Στις 20 και 21 Μαρτίου 2024 μαθητές και εκπαιδευτικοί του 2ου Πειραματικού ΓΕΛ Κιλκίς ταξίδεψαν στις Βρυξέλλες για το final event του Ευρωπαϊκού Προγράμματος BORN in EU.
Είχε προηγηθεί στις 29 Ιανουαρίου Εργαστήρι μη τυπικής μάθησης στη Βιβλιοθήκη του σχολείου στο οποίο συμμετείχαν 25 μαθητές και μαθήτριες του σχολείου μας χωρισμένοι/-ες σε 5 ομάδες. Παράλληλα, παρόμοια workshops έλαβαν χώρα σε 4 ακόμη σχολεία από όλη την Ελλάδα. Τα βίντεο που ετοίμασαν όλες οι ομάδες αναρτήθηκαν σε ειδική πλατφόρμα και εκκίνησε η ψηφοφορία. Τελικός νικητής ήταν μία ομάδα του σχολείου μας που αποτελούνταν από τους/τις εξής μαθητές και μαθήτριες της Α΄ Τάξης:
1. Αβραμίδης Σταύρος
2. Κουρτέσογλου Χρύσα
3. Λαζαρίδης Μανώλης
4. Σπυρίδου Ελισάβετ
5. Τουμανίδου Ελένη.
Η νίκη των παιδιών μας συνεπαγόταν ταξίδι στις Βρυξέλλες για το final event στο Ευρωκοινοβούλιο. Τα έξοδα της μετακίνησης, της διαμονής και της διατροφής καλύπτονταν από το πρόγραμμα, ενώ μέρος της μετακίνησης καλύφθηκε από χορηγίες. Οι χορηγοί μας, τους οποίους ευχαριστούμε θερμά, ήταν ο Σεβασμιότατος Μητροπολίτης Πολυανής και Κιλκισίου κ.κ. Βαρθολομαίος, ο κ. Σπύρος Μιχαηλίδης, ο κ. Χρήστος Λιλίτσας, ο κ. Κωνσταντίνος Ρωσσόπουλος και ο κ. Γεώργιος Βουλγαράκης. Στις 20 Μαρτίου, συναντηθήκαμε με τις άλλες ομάδες από τις 4 χώρες (Πολωνία, Γερμανία, Ιταλία και Ισπανία) και όλοι μαζί ετοιμάσαμε σε πολύωρο workshop τις προτάσεις προς τους ευρωβουλευτές.
Οι προτάσεις αφορούσαν την ανάγκη απαρέγκλιτης προάσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην ΕΕ και την επιβολή κυρώσεων σε χώρες-μέλη που παραβιάζουν τα ανθρώπινα δικαιώματα. Τέθηκε ο προβληματισμός των νέων για τους μισθούς στις χώρες-μέλη και το υψηλό κόστος της στέγασης και προτάθηκε το ύψος των ενοικίων να μην υπερβαίνει το 10% του μηνιαίου μισθού. Πρόταση κατατέθηκε και για το ζήτημα της ανάπτυξης του πρωτογενούς τομέα, αλλά και της διαφάνειας και της καταπολέμησης της διαφθοράς σε διεθνές επίπεδο και σε επίπεδο ΕΕ. Τέλος, προτάθηκε ένα κοινό σύστημα αξιολόγησης για όλες τις βαθμίδες της εκπαίδευσης σε όλες τις χώρες-μέλη της ΕΕ.
Τις προτάσεις αυτές κατέθεσαν οι ομάδες των νέων στο final event, στις 21 Μαρτίου, σε αίθουσα συνεδριάσεων του Ευρωκοινοβουλίου. Εκεί μας υποδέχθηκαν και κατέγραψαν τις προτάσεις οι:
1. Róża Thun – Member of the European Parliament
2. Jakub Boratyński – Director of Networks & Governance (GROW.D) in the DG for Internal Market, Industry, Entrepreneurship and SMEs (DG GROW)
3. Joanna Jeżyk-Maj - Policy Advisor in CULT Committee
4. Łukasz Klejnowski – Policy Advisor at the European Parliament.
Στην πρόταση κάθε ομάδας οι ανωτέρω δίναν την εκτίμησή τους για το θέμα και παρουσίαζαν τα υπάρχοντα δεδομένα. Είναι χαρακτηριστική η προτροπή της Ευρωβουλευτή κ. Róża Thun, να παρακολουθούν οι νέοι και οι νέες τις συνεδριάσεις του Ευρωκοινοβουλίου και να επισκέπτονται τακτικά ιστοσελίδες που αφορούν προγράμματα για νέους και νέες. Θεώρησαν, επίσης, πως κάποιες από τις προτάσεις δύνανται να ψηφιστούν από τους ευρωβουλευτές, καθώς προσφέρουν μια πλήρη αποτύπωση και σε πρακτικό επίπεδο εφαρμογής τους.
Η εμπειρία ήταν μοναδική και ιδιαίτερα εποικοδομητική. Τα παιδιά μας είχαν τη δυνατότητα να δράσουν βιωματικά και να κοινωνικοποιηθούν σε ευρωπαϊκό επίπεδο αποκτώντας νέους φίλους και συνειδητοποιώντας τους κοινούς προβληματισμούς όλων των νέων της Ευρώπης. Ανταποκρίθηκαν στις απαιτήσεις του προγράμματος τόσο γλωσσικά, όσο και συνεργατικά και απέδειξαν πως διαθέτουν τις απαραίτητες και απαιτούμενες δεξιότητες.
Τα παιδιά συνόδευσαν η Διευθύντρια του σχολείου, κ. Αικατερίνη Ρώσσιου, ως αρχηγός και η φιλόλογος του σχολείου, κ. Σοφία Μεσίγκου, ως συντονίστρια της συμμετοχής του σχολείου στο Πρόγραμμα. Συγχαρητήρια στα παιδιά μας και σε όλους όσοι συνεισέφεραν για την υλοποίηση του Προγράμματος. Ιδιαίτερα ευχαριστούμε τον μη κερδοσκοπικό οργανισμό πολιτικής δράσης Inter Alia στο πλαίσιο του Προγράμματος «Σχολεία – Πρέσβεις του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου» και τις κυρίες Boyka Boneva και Βερονίκη Κρικώνη, που μας ενέταξαν στο Πρόγραμμα.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Η Γνώμη Κιλκίς- Παιονίας διευκρινίζει στους αναγνώστες της ότι θεωρεί αυτονόητο το δικαίωμα του σχολιασμού και της κριτικής έκφρασης, όταν αυτό φυσικά δεν στοχεύει στην απαξίωση, στην ύβρη και στην προσβολή ατόμων και θεσμών.
Το αναγνωστικό κοινό θα πρέπει να γνωρίζει ότι η Γνώμη, επιδιώκοντας μια υγιή και αμφίδρομη επικοινωνία, δεν δημοσιεύει ανυπόγραφα σχόλια, αλλά ούτε και σχόλια ρατσιστικού, προσβλητικού και υβριστικού περιεχομένου.
Τα ενυπόγραφα άρθρα τέλος, εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας.