Act Business Center

Act Business Center

Παρασκευή 19 Ιουλίου 2024

Απαιτούμενα μέτρα προστασίας των εργαζομένων Δήμου Κιλκίς κατά τη διάρκεια του καύσωνα

Δελτίο τύπου Επιτροπής υγιεινής και Ασφάλειας Εργαζομένων Δήμου Κιλκίς
Την περίοδο του θέρους λαμβάνει χώρα ιδιαίτερη καταπόνηση των εργαζομένων που οφείλεται στη συνέργεια μετεωρολογικών παραγόντων του εξωτερικού περιβάλλοντος και παραμέτρων μικροκλίματος του εσωτερικού εργασιακού χώρου, σωματικής εργασίας και προστατευτικού ρουχισμού.

Ιδιαίτερη επιβάρυνση παρατηρείται στις υπαίθριες εργασίες (π.χ. σε οικοδομές, οδικά και άλλα τεχνικά έργα) και στις εργασίες σε στεγασμένους χώρους όπου λόγω της φύσης των παραγωγικών διαδικασιών μπορεί να υπάρχει επί πλέον θερμική καταπόνηση από υψηλές τιμές θερμοκρασίας-υγρασίας και ακτινοβολούμενη θερμότητα και ιδίως στις χειρωνακτικές εργασίες (π.χ. μεταφορά βαρέων αντικειμένων, οικοδομικών υλικών).

Είναι γνωστό ότι οι εργοδότες οφείλουν να λαμβάνουν τα κατάλληλα μέτρα για την προστασία της ασφάλειας και υγείας των εργαζομένων σύμφωνα με τις κείμενες διατάξεις της εργατικής νομοθεσίας, σε περίπτωση δε μη συμμόρφωσης επιβάλλονται οι προβλεπόμενες διοικητικές και ποινικές κυρώσεις.

Λαμβάνοντας υπ' όψιν τις σχετικές οδηγίες των Υπουργείων Υγείας και Εσωτερικών και την ανάγκη προστασίας των συναδέλφων μας κατά τη διάρκεια του καύσωνα, κατά την άποψη της Επιτροπής Υγιεινής και Ασφαλείας η δημοτική αρχή οφείλει:

-- Να προσδιορίσει τις εργασίες και τους χώρους εργασίας όπου ο κίνδυνος θερμικής καταπόνησης των εργαζομένων αναμένεται να είναι αυξημένος (ο προσδιορισμός πραγματοποιείται με την ενεργό συμμετοχή του Τεχνικού Ασφαλείας και του Ιατρού Εργασίας σε συνεργασία με τους εργαζομένους και τους εκπροσώπους τους στην Επιτροπή Υγιεινής και Ασφαλείας).

-- Να προβεί, σε συνεργασία με Τεχνικό Ασφαλείας, Ιατρό Εργασίας και Επιτροπή Υγιεινής και Ασφαλείας στην αναλυτική εξειδίκευση των τεχνικών μέτρων (π.χ. παρεμβάσεις στα δομικά στοιχεία των κτιρίων, παρεμβάσεις στο μικροκλίμα των χώρων εργασίας) και οργανωτικών μέτρων (π.χ. οργάνωση χρόνου εργασίας με κατάλληλα διαλείμματα, μείωση ή παύση εργασιών σε συνθήκες υψηλής καταπόνησης, διαμόρφωση κατάλληλων χώρων δροσισμού και ανάπαυσης, χορήγηση πόσιμου νερού σε θερμοκρασία 10 -15 ο C) που πρέπει κατά περίπτωση να ληφθούν για την αντιμετώπισή του καύσωνα.

-- Να πραγματοποιήσει, σε συνεργασία με τον Ιατρό Εργασίας, την οργάνωση της κατάλληλης υποδομής για την αντιμετώπιση καταστάσεων έκτακτης ανάγκης και την παροχή πρώτων βοηθειών.

-- Να πραγματοποιήσει ενημέρωση και παροχή οδηγιών στους εργαζομένους αναφορικά με τους τρόπους προστασίας της υγείας και της ασφάλειας τους κατά τη διάρκεια του καύσωνα.

-- Να ελέγξει ότι όλοι οι εργαζόμενοι έχουν λάβει και χρησιμοποιούν σωστά τα κατάλληλα μέσα ατομικής προστασίας.

-- Να ελέγξει ότι η θερμοκρασία στους χώρους εργασίας ανταποκρίνεται στις ανάγκες του ανθρώπινου οργανισμού λαμβανομένης υπόψη της φύσης της εργασίας, της σωματικής προσπάθειας που απαιτείται για την εκτέλεσή της και των κλιματολογικών συνθηκών που επικρατούν σε κάθε χώρο εργασίας.

-- Να λάβει τη σχετική μέριμνα για την προστασία της υγείας των υπαλλήλων που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες λαμβάνοντας συγκεκριμένα μέτρα όπως τηλεργασία, ειδικές άδειες λόγω καύσωνα κ.α.

-- Να λάβει τη σχετική μέριμνα για την προστασία της υγείας των υπαλλήλων που δεν ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες λαμβάνοντας συγκεκριμένα μέτρα όπως τηλεργασία, ευέλικτη προσέλευση στην εργασία, αποφυγή εργασίας κατά τις ώρες αιχμής 12:00 – 17:00 κ.α.

Με εκτίμηση, τα μέλη της Επιτροπής Υγιεινής και Ασφάλειας του Δήμου Κιλκίς:
Αθανασιάδης Θοδωρής,
Βασιλακάκης Αναστάσιος
Καραφουλίδης Χρήστος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η Γνώμη Κιλκίς- Παιονίας διευκρινίζει στους αναγνώστες της ότι θεωρεί αυτονόητο το δικαίωμα του σχολιασμού και της κριτικής έκφρασης, όταν αυτό φυσικά δεν στοχεύει στην απαξίωση, στην ύβρη και στην προσβολή ατόμων και θεσμών.

Το αναγνωστικό κοινό θα πρέπει να γνωρίζει ότι η Γνώμη, επιδιώκοντας μια υγιή και αμφίδρομη επικοινωνία, δεν δημοσιεύει ανυπόγραφα σχόλια, αλλά ούτε και σχόλια ρατσιστικού, προσβλητικού και υβριστικού περιεχομένου.

Τα ενυπόγραφα άρθρα τέλος, εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας.