Act Business Center

Act Business Center

Παρασκευή 13 Σεπτεμβρίου 2024

Το αξιακό ανάχωμα και η ανάγκη αλλαγής παραδείγματος στην Κεντροαριστερά

Γράφει ο Μπάμπης Καραγεωργίου,

Δημοσιογράφος, Αρχισυντάκτης της εφημερίδας «Η Εβδομαδιαία»
Τον τελευταίο καιρό η ευρύτερη Κεντροαριστερά στην Ελλάδα διανύει μία οριακή συγκυρία, μία συγκυρία που την βρίσκει εν πολλοίς απαξιωμένη από το εκλογικό σώμα, γεγονός που καταδεικνύουν όλες οι πρόσφατες μετρήσεις. Να σταθούμε όμως στο ΠΑΣΟΚ. Το άλλοτε κραταιό Κίνημα που έφτασε στα όρια της εκλογικής εξαφάνισης τα δύσκολα χρόνια της κρίσης κατάφερε ως ένα σημείο να συσπειρώσει δυνάμεις τα τελευταία χρόνια και να κατορθώσει την μερική επαναφορά του.

Γιατί όμως αδυνατεί να ξεπεράσει το ταβάνι του 13% την ώρα που ο ΣΥΡΙΖΑ βρίσκεται σε μία κατάσταση πλήρους ρευστοποίησης και η ΝΔ σε μία φάση έντονης φθοράς μετά από σχεδόν 6 χρόνια κυβερνητικής θητείας;

«Για να αναζωογονηθεί η σοσιαλδημοκρατία, πρέπει πριν απ’ όλα να επανασυνδεθεί με τις ιδρυτικές της αρχές», έγραφε η Σέρι Μπέρμαν στο εμβληματικό έργο της, «Το πρωτείο της Πολιτικής». Μήπως το ΠΑΣΟΚ ως εκφραστής αυτού του χώρου έχει αποσυνδεθεί από τις ιδρυτικές του αρχές; Μήπως δεν ανταποκρίνεται η ρητορική του στις ανάγκες του σήμερα;

Σε μία χρονική συγκυρία όπου οι διευρυνόμενες ανισότητες, η εγκατάλειψη του κοινωνικού ιστού, η απουσία μίας ουσιαστικής ασπίδας, ενός πέπλου προστασίας στα μεσαία και χαμηλά στρώματα, ο αγώνας για μία αξιοπρεπή διαβίωση είναι βασικά ζητήματα η Κεντροαριστερά δείχνει χαμένη στον εσωτερικό μικρόκοσμο της. Την ώρα μάλιστα που η Άκρα Δεξιά απειλεί να καταστεί ως ο δεύτερος ισχυρότερος πόλος μαζί με την Συντηρητική Δεξιά.

Όταν η πολιτική ασκείται με όρους lifestyle, με ακατάσχετη συνθηματολογία κενού περιεχομένου και χωρίς ουσιαστικό πολιτικό και αξιακό υπόβαθρο ωθεί τους ίδιους τους προοδευτικούς πολίτες μακριά.

Αναγκαία όσο ποτέ άλλοτε είναι μία «αντεπίθεση σοβαρότητας» μέσω ενός προγραμματικού πλαισίου που θα έχει ως βάση τις αξίες. Γιατί οι αξίες στην πολιτική έχουν καθοριστική σημασία, ειδικά σε μία ζοφερή περίοδο όπως η παρούσα. Είναι αυτές που χρειάζεται ο προοδευτικός χώρος έτσι ώστε να επιτύχει μία ουσιατική Αλλαγή Παραδείγματος άσκησης της ίδιας της πολιτικής.

Ο χώρος πρέπει να ξεκαθαρίσει σε ποιούς απευθύνεται, να επικοινωνήσει τις θέσεις του με καθαρότητα και σοβαρότητα χωρίς θολά σημεία, θέσεις που θα ανταποκρίνονται στις αξίες της. Το γεγονός ότι σοσιαλδημοκρατία αποφάσισε όχι μόνο στην Ελλάδα να τηρήσει τις ισορροπίες στα σύγχρονα μεγάλα διλλήματα και αιτήματα ήταν ένας λόγος που την οδήγησε στην στασιμότητα. Και αυτό πρέπει να αλλάξει πρώτα απ’ όλα.

Θα καταφέρει εν τέλει ο χώρος να αντιστρέψει αυτή την δυσμενή κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει, θα κατορθώσει μία ουσιαστική Αλλαγή παραδείγματος; Θα το δούμε στο εγγύς μέλλον...

Δημοσιεύτηκε αρχικά στο thecaller.gr στις 11.09

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η Γνώμη Κιλκίς- Παιονίας διευκρινίζει στους αναγνώστες της ότι θεωρεί αυτονόητο το δικαίωμα του σχολιασμού και της κριτικής έκφρασης, όταν αυτό φυσικά δεν στοχεύει στην απαξίωση, στην ύβρη και στην προσβολή ατόμων και θεσμών.

Το αναγνωστικό κοινό θα πρέπει να γνωρίζει ότι η Γνώμη, επιδιώκοντας μια υγιή και αμφίδρομη επικοινωνία, δεν δημοσιεύει ανυπόγραφα σχόλια, αλλά ούτε και σχόλια ρατσιστικού, προσβλητικού και υβριστικού περιεχομένου.

Τα ενυπόγραφα άρθρα τέλος, εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας.