Act Business Center

Act Business Center

Σάββατο 5 Μαρτίου 2011

ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΤΟΥ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ Π. ΨΩΜΙΑΔΗ ΣΤΟΝ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟ Γ.ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ ΓΙΑ ΤΟ ΚΕΝΤΡΟ ΜΑΥΡΗΣ ΘΑΛΑΣΣΑΣ

Επιστολή στον Πρωθυπουργό Γιώργο Παπανδρέου, με κοινοποίηση σε όλους τους πολιτικούς αρχηγούς, καθώς και στον Υπουργό και στον Υφυπουργό Εξωτερικών, έστειλε ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Παναγιώτης Ψωμιάδης, σχετικά με τα σοβαρά προβλήματα λειτουργίας του Κέντρου Μελέτης και Ανάπτυξης του Ελληνικού Πολιτισμού της Μαύρης Θάλασσας στη Θεσσαλονίκη, που οδηγούν στην αναστολή λειτουργίας του.

 «Το Κέντρο Μαύρης Θάλασσας χάρη στην αδιάλειπτη προσφορά του, καταξιώθηκε στη συνείδηση των Ελλήνων ομογενών ως ο πλέον αναγνωρίσιμος φορέας παρουσίας της Ελλάδας στην περιοχή, επιτελώντας έργο εθνικό και ανθρωπιστικό, έργο ουσίας και όχι εντυπώσεων», σημειώνει στην επιστολή του ο κ. Ψωμιάδης, ζητώντας την παρέμβαση του Πρωθυπουργού «ώστε να διασφαλιστεί η ομαλή συνέχεια της προσφοράς προς τους ομογενείς μας» και να εξασφαλιστεί η βιώσιμη λειτουργία του.
Ο Περιφερειάρχης υπογραμμίζει ότι τα περισσότερα Υπουργεία δεν ανταποκρίθηκαν στις οικονομικές τους υποχρεώσεις προς το φορέα παρά τις κυβερνητικές διαβεβαιώσεις και επισημαίνει ότι «για το 2010 δεν ήρθε στο Κέντρο Μαύρης Θάλασσας ούτε ευρώ».
«Γνωρίζω πως ήδη ο Ελληνισμός της Μαύρης Θάλασσας αντιδρά μέσα από εκατοντάδες επιστολές ομογενειακών φορέων, συλλόγων, ομοσπονδιών, πανεπιστημιακών ιδρυμάτων. Μην επιτρέψετε να σβήσει το Κέντρο Μαύρης Θάλασσας», καταλήγει στην επιστολή του ο κ. Ψωμιάδης.
Το πλήρες κείμενο της επιστολής του Περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας Π. Ψωμιάδη έχει ως εξής:

«Αξιότιμε κ. Πρωθυπουργέ,

Με την παρούσα επιστολή θα ήθελα να σας ενημερώσω σχετικά με τα σοβαρά προβλήματα που οδηγούν στην αναστολή της λειτουργίας του Κέντρου Μελέτης και Ανάπτυξης του Ελληνικού Πολιτισμού της Μαύρης Θάλασσας στη Θεσσαλονίκη.
Ο συγκεκριμένος φορέας ιδρύθηκε το 1996, στη βάση μιας προγραμματικής σύμβασης μεταξύ της πρώην Νομαρχίας Θεσσαλονίκης και πέντε Υπουργείων (Εσωτερικών, Εξωτερικών, Πολιτισμού, Παιδείας, Μακεδονίας – Θράκης).
Στα δεκαπέντε αυτά χρόνια της παρουσίας του, το Κέντρο Μαύρης Θάλασσας εργάστηκε ουσιαστικά για τη στήριξη και την ενίσχυση των ελληνικών πληθυσμών που διαβιούν ακόμη στις χώρες της Παρευξείνιας ζώνης, μέσα από την επιτυχημένη υλοποίηση σειράς πολιτιστικών, εκπαιδευτικών και αθλητικών δράσεων. Ενδεικτικά μόνο αναφέρω, πως όλα αυτά τα χρόνια, το Κ.Μ.Θ.
•        επιμόρφωσε με προγράμματά του πάνω από 2.000 αυτοδίδακτους δασκάλους,
•        έβαλε στέρεες βάσεις για την προώθηση της ελληνόγλωσσης εκπαίδευσης, με τη δημιουργία 15 πιλοτικών σχολείων καθώς και Κέντρων Ελληνικής Παιδείας σε Πανεπιστημιακά Ιδρύματα των χωρών της Παρευξείνιας ζώνης,
•        συνέλλεξε αρχειακό υλικό και δημιούργησε το μοναδικό στην Ελλάδα Αρχείο και Βιβλιοθήκη του Ελληνισμού της Μαύρης Θάλασσας,
•        ενίσχυσε τη λειτουργία κοινοτήτων, συλλόγων και ομοσπονδιών Ελλήνων,
•        προέβαλε τους καρπούς της πολιτιστικής δημιουργίας Ελλήνων ομογενών, μέσα από τη διοργάνωση πολιτιστικών εκδηλώσεων, τόσο στην Ελλάδα όσο και στις χώρες της Μαύρης Θάλασσας.
Το σημαντικότερο, όμως, είναι πως η Θεσσαλονίκη, η πρωτεύουσα του Οικουμενικού Ελληνισμού, βρέθηκε για πρώτη φορά τόσο κοντά σε έναν Ελληνισμό περήφανο και αξιοπρεπή. Το Κέντρο Μαύρης Θάλασσας χάρη στην αδιάλειπτη προσφορά του, καταξιώθηκε στη συνείδηση των Ελλήνων ομογενών ως ο πλέον αναγνωρίσιμος φορέας παρουσίας της Ελλάδας στην περιοχή, επιτελώντας έργο εθνικό και ανθρωπιστικό, έργο ουσίας και όχι εντυπώσεων.
Κύριε Πρόεδρε, απευθυνόμαστε σήμερα σε εσάς ζητώντας και τη δική σας παρέμβαση, ώστε να διασφαλιστεί η ομαλή συνέχεια της προσφοράς προς τους ομογενείς μας.
Η μη ανταπόκριση των περισσότερων Υπουργείων στις οικονομικές τους υποχρεώσεις που απέρρεαν από την προηγούμενη προγραμματική σύμβαση και η μη υπογραφή νέας προγραμματικής σύμβασης, παρά τις δεσμεύσεις της Υφυπουργού κ. Τζάκρη ήδη από τον Ιούλιο του 2010, οδήγησε το Κέντρο σε πλήρες οικονομικό αδιέξοδο.
Αρκεί μόνο να σημειωθεί, πως για το 2010, δεν ήρθε στο Κ.Μ.Θ. ούτε Ευρώ.
Στο πλαίσιο αυτό και γνωρίζοντας τις ευαισθησίες σας για τα θέματα που αφορούν τον ομογενειακό Ελληνισμό, σας καλώ να παρέμβετε άμεσα, ώστε να αποκατασταθεί αυτή η αδικία σε βάρος των αδελφών μας και να εξασφαλιστεί η βιώσιμη λειτουργία του Κ.Μ.Θ. Γνωρίζω πως ήδη ο Ελληνισμός της Μαύρης Θάλασσας αντιδρά μέσα από εκατοντάδες επιστολές ομογενειακών φορέων, συλλόγων, ομοσπονδιών, πανεπιστημιακών ιδρυμάτων.
Μην επιτρέψετε να σβήσει το Κέντρο Μαύρης Θάλασσας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η Γνώμη Κιλκίς- Παιονίας διευκρινίζει στους αναγνώστες της ότι θεωρεί αυτονόητο το δικαίωμα του σχολιασμού και της κριτικής έκφρασης, όταν αυτό φυσικά δεν στοχεύει στην απαξίωση, στην ύβρη και στην προσβολή ατόμων και θεσμών.

Το αναγνωστικό κοινό θα πρέπει να γνωρίζει ότι η Γνώμη, επιδιώκοντας μια υγιή και αμφίδρομη επικοινωνία, δεν δημοσιεύει ανυπόγραφα σχόλια, αλλά ούτε και σχόλια ρατσιστικού, προσβλητικού και υβριστικού περιεχομένου.

Τα ενυπόγραφα άρθρα τέλος, εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας.