Act Business Center

Act Business Center

Παρασκευή 18 Φεβρουαρίου 2011

Τα πολιτικοκοινωνικά σχόλια της εβδομάδας

Κρίμα

Στη τελευταία συνεδρίαση του Δημ. Συμβουλίου Παιονίας συζητήθηκε και το θέμα του «Συμπαραστάτη του Δημότη και της Επιχείρησης». Με τον Θ. Λαπόρδα να προτείνει γι’ αυτήν τη θέση τον Χρήστο Ίντο.
Δυστυχώς, όμως, προσωπικές αντιθέσεις και προτιμήσεις κυριάρχησαν, κι η έννοια του γενικού συμφέροντος πήγε περίπατο.
Έτσι, παρά τις δύο ψηφοφορίες που διεξήχθησαν, η πρόταση δεν συγκέντρωσε την απαιτούμενη πλειοψηφία. Μ’ αποτέλεσμα ο κ. Ίντος να δηλώσει ότι αποσύρει την υποψηφιότητά του.
Κρίμα! Γιατί πρόσωπα σαν τον Γουμενισσιώτη εκπαιδευτικό και συγγραφέα θα πρέπει να τ’ αξιοποιούμε με κάθε τρόπο κι όχι να επιφυλάσσουμε γι’ αυτά μια τέτοια απαξιωτική στάση…

Το γράμμα
Το γράμμα «Π» επιλέχθηκε ως σήμα – σύμβολο του Δήμου Παιονίας. Κι αυτό επειδή, λέει, όχι μόνο επειδή είναι το πρώτο γράμμα της ονομασίας του δήμου. Παραπέμπει επίσης στην έδρα του δήμου (Πολύκαστρο), στον αριθμό των ΟΤΑ που συνενώθηκαν (πέντε), στο Πάικο, στην λέξη «ποτάμι» (Αξιός) και στη «Πύλη» (της Ελλάδας).

Καλά, αν ψάξουμε ίσως βρούμε και άλλους συμβολισμούς. Σε σχέση π.χ. με την Αξιούπολη μπορεί να παραπέμπει στο «Πολυχρονίδης» (ο μακροβιότερος δήμαρχός της). Ενώ για τον Εύρωπο, στον …..Πελτεκιάδη τον Στέλιο (ο μακροβιότερος αγροτοσυνδικαλιστής). Αφήστε δε, που γενικώς το γράμμα παραπέμπει και σε….ΠΑΣΟΚ!

Καρτέλ
Ερώτηση για τη συγχώνευση των βιομηχανιών γάλακτος VIVARTIA (ΔΕΛΤΑ) και ΜΕΒΓΑΛ κατέθεσε πρόσφατα στη Βουλή ο Θ. Παραστατίδης, εκφράζοντας την ανησυχία του γι’ αρνητικές επιπτώσεις που μπορεί να υπάρξουν στους κτηνοτρόφους απ’ τη λειτουργία της υπερ – βιομηχανίας.
«Κρίνεται αναγκαία η λήψη κατάλληλων διορθωτικών μέτρων, προκειμένου να εγκριθεί» απ’ την Επιτροπή Ανταγωνισμού η συνένωση, λέει ο βουλευτής. Και σιγά μην ίδρωσε το αυτί κανενός! Θα τα λάβουν τα «διαρθρωτικά μέτρα» αλλά όταν η εταιρία θα λαμβάνει τα δικά της …αποδιαρθρωτικά μέτρα για τη συμπίεση των τιμών στους παραγωγούς, οι πάσης φύσεως επιτροπές, θα σφυρίζουν αδιάφορα. Όπως κάνουν πάντα, απέναντι στη δράση των καρτέλ.

Ενδιαφέρον
Ο κ. Παραστατίδης ρωτά επίσης αν «έχει εξετάσει το υπουργείο τις δυνατότητες ν’ αποκτήσει παρουσία στη Ζώνη Γάλακτος της Β. Ελλάδας για παράδειγμα μια ισχυρή συνεταιριστική βιομηχανία».
Για να λέμε και του στραβού το δίκιο, όμως, για μια τέτοια ιστορία οι πρώτοι που θα πρέπει να ενδιαφερθούν είναι οι ίδιοι οι παραγωγοί. Έχοντας, βεβαίως, εξασφαλίσει εγγυήσεις απ’ το υπουργείο ότι η προσπάθειά τους θα στηριχθεί.
Δυστυχώς, όμως, δεν μπορεί παρά να είμαστε απαισιόδοξοι. Και για το ενδιαφέρον (των παραγωγών) και για τις εγγυήσεις (του υπουργείου). Οπότε…καλά ξεμπερδέματα!

Εκλογές
Μπορεί οι εκλογές στα Επιμελητήρια ν’ αναβλήθηκαν για το τέλος του έτους (ήταν να γίνουν στις αρχές Απριλίου), αλλά στη Ν.Δ. παρατηρείται κινητικότητα. Η οποία προς το παρόν δείχνει ότι ο Π. Αμοιρίδης δεν θα είναι εκ νέου υποψήφιος πρόεδρος (το δήλωσε στην πρόσφατη κομματική σύσκεψη μ’ αντικείμενο αυτό το θέμα), ενώ προβάλλουν δυο υποψηφιότητες προέδρων εμπορικών συλλόγων του νομού. Αυτές του Στ. Χατζηγεωργιάδη (Κιλκίς) και Γ. Αδαμόπουλου (Πολυκάστρου).
Δεν αποκλείεται, όμως, να υπάρξει και κάποια τρίτη, πιο….οικουμενική!
Υ.Γ. Αλήθεια, για ποιο λόγο (ξανα)αναβλήθηκαν οι εκλογές στα Επιμελητήρια. Μήπως μας ετοιμάζουν τίποτα άλλες!

Καρναβαλικά
Ποιος είπε ότι οι καρναβαλικές εκδηλώσεις υποβαθμίζονται φέτος στο Κιλκίς; Η αλήθεια είναι ότι, αντίθετα, εμπλουτίζονται. Αφού κοντά στο γνωστό «Κυνήγι του θησαυρού» προστίθεται και η ….τσίκνα, μια κι οι εκδηλώσεις θ’ αρχίσουν την Τσικνοπέμπτη με σουβλάκι, κρασί και λαϊκή μουσική στον πεζόδρομο της 25ης Μαρτίου. Εκεί, που το βράδι της τελευταίας Κυριακής της Αποκριάς θα καεί ο βασιλιάς Καρνάβαλος. Σε μια εκδήλωση που αντικαθιστά το γνωστό «Μπλόκο Μασκαράδων». Έτσι για να εμφανιστούν οι καινούργιοι άρχοντες με μια διαφορετική αποκριάτικη αμφίεση!

Σφαγή
Μια από τις πιο εμπεριστατωμένες εκθέσεις των προβλημάτων του νομού στους τομείς της Γεωργίας και Κτηνοτροφίας κατέθεσε πρόσφατα ο Χρ. Γκουντενούδης. Αποδέκτης ήταν ο υπουργός Αγρ. Ανάπτυξης, Κ. Σκανδαλίδης, κατά τη διάρκεια της πρόσφατης επίσκεψης του στη πρωτεύουσα της Περιφέρειάς μας.
Στην έκθεση του αντιπεριφερειάρχη μας, που κατατέθηκε κατά τη διάρκεια ειδικής σύσκεψης με συμμετοχή του υπουργού, ενώ απ’ το νομό μας συμμετείχε κι ο περ. σύμβουλος Αν. Βεργίδης, παρατίθενται όλα σχεδόν τα προβλήματα που αφορούν σε παραγόμενα προϊόντα στο νομό μας. Κι ένα ιδιαίτερα εντυπωσιακό στοιχείο που προκύπτει απ’ την έκθεση είναι ότι το ποσοστό ζημιάς στο βαμβάκι έφτασε φέτος σε ποσοστά 60-100%!
Σφαγή με το βαμβάκι!

Λουκέτο
Την ερχόμενη Τετάρτη 23 Φεβρουαρίου τα καταστήματα του Κιλκίς βάζουν «λουκέτο», όπως και σ’ ολόκληρη τη χώρα. Κύριες αιτίες της κινητοποίησης είναι η «απελευθέρωση» των κλειστών επαγγελμάτων, το νέο φορολογικό, το ασφαλιστικό κ.α.
Κοντά στα μεγάλα προβλήματα που ταλανίζουν χρόνια τις αγορές του νομού, οι εμποροεπαγγελματίες μας υφίστανται περισσότεροι απ’ όλους, ίσως, τις συνέπειες της οικονομικής κρίσης. Έτσι, αποφάσισαν το «λουκέτο», χάνοντας τον τζίρο μιας, έστω, μέρας. Το μήνυμα, όμως, θα το στείλουν. Θα το λάβει κανείς; Πολύ αμφιβάλλουμε! Αλλά, κι αν το λάβουν, το βέβαιο είναι ότι θ’ αδιαφορήσουν!

Μητροπολιτικά
Αν η πληροφορία που μετέφερε ο μητροπολίτης Γουμένισσας στον αντιπεριφερειάρχη βγει αληθινή, τότε θα’ χουμε  να κάνουμε με μια σημαντική εξέλιξη: Είπε ο κ. Δημήτριος στον κ. Γκουντενούδη ότι η Μητρόπολη Γουμένισσας δεν θα ‘ναι πια προσωποπαγής.
Κι ασφαλώς είναι προς τιμήν του μητροπολίτη μας, το γεγονός ότι νοιάζεται για τη μονιμότητα της Μητρόπολης. Γιατί, ο ίδιος ούτως ή άλλως θα την έχει εφ’ όρου ζωής.
Το ενδιαφέρον, όμως, είναι ν’ ακουστεί κι η άποψη του μητροπολίτη Κιλκίς, για το θέμα. Επειδή, με την «μονιμοποίηση» της μητρόπολης Γουμένισσας, χάνει μέρος της «επικυριαρχίας» της αυτή της Πολυανής και Κιλκισίου!

Ενδιαφέρον
Ο Χρ. Δραγανίδης θεώρησε σκόπιμο να παρέμβει στο θέμα του Παιδικού Σταθμού και του Καρναβαλιού του Άσπρου. Και καλά έκανε, γιατί οι παρατάξεις υφίστανται για να διατυπώνουν θέσεις τους, απ’ τα πιο μεγάλα ζητήματα, μέχρι αυτά που απασχολούν την καθημερινότητα των δημοτών.
Λέει, λοιπόν, σ’ ανακοίνωση του συνδυασμού του, ότι διαφωνεί με τις αποφάσεις της Δημοτικής Αρχής να μην στηριχθούν οικονομικά οι δύο θεσμοί. Φροντίζει, όμως, ν’ αφήσει και τη «μπηχτή» του προς άλλες κατευθύνσεις, κάνοντας λόγο για «συμφωνία μερίδας της μειοψηφίας» στο «κλείσιμο του παιδικού σταθμού και την μηδενική χρηματοδότηση του Καρναβαλιού».
Είπαμε, έχουν ενδιαφέρον τα διαπαραταξιακά στο Δήμο Παιονίας!

Αυτοχρηματοδότηση
Τελικά, τα θέματα του Παιδικού Σταθμού και του Καρναβαλιού του Άσπρου συζητήθηκαν στο Δημ. Συμβούλιο Παιονίας, την περασμένη εβδομάδα.
Για το πρώτο υπήρξε δέσμευση (με πλειοψηφική απόφαση του Δ.Σ.) να επαναλειτουργήσει ο Σταθμός με νέο νομικό πλαίσιο (άγνωστο πότε). Για το δεύτερο, όμως, η πλειοψηφία το ξέκοψε μια και καλή: «Λεφτά δεν έχουμε γι’ αυτό και δεν δίνουμε. Ας γίνει το Καρναβάλι με …αυτοχρηματοδότηση.
Παρακαλείται ο βασιλιάς Καρνάβαλος να τσοντάρει!

Μήνυση
Το ‘πε και το ‘κανε ο Σ. Τσιτουρίδης: Κατέθεσε μήνυση εναντίον του Χρ. Πρωτόπαπα, ως προέδρου της Εξεταστικής Επιτροπής της Βουλής για την υπόθεση των δομημένων ομολόγων. Ο συμπατριώτης μας πρώην υπουργός εγκαλεί τον βουλευτή του ΠΑΣΟΚ για «κατάχρηση εξουσίας και συκοφαντική δυσφήμιση».
Πότε υπέβαλε την μήνυση ο Σάββας; Την περασμένη Δευτέρα 14 Φεβρουαρίου. Ανήμερα των… ερωτευμένων, δηλαδή!
….Δομημένος έρωτας με την αξιοπρέπειά του, είναι αυτός. Δεν κρύβεται!

Διαβεβαιώσεις
Η άτυπη διαβεβαίωση του Αν. Λοβέρδου, που δόθηκε το περασμένο καλοκαίρι κατά τη διάρκεια ιδιωτικής επίσκεψής του στη Γουμένισσα, εξακολουθεί να ισχύει: Το νοσοκομείο της πόλης δεν πρόκειται να το πειράξει κανείς!
Αυτό δηλώνει σε κάθε ευκαιρία ο Ν. Καπουτσής, προσαυξάνοντας μάλιστα ότι η λειτουργία του Ιδρύματος θα ενισχυθεί. Που στηρίζεται ο συμπαθής χειρούργος; Ε, είχε τελευταία τις επαφές του με τον Γ. Φλωρίδη!
Μονάχα ένα, μας προβληματίζει εμάς: Για πόσα υπό κατάργηση Νοσοκομεία ενόψει «Καλλικράτη της Υγείας» έχει δώσει παρόμοιες διαβεβαιώσεις ο κ. Λοβέρδος;

Ευρώπη
Στις 27 Φεβρουαρίου θα πραγματοποιηθούν οι εκλογές του Δικηγορικού Συλλόγου Κιλκίς αλλά δεν έχουμε καμιά αγωνία για τη θέση του προέδρου, αφού θα συνεχίσει να την κατέχει η σημερινή πρόεδρος.
Βλέπετε, η Ευρώπη Αρτόγλου θα είναι μοναδική υποψήφια.
….Ευρωπαϊκά πράματα!
Υ.Γ. Η κ. Αρτόγλου ανήκει στο χώρο της Ν.Δ., η οποία κυριαρχεί στο σύλλογο τα τελευταία χρόνια. Μια κυριαρχία, που δεν θ’ αμφισβητηθεί αυτή τη φορά….

Καθαριότητα
Σωστά διέγνωσε ο Β. Μπαλάσκας ότι οι πρώτες εντυπώσεις κερδίζονται στον τομέα της καθαριότητας. Έτσι, απ’ τις πρώτες κιόλας μέρες της ανάληψης των νέων καθηκόντων του, φρόντισε να γίνει αισθητή η παρουσία της υπηρεσίας καθαριότητας, με  συστηματική αποκομιδή κάθε είδους απορριμμάτων.
Άλλωστε, φρόντισε να ορίσει σ’ αυτόν τον τομέα, δυο αντιδημάρχους, τον Αντ. Μανουσαρίδη και τον Κ. Παπαδάκη, η συμβολή των οποίων στη πρώτη αυτή θετική εικόνα, είναι ουσιαστική.
Στα παλιά χρόνια, οι έννοιες «δήμος» και … «σκουπίδια» ήταν περίπου συνυφασμένες.
Αλλά και στα νεότερα, η καθαριότητα παίζει μεγάλο ρόλο στο να χαρακτηριστεί απ’ τους δημότες μια δημοτική αρχή ως πετυχημένη. Οπότε, ξέρει τι κάνει ο Βαγγέλης!

Στον βρόντο
Μια κι ο λόγος για τη καθαριότητα, θα πρέπει να επισημανθεί ότι υπάρχουν πολλά παράπονα – καταγγελίες δημόσιες ότι η αποκομιδή των ανακυκλούμενων απορριμμάτων δεν γίνεται ξεχωριστά απ’ τα υπόλοιπα, αλλά τις περισσότερες φορές καταλήγουν όλα στο «μύλο» του ίδιου απορριμματοφόρου!
Τέτοιου είδους επισημάνσεις γίνονται από παλιά, κι όχι μόνο τώρα. Οπότε πρέπει να βρεθεί λύση, έτσι ώστε η προσπάθεια των δημοτών να διαχωρίζουν τ’ απορρίμματα τους, να μην πηγαίνει στο βρόντο.

Εκθέσεις
Το Επιμελητήριο Κιλκίς δείχνει ότι το θέμα της ανάπτυξης του τόπου δεν το απασχολεί αποσπασματικά ή για επικοινωνιακούς μονάχα λόγους.
Αυτό δείχνει η πρωτοβουλία του να γράψουν οι μαθητές της Β΄ και Γ΄ τάξης των λυκείων του νομού έκθεση με θέμα «Οικονομική Ανάπτυξη και Ποιότητα Ζωής στο Κιλκίς της Επόμενες Δεκαετίες». Δεν είναι, δηλαδή, μόνο η κίνησή του για τη διοργάνωση συνεδρίου μ’ αυτό το θέμα. Συνοδεύεται αυτό και μ’ άλλες πρωτοβουλίες.
Και θα είχε ξεχωριστό ενδιαφέρον να δημοσιευτούν οι καλύτερες απ’ αυτές τις εκθέσεις. Έτσι, για να δούμε όλοι πως βλέπουν τα σημερινά παιδιά το μέλλον του τόπου τους. Γιατί σ’ αυτά, κυρίως, ανήκει. Και γι’ αυτά να σχεδιάζεται.

Ζωγραφική
Και κοντά στις εκθέσεις, το Επιμελητήριο κάλεσε τους μαθητές των δυο τελευταίων τάξεων του Δημοτικού να ζωγραφίσουν το μέλλον μας. Ακριβώς μ’ αυτόν τον τίτλο είναι ο διαγωνισμός που προκήρυξε, τα δε έργα θα εκτεθούν στο Συνεδριακό Κέντρο κατά τη διάρκεια του Αναπτυξιακού Συνεδρίου (25 και 26 Φεβρουαρίου).
Καλά, έτσι και δούμε καμιά ζωγραφιά με καμήλες, θα το πιάσουμε το υπονοούμενο! Το μέλλον μας….ερημικό!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η Γνώμη Κιλκίς- Παιονίας διευκρινίζει στους αναγνώστες της ότι θεωρεί αυτονόητο το δικαίωμα του σχολιασμού και της κριτικής έκφρασης, όταν αυτό φυσικά δεν στοχεύει στην απαξίωση, στην ύβρη και στην προσβολή ατόμων και θεσμών.

Το αναγνωστικό κοινό θα πρέπει να γνωρίζει ότι η Γνώμη, επιδιώκοντας μια υγιή και αμφίδρομη επικοινωνία, δεν δημοσιεύει ανυπόγραφα σχόλια, αλλά ούτε και σχόλια ρατσιστικού, προσβλητικού και υβριστικού περιεχομένου.

Τα ενυπόγραφα άρθρα τέλος, εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας.