Act Business Center

Act Business Center

Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024

Λαϊκή Συσπείρωση Παιονίας: Για τον οικονομικό απολογισμό του 2023 της Σχολικής Επιτροπής Πρωτοβάθμιας Δήμου Παιονίας

Δελτίο τύπου Λαϊκής Συσπείρωσης Παιονίας
Ο απολογισμός της Σχολικής Επιτροπής, που κατατέθηκε σε πρόσφατη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου και εγκρίθηκε τελικά από τη Διοίκηση του Δήμου και τη μείζονα αντιπολίτευση, για άλλη μια φορά επιβεβαίωσε τις θέσεις και τις εκτιμήσεις της Λαϊκής Συσπείρωσης Παιονίας ότι οι παρατάξεις τους διαρκώς δίνουν άλλοθι στο κεντρικό κράτος να συνεχίσει απρόσκοπτα την διαχρονική πολιτική όλων των κυβερνήσεων ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ υποχρηματοδότησης των σχολικών μονάδων.

Ενδεικτικό και μόνο της προσπάθειας να συγκαλυφθεί η πολιτική αυτή είναι ότι η σχετική εισήγηση δεν συνοδευόταν από διοικητικό απολογισμό, που θα τεκμηρίωνε την αναγκαιότητα της κάθε δαπάνης και γενικότερα τη διαχείριση που επέλεξε τελικά να κάνει σχολική επιτροπή. Με άλλα λόγια τι προβλήματα παρουσιάστηκαν στις σχολικές μονάδες, πως ιεραρχήθηκαν οι προτεραιότητες επίλυσης τους από τη Διοίκηση του Δήμου και τη Σχολική Επιτροπή. Mόνο έτσι πιστεύουμε πως θα μπορούσαμε να διαπιστώσουμε αντικειμενικά ως κοινωνία αν υπολειπόμαστε των αναγκών και αν πρέπει να διεκδικήσουμε, μέσω του Δήμου, αύξηση της κρατικής χρηματοδότησης.

Κάτι τέτοιο λοιπόν δεν προσκομίστηκε. Προσκομίστηκε όμως αναλυτικός πίνακας εσόδων και εξόδων στον οποίο διαπιστώθηκε ότι τα έσοδα μειώθηκαν από 470.088,37 € το 2022, σε 431.413,25 € το 2023 ενώ τα έξοδα επίσης μειώθηκαν από 288.216,83 € το 2022, σε 271.359,46 € το 2023. Δηλαδή σε συνθήκες ακρίβειας, λόγω πληθωρισμού, το κράτος μείωσε την κρατική χρηματοδότηση και η Σχολική Επιτροπή αντίστοιχα μείωσε τις δαπάνες προς τις σχολικές μονάδες , αφήνοντας μάλιστα αποθεματικό 160.000 € !

Ενώ λοιπόν οι ανάγκες αυξήθηκαν, οι δαπάνες μειώθηκαν και μάλιστα σε συνθήκες που τα έσοδα του κράτους αυξάνονται (αύξηση για φέτος κατά 6 δις) και προέρχονται σε ποσοστό 95% από τις τσέπες των φτωχών λαϊκών στρωμάτων που το κράτος φορολογεί κάθε τους δαπάνη, κάθε τους ανάγκη.

Να λοιπόν πως το κράτος εξοικονομεί ζεστό κρατικό χρήμα για να το διοχετεύσει στους επιχειρηματικούς ομίλους και μάλιστα σε συνθήκες που σπάνε κάθε ρεκόρ κερδοφορίας. Μόνο φέτος 500 μεγάλοι επιχειρηματικοί όμιλοι στη χώρα είχαν πάνω από 25 δις κέρδη.

Είναι τελικά ή δεν είναι το μακρύ χέρι της κυβέρνησης; Βέβαια με αυτό τον τρόπο κάνουν τη δουλειά τους και οι τοπικές διοικήσεις οι οποίες μέσω των “απευθείας αναθέσεων” χτίζουν συμμαχίες με τοπικούς επαγγελματίες. Βέβαια, οι περισσότεροι προμηθευτές του Δήμου αποτελούν μικρές επιχειρήσεις, οι οποίες ακόμη και αν ανήκουν σε φιλικά ή ακόμη και συγγενικά πρόσωπα της διοίκησης, βράζουν στο καζάνι του ανταγωνισμού και αργά ή γρήγορα τα μεγάλα επιχειρηματικά συμφέροντα που απολαμβάνουν τη στήριξη των κυβερνήσεων διαχρονικά και των τοπικών διοικήσεων που στηρίζουν αυτή την πολιτική υπέρ των λίγων, θα τους ξεκληρίσουν.

Αυτόν τον κόσμο της εκμετάλλευσης και του ανταγωνισμού υπηρετούν, που τη ζωή μας την πάει από το κακό στο χειρότερο. Άλλωστε η κυβέρνηση έχει αποφασίσει ήδη την κατάργηση των σχολικών επιτροπών, που σημαίνει οικονομίες κλίμακας, σημαίνει ακόμη περισσότερες διαγωνιστικές διαδικασίες, σημαίνει θάνατος του “μικρού” εμπόρου-επαγγελματία. Να τους χαίρονται!

Η Λαϊκή Συσπείρωση Παιονίας καταψήφισε τον απολογισμό διότι ουσιαστικά η αποδοχή του θα ισοδυναμούσε με αποδοχή της παραπάνω πολιτικής. Να σταματήσει εδώ και τώρα το κράτος να μεταφέρει όλο και πιο δυσβάσταχτα βάρη στους Δήμους και τις Σχολικές Επιτροπές και αυτοί με τη σειρά τους και μέσω μερίδας των Διευθύνσεων των σχολικών μονάδων, να τα μεταβιβάζουν σε γονείς και μαθητές.

Θα συνεχίσουμε να διεκδικούμε με κριτήριο τις ανάγκες των δημοτών, των παιδιών μας και όχι με βάση τι περισσεύει από το φαγοπότι των επιχειρηματικών ομίλων, από τον κρατικό προϋπολογισμό, τον προϋπολογισμό του Δήμου και των νομικών του προσώπων και μετά να μας καλούν να γινόμαστε χειροκροτητές της κυβέρνησης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η Γνώμη Κιλκίς- Παιονίας διευκρινίζει στους αναγνώστες της ότι θεωρεί αυτονόητο το δικαίωμα του σχολιασμού και της κριτικής έκφρασης, όταν αυτό φυσικά δεν στοχεύει στην απαξίωση, στην ύβρη και στην προσβολή ατόμων και θεσμών.

Το αναγνωστικό κοινό θα πρέπει να γνωρίζει ότι η Γνώμη, επιδιώκοντας μια υγιή και αμφίδρομη επικοινωνία, δεν δημοσιεύει ανυπόγραφα σχόλια, αλλά ούτε και σχόλια ρατσιστικού, προσβλητικού και υβριστικού περιεχομένου.

Τα ενυπόγραφα άρθρα τέλος, εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας.