Act Business Center

Act Business Center

Δευτέρα 20 Φεβρουαρίου 2023

Βράβευση των κρασιών της Π.Ε. Κιλκίς στον 23ο Διεθνή Διαγωνισμό Οίνου & Αποσταγμάτων Θεσσαλονίκης

Εντυπωσιακή είναι η πορεία που καταγράφουν τα κρασιά που παράγονται στην Περιφερειακή Ενότητα Κιλκίς, γεγονός που πιστοποιείται και από την πρόσφατη βράβευση τους στον 23ο Διεθνή Διαγωνισμό Οίνου & Αποσταγμάτων Θεσσαλονίκης (14-16 Φεβρουαρίου), εκδήλωση στην οποία συμμετείχαν περίπου 250 οινοποιεία και αποσταγματοποιεία.


Κορυφαίοι οινολόγοι, Sommelier και δημοσιογράφοι οίνου της επιτροπής αξιολόγησης, πιστοποίησαν στα κρασιά του Κιλκίς, την υπεραξία που απλόχερα τους χάρισε ο τόπος και το μεράκι των ανθρώπων, στα βόρεια σύνορα της χώρας μας.

Συνολικά βραβεύτηκαν δεκαοκτώ (18) ετικέτες από το αμπελοτόπι του Κιλκίς υπερδιπλάσιες από την περσινή χρονιά.

«Η Περιφερειακή Ενότητα Κιλκίς συγχαίρει τους “πρωτεργάτες” οινοποιούς, καθώς και το σύνολο του ανθρώπινου δυναμικού των οινοποιείων για την άοκνη προσπάθεια, τη συστηματική και μεθοδική τους εργασία να διατηρήσουν το κρασί της περιοχής σε περίοπτη θέση ανάμεσα στα καλύτερα κρασιά της Ελλάδας και του κόσμου», αναφέρει σε δήλωσή του, ο Αντιπεριφερειάρχης Ανδρέας Βεργίδης.

Με το ΧΡΥΣΟ ΜΕΤΑΛΛΙΟ βραβεύθηκε:

O Ερυθρός Οίνος “ Old Roots Xinoimavro ” με Προστατευόμενη Γεωγραφική Ένδειξη “ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ” εσοδείας 2018, του Οινοποιείου Τάτσης Π. & Τάτσης Σ. ΙΚΕ (Βιολογικός οίνος) που βαθμολογήθηκε με τους 91 από τους100 βαθμούς.

Με το ΑΣΗΜΕΝΙΟ ΜΕΤΑΛΛΙΟ βραβεύθηκαν:

O Ερυθρός Οίνος “ Ϊ Αϊδαρίνη single vineyard” με Προστατευόμενη Ονομασία Προέλευσης “ΠΟΠ ΓΟΥΜΕΝΙΣΣΑ”(Ξινόμαυρο+Νεγκόσκα) εσοδείας 2017, του Οινοποιείου Αϊδαρίνης Χρήστος που βαθμολογήθηκε με τους 90 απότους 100 βαθμούς, μόλις ένα βαθμό κάτω από την κατηγορία του Χρυσού.

Ο Λευκός Οίνος “ Βαγγέλη! Με προσέχεις; ” με Προστατευόμενη Γεωγραφική Ένδειξη “Π.Γ.Ε ΠΛΑΓΙΕΣ ΠΑΙΚΟΥ” εσοδείας 2022, (Βιολογικός οίνος) του Οινοποιείου Α.Ο.Α Χατζηβαρύτης Α.Ε που βαθμολογήθηκε με 89 από τους 100 βαθμούς, πολύ κοντά στην κατηγορία του χρυσού.

Ο Λευκός Οίνος “Τέταρτη Διάσταση ” με Προστατευόμενη Γεωγραφική Ένδειξη “Π.Γ.Ε ΠΛΑΓΙΕΣ ΠΑΙΚΟΥ” εσοδείας 2021, του Οινοποιείου Σ.Κεχρή & Σία Ο.Ε που βαθμολογήθηκε με 89 από τους 100 βαθμούς, και αυτό πολύ κοντά στην κατηγορία του χρυσού.

O Οίνος με ονομασία κατά παράδοση (ρετσίνα) “ Δάκρυ του Πεύκου ” εσοδείας 2021, του Οινοποιείου Σ. Κεχρή & Σία Ο.Ε που έχει εγκαταστήσει τον αμπελώνα του στην Γερακώνα Κιλκίς και βαθμολογήθηκε με τους 88 από τους 100 βαθμούς.

Το ΧΑΛΚΙΝΟ ΜΕΤΑΛΛΙΟ κατέκτησαν τα κρασιά των Οινοποιείων:

O Λευκός Οίνος “ Sauvignon blanc Αϊδαρίνη ” με Προστατευόμενη Γεωγραφική Ένδειξη “Π.Γ.Ε ΠΛΑΓΙΕΣ ΠΑΙΚΟΥ” εσοδείας 2022, του Οινοποιείου Αϊδαρίνης Χρήστος που βαθμολογήθηκε με τους 87 από τους 100 βαθμούς.

O Ερυθρός Οίνος “Γουμένισσα Αϊδαρίνη” με Προστατευόμενη Ονομασία Προέλευσης “ΠΟΠ ΓΟΥΜΕΝΙΣΣΑ” (Ξινόμαυρο+Νεγκόσκα) εσοδείας 2018, του Οινοποιείου Αϊδαρίνης Χρήστος που βαθμολογήθηκε με τους 87 από τους 100 βαθμούς.

O Λευκός Οίνος “ Νότες Αϊδαρίνη ” με Προστατευόμενη Γεωγραφική Ένδειξη “Π.Γ.Ε ΠΛΑΓΙΕΣ ΠΑΙΚΟΥ” εσοδείας2021, του Οινοποιείου Αϊδαρίνης Χρήστος που βαθμολογήθηκε με τους 87 από τους 100 βαθμούς.

O Ερυθρός Οίνος “ΓΟΥΜΕΝΙΣΣΑ” με Προστατευόμενη Ονομασία Προέλευσης “ΠΟΠ ΓΟΥΜΕΝΙΣΣΑ”(Ξινόμαυρο+Νεγκόσκα) εσοδείας 2019, του Οινοποιείου Κυρ Γιάννη Α.Ε : που βαθμολογήθηκε με τους 87 απότους 100 βαθμούς.

Ο Ερυθρός Οίνος “ Mus (minimus) ” με Προστατευόμενη Γεωγραφική Ένδειξη “Π.Γ.Ε ΠΛΑΓΙΕΣ ΠΑΙΚΟΥ” εσοδείας 2021, (Βιολογικός οίνος) του Οινοποιείου Α.Ο.Α Χατζηβαρύτης Α.Ε που βαθμολογήθηκε με 86 από τους100 βαθμούς.

Ο Ερυθρός Οίνος “ Xinomavro ” με Προστατευόμενη Γεωγραφική Ένδειξη “Π.Γ.Ε ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ” εσοδείας 2013,του Οινοποιείου Τάτσης Π. & Τάτσης Σ. ΙΚΕ (Βιολογικός οίνος) που βαθμολογήθηκε με 86 από τους 100 βαθμούς.

Ο Ερυθρός Οίνος “ Ξινόμαυρο ” με Προστατευόμενη Γεωγραφική Ένδειξη “Π.Γ.Ε ΠΛΑΓΙΕΣ ΠΑΙΚΟΥ” εσοδείας2019, του Οινοποιείου Σ.Κεχρή & Σία Ο.Ε που βαθμολογήθηκε με 86 από τους 100 βαθμούς.

Ο Λευκός Οίνος “ Ni (minimus) ” Ποικιλιακός οίνος εσοδείας 2021, (Βιολογικός οίνος) του Οινοποιείου Α.Ο.ΑΧατζηβαρύτης Α.Ε που βαθμολογήθηκε με 85 από τους 100 βαθμούς.

O Ερυθρός Οίνος “ Γουμένισσα Χατζηβαρύτη ” με Προστατευόμενη Ονομασία Προέλευσης “ΠΟΠ ΓΟΥΜΕΝΙΣΣΑ”(Ξινόμαυρο+Νεγκόσκα) εσοδείας 2019, (Βιολογικός οίνος) του Οινοποιείου Α.Ο.Α Χατζηβαρύτης Α.Ε πουβαθμολογήθηκε με 85 από τους 100 βαθμούς.

O Ερυθρός Οίνος “ ΓΟΥΜΕΝΙΣΣΑ ” με Προστατευόμενη Ονομασία Προέλευσης “ΠΟΠ ΓΟΥΜΕΝΙΣΣΑ”(Ξινόμαυρο+Νεγκόσκα) εσοδείας 2020, του Οινοποιείου Μικρό Κτήμα Τίτου (Κτήμα Βιβλία Χώρα) πουβαθμολογήθηκε με 85 από τους 100 βαθμούς.

Ο Ερυθρός Οίνος “Τέταρτη Διάσταση ” με Προστατευόμενη Γεωγραφική Ένδειξη “Π.Γ.Ε ΠΛΑΓΙΕΣ ΠΑΙΚΟΥ” εσοδείας 2020, του Οινοποιείου Σ.Κεχρή & Σία Ο.Ε που βαθμολογήθηκε με 85 από τους 100 βαθμούς.

Πέραν των γνωστών, για τις βραβεύσεις, οινοποιών του Κιλκίς, εντυπωσιακή ήταν η πρώτη εμφάνιση, νέων οινοποιείων της περιοχής.

Η επιτροπή αξιολόγησης συνέχισε να επιβραβεύει την προσπάθεια του οινοποιείου Δημήτρης Σπανούδης, που ιδρύθηκε το 2020 και απέσπασε το Ασημένιο μετάλλιο για την ετικέτα ερυθρού οίνου Ventum (Ξινόμαυρο 90% +Merlot 10%).

Το οινοποιείο της Τραϊανού Δήμητρα που ιδρύθηκε το 2021, από την πρώτη του προσπάθεια, απέσπασε το Χάλκινο μετάλλιο για την ετικέτα του λευκού οίνου Viogner, ποικιλία που στην περιοχή έχει δώσει εξαιρετικά κρασιά με τον αείμνηστο Τίτο Ετυχίδη να την δοκιμάζει πρώτος στο Κιλκίς. Εντυπωσιακή είσοδος του οινοποιείουΤραϊανού στην οικογένεια των Οινοποιείων του Κιλκίς με βράβευση από την πρώτη ετικέτα.-

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η Γνώμη Κιλκίς- Παιονίας διευκρινίζει στους αναγνώστες της ότι θεωρεί αυτονόητο το δικαίωμα του σχολιασμού και της κριτικής έκφρασης, όταν αυτό φυσικά δεν στοχεύει στην απαξίωση, στην ύβρη και στην προσβολή ατόμων και θεσμών.

Το αναγνωστικό κοινό θα πρέπει να γνωρίζει ότι η Γνώμη, επιδιώκοντας μια υγιή και αμφίδρομη επικοινωνία, δεν δημοσιεύει ανυπόγραφα σχόλια, αλλά ούτε και σχόλια ρατσιστικού, προσβλητικού και υβριστικού περιεχομένου.

Τα ενυπόγραφα άρθρα τέλος, εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας.