Μάκη Κεσόγλου (διετέλεσε πρόεδρος της ΝΟΕΔ), του Οδυσσέα Πιπερίδη (Ν. Σάντα) κ.α., με πρόεδρο της Ομάδας τον εκπαιδευτικό Ιωάννη Χρα.
Καλό έργο!

Δεσμεύσεις
Όπως μας ενημερώνει ο Θ. Παραστατίδης, ο υφυπουργός Ι. Κουτσούκος, απαντώντας σ’ επίκαιρη ερώτησή του, δεσμεύτηκε ότι θ’ αποζημιωθούν πλήρως και σύντομα οι αγρότες που επλήγησαν απ’ τις φετινές πλημμύρες της Αρτζάν. Παράλληλα, ότι θ’ αποκατασταθεί άμεσα το αντλιοστάσιο μ’ ένταξη στης σχετικής μελέτης σε πρόγραμμα χρηματοδότησης, έτσι ώστε να μην έχουμε άλλες πλημμύρες.
Δεσμεύσεις…σαφείς και συγκεκριμένες. Απ’ αυτές που λες «ζήσε Μάη να φας τριφύλλι». Αν, φυσικά, δεν πλημμύρισε κι αυτό!

Μαύρος!
Το ΚΤΕΛ Κιλκίς αποφάσισε να καταργήσει τη διέλευσή του απ’ τον Άσπρο και το Αξιοχώρι των λεωφορείων που εκτελούν το δρομολόγιο Πολύκαστρο – Αξιούπολη. Το γεγονός έκανε το Χρ. Δραγανίδη να εκδώσει και ανακοίνωση διαμαρτυρίας. Σημειώνοντας ότι ειδικά για τον Άσπρο έχουμε το πλήγμα, μετά απ’ αυτά που αφορούσαν τη λειτουργία του Παιδικού Σταθμού και τη μη χρηματοδότηση απ’ το Δήμο Παιονίας του περίφημου Καρναβαλιού του. Άσε δε, που υπάρχει περίπτωση να καταργηθεί και το Δημοτικό Σχολείο του!
Μ’ αυτά και μ’ αυτά, από Άσπρος πάει να γίνει το χωριό…Μαύρο!

Χρυσός
Στις 12 Μαρτίου θα πραγματοποιηθεί στη Γάβρα νέα εκδήλωση της Οικοκοινωνικής Δράσης Ν. Κιλκίς, με στόχο την ενημέρωση για τους τεράστιους κινδύνους που κρύβει η τυχόν εξόρυξη χρυσού από περιοχές του νομού μας, που επιδιώκει η εταιρεία «ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΧΡΥΣΟΣ».
Μια εκδήλωση, που αναμένεται να συμμετάσχει πολύς κόσμος, αν κρίνουμε απ’ την τεράστια προσέλευση που παρατηρήθηκε στο Δροσάτο, κατά τη διάρκεια αντίστοιχης εκδήλωσης, που η Δράση διοργάνωσε πρόσφατα κι εκεί.
Ανησυχεί ο κόσμος και με το δίκιο του, γιατί ότι είναι χρυσός δεν λάμπει!

Μαζικότητα
Επιτέλους! Μετά από πολύ καιρό έγινε μια μαζική απεργιακή συγκέντρωση στο Εργατικό Κέντρο! Μιλάμε για τη συγκέντρωση της Τετάρτης 24 Φεβρουαρίου και για την πορεία στους δρόμους του Κιλκίς, που ακολούθησε.
Κινητοποίηση, στην οποία εκτός απ’ το Εργ. Κέντρο συμμετείχαν, η ΑΔΕΔΥ κι οι σύλλογοι Εμπορικός, Ιατρικός και Φαρμακευτικός. Σε μια μέρα, που τα μαγαζιά του Κιλκίς ήταν κλειστά στο σύνολό τους, σχεδόν, όπως είπε και ο πρόεδρος τους Εμπορικού Συλλόγου, Στ. Χατζηγεωργιάδης, στη συγκέντρωση.
Όλο και περισσότερες κοινωνικές ομάδες συντονίζονται καθώς τα προβλήματα είναι κατά βάθος κοινά.

Δουλειά
Το’ πε ο Β. Μπαλάσκας στους διαδηλωτές της περασμένης Τετάρτης, που κατέληξαν στο Δημαρχείο Κιλκίς: «Αν μ’ επισκέπτονται κάθε μέρα στο γραφείο 40-50 άτομα, το 80% το κάνει για να ζητήσει δουλειά. Η κατάσταση είναι τραγική».
Το πιο τραγικό είναι να ζητούν κάθε μέρα 30 με 40 άτομα δουλειά απ’ τον δήμαρχο. Σκεφτείτε, τι γίνεται με τους βουλευτές!

Παρατυπίες
Σύμφωνα με τον Καλλικράτη η μειοψηφία ορίζει τους εκπροσώπους της στα Διοικητικά συμβούλια των ΝΠΔΔ, και στη συνέχεια ακολουθεί ο ορισμός από το Δημοτικό συμβούλιο. Στο δήμο Παιονίας όμως, η παράταξη της πλειοψηφίας αποφάσισε τον ορισμό των μελών της μειοψηφίας δια της ισχύος της πλειοψηφίας! Και η νομιμότητα καλά κρατεί…

Πρόταση
 Ο Στέφανος Τσιόνκης κατέθεσε μια πολύ ενδιαφέρουσα πρόταση στο Δημοτικό Συμβούλιο Παιονίας. Στη συζήτηση για τα έσοδα του Δήμου πρότεινε, προκειμένου να δοθεί ώθηση στα τοπικά προϊόντα, όποιος διαφημίζει τέτοια να πληρώνει το 50% του τέλους διαφήμισης και όποιος παραγωγός πουλάει στις λαϊκές αγορές του Δήμου προϊόντα τοπικά να πληρώνει συμβολικά μισό ευρώ αντί του 1,5/τμ που πληρώνει σήμερα. Ωστόσο, η πρότασή του δεν μπήκε καν σε ψηφοφορία. Γιατί άραγε;

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η Γνώμη Κιλκίς- Παιονίας διευκρινίζει στους αναγνώστες της ότι θεωρεί αυτονόητο το δικαίωμα του σχολιασμού και της κριτικής έκφρασης, όταν αυτό φυσικά δεν στοχεύει στην απαξίωση, στην ύβρη και στην προσβολή ατόμων και θεσμών.

Το αναγνωστικό κοινό θα πρέπει να γνωρίζει ότι η Γνώμη, επιδιώκοντας μια υγιή και αμφίδρομη επικοινωνία, δεν δημοσιεύει ανυπόγραφα σχόλια, αλλά ούτε και σχόλια ρατσιστικού, προσβλητικού και υβριστικού περιεχομένου.

Τα ενυπόγραφα άρθρα τέλος, εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας.