Act Business Center

Act Business Center

Παρασκευή 19 Ιουλίου 2024

KKE: Το Κιλκίς φλέγεται, εξαιτίας της εγκληματικής πολιτικής του κέρδους που αφήνει τον λαό απροστάτευτο

Δελτίο τύπου ΚΚΕ Κιλκίς
Μέσα σε λίγες εβδομάδες, ειδικότερα τις τελευταίες ημέρες, η ευρύτερη περιοχή της ΠΕ Κιλκίς βρέθηκε, ουκ ολίγες φορές, αντιμέτωπη με τον εφιάλτη της πύρινης λαίλαπας.

Χθες Τετάρτη 17/7 υπήρξαν ταυτόχρονα ενεργά μέτωπα στους Ευζώνους, πολύ κοντά στο μεθοριακό σταθμό και την ίδια ώρα έξω από το χωριό Πλατανιά, στο ύψος της ΠΑΘΕ, με αποτέλεσμα να κλείσει η Εθνική οδός Θεσσαλονίκης Ευζώνων όπως και το ίδιο το τελωνείο, να δημιουργηθεί ουρά οχημάτων από τη γειτονική χώρα που διέρχονταν το τελωνείο. Την ίδια στιγμή μάχη έδωσαν οι δυνάμεις της πυροσβεστικής με τις διάσπαρτες εστίες και αναζωπυρώσεις στην πυρκαγιά που ξέσπασε από το μεσημέρι της Κυριακής 14/7 σε αγροτοδασική έκταση στην Καλλιρόη, στο λεκανοπέδιο των Μουριών, καθώς και με τις μικρές εστίες που ξέσπασαν επίσης χθες Τετάρτη το απόγευμα στην ευρύτερη περιοχή κοντά στο Λιμνότοπο στο Δήμο Παιονίας.

Η αντιπυρική περίοδος που διανύουμε και για την περιοχή μας, είναι ίσως η δυσκολότερη από ποτέ, καθώς εκτός των παραπάνω πυρκαγιών έχουν ξεσπάσει και άλλες, όπως στο εγκαταλειμμένο στρατόπεδο Δογάνη, εκτός σχεδίου, αλλά πολύ κοντά στην πόλη του Κιλκίς, προηγούμενα σε χωματερές, ή στο Χέρσο όπου κινδύνευσαν σπίτια και ήταν ορατός ο κίνδυνος για μεγάλης έκστασης καταστροφή διότι σε απόσταση λίγων χιλιομέτρων βρίσκεται η ΒΙΠΕ Σταυροχωρίου, με δεκάδες εργοστάσια και χιλιάδες εργαζόμενους καθώς και μεγάλης έκτασης φωτοβολταικών.

Αναμφίβολα το Κιλκίς έχει να ζήσει χρόνια τόσα πύρινα μέτωπα και οι θερμοκρασίες εδώ και μέρες προσεγγίζουν και ξεπερνάνε τους 40+ βαθμούς . Όντως το Κιλκίς φλέγεται όπως και όλη η χώρα και ακόμα βρισκόμαστε στο μέσο του καλοκαιριού.

Όμως, η φετινή αντιπυρική περίοδος, όσο δύσκολα καιρικά φαινόμενα και αν παρουσιάζει, είτε “ακραία και εξαιτίας της ύπαρξης κλιματικής αλλαγής”, όπως θέλει επίμονα να ισχυρίζεται η κυβέρνηση, την ίδια ώρα όμως για να λέμε τα σύκα - σύκα και τη σκάφη - σκάφη, ακραία και εγκληματική είναι διαχρονικά η πολιτική της, καθώς και όλων των κυβερνήσεων που πέρασαν, γιατί συνέχισαν και επέκτειναν την υποχρηματοδότηση και υποστελέχωση των υπηρεσιών Πολιτικής Προστασίας, της ίδιας της Πυροσβεστικής, των σταθμών Κιλκίς και Γουμένισσας, των δύο Δασαρχείων επίσης Κιλκίς και Γουμένισσας.

Οι πυροσβέστες έδωσαν και δίνουν με αυταπάρνηση τη μάχη της πυρόσβεσης, είναι αντιμέτωποι με τη συνεχόμενη επιφυλακή, την εντατικοποίηση στο πεδίο της φωτιάς. Βρίσκονται στα πόστα τους αμέτρητες μέρες, πολλές φορές καλούνται να συνδράμουν εκτός περιοχής, σε πολύ μακρινές αποστάσεις, σε σημείο εξάντλησης των σωματικών τους δυνάμεων, εκθέτοντας σε σοβαρούς κινδύνους την υγεία τους, σε ένα επάγγελμα που δεν αναγνωρίζεται καν ως επικίνδυνο!

Στην ίδια πολιτική είναι καταδικασμένοι και οι δύο δήμοι που στερούνται το αναγκαίο προσωπικό για να γίνουν όλες οι εργασίες πρόληψης έγκαιρα, πριν την αντιπυρική περίοδο και όχι με μπαλώματα την τελευταία στιγμή.

Συγκινητική είναι η συνδρομή συλλόγων, κατοίκων και εθελοντών, των ίδιων των αγροτών με τα μηχανήματα τους που ανοίγουν αντιπυρικές ζώνες, συνδράμουν όπου κριθεί απαραίτητο.

Σε μια περιοχή με μεγάλους ορεινούς όγκους, σημαντικότατους για το φυσικό κάλλος και τον περιβαλλοντικό πλούτο της περιοχής, το Πάικο στην Παιονία, τα Κρούσια και Μπέλλες στο Κιλκίς, τα δύο Δασαρχεία Κιλκίς και Γουμένισσας παραμένουν υποστελεχωμένα από το απαραίτητο επιστημονικό και λοιπό προσωπικό.

Αυτή όμως εν κατακλείδι η εγκληματική πολιτική που περιορίζει δραστικά της κρατικές δαπάνες στον τομέα της πρόληψης, αυτή είναι που τελικά απειλεί το λαό της περιοχής, και όχι τα ακραία καιρικά φαινόμενα. Τον εκθέτει όλο και περισσότερο στον κίνδυνο, τον αφήνει ανυπεράσπιστο μπροστά στις πυργκαγιές, ανυπεράσπιστο μπροστά στο ενδεχόμενο ατυχήματος μεγάλης έκτασης, με ανυπολόγιστες καταστροφές, γιατί ολόκληρα χωριά γειτνιάζουν με Βιομηχανικές περιοχές, ΒΙΠΕ Σταυροχώριου, Βιομηχανική Νέας Σάντας – Παντελεήμωνα, βιομηχανικές μονάδες στο Πολύκαστρο πλησίον οικισμών.

Ολα αυτά λοιπόν είναι συνέπειες της εχθρικής για τον λαό πολιτικής στήριξης των επιχειρηματικών ομίλων, που στην πράξη μεταφράζεται σε άναρχη χωροθέτηση βιομηχανιών μέσα σε κατοικημένες περιοχές, σε «χρήσεις γης» που προσαρμόζονται στους επενδυτικούς σχεδιασμούς του κεφαλαίου, σε ανύπαρκτους ελέγχους από τις κρατικές υπηρεσίες που κρατάνε έτσι «ζεστή την πλάτη» των βιομηχάνων και άλλων καπιταλιστών.

Είναι η ίδια πολιτική που μπουκώνει με ζεστό χρήμα τους ομίλους στο όνομα της «πράσινης μετάβασης» και που αντιμετωπίζει την ολοκληρωμένη αντιπυρική προστασία, με έμφαση στην πρόληψη, ως «κόστος δίχως όφελος», ως δημοσιονομικά ασύμφορη. Λεφτά για υπέρογκες εξοπλιστικές δαπάνες στο ΝΑΤΟ δισεκατομμύριων ευρώ βρίσκουν να δίνουν.. .Για την προστασία της ίδιας της ανθρώπινης ζωής, της περιουσίας και το βιος του λαού, το ταμείο είναι πάντα άδειο.

Αν κάτι αναδείχθηκε επίσης με τον πολύωρο αποκλεισμό της ΠΑΘΕ στο ύψος της αερογέφυρας Πολυκάστρου, λόγω φόβου αναζωπυρώσεων, είναι η ανάγκη εδώ και τώρα να φτιαχτεί ασφαλής και σύγχρονος αυτοκινητόδρομος Χαλάστρας - Ευζώνων, με λωρίδες κυκλοφορίας σε κάθε ρεύμα, με λωρίδα έκτακτης ανάγκης γιατί, λόγω του πολύωρου κλεισίματος συγκεντρώθηκε μεγάλος αριθμός βαρέων οχημάτων, νταλίκες, κοντέινερ, βυτιοφόρα, με ότι αυτό συνεπάγεται για την ασφάλεια των ίδιων των οδηγών, κατοίκων της περιοχής καθώς και των επισκεπτών που διέρχονται από τη γειτονική χώρα.

Ας μην κρύβεται η κυβέρνηση και τα άλλα κόμματα, που και φέτος μιλάνε για ένα ακόμα “δύσκολο καλοκαίρι”, ρίχνοντας και πάλι το μπαλάκι της ατομικής ευθύνης, του καθαρισμού των οικοπέδων, του 112 τρεχάτε να σωθείτε!

Το ΚΚΕ έχει καταγγείλει επανειλημμένα αυτήν την κατάσταση. Κοινοβουλευτικά έχει παρέμβει με ερωτήσεις, έχει αναδείξει τα εγκληματικά κενά σε πυροσβεστική και δασαρχεία, έχει απαιτήσει την κάλυψή τους. Σήμερα χωρίς καμία αναβολή χρειάζεται να παρθούν άμεσα μέτρα για την προστασία της ζωής των κατοίκων της περιοχής, των εργαζομένων, του ίδιου του φυσικού περιβάλλοντος.

Η κυβέρνηση πρέπει να πάρει τώρα όλα τα απαραίτητα μέτρα ώστε να αντιμετωπιστούν οι τραγικές ελλείψεις σε προσωπικό και μέσα, τόσο στις υπηρεσίες πυρόσβεσης, στην Πολιτική Προστασία των δύο δήμων Κιλκίς και Παιονίας για να μην έχουμε χειρότερα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η Γνώμη Κιλκίς- Παιονίας διευκρινίζει στους αναγνώστες της ότι θεωρεί αυτονόητο το δικαίωμα του σχολιασμού και της κριτικής έκφρασης, όταν αυτό φυσικά δεν στοχεύει στην απαξίωση, στην ύβρη και στην προσβολή ατόμων και θεσμών.

Το αναγνωστικό κοινό θα πρέπει να γνωρίζει ότι η Γνώμη, επιδιώκοντας μια υγιή και αμφίδρομη επικοινωνία, δεν δημοσιεύει ανυπόγραφα σχόλια, αλλά ούτε και σχόλια ρατσιστικού, προσβλητικού και υβριστικού περιεχομένου.

Τα ενυπόγραφα άρθρα τέλος, εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας.