Act Business Center

Act Business Center

Τετάρτη 29 Μαρτίου 2023

Φυσικό αέριο στο Πολύκαστρο

Δελτίο τύπου «Νέα Ισχυρή Παιονία» 
Ένα ακόμη έργο, το οποίο η δική μας δημοτική αρχή είχε δρομολογήσει και ωριμάσει όσον αφορά τις συνθήκες υλοποίησης του στο δήμο μας, ήταν η σύνδεση του Πολυκάστρου με το δίκτυο φυσικού αερίου. Άλλωστε ήταν και προεκλογική μας δέσμευση ότι στη συνέχεια θα εντάξουμε και τις άλλες πόλεις του δήμου μας στο δίκτυο. 

Ως επιστέγασμα αυτής της πολιτικής, η θέρμανση με πρώτη ύλη το φυσικό αέριο, λειτουργεί στο Πολύκαστρο εδώ και 3,5 περίπου μήνες, ζεσταίνοντας 41 νοικοκυριά και σε αναμονή άμεσης σύνδεσης βρίσκονται άλλα 17. Οι αιτήσεις ενδιαφέροντος που έχουν γίνει, μέχρι τώρα, φθάνουν μέχρι τις 300 και ο προγραμματισμός μέχρι την περαίωση του έργου, το 2025, είναι να συνδεθούν περί τους 750 καταναλωτές.

Λόγω των οικονομικών συγκυριών με την ενέργεια, το ενδιαφέρον αρχικά δεν ήταν τόσο έντονο, όμως ήδη το φυσικό αέριο παρουσιάζει μεγάλη μείωση στις παγκόσμιες αγορές και το κόστος θέρμανσης έχει μειωθεί αρκετά. Άλλωστε, μέχρι και το τέλος του 2023 η σύνδεση στο δίκτυο είναι δωρεάν λόγω ένταξης του έργου στο ΕΣΠΑ, από την επόμενη χρονιά η σύνδεση θα κοστίζει περί τα 830 ευρώ. Αξίζει να αναφερθεί ότι το δίκτυο στη Μ. Αλεξάνδρου προβλέπεται να εκκινήσει μέσα στο φθινόπωρο του 2023, και να ολοκληρωθεί το 2025. Σε περίπτωση μεγάλου ενδιαφέροντος οι εργασίες μπορούν να επισπευτούν.

Είναι λυπηρό ότι η σημερινή διοίκηση του κ. Σιωνίδη δεν δείχνει το απαιτούμενο ενδιαφέρον, παρά τις δικές μας παροτρύνσεις στις συνεδριάσεις του δημοτικού συμβουλίου, με αποτέλεσμα κανένα δημοτικό κτίριο να μην έχει συνδεθεί μέχρι τώρα στο δίκτυο του φυσικού αερίου όσο τα τέλη σύνδεσης είναι δωρεάν. Στα δημοτικά κτίρια συμπεριλαμβάνονται τα σχολεία, γήπεδα και οι λοιπές δομές του δήμου.

Το φυσικό αέριο πέρα από περιβαλλοντικά φιλικό καύσιμο, εξασφαλίζει και την απαραίτητη αυτονομία στις υπηρεσίες και τα κτίρια ώστε να μην εξαρτώνται από τις διαθέσεις των εταιριών αλλά και την πορεία των διαγωνισμών για να συνεχίζεται αδιάκοπα η παροχή θέρμανσης. Άλλωστε, δεν ήταν λίγες οι φορές που παρατηρήθηκε πρόβλημα στην αδιάκοπη παροχή πετρελαίου στο δήμο. Η δικαιολογία της σημερινής διοίκησης για την μη σύνδεση των δημοτικών εγκαταστάσεων στο δίκτυο φυσικού αερίου ήταν οι οικονομικοί λόγοι, ότι δηλαδή ο δήμος δεν διαθέτει τα απαραίτητα κονδύλια για την εσωτερική εγκατάσταση στα κτίρια. 

Ο άλλος λόγος που επικαλείται η σημερινή διοίκηση για την μη προώθηση του έργου, είναι ότι είναι ιδιωτικό, χωρίς όμως ο κ. Σιωνίδης να εξετάζει την παρεχόμενη ωφέλεια προς τους δημότες. Και χωρίς βέβαια να γνωρίζει ότι ο Δήμος Παιονίας εισπράττει από τον διαχειριστή δικτύων φυσικού αερίου ειδικό τέλος ίσο με 14% επί των καθαρών κερδών τους σε κάθε έτος, έτσι όπως αυτά εμφανίζονται στις οικονομικές τους καταστάσεις, σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 229 του Ν. 4920/2022 (ΦΕΚ 74 Α).

Άρα λοιπόν καταρρίπτεται το επιχείρημα της διοίκησης Σιωνίδη περί ιδιωτικού έργου για το οποίο ο Δήμος Παιονίας όχι μόνο δεν ενδιαφέρεται αλλά στέκεται και σχεδόν εχθρικά απέναντι.

Ο Δήμος μας κ. Σιωνίδη χάνει λεφτά από την ολιγωρία και την ασχετοσύνη σας. Στην προσπάθεια σας να απαξιώσετε όποιο έργο της προηγούμενης διοίκησης δεν μπορείτε να καπηλευτείτε, καταργείτε και ακυρώνεται παρεμβάσεις οι οποίες είναι επ’ ωφελεία των δημοτών. Σας καλούμε έστω και τώρα, να αντιληφθείτε την κατάσταση και να πράξετε τα δέοντα όσον αφορά το δημόσιο συμφέρον και τους δημότες μας.

Εμείς για μια ακόμη φορά απευθυνόμενοι προς τους συνδημότες μας, στεκόμαστε απέναντι τους με εντιμότητα καθώς δεν είχαμε πει ψέματα για το προεκλογικό μας πρόγραμμα, κάτι που αποδεικνύεται κάθε μέρα τα τελευταία 4 σχεδόν χρόνια διοίκησης Σιωνίδη. Με τον ίδιο τρόπο θα απευθυνθούμε στους δημότες και στις επικείμενες εκλογές για την νέα δημοτική περίοδο, με σεβασμό εντιμότητα, καθαρότητα θέσεων και όραμα.

«ΝΕΑ ΙΣΧΥΡΗ ΠΑΙΟΝΙΑ»
Χρήστος Π. Γκουντενούδης
Υποψήφιος Δήμαρχος Παιονίας


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η Γνώμη Κιλκίς- Παιονίας διευκρινίζει στους αναγνώστες της ότι θεωρεί αυτονόητο το δικαίωμα του σχολιασμού και της κριτικής έκφρασης, όταν αυτό φυσικά δεν στοχεύει στην απαξίωση, στην ύβρη και στην προσβολή ατόμων και θεσμών.

Το αναγνωστικό κοινό θα πρέπει να γνωρίζει ότι η Γνώμη, επιδιώκοντας μια υγιή και αμφίδρομη επικοινωνία, δεν δημοσιεύει ανυπόγραφα σχόλια, αλλά ούτε και σχόλια ρατσιστικού, προσβλητικού και υβριστικού περιεχομένου.

Τα ενυπόγραφα άρθρα τέλος, εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας.