Act Business Center

Act Business Center

Πέμπτη 10 Νοεμβρίου 2022

Επίσκεψη Θεοφίλου Τιρεκιδη στην Αξιουπολη

Υπογράφει ο Θεόφιλος Τιρεκίδης
Υποψήφιος Δήμαρχος Παιονίας

Οι Λαϊκές Αγορές είναι (και) Πολιτισμός.
Τι σχέση μπορεί να έχει το Παρίσι με την Αξιούπολη... μεγάλη.
Σήμερα πήγαμε στην ιστορική υπαίθρια λαϊκή αγορά της Αξιούπολης.

Είδαμε φίλους και γνωστούς, συζητήσαμε με παραγωγούς και πωλητές και ακούσαμε τους προβληματισμούς τους.

Άνθρωποι διαφορετικοί μεταξύ τους, οικογένειες του μόχθου δουλεύοντας στα χωράφια παράγοντας ντομάτες, ντοματάκια, πιπεριές, μελιτζάνες και όλα τα καλούδια.

Ανέτρεξα στην ιστορία να μάθω για τη λαϊκή μας αγορά και βρήκα μια ενδιαφέρουσα ιστορία σύνδεσης με αποτύπωμα από την πόλη του φωτός, το Παρίσι.

«1916 - 1918, ο Γαλλικός στρατός που εγκαταστάθηκε στην περιοχή για να μπορεί να διακινεί με ταχύτητα εφόδια για τον στρατό, αναγκάσθηκε να φτιάξει μεγάλα και σπουδαία έργα για την πόλη και την περιοχή που άλλαζαν σχεδόν την όψη της πόλης. 

Με διαταγή του στρατηγού Γκιγιωμά, κατασκευάσθηκε το τραινάκι «Ντικωβίλ», όπως το έλεγαν. Περνούσε μέσα από την πόλη και μετέφερε εφόδια του γαλλικού στρατού από το σιδηροδρομικό σταθμό Αξιούπολης στο μέτωπο κάπου κοντά στο Σκρα. Τότε κατασκευάσθηκε η μεγάλη ξύλινη γέφυρα του Αξιού με ράγες από τα τραμ του Παρισιού που τότε ξήλωναν για να κατασκευασθεί το μετρό».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η Γνώμη Κιλκίς- Παιονίας διευκρινίζει στους αναγνώστες της ότι θεωρεί αυτονόητο το δικαίωμα του σχολιασμού και της κριτικής έκφρασης, όταν αυτό φυσικά δεν στοχεύει στην απαξίωση, στην ύβρη και στην προσβολή ατόμων και θεσμών.

Το αναγνωστικό κοινό θα πρέπει να γνωρίζει ότι η Γνώμη, επιδιώκοντας μια υγιή και αμφίδρομη επικοινωνία, δεν δημοσιεύει ανυπόγραφα σχόλια, αλλά ούτε και σχόλια ρατσιστικού, προσβλητικού και υβριστικού περιεχομένου.

Τα ενυπόγραφα άρθρα τέλος, εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας.