Act Business Center

Act Business Center

Παρασκευή 13 Σεπτεμβρίου 2024

Δήλωση Λαϊκής Συσπείρωσης Κιλκίς - Παιονίας για την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς

Κοινή δήλωση των εκλεγμένων δημοτικών συμβούλων της Λαϊκής Συσπείρωσης Κιλκίς, Κώστα Τσαουσίδη και Βασίλη Κοκκινίδη και Παιονίας Τάσου Βασιλακάκη

Ευχόμαστε καλή σχολική χρονιά, δημιουργική και αγωνιστική στους μαθητές όλων των βαθμίδων της εκπαίδευσης, στα σχολεία των Δήμων Κιλκίς και Παιονίας.

Τους ευχόμαστε να είναι γεροί και υγιείς, να συνεχίσουν να παλεύουν για το μέλλον τους, για τα όνειρά τους, να αγωνίζονται και να διεκδικούν όλα όσα τους αξίζουν. Ευχόμαστε καλή δύναμη στους γονείς των παιδιών, που βλέπουν την ελπίδα και τη χαρά στα παιδιά τους, αλλά και που πρέπει να τα φέρουν βόλτα σε ακόμα πιο δύσκολες συνθήκες. Στους εκπαιδευτικούς, που στηρίζουν τα παιδιά μας και γι’ αυτό πρέπει κι αυτοί να στηρίζονται ουσιαστικά από την πολιτεία. και όχι να διώκονται από το Υπουργείο Παιδείας, όπως οι 13 εκπαιδευτικοί της δευτεροθάθμιας εκπαίδευσης Κιλκίς, που τόλμησαν να αγωνιστούν ενάντια στην αξιολόγηση!

Η φετινή σχολική χρονιά ξεκινάει με χειρότερους όρους από την περσινή, για το σύνολο της εκπαιδευτικής κοινότητας πανελλαδικά.

Για άλλη μια χρονιά, τα κενά των εκπαιδευτικών θα πάρουν μήνες να καλυφθούν. Οι 10.000 διορισμοί μονίμων είναι σταγόνα στον ωκεανό των αναγκών, αφού πέρσι είχαν χρειαστεί 56.000 αναπληρωτές. Κι ενώ η κυβέρνηση πανηγυρίζει για τους διορισμούς, οι διορισμένοι που έχουν κλείσει διετία δεν μονιμοποιούνται με το πρόσχημα της αντιδραστικής αξιολόγησης... Στο Κιλκίς 13 εκπαιδευτικοί της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Κιλκίς διώκονται από το Υπουργείο επειδή τόλμησαν να σηκώσουν κεφάλι και να υπερασπιστούν τα δικαιώματα τα δικά τους και των μαθητών τους.

Παράλληλα, με πρόσφατη απόφαση της κυβέρνησης, εκατοντάδες τμήματα που συγχωνεύονται, στριμώχνοντας τα παιδιά σε τμήματα με 25 έως 27 μαθητές, χωρίς να λαμβάνονται υπόψη διαγνώσεις, με τους εκπαιδευτικούς της Παράλληλης Στήριξης να μοιράζονται σε δυο και σε τρία παιδιά... Προκαλεί η κυβέρνηση όταν λέει ότι από τα 61.000 τμήματα συγχωνεύονται «μόνο τα 1.600» και πως αυτό είναι «για το καλό των παιδιών»!

Στο νομό Κιλκίς έχουν καταργηθεί οι σχολικές επιτροπές ενώ η κατανομή χρηματοδότησης των Δήμων για την κάλυψη λειτουργικών δαπανών αποφασίστηκε μόλις χθες από το αρμόδιο Υπουργείο Εσωτερικών... Και βέβαια τι να πρωτοκάνει κανείς με 172.140 € για το Δήμο Κιλκίς και 83.980 € για το Δήμο Παιονίας. Για αυτό ήδη ξεκίνησαν οι εκκλήσεις προς τους γονείς για συμβολή στην κάλυψη λειτουργικών δαπανών, που σίγουρα θα συνεχιστεί καθ' όλη τη διάρκεια της χρονιάς.

Σε επίπεδο σχολικής στέγης άλλα σχολεία καταργήθηκαν, άλλα υποβαθμίστηκαν ενώ σχολεία που έχουν ιδρυθεί μένουν στα χαρτιά. Έχουν περάσει πάνω από δέκα χρόνια από τότε που εξαγγέλθηκε το 10ο δημοτικό σχολείο Κιλκίς, η ενίσχυση του εγκαταλελειμμένου ΕΠΑΛ Κιλκίς, η προσθήκη 4 αιθουσών στο 1ο ΓΕΛ Κιλκίς, η κατασκευή του 4ου δημοτικού σχολείου Πολυκάστρου, η κατασκευή 2ου Γυμνασίου Πολυκάστρου ενώ η κατασκευή του 4ου νηπιαγωγείου Πολυκάστρου με χρηματοδότηση από το Υπ. Μεταναστευτικής Πολιτικής παραμένει “γιαπί” για ακόμη μία χρονιά.

Μόλις χθες “μετα βαίων και κλάδων” η κυβέρνηση εγκαινίασε την ενίσχυση του δημοτικού σχολείου Ποντοηράκλειας. Πότε όμως θα ολοκληρωθεί ο πρωτοβάθμιος έλεγχος των κτιρίων, που εξαγγέλθηκε για πρώτη φορά το 2002 και επανεξαγγέλθηκε το 2022 μετά τον καταστροφικό σεισμό στην Τουρκία; Πότε θα μάθουμε τελικά, επιστημονικά τεκμηριωμένα, 20 χρόνια μετά τις πρώτες εξαγγελίες, αν και άλλα κτίρια εξίσου “γηρασμένα” και “επιβαρυμένα” από σεισμούς, χρήζουν επίσης ενίσχυσης; Μόνο έτσι μπορεί να αποκατασταθεί επιτέλους το κοινό αίσθημα ασφαλείας σε γονείς, μαθητές και εκπαιδευτικούς;

Όλα τα παραπάνω έχουν ως αποτέλεσμα τα σχολεία μας να κατηγοριοποιούνται και οι μαθητές να διαχωρίζονται σε αυτούς που οι γονείς βάζουν το χέρι στην τσέπη για την ολόπλευρη εκπαίδευση των παιδιών και σε αυτούς που αδυνατούν να ανταποκριθούν. Τέτοια κοινωνία θέλουν; Αυτός είναι ο σεβασμός των μορφωτικών δικαιωμάτων των παιδιών μας;

Τους απαντάμε ότι για όλα αυτά δεν υπάρχει καμία δικαιολογία. Τόσα χρόνια δίνονται δισεκατομμύρια ευρώ σε ΝΑΤΟικές δαπάνες, σε επιδοτήσεις και φοροαπαλλαγές σε ομίλους, απορροφήθηκαν μια σειρά ευρωπαϊκά προγράμματα, αυξήθηκε κατακόρυφα η φορολογία των εργατικών-λαϊκών οικογενειών. 4,5 δισ. ευρώ είναι το πρωτογενές πλεόνασμα, ξεπατώνοντας κυριολεκτικά τον λαό και είναι πρόκληση να συνεχίζουν να λογίζονται ως κόστος οι ανάγκες των παιδιών και των οικογενειών τους, η Παιδεία να μετατρέπεται σε όλο και πιο ακριβό εμπόρευμα.

Εμείς οι εκλεγμένοι με την Λαϊκή Συσπείρωση στα δημοτικά συμβούλια Κιλκίς και Παιονίας, σας καλούμε να μην αποδεχτούμε αυτή την κατάσταση. Οφείλουμε να σταθούμε δίπλα στα παιδιά μας αγωνιστικά, δίνοντας τους το παράδειγμα. Όλοι μαζί μπορούμε να εμποδίσουμε τα απαράδεκτα σχέδια της κυβέρνησης να στοιβάζονται ακόμα περισσότεροι μαθητές μέσα σε κακοσυντηρημένα και με ελλείψεις σχολεία που καλούν πολλές φορές τους ίδιους τους γονείς να συνδράμουν για την συντήρησή τους.

Η ελπίδα βρίσκεται στην οργάνωση του αγώνα μέσα σε κάθε σχολείο, μαζί μαθητές, εκπαιδευτικοί και γονείς, να διεκδικήσουμε σύγχρονα ασφαλή σχολεία, μόρφωση των παιδιών μας με αποκλειστικά δημόσια και δωρεάν Παιδεία.

Καλή δύναμη σε όλους και όλες με αισιοδοξία για τους αγώνες που θα έρθουν!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η Γνώμη Κιλκίς- Παιονίας διευκρινίζει στους αναγνώστες της ότι θεωρεί αυτονόητο το δικαίωμα του σχολιασμού και της κριτικής έκφρασης, όταν αυτό φυσικά δεν στοχεύει στην απαξίωση, στην ύβρη και στην προσβολή ατόμων και θεσμών.

Το αναγνωστικό κοινό θα πρέπει να γνωρίζει ότι η Γνώμη, επιδιώκοντας μια υγιή και αμφίδρομη επικοινωνία, δεν δημοσιεύει ανυπόγραφα σχόλια, αλλά ούτε και σχόλια ρατσιστικού, προσβλητικού και υβριστικού περιεχομένου.

Τα ενυπόγραφα άρθρα τέλος, εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας.