Act Business Center

Act Business Center

Παρασκευή 18 Φεβρουαρίου 2011

Η ψυχολόγος Βίκυ Καλφοπούλου απαντά στα δικά σας ερωτήματα


Ερώτηση: κυρία Βίκυ η ανάγκη μου να ακούσω τη γνώμη σας με κάνει να παραμερίσω τα ταμπού μου για αυτό το θέμα. Είμαι παντρεμένη 9 χρόνια και τον τελευταίο χρόνο στην ερωτική μας επαφή, κάνω σκέψεις για άλλους. Στην αρχή μου άρεσε, αλλά καθώς περνάει ο καιρός νιώθω τύψεις και ανησυχώ επιπλέον για τη σχέση μου. Δεν του έχω μιλήσει και θα ήθελα να μου πείτε πως μπορώ να απαλλαγώ από αυτές. (δεν θα ήθελα να αναφέρω το όνομά μου.) Ευχαριστώ.

Φίλη μου,
Οι φαντασιώσεις υπάρχουν στη ζωή μας από την παιδική μας ηλικία και δίνουν το παρόν όχι μόνο όταν εμείς τις προκαλούμε, αλλά ακόμη και παρά τη θέλησή μας.  
Αρχικά το έβρισκες ενδιαφέρον, κυρίως αν αυτό σε έκανε να νιώθεις πολυπόθητη και ξεχωριστή. Η ανάγκη σου όμως να διατηρείς κάθε φορά τις φαντασιώσεις, άρχισε να σε προβληματίζει. Συνήθως η πρώτη μας σκέψη είναι ότι “ίσως ο σύντροφος μας δεν μας εμπνέει και χρειαζόμαστε μια φαντασίωση για να ενισχύσει την ερωτική μας επιθυμία”. Όμως ισχύει και η άλλη άποψη, ότι ίσως νιώθετε «λίγη» ερωτικά, και ότι με έναν άλλο σύντροφο θα λειτουργούσατε καλύτερα. Είτε στην μια περίπτωση, είτε στην άλλη οι φαντασιώσεις δικαιολογούνται σε ένα βαθμό στην αρχή κάθε σχέσης ή σε περιόδους που τα πράγματα δεν πάνε καλά με το σύντροφό μας. Όταν πλέον έχουν γίνει απαραίτητο συστατικό στην ερωτική ζωή, αντί για απόλαυση, προκαλούν τύψεις, εφόσον οι φαντασιώσεις δημιουργούνται από ματαιώσεις και ενοχές. Όταν αυτή η σκέψη γίνει απαραίτητη για την καλή ερωτική συνύπαρξη, τότε κάποιο «καμπανάκι» αρχίζει να χτυπάει προειδοποιητικά. Υπάρχουν πολλοί άνθρωποι που προτιμούν να ζουν με υποκατάστατα αντί να βρουν τη λύση. Στον έρωτα όμως, η κατάσταση κάποια στιγμή θα αποκαλυφθεί, και πιθανόν αξεπέραστα προβλήματα να παρουσιαστούν για το ζευγάρι. Σαφώς είναι αδιανόητο να πούμε στη φαντασίωσή μας να εξαφανιστεί, αλλά μπορούμε να αλλάξουμε την κατάσταση μιλώντας στο σύντροφό μας. Αρχικά θα πρέπει να κάνουμε την προσωπική μας αυτοανάλυση και να εξετάσουμε τι συμβαίνει στη σχέση μας. Είναι σημαντικό να εντοπίσετε τη στιγμή που επιτρέψατε σε κάποιον «τρίτο» να μπει ανάμεσα σε σας και στο σύντροφό σας. Να βρείτε τις αιτίες και άλλα θέματα εκείνη την περίοδο που έγιναν τροχοπέδη στη σχέση σας. Τότε θα είστε έτοιμοι να εξομολογηθείτε τις φαντασιώσεις σας. Σκοπός δεν είναι να κάνετε τον σύντροφό σας να νιώσει υποτιμητικά, αλλά να αναλάβετε και οι δυο σας δράση. Γυρίστε το χρόνο πίσω και προσπαθήστε να βρείτε αυτό που είχατε εξ αρχής. Βρείτε χρόνο να αποδράσετε ώστε να απολαύσετε ο ένας τον άλλον χωρίς ανεπιθύμητους «τρίτους». Νομίζω φίλη μου πως πρέπει να βρεις το κουράγιο να μιλήσεις μαζί του, εφόσον βέβαια κάνεις την αυτοανάλυσή σου και εντοπίσεις τις αιτίες. Αν βρείτε μόνοι σας τη λύση, καλώς. Ειδάλλως, μια θεραπεία ζεύγους θα βοηθούσε να εντοπίσετε τυχόν προβλήματα και μετέπειτα να βελτιώσετε τη σχέση.    

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η Γνώμη Κιλκίς- Παιονίας διευκρινίζει στους αναγνώστες της ότι θεωρεί αυτονόητο το δικαίωμα του σχολιασμού και της κριτικής έκφρασης, όταν αυτό φυσικά δεν στοχεύει στην απαξίωση, στην ύβρη και στην προσβολή ατόμων και θεσμών.

Το αναγνωστικό κοινό θα πρέπει να γνωρίζει ότι η Γνώμη, επιδιώκοντας μια υγιή και αμφίδρομη επικοινωνία, δεν δημοσιεύει ανυπόγραφα σχόλια, αλλά ούτε και σχόλια ρατσιστικού, προσβλητικού και υβριστικού περιεχομένου.

Τα ενυπόγραφα άρθρα τέλος, εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας.