Act Business Center

Act Business Center

Παρασκευή 18 Φεβρουαρίου 2011

ΤΑ ΜΕΣΑ ΜΑΖΙΚΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ ΤΟΥ ΝΟΜΟΥ ΚΙΛΚΙΣ

Το 8ο Κιλκισιώτικο Αντάμωμα που διοργάνωσε ο σύλλογος Κιλκισιωτών  Αθήνας το 2009 ήταν αφιερωμένο στα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης (ΜΜΕ) του νομού μας. Εκεί είχα την ευκαιρία να αναφερθώ διεξοδικά στην ιστορία του τύπου στο νομό μας, τη  συμβολή τους , το ρόλο που έπαιξαν και παίζουν στην ανάπτυξη της περιοχής μας και εναρμόνιση τους με την σύγχρονη τεχνολογία.
Αγαπητέ κ. διευθυντά.
Παρακολουθώ   την ηλεκτρονική έκδοση της  www.gnomikilkis.gr” σχεδόν από την αρχή της δημιουργίας της.
Διαπιστώνω με χαρά πως κινείται πράγματι  στο πνεύμα των καιρών. Για το λόγο  αυτό αισθάνομαι την ανάγκη να σας συγχαρώ και δημοσίως. Πρέπει να ξέρετε για μας τους κιλκισιώτες που ζούμε μακριά από τον γενέθλιο τόπο είναι σημαντική πηγή  άμεσης και μάλιστα με εικόνα πληροφόρησης. Εύχομαι να συνεχίσετε με τον ίδιο ζήλο που ξεκινήσατε.
Να τι έλεγα για τον ηλεκτρονικό τύπο τότε.
« Ένας τομέας που βρίσκεται ακόμα στο αρχικό του στάδιο είναι το διαδίκτυο.  Ορισμένες εφημερίδες τοποθετούν απλώς την έντυπη έκδοση τους στο διαδίκτυο. Θα μπορούσε να γίνει αξιοποίηση της αμφίδρομης επικοινωνίας, πολυμεσική κάλυψη (παρουσίαση ειδήσεων με όλους τους προσφερόμενους τρόπους και κυρίως με βίντεο), κλπ»
Για την ιστορία παραθέτω ένα απόσπασμα από την ομιλία μου για τα ΜΜΕ στο νομό μας.
«Ο τύπος στον νομό μας έχει την δική του ιστορία. Οι ιδιομορφίες και οι πολύ δύσκολες συνθήκες διαβίωσης των κατοίκων του ήταν η κύρια αιτία που άργησαν να εκδοθούν τοπικές εφημερίδες και περιοδικά. Ο πληθυσμός που κατοικούσε στη περιοχή και ο προσφυγικός που προστέθηκε αργότερα, μετά τους βαλκανικούς πολέμους και ιδιαίτερα με την ανταλλαγή των πληθυσμών της δεκαετίας του 1920, έπρεπε να λύσει άμεσα προβλήματα επιβίωσης. Γίνεται κατανοητό ότι ήταν πολυτέλεια γι αυτούς η ενασχόληση με την έντυπη πληροφόρηση.  Η κύρια απασχόληση τους ήταν οι αγροτικές ασχολίες, που μάλιστα δεν τους άφηνε και πολλά χρονικά  περιθώρια να ασχοληθούν με κάτι άλλο. Είναι χαρακτηριστικό ότι για πολλά χρόνια δεν κυκλοφορούσαν εφημερίδες και περιοδικά στον νομό μας. Η πρώτη εφημερίδα κυκλοφορεί στα μέσα της δεκαετίας του 1930. Αυτή η καθυστέρηση επηρεάστηκε και από την γειτνίαση με την Θεσσαλονίκη, που τις μικρές ανάγκες του αναγνωστικού κοινού τις κάλυπτε με τις δικές της εφημερίδες.
Είναι φανερό πως η κυκλοφορία μιας τοπικής εφημερίδας είχε να αντιμετωπίσει πολλές δυσκολίες. Εκτός από τα παραπάνω αρνητικός παράγοντας ήταν και  τα μικρά έσοδα γεγονός που ανάγκαζε τους εκδότες να μην απασχολούν επαγγελματίες δημοσιογράφους αλλά ερασιτέχνες και να προσφεύγουν σε αναδημοσιεύσεις από άλλες εφημερίδες. Μετά το 1974 και ιδιαίτερα την δεκαετία του 1980 σημειώνεται σημαντική εκδοτική δραστηριότητα και μάλιστα ποιοτική για επαρχιώτικα μέσα ενημέρωσης. Σήμερα τα ΜΜΕ του νομού μας παρουσιάζουν μια παρά πολύ καλή εικόνα και εκτός από τις τοπικές ειδήσεις και τα τοπικά προβλήματα καλύπτουν ένα ευρύ φάσμα θεμάτων. Σήμερα στο νομό μας εκδίδονται 6 εβδομαδιαίες εφημερίδες, 2 ημερήσιες, 2 δημοτικές εφημερίδες, λειτουργούν πέντε  ραδιοφωνικοί σταθμοί, από τους οκτώ που έχουν πάρει άδεια και υπάρχει και μια ηλεκτρονική εφημερίδα.
Η ιστορία του τύπου στο νομό μας αρχίζει προπολεμικά με την εφημερίδα «Πρόοδο» που εξέδιδαν οι αδελφοί Νικολόπουλοι και ο Αρ. Λευκίδης από το 1935. Μέσα στην γερμανική κατοχή το ΕΑΜ εκδίδει πολλά έντυπα, οκτώ κατορθώσαμε να εντοπίσουμε, με πλατιά κυκλοφορία. Μετά την απελευθέρωση κυκλοφόρησε για μικρό διάστημα η «Αγροτική» κάποιου Μαυρίδη, αγνώστων λοιπών στοιχείων. Για αρκετά χρόνια δεν υπάρχει εφημερίδα στο Κιλκίς ώσπου το 1959 ο τότε βουλευτής Κ.Παπαδόπουλος εκδίδει την εφημερίδα «Αγωνιστής». Το 1965 εκδίδονται η «Νέα Γενιά» του Ντίνου Τριαρίδη και το «Δημοκρατικό Κιλκίς» από τον Πάνο Καϊσίδη.
Μετά την δικτατορία, το 1975 ο Σταύρος Ορφανίδης εκδίδει την εβδομαδιαία εφημερίδα «Μαχητής του Κιλκίς» και το 1986 την πρώτη  καθημερινή εφημερίδα «Ημερήσια». Το 1986 ο Κ. Τερζενίδης εκδίδει την εβδομαδιαία εφημερίδα «Ειδήσεις» και το 1992 την ημερήσια εφημερίδα «Πρωινή».  Το 1987 κυκλοφορεί η εβδομαδιαία εφημερίδα «Νέα Πορεία», με διευθυντή τον Μηνά Παπαδόπουλο. Το 1991 ο Παύλος Τονικίδης εκδίδει την εβδομαδιαία εφημερίδα «Πρώτη Σελίδα». Το 1996 ο Πέτρος Σαμολαδάς κυκλοφορεί την εβδομαδιαία εφημερίδα «Χρόνος». Ο Κώστας Χαραλαμπίδης, άνθρωπος με πολύχρονη εμπειρία στο χώρο της ενημέρωσης το 2004 εκδίδει την εβδομαδιαία εφημερίδα «Γνώμη του Κιλκίς και της Παιονίας».
Θεωρείτε ανεκτίμητη η προσφορά των εφημερίδων στο νομό μας. Οι εφημερίδες σε πάρα πολλές περιπτώσεις έδωσαν ζωή και κίνηση σε αποτελματωμένα προβλήματα του Κιλκίς. Η τοπική και νομαρχιακή αυτοδιοίκηση, οι σύλλογοι, τα σωματεία, όλοι οι φορείς ζωντάνεψαν από τις εφημερίδες.
Γενικά οι τεχνολογικές αλλαγές ενίσχυσαν σημαντικά τον ρόλο των περιφερειακών ΜΜΕ και παίζουν πλέον «κεντρικό ρόλο» στην περιοχή τους. Αναζητούν τρόπους που ικανοποιούν πολλαπλές ανάγκες των αναγνωστών τους και σε πολλές περιπτώσεις αξιοποιούν και προσφέρουν αυτές τις δυνατότητες.  Ωστόσο παρ’ όλες αυτές τις δυνατότητες οι οικονομικές δυσκολίες εξακολουθούν να περιορίζουν την ολόπλευρη ανάπτυξη τους, π.χ. έλλειψη έμπειρου προσωπικού.
Ένας τομέας που βρίσκεται ακόμα στο αρχικό του στάδιο είναι το διαδίκτυο.  Ορισμένες εφημερίδες τοποθετούν απλώς την έντυπη έκδοση τους στο διαδίκτυο. Θα μπορούσε να γίνει αξιοποίηση της αμφίδρομης επικοινωνίας, πολυμεσική κάλυψη (παρουσίαση ειδήσεων με όλους τους προσφερόμενους τρόπους και κυρίως με βίντεο), κλπ»
Με εκτίμηση
Βασίλης Κωνσταντινίδης
Αθήνα

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η Γνώμη Κιλκίς- Παιονίας διευκρινίζει στους αναγνώστες της ότι θεωρεί αυτονόητο το δικαίωμα του σχολιασμού και της κριτικής έκφρασης, όταν αυτό φυσικά δεν στοχεύει στην απαξίωση, στην ύβρη και στην προσβολή ατόμων και θεσμών.

Το αναγνωστικό κοινό θα πρέπει να γνωρίζει ότι η Γνώμη, επιδιώκοντας μια υγιή και αμφίδρομη επικοινωνία, δεν δημοσιεύει ανυπόγραφα σχόλια, αλλά ούτε και σχόλια ρατσιστικού, προσβλητικού και υβριστικού περιεχομένου.

Τα ενυπόγραφα άρθρα τέλος, εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας.