Act Business Center

Act Business Center

Δευτέρα 24 Απριλίου 2023

Δικαιοσύνη, παντού

Υπογράφει η 
Μάνια (Μαρία) Παναγιωτίδου
Υποψήφια βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ νομού Κιλκίς

Οι πρώτες κοινωνίες των ανθρώπων που ήταν κυνηγοί-συλλέκτες αποτελούνταν από 15-50 το πολύ άτομα.Έχουν βρεθεί ανθρωπολογικά ευρήματα που δείχνουν οτι φρόντιζαν τους τραυματίες, τους αρρώστους τους και τους πιο αδύναμους της ομάδας.Μοιράζονταν το κυνήγι με αυτούς και δεν τους άφηναν μόνους.

Οι κοινωνίες με την πάροδο του χρόνου μεγάλωσαν και τις τελευταίες χιλιετίες άλλαξε και η δομή τους, καθιστώντας αναγκαία την ύπαρξη κεντρικής εξουσίας.Στην εποχή μας αυτό γίνεται με την δημοκρατική διαδικασία των εκλογών.Οι πολίτες επιλέγουμε με την ψήφο μας αυτούς που θα μας κυβερνήσουν,που θα μας φροντίσουν και θα θωρακίσουν εδαφικά τον ζωτικό μας χώρο,την Πατρίδα μας.

Και φτάνουμε στο δια ταύτα.Κυβερνώ μια χώρα δεν σημαίνει κάνω ότι θέλω χωρίς να δίνω λογαριασμό στους πολίτες. Δεν σημαίνει ευνοώ ένα τμήμα της κοινωνίας-εύρωστο μάλιστα οικονομικά- εις βάρος των υπολοίπων.Δεν σημαίνει οτι καταντώ τον πολίτη να βλέπει σαν εχθρό του το κράτος και να συμπεριφέρεται αναλόγως. Κυβερνώ λοιπόν σημαίνει χτίζω σχέσεις εμπιστοσύνης κράτους-πολίτη. Κάνω τον πολίτη να αισθάνεται ασφάλεια στις συναλλαγές του με το κράτος. Μοιράζω τους φόρους έτσι που ο καθένας να πληρώνει αυτό που του αναλογεί.

Οι πολύ πλούσιοι πολλά,οι λιγότερο πλούσιοι λιγότερα κλπ.Όμως να αισθάνεται σιγουριά οτι οι φόροι του πιάνουν τόπο.Γίνονται σχολεία, πανεπιστήμια, νοσοκομεία, δρόμοι, κοινωνικές υπηρεσίες, υποδομές-έχουμε πρόσφατο τραγικό παράδειγμα που πλήγωσε όλη την Ελλάδα-αθλητικές εγκαταστάσεις στα σχολεία, μισθοί φροντιστών για τους βαριά νοσούντες.Εν ολίγοις οι φόροι που πληρώνει ο πολίτης συμβάλουν στην καλυτέρευση της ζωής του και της ποιότητας της.

Ένα άλλο κομμάτι της άσκησης της εξουσίας και επειδή η κοινωνία μας έχει γίνει πολύπλοκη είναι να φροντίζει ώστε να μην αδικούνται οι πολίτες. Όχι ασκώντας την δικαστική εξουσία αλλά φροντίζοντας αυτή να μην διαπλέκεται με την εκτελεστική εξουσία.Και νομοθετώντας σωστούς νόμους όταν χρειάζεται να βελτιωθούν οι υπάρχοντες νόμοι ή να ψηφιστούν νέοι.Δυστυχώς πολλές φορές μέσα σε κάποια νομοσχέδια οι κακοί κυβερνήτες φροντίζουν να περνούν και άρθρα που ευνοούν τους διαπλεκόμενους με προσωπικά οικονομικά συμφέροντα και όχι το σύνολο της κοινωνίας.

Πολλά μπορεί να κάνει μιά καλή κυβέρνηση. Να βοηθήσει την επιχειρηματικότητα,την έρευνα,να βελτιώσει τα σχολεία-κτηριακά,τις υποδομές τους και τα προγράμματα- να βελτιώσει τις υποδομές στα νοσοκομεία-γιατί κατά γενική ομολογία από γιατρούς και και παραϊατρικό προσωπικο έχουμε άριστους-να φροντίσει κανείς να μην πεινάει,να φροντίσει τους γονείς-ειδικά τις μανάδες που σηκώνουν το μεγαλύτερο βάρος-ώστε να φέρνουν παιδιά στον κόσμο εφόσον το επιθυμούν και όχι να σκέφτονται πως θα τα μεγαλώσουν,να βρει λύσεις για το πρόβλημα στέγης-όσον αφορά την οικονομική επιβάρυνση-ώστε οι νέοι να φεύγουν από τα πατρικά τους και να φτιάχνουν δικές τους οικογένειες.

Να βελτιώσει την ζωή αυτών που φροντίζουν έναν κατάκοιτο ή έναν ψυχικά άρρωστο άνθρωπο παρέχοντας του έναν βοηθό,ώστε να ανασαίνει και αυτός.Και εξασφαλίζοντας οτι θα μπορεί να ζει με αξιοπρέπεια.

Μπορεί να φτιάξει πραγματική διασύνδεση των επιχειρήσεων με τους ανέργους.

Μπορεί να επέμβει όταν υπάρχει αισχροκέρδεια,είτε από τις επιχειρήσεις τροφίμων,είτε από τους παρόχους ενέργειας,είτε από τις εταιρίες καυσίμων.

Μπορεί να επέμβει στην κατάχρηση εξουσίας των σωμάτων ασφαλείας.Άλλωστε εντολές παίρνουν αυτοί οι άνθρωποι και λειτουργούν σύμφωνα με αυτές.

Δυστυχώς η σημερινή κυβέρνηση απέδειξε οτι δεν μπορεί να λειτουργήσει ούτε καν όπως οι πρωτόγονοι που φρόντιζαν τους έχοντες ανάγκη.Όχι επειδή δεν μπορεί αλλά επειδή δεν θέλει.

Θα αναρωτηθεί κάποιος φτάνει ο προϋπολογισμός του κράτους για να γίνουν όλα αυτά; Ναι φτάνει και είναι όλα κοστολογημένα στο πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ.Γιατί τα χρήματα του προϋπολογισμού θα πάνε στις πραγματικές ανάγκες της κοινωνίας και όχι στις τσέπες των λίγων αλλά διαπλεκόμενων επιχειρηματιών.Ούτε των πολιτικών που λειτουργούν ως μεσάζοντες τους.

Άλλωστε κάποια από αυτά τα μέτρα που αφορούν την αλλαγή της λειτουργίας του κράτους δεν θέλουν χρήματα.Πολιτική βούληση θέλουν και καθαρά χέρια.Που ο ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ έχει αποδείξει οτι διαθέτει.Είτε μέσα στα μνημόνια είτε εκτός μνημονίων.

1 σχόλιο:

  1. ΝΑ ΑΚΥΡΩΣΕΙς ΠΟΛΟΥς ΝΟΜΟΥς ΤΗς ΝΔ ΙΔΙΟς ΠΟΥ ΑΦΟΡΟΥΝ ΤΟΥς ΠΛΟΥΣΙΟΥς ΤΑ ΚΑΡΤΕΛ ΤΡΑΠΕΖΩΝ -ΕΛΛΑΔΑ ΧΩΡΙς ΚΡΑΤΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ ????? ΑΠΟΔΗΞΗς ΝΑ ΠΙΑΝΟΝΤΕ ΟΛΕς ΓΙΑ ΑΠΟΦΗΓΗ ΤΗς ΦΩΡΟΚΛΟΠΗς

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Η Γνώμη Κιλκίς- Παιονίας διευκρινίζει στους αναγνώστες της ότι θεωρεί αυτονόητο το δικαίωμα του σχολιασμού και της κριτικής έκφρασης, όταν αυτό φυσικά δεν στοχεύει στην απαξίωση, στην ύβρη και στην προσβολή ατόμων και θεσμών.

Το αναγνωστικό κοινό θα πρέπει να γνωρίζει ότι η Γνώμη, επιδιώκοντας μια υγιή και αμφίδρομη επικοινωνία, δεν δημοσιεύει ανυπόγραφα σχόλια, αλλά ούτε και σχόλια ρατσιστικού, προσβλητικού και υβριστικού περιεχομένου.

Τα ενυπόγραφα άρθρα τέλος, εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας.