Act Business Center

Act Business Center

Παρασκευή 25 Νοεμβρίου 2022

Η Ευτυχία Παπαλουκά, Μητέρα, Ιστορικός και Αυτοδιοικητική Πολιτικός με μακρά πορεία, μιλά στον Μαρκόπουλο Χ. Θωμά

Η Ενεργή Πολίτης, Μητέρα, Ιστορικός, Αυτοδιοικητική Πολιτικός και Ανήσυχο Πνεύμα, Παπαλουκά Ευτυχία, μιλά στον Μαρκόπουλο Χ. Θωμά

Η κοινωνία και η οικονομία μας, ως Ελλάδα και ως Ευρώπη, περνα ενεργειακή κρίση εδώ και αρκετούς μήνες - και πριν αλλά κυρίως μετά την Ρωσικη Εισβολή στην Ουκρανία. Πως το βιώνεις εσύ ολο αυτό - ως μητέρα και ενεργή πολίτης- και τι ακούς από τα άτομα της γενιάς μας; Ακρίβεια, τιμές στα ύψη, η καθημερινοτητα δύσκολη.
Ο ελληνικός λαός εδώ και πάνω από μια δεκαετία βιώνει συνθήκες λιτότητας. Η δική μας γενιά, οι σημερινοί τριαντάρηδες-σαραντάρηδες, ζήσαμε τα φοιτητικά μας χρόνια, κάναμε τα πρώτα μας επαγγελματικά βήματα, δημιουργούμε τις δικές μας οικογένειες μέσα σε αυτό το διάστημα της παρατεταμένης οικονομικής ύφεσης. 

Έχουμε στερηθεί πολλά όλα αυτά τα χρόνια και τα όνειρα των περισσοτέρων μας έβρισκαν και βρίσκουν συχνά εμπόδια λόγω των συνθηκών. Τους τελευταίους, δε, μήνες υπάρχει μια αίσθηση πολλαπλών και συνεχόμενων κρίσεων, που δημιουργεί σε όλους μας επιπλέον ανασφάλεια.Πέρυσι τέτοια εποχή ανησυχούσαμε για το «τελευταίο κύμα» της πανδημίας του Covid-19, αλλά αισιοδοξούσαμε πως έχει αρχίσει η αντίστροφη μέτρηση. 

Την ίδια περίοδο, όλοι οι ειδικοί μας διαβεβαίωναν πως η άνοδος των ενεργειακών τιμών και ο πληθωρισμός θα ήταν κάτι το προσωρινό. Και ερχόμαστε στο Νοέμβρη του 2022, με τη βασική εκτίμηση να είναι πως η πανδημία δεν έχει τελειώσει και πως το ενδεχόμενο να έχουμε μια αναζωπύρωση ή κάποια νέα μετάλλαξη του ιού να μην είναι αμελητέο. 

Το 2022 βιώνουμε ένα πόλεμο μέσα στην Ευρώπη, κάτι που έμοιαζε πραγματικά αδιανόητο πέρυσι. Επίσης, ζούμε ένα πληθωριστικό σοκ και αυξήσεις επιτοκίων που γίνονται όλο και πιο επιθετικές. Το ενδεχόμενο να ζήσουμε έναν χειμώνα κλεισμένοι στα σπίτια μας λόγω της επιβολής μέτρων κοινωνικής αποστασιοποίησης, με δελτίο για τη θέρμανση, προγραμματισμένες διακοπές στο ηλεκτρικό ρεύμα και στερήσεις ακόμα και σε αναγκαία τρόφιμα δεν φαντάζει απίθανο. 

Συν τοις άλλοις η Τουρκία του Ερντογάν απειλεί την Ελλάδα σε σχεδόν καθημερινή βάση, με ακροδεξιά φρασεολογία, και με τον κίνδυνο της ανάφλεξης να ελλοχεύει. Προφανώς όταν φανταζόμασταν το μέλλον μας, πολλώ δε μάλλον τους εαυτούς μας ως γονείς, δεν ήταν ακριβώς αυτά τα όνειρά μας. Όμως το οφείλουμε στους εαυτούς μας και στα παιδιά μας να μείνουμε δυνατοί και να αγωνιστούμε - ατομικά αλλά και συλλογικά - για να οικοδομήσουμε ένα καλύτερο περιβάλλον για τις επόμενες γενιές.

Από την δική σου σκοπιά και την δική σου κρίση, γιατι το μυαλό σου είναι κοφτερό, πως βλέπεις να ''περπάτησε'' οικονομικά και τουριστικά το Καλοκαίρι του 2022;
Ο Τουρισμός άνοιξε για τα καλά από τον Μάρτη και μετά.

Παρά τις αντιξοότητες, τον πόλεμο στην Ουκρανία, τον πληθωρισμό, την ακρίβεια, την παρατεταμένη περίοδο πανδημίας που προηγήθηκε, αυτό το καλοκαίρι ο τουρισμός στη χώρα μας κινήθηκε σε επίπεδα ρεκόρ, με τα έσοδα να είναι αυξημένα κατά 20% σε σχέση με το 2019 (τελευταία ανέφελη χρονιά προ του Covid). Οι φορείς του ελληνικού τουρισμού περιγράφουν ως νέα χρονιά-ορόσημο το 2022. 

Και τώρα ακόμα που μιλάμε, μήνα Νοέμβρη, η υψηλή επισκεψιμότητα στους μεγάλους τουριστικούς μας προορισμούς συνεχίζεται, με την πολυπόθητη επιμήκυνση της τουριστικής σεζόν να φαίνεται πως έχει επιτευχθεί. Το μουσείο της Ακρόπολης ως και τον Οκτώβρη δεχόταν, συνεχίζοντας στους ρυθμούς του καλοκαιριού, 20.000 επισκέπτες κάθε μέρα! Όλα αυτά δεν θα μπορούσαν να μην μας χαροποιούν, καθώς είναι σίγουρο πως με τη φετινή επιτυχία του τουρισμού, τα αυξημένα έσοδα περνούν και στη μέση ελληνική οικογένεια και ενισχύουν τόσο τις τοπικές κοινωνίες όσο και την εθνική οικονομία, λειτουργώντας βοηθητικά στην περίοδο του δύσκολου χειμώνα που ακολουθεί. 

 Παρόλα αυτά είναι σημαντικό να επισημάνουμε πως πολλοί Έλληνες και Ελληνίδες δεν μπόρεσαν, λόγω της οικονομικής κρίσης και της ακρίβειας στα τουριστικά καταλύματα και στο σύνολο του τουριστικού προϊόντος, να κάνουν ούτε μια μέρα διακοπές στην ίδια μας τη χώρα αυτό το καλοκαίρι. Επομένως, ταυτόχρονα με την ανάπτυξη του Τουρισμού που είναι θετικότατη, είναι απαραίτητο να επιβληθούν πολιτικές που θα κάνουν προσβάσιμο το τουριστικό μας προϊόν σε όλους τους Έλληνες πολίτες. 

Αυτό θα επιτευχθεί, αφενός, με την συνολικότερη καλυτέρευση του βιοτικού επιπέδου των Ελλήνων, την αύξηση της παραγωγής της χώρας μας και του ΑΕΠ, με την δικαιότερη κατανομή των βαρών στην φορολογία, την αύξηση μισθών και συντάξεων, την μείωση της ανεργίας. Αφετέρου με την εξασφάλιση διακοπών και παραθερισμού για τους πιο αδύναμους οικονομικά πολίτες μέσω της επέκτασης των επιδοτήσεων σε αυτή την κατεύθυνση.

Ως μορφωμένο άτομο της ανοιχτής κοινωνίας, της αγοράς και της παραγωγικότητας, της ιδιωτικής πρωτοβουλίας, της πιάτσας... που εμένα αλήθεια ως έκφραση μου αρέσει, γιατί είσαι «ψημένη» κοπέλα και εργατική... ποιο ακούς ότι είναι το μεγαλύτερο παράπονο και έγνοια της μέσης Ελληνίδας/του μέσου Έλληνα της γενιάς μας.

Οι οικονομικές και κοινωνικές συνθήκες στις οποίες καλούμαστε, οι σημερινοί νέοι, να εκκινήσουμε τις ζωές μας, σε επίπεδο επαγγελματικό, στην προσωπική/οικογενειακή πορεία και γενικότερα, είναι κάθε άλλο παρά ανέφελες. Κι αυτό δεν αφορά μόνο την ελληνική οικονομία και κοινωνία, είναι μια διεθνής συνθήκη. Η γενιά μας έχει παραλάβει πολλά κακώς κείμενα και το μέλλον μάλλον φαντάζει δυσοίωνο. Η κυρίαρχη ιδεολογία ωθεί τους νέους να κοιτάξουν πώς ατομικά θα κολυμπήσουν καλύτερα στα μαύρα, θολά νερά του βούρκου, μπας και διασωθούν. Θεωρώ πως αυτό δεν αποτελεί επιλογή για την μέση νεολαία Ελληνίδα/τον μέσο νεολαίο Έλληνα, καθώς είμαστε μονάδες μιας κοινωνίας και η ατομική μας ευδαιμονία είναι σε άμεση συνάρτηση με του συνόλου. 

Μόνο με συνειδητοποίηση αυτού και με την συμμετοχή μας σε συλλογικούς αγώνες θα καταφέρουμε ως άτομα να αποτελέσουμε φορείς αλλαγών προς το καλύτερο. Να διεκδικήσουμε δωρεάν μόρφωση για όλους, υψηλό επίπεδο δημόσιας υγείας, πρόσβαση στην τέχνη και τον πολιτισμό για όλο τον λαό, επαναφορά εργασιακών δικαιωμάτων. Να απαιτήσουμε προστασία για τους πιο αδύναμους ημών, ανθρώπους και ζώα, να αγωνιστούμε για σεβασμό στην διαφορετικότητα, για σοβαρές πρωτοβουλίες με στόχο την εξάλειψη της έμφυλης βίας, να κάνουμε τρόπο ζωής την προστασία του φυσικού περιβάλλοντος όπου είμαστε φιλοξενούμενοι.

Ως νέος άνθρωπος και δυναμική γυναίκα, μια θετική σκέψη σου,
μια όμορφη εικόνα, μια προσμονή για κάτι το καλύτερο... ότι έχεις στο νου σου. Και φυσικά... που θα σε βρούμε στις πολλές κάλπες του 2023-2024;

Το αύριο, ακόμα και στους πιο δύσκολους καιρούς, είναι συνυφασμένο με την ελπίδα και την αισιοδοξία. Μέσα από την συλλογική προσπάθεια και την κοινή δράση με άλλους ανθρώπους και με κινητήρια δύναμη τα όνειρά μας μπορούμε να δομήσουμε το καλύτερο αύριο που αξίζει σε εμάς και τα παιδιά μας. Αυτό πιστεύω και αυτό υπηρετώ. 

Κατά την τρίτη αυτή θητεία μου στο δημοτικό συμβούλιο της Νέας Φιλαδέλφειας- Νέας Χαλκηδόνας προσπάθησα και προσπαθώ μέσα από εποικοδομητικές προτάσεις και πρωτοβουλίες να είμαι χρήσιμη στους δημότες που με επανεκλέγουν για να τους εκπροσωπώ και η προσπάθεια αυτή μεγιστοποιήθηκε μέσω της συνεργασίας επί ζητημάτων κοινού ενδιαφέροντος με άλλους δημοτικούς συμβούλους και ενεργούς πολίτες. Η συμμετοχή μου στις επικείμενες δημοτικές εκλογές θα είναι φυσική εξέλιξη αυτού του ήδη υπάρχοντος, εν ενεργεία δικτύου συνεννόησης και συμπόρευσης, προς όφελος της τοπικής μας κοινωνίας. Θα είμαι, λοιπόν, παρούσα, σε κάτι ελπιδοφόρο και μαζικό.

Διαβάσαμε για την πρωτοβουλία στην οποία πρωτοστατείς για ένα νέο αυτοδιοικητικό σχήμα στο Δήμο σου. Μίλησέ μας για αυτό.

Με χαρά και ευθύνη ανακοινώσαμε, πριν λίγες μέρες, από κοινού με τον επίσης ανεξάρτητο δημοτικό σύμβουλο Αλέκο Γούλα, πως αναλαμβάνουμε πρωτοβουλία για τη δημιουργία της «Ανεξάρτητης Κίνησης Πολιτών Νέας Φιλαδέλφειας-Νέας Χαλκηδόνας», με στόχο την διαμόρφωση μιας πόλης με ποιότητα ζωής για τους κατοίκους της. Στην ομάδα μας έχει ήδη μπει και ο ενεργός δημότης και πολυγραφότατος, με τις διαρκείς εύστοχες παρεμβάσεις του στον δημόσιο βίο του Δήμου μας, Μπάμπης Καραηλίδης. 

Με τον Αλέκο Γούλα συμπορευόμαστε εδώ και χρόνια, και μέσα από το Δημοτικό Συμβούλιο και εκτός, διεκδικώντας τις απαραίτητες παρεμβάσεις για να γίνει η πόλη μας ξανά φιλόξενη και λειτουργική. Η πρωτοβουλία μας αποτελεί μια ανεξάρτητη και αυτόνομη προσπάθεια αυτό-οργάνωσης και παρέμβασής μας στην τοπική αυτοδιοίκηση, δεν καθοδηγείται και δεν επηρεάζεται από πολιτικούς φορείς και κομματικές παρατάξεις. 

Έχουμε ήδη απευθύνει κάλεσμα σε κάθε δημότη και κάτοικο της πόλης μας και ζητάμε την ουσιαστική συμβολή του και τις προτάσεις του, έτσι ώστε, μέσα από την συνεργασία και την σύνθεση απόψεων, να οικοδομήσουμε τις ισχυρές βάσεις που είναι απαραίτητες για τη δημιουργία ενός σύγχρονου δήμου που με τις υπηρεσίες που θα προσφέρει, θα απλουστεύει την καθημερινότητα του πολίτη. Μέσα από τη συμμετοχή ενεργών πολιτών στα κοινά του Δήμου μας και με όχημα την «Ανεξάρτητη Κίνηση Πολιτών Νέας Φιλαδέλφειας-Νέας Χαλκηδόνας», πιστεύουμε πως η προσπάθειά μας για μια πόλη με ποιότητα ζωής θα ευοδωθεί.




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η Γνώμη Κιλκίς- Παιονίας διευκρινίζει στους αναγνώστες της ότι θεωρεί αυτονόητο το δικαίωμα του σχολιασμού και της κριτικής έκφρασης, όταν αυτό φυσικά δεν στοχεύει στην απαξίωση, στην ύβρη και στην προσβολή ατόμων και θεσμών.

Το αναγνωστικό κοινό θα πρέπει να γνωρίζει ότι η Γνώμη, επιδιώκοντας μια υγιή και αμφίδρομη επικοινωνία, δεν δημοσιεύει ανυπόγραφα σχόλια, αλλά ούτε και σχόλια ρατσιστικού, προσβλητικού και υβριστικού περιεχομένου.

Τα ενυπόγραφα άρθρα τέλος, εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας.